24.4.08

Η επέκταση του διαδρόμου (και του προβληματισμού...)

Δυό χρόνια φωνάζουμε για τις επιπτώσεις που θα έχει η επέκταση του διαδρόμου του Α/Δ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στη θάλασσα κατά ένα χιλιόμετρο. Πολλοί φίλοι θα έχουν βαρεθεί την εμμονή και την -αναποτελεσματική μέχρι τώρα- προσπάθεια να αναδειχτεί ευρύτερα το θέμα.
Δείτε, όμως, και το τελευταίο ποστ του Πάνου Ζέρβα.
εδώ
Αξίζει τον κόπο.

Και μετά περάστε και από τον Αξάφνιαστο, εδώ να ξαφνιαστείτε!


Ανανέωση 26 Απριλίου 2008

E-mail προς την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Κύριε Διευθυντά,
με πολύ ενδιαφέρον διάβασα σήμερα, 26 Απριλίου 2008, το άρθρο της κυρίας Μαρίας Τζαννέ με τίτλο "Εννέα εγκλήματα κατά της Φύσης ζητούν ένοχο".
Δυστυχώς τα εγκλήματα δεν είναι μόνο εννέα. Και ο ένοχος δεν είναι μόνο ένας...
Ένα από τα μη γνωστά, αλλά σοβαρότατο, είναι και αυτό της επέκτασης του διαδρόμου 10-28 του αεροδρόμιου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στον Κόλπο του Θερμαϊκού κατά ένα χιλιόμετρο. Με απολύτως προβλέψιμες καταστροφικές επιπτώσεις από τη διάβρωση των παρακείμενων ακτών και την τελειωτική καταστροφή του πνέοντος τα λοίσθια θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Ένα έργο, που πέρα από τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, είναι και ΑΧΡΕΙΑΣΤΟ και ΑΧΡΗΣΤΟ αφού:
-Κατασκευάζεται για την "ανάπτυξη" του Αεροδρομίου ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί "υπερατλαντικές" πτήσεις. Μόνο που παράλληλα αναπτύσσεται ραγδαία και η οικιστική ανάπτυξη της περιοχής με προβλέψιμη κατάληξη τη μεταφορά του Αεροδρομίου όπως συνέβη και με το ΕΛΛΗΝΙΚΟ, το αεροδρόμιο της Ρόδου και το αεροδρόμιο του Ηρακλείου... Ενδεικτικό της ελληνικής πραγματικότητας και τσαπατσουλιάς είναι ότι για να εξυπηρετηθούν "υπερατλαντικές" πτήσεις, εκτός του διαδρόμου των 300.000.000 Ευρώ, χρειάζεται (κατά το master plan) και ένας νέος Τερματικός Σταθμός 900.000.000 Ευρώ που ακόμα δεν έχει βρεί πηγή χρηματοδότησης! Άλλο, κωμικοτραγικό στοιχείο είναι ότι, στον περίβολο του "αναπτυγμένου" αεροδρομίου έχει αποφασιστεί η κατασκευή δύο Νοσοκομείων (Παίδων και Ογκολογικό) καθώς και η μεταφορά του πανεπιστημίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!
-Κατασκευάζεται με "εξώφυλλα" Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Μια ιδέα για την επιστημονική επάρκεια της Βασικής Μελέτης μπορείτε να πάρετε στο μπλογκ ΠΙΤΥΛΟΣ εδώ.
Στο μπλογκ αυτό θα βρείτε πολλές πληροφορίες για το έργο και την αντίδραση των πολιτών σ' αυτό, όπως και στο μπλογκ του κ.Πάνου Ζέρβα εδώ

Όλα τα στοιχεία έχουν προωθηθεί στον Τύπο, σε Βουλευτές, Υπουργούς, στον Επίτροπο Δήμα, στους Δημάρχους και στα Κόμματα αλλά, ...το έγκλημα είναι διαχρονικό και διακομματικό. Όλοι σιωπούν αιδημόνως, χωρίς, μία έστω, τεκμηριωμένη απάντηση στα προφανή και προβλέψιμα. Με πρώτο και καλύτερο τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.
Γνωρίζω ότι, με την τελευταία αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της εφημερίδας σας, θα σας είναι δύσκολο να διερευνήσετε σε βάθος το θέμα, μια και ο κύριος Μπόμπολας είναι αυτός που ουσιαστικά ...κινεί τα νήματα και αυτού του έργου, αλλά εδώ, επωνύμως και δημοσίως, δοκιμάζονται όλοι...

Με εκτίμηση
Κωστής Γκορτζής




6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ


ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΕΣ ΣΕ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΆ ΣΑΣ


Α.Παπαδάκης

Κωστής Γκορτζής είπε...

Αντευχόμαστε από καρδιάς Τάσο!

Ανώνυμος είπε...

Κωστη χριστος ανεστη. Οτι επιθυμεις για την οικογενεια σου.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Να 'σαι καλά. Επίσης!
Αληθώς Ανέστη (το είπε και ο Τριανταφυλλόπουλος) :-)

Ανώνυμος είπε...

Καπετάνιε έχουμε και λέμε:

Χριστός Ανέστη
Καλημέρα και καλό μήνα
Να την χαίρεσαι την λυκοπουλίνα

Και τώρα η ταμπακιέρα:
Εψαξα το άρθρο στο π.θ (επαγγελματική διαστροφή...)αλλά η αναζήτηση βάσει του ονόματος της συντάκτριας δεν το εμφανίζει. Είναι εύκολο να ποστάρεις το link?

Στάθης

Κωστής Γκορτζής είπε...

Στάθη, ευχαριστώ για τις ευχές.

Το έψαξα κι εγώ στην ηλεκτρονική έκδοση αλλά δεν το έχουν ανεβάσει.
Εν ολίγοις, σου λέω ότι στην εφημερίδα περιγράφονται διάφορα 'εγκλήματα' κατά της φύσης (εργολαβικά και οικολογικά) σε κανένα από τα οποία δεν εμπλέκεται ο ...νέος ιδιοκτήτης. Περιέργως, το άρθρο της κας Τζαννέ δεν είναι καταχωρημένο στο σύνολο των άρθρων της.