1.11.07

Για να μη ξεχνιόμαστε!

ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΟΡΑ

Δρ Ιωάννης Κακαράς
Δασολόγος Καθηγητής ΤΕΙ Λάρισας


(σε συνέχεια των όσων ο ίδιος κατέθεσε με το άρθρο του ΓΙΑΤΙ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΑΣΗ που θα το βρείτε δεξιά στους συνδέμους 'Παλιότερα')


Οι συνέπειες των φετινών πυρκαγιών γίνονται αισθητές σε όσους ζουν στο περιβάλλον της συμφοράς και βιώνουν καθημερινά μια κόλαση δυσκολιών, ελλείψεων και μεγάλων κινδύνων. Η φύση εκδικείται ανελέητα όσους παραβαίνουν τους νόμους της, μόνο που στην περίπτωσή μας οι υπεύθυνοι αυτουργοί και εγκληματίες περιμένουν να καρπωθούν τα κέρδη των πράξεών τους και την πληρώνουν άλλοι αθώοι και αφελείς πολίτες, πολλοί από τους οποίους όμως επιβραβεύουν με τη ψήφο τους τη συγκεκριμένη πολιτική. Όσοι κάτοικοι μένουν στον τόπο τους έχουν ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης και ζούνε με την απειλή καταστροφών από πλημμύρες, κατολισθήσειs εδαφών και χρησιμοποιούν μολυσμένο νερό από τις λίγες πηγές που απέμειναν.
Τα δάση καίγονται γιατί έτσι μετατρέπονται σε δασικές εκτάσεις και αδυνατίζει ο δημόσιος χαρακτήρας τους και μη υπάρχοντος δασολογίου μπαίνουν σε εφαρμογή δοκιμασμένες μέθοδοι μετατροπής των εκτάσεων αυτών σε αγροτικές, σε οικόπεδα και σε εκτάσεις για τουριστική και οικιστική αξιοποίηση.
Οι ηθικοί αυτουργοί της συμφοράς αυτής αλλά και των προηγούμενων είναι στην εξουσία και σιωπηρά συνεχίζουν να εφαρμόζουν την ίδια περιβαλλοντική πολιτική, δηλ. την πολιτική που εφάρμοζαν επί 30-40 χρόνια και έτσι δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για εμπρησμούς, καταπατήσεις, διεκδικήσεις και για απόκτηση ψεύτικων τίτλων ιδιοκτησίας σε τεράστιες εκτάσεις ανυπολόγιστης αξίας που τελικά είναι ότι απέμεινε να ανήκει στο κοινωνικό σύνολο.

Δεν είδαμε κανένα υπεύθυνο να αναλαμβάνει ευθύνη για τα εγκλήματα και τα λάθη. Δεν είδαμε την κυβέρνηση στις προγραμματικές της δηλώσεις να δεσμεύεται για αλλαγή της δασικής πολιτικής που θα κατοχυρώσει το δημόσιο χαρακτήρα των δασών και δασικών εκτάσεων και θα αφοπλίσει το χέρι των εμπρηστών και καταπατητών. Καμία δέσμευση με χρονοδιάγραμμα για την επικύρωση των δασικών χαρτών, πολλοί από τους οποίους είναι έτοιμοι από χρόνια, αλλά οι κρατούντες ποιούσαν τη νύσσα γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί το πλιάτσικο των δημόσιων δασικών εκτάσεων από τους πάσης φύσεως διεκδικητές (ιδιώτες, εκκλησία, καταπατητές κλπ). Κανένα χρονοδιάγραμμα για το δασολόγιο που θα θέσει τέρμα στις παράνομες διεκδικήσεις. Καμία κουβέντα για τη μη αναθεώρηση του άρθρου 24 για τα δάση. Το θέμα του ορισμού του δάσους είναι σε εκκρεμότητα λόγω προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το Ν. 3208/03. Έτσι επιβάλλουν τα συμφέροντα των διεκδικούντων, των καταπατητών και όσων τους στηρίζουν. Καμία δέσμευση για την οργάνωση του φορέα διαχείρισης, προστασίας του δάσους και καταστολής των πυρκαγιών.
Οι δασικές πυρκαγιές θα παραμείνουν στον έλεγχο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που αποδείχθηκε για δεύτερη φορά ανεπαρκής και αναποτελεσματική (η πρώτη φορά ήταν το 2000 που κάηκαν 2.000.000 στρέμματα δασών) ή θα υλοποιηθεί η πρόταση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής του 1993 που προέβλεπε την ίδρυση ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης από τη Δασική Υπηρεσία που θα έχει τον πλήρη έλεγχο με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της τοπικής Αυτοδιοίκησης; Θα συνεχίσει ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ να είναι αρμόδιος για τα δάση διατηρώντας την πρωτοτυπία συνύπαρξης του φορέα προστασίας του περιβάλλοντος με το φορέα δημοσίων έργων; Αυτά είναι τα δεδομένα από την πλευρά της Κυβέρνησης. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει τεράστια ευθύνη διότι επί των ημερών της εφαρμόσθηκε μια δασοκτόνος δασική πολιτική που οδήγησε στην σημερινή θλιβερή κατάσταση.
Οι κρατούντες περιμένουν ο κόσμος να ξεχάσει και εκμεταλλευόμενοι την άγνοια του συνεχίζουν την ίδια δασική πολιτική που προκαλεί εμπρησμούς, καταπατήσεις και διεκδικήσεις δημόσιων δασικών εκτάσεων. Όσο θα ασκείται η πολιτική αυτή τα δάση θα καίγονται, θα καταπατούνται και θα ιδιωτικοποιούνται παράνομα.

Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν γνωρίζει τι σημαίνει κτηματολόγιο και δασική πολιτική, γι΄αυτό και δεν αντιλαμβάνεται τη βάρβαρη εκμετάλλευση. Ο κόσμος δεν γνωρίζει ότι το δάσος είναι δημόσιο αγαθό, το οποίο ανήκει σε όλους και πρέπει να το κληρονομήσουμε στην επόμενη γενιά. Σήμερα είναι υπό διεκδίκηση ένα τεράστιο ποσοστό από τις δημόσιες δασικές εκτάσεις της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας. Ποιοι είναι οι τίτλοι ιδιοκτησίας που επικαλούνται οι διεκδικητές; Τι τίτλους έχει η μονή Πετράκη στην Πεντέλη και η Εκκλησία στον Υμηττό και διεκδικούν χιλιάδες στρέμματα ανυπολόγιστης αξίας, πολλά από τα οποία πουλήθηκαν και τα χρήματα πήγαν για τα γεράματα των Ηγουμένων; Το Ελληνικό κράτος διέπραξε λάθος όταν στη διάρκεια του μεσοπολέμου αποζημίωσε την Εκκλησία για εκτάσεις που αυτή διεκδικούσε χωρίς τίτλους και τις οποίες η πολιτεία ήθελε να διαθέσει σε ακτήμονες. Το λάθος αυτό το χρησιμοποίησε η Εκκλησία στη συνέχεια ως νομικό επιχείρημα και κατάφερε να αποκτήσει ιδιοκτησία σε εκτάσεις για τις οποίες δεν είχε κανένα τίτλο. Ο Νόμος Τρίτση πολύ εσφαλμένα ενίσχυσε αυτή την επιχειρηματολογία με αποτέλεσμα να προκύψει το σημερινό προκλητικό καθεστώς ιδιοκτησίας δασών και δασικών εκτάσεων από την Εκκλησία.

Τα συμφέροντα είναι τεράστια. Ένα στρέμμα παραλιακής δασικής έκτασης στην περιοχή νοτίων προαστίων Αττικής αξίζει 0,5-2 εκατομμύρια ευρώ. Άρα, μόνο 1.000.000 στρέμματα από τις παραλιακές εκτάσεις της Ελλάδας, στοιχίζουν 0,5 έως 2 τρισεκατομμύρια Ευρώ, δηλ. το υπέρογκο ποσό 2 έως 8 Ακαθάριστων Εθνικών Προϊόντων. Ενδιαφέρον θα είχε να συνταχθεί μελέτη που να αποτιμά την πραγματική αξία όσων εκτάσεων έχουν καταπατηθεί ή ιδιωτικοποιηθεί ή βρίσκονται σε καθεστώς διεκδίκησης. Υπάρχει λοιπόν κανείς που να αμφισβητεί τους λόγους για τους οποίους δεν επικυρώθηκαν δασικοί χάρτες και δεν έγινε το δασολόγιο στη χώρα μας; Είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη των 25 που δεν έχουμε κτηματολόγιο. Είμαστε οι μόνοι που δεν απορροφήσαμε πιστώσεις για το περιβάλλον. Εγκεκριμένη πίστωση 33 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για δασοπροστασία χάθηκε την τελευταία 7ετία (στοιχεία Επιτρόπου Ε.Ε. κας Χούμπνερ). Είμαστε η μόνη χώρα που τα τελευταία 30 χρόνια μειώνουμε συνεχώς τις δαπάνες για τη διαχείριση των δασών. Συγκεκριμένα το 1998 διατέθηκαν 14 εκ. ευρώ για τα δάση και το 2006, 4 εκ. Ευρώ. Πριν 20 χρόνια διατίθετο το 1,5% του προϋπολογισμού για τα δάση, ενώ σήμερα το 0,38%, δηλ. μείωση κατά 75%. Την ίδια περίοδο η Πολιτεία καταργεί το φόρο στην Εκκλησία, καταργεί το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και χαρίζει τα χρέη στις ΠΑΕ. Παράλληλα πληρώνει για κάθε ώρα ενοικίασης πυροσβεστικού αεροπλάνου 20.000 Ευρώ που είναι ίσο με την ετήσια χρηματοδότηση ανά Δασαρχείο. Οι Κυβερνώντες μας παρουσιάζουν με νούμερα το πόσο καλά πάει η οικονομία μας και πως έχουμε ενταχθεί στην ομάδα των αναπτυγμένων χωρών. Όταν το δημόσιο χρέος είναι περίπου 100% του ΑΕΠ, μήπως μιλάμε για μια ανάπτυξη που στο βαθμό που υπάρχει την καρπώνονται οι ολίγοι και οι υπόλοιποι εργάζονται για να ξεπληρώνουν το χρέος;

20 σχόλια:

Το μεγαλο μας τσιρκο είπε...

Κε Κορτζή,

αν συνεχίσετε να προβάλετε αντικυβερνητικές απόψεις επί θεμάτων, τα οποία δεν απασχολούν πλέον τους Έλληνες καθότι δεν τις κάνουν θέματα οι ειδήσεις, θα αναγκαστώ να ξεκινήσω εναντίον σας διαδικασίες για κλείσιμο του blog σας, με την αιτιολογία της ασσυμέτρου απειλής επί της Νιρβάνας του Έλληνα!!!!
....εάν δεν συμμορφωθείτε ούτε και μ'αυτό, θα στείλω τον Άδωνη Γεωργιάδη με τον Ψωμιάδη να σας επισκέπτονται σπίτι σας καθημερινώς επί επταημέρου και χωρίς προειδοποίηση!!!

Τάδε Έφη,
παλιοτσίρκουλας ο ασσύμετρος!

:-))))

makalu είπε...

quote: "Όταν το δημόσιο χρέος...για να ξεπληρώνουν το χρέος;" BINGO!!!! τι κερδιζει ο κυριος!?

Σόρτ στόρυ: την περιοδο των πυρκαγιών, βρισκόμουν με τη συμβια μου στις ιταλογαλλικες Αλπεις (λες κ δε μας φτανουν τα Εβερέστια που ανεβοκατεβαινουμε καθημερινα στο μεγαλο μας χωριο). Μιλωντας λοιπον για τις φωτιες της πατριδας με έναν ιταλο οδηγο βουνου’ καπου μεταξυ Refugio di Torino 3.338μ κ Dent du Géant 4014μ, εν μεσω χιονοπτωσης 21/08, μου ανεφερε το εξης επικο γεγονος:
Πριν 5 χρονια επιασε μια πυρκαγια στο ελατοδασος κοντα στην πολη του Courmayeur. ΦΥΣΙΚΑ παλεψαν και ΦΥΣΙΚΑ την εσβησαν asap (κανα 2-3ωρο) αφηνοντας περι τα 500 περιπου στρεμματα καμενου δασους. Μεσα στην επομενη εβδομαδα ειχαν παραιτηθει 3 διοικητικα στελεχη της πυροσβεστικής στην κοιλαδα της Αόστα..απo ευθιξια! ..πφφφ..οι ανευθυνοι!

Βαρα ξαδερφε, βαρα οπως εσυ ξερεις!! :-D

Κωστής Γκορτζής είπε...

Πίθηξ, ξέρω ότι έχεις μνήμη ελέφαντα (τσίρκο κανονικό δηλαδή, ΟΛΑ σ' ένα), γι αυτό και ήμουν σίγουρος ότι εσύ δεν θα ξεχάσεις...!
Ο συγγραφέας του άρθρου είναι από αυτούς που ΔΕΝ θα σταματήσουν να τσιγκλούν την κυβερνητική (αλλά και κοινωνική) νιρβάνα. Κι όσο δεν λέει να φτιάξει ποστ, ο Πίτυλος θα 'πιστσιλάει' γι αυτόν.

matalu, αν βρείς ΤΡΙΑ διοικητικά στελέχη σε οποιαδήποτε Ελληνική Υπηρεσία να έχουν 'ευθυξία' κερδίζεις χρυσούν ωρολόγιον BOLEX.
(δεν είναι λάθος, με μπι γιατί ακόμα και τα ROLEX Ελλάδα μαϊμού είναι, ως και η αξιοκρατική Δημοκρατία μας).
Ο Δρ Κακαράς βαράει BINGO συνεχώς!

Ανώνυμος είπε...

Και τί έγινε δηλαδή. Καήκαν μερικά στρέμματα και λίγοι άνθρωποι. Το φιλότιμο έχει καεί εδώ και χρόνια. Η αξιοπρέπεια το ίδιο.

Πριν τους 66 της Ηλείας είχαν καεί 3 δασοπυροσβέστες το Ρέθυμνο, επιχειρώντας ενάντια σε κάθε κανόνα, τεχνική, και θεωρία πυρόσβεσης. Τιμωρήθηκε κανείς; Μάθαμα τίποτα από τα λάθη μας και τα σφάλματά μας;

Και σε τελική ανάλυση: με εξαίρεση λίγους γραφικούς bloggerάδες, ποιοί άλλοι απαιτούν σήμερα λογοδοσία και υπευθυνότητα;

Captain Harbour είπε...

Καλημέρα σας,

Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν και ακολουθούνται είναι αδύνατον να συμφωνήσουν μεταξύ τους όπως έδειξε η χτεσινή συζήτηση στο Κοινοβούλιο για το περιβάλλον.

Το κτηματολόγιο και το δασολόγιο θα ήταν η σωτηρία της Ελλάδας. Οι ζήσαντες σε αγροτικές περιοχές γνωρίζουν ότι θα ήταν η γιατριά σε κάθε άνομη πράξη.

Τέλος η Εκκλησία τα παίρνει τα δάση για να εξασφαλίσει σε όλους τους πιστούς της Επικράτειάς της (προς θεού όχι περισσότερους γιατί δεν φτάνουν) μια θέση στον Παράδεισο. Για αυτό μην την κατηγορείται.

Χαιρετισμούς

Κωστής Γκορτζής είπε...

Captain, εννοείς στον παράδεισο Αμαρουσίου, ε; Για τους 'πολύ' πιστούς της! Χε,χε,χε.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Λεωνίδα είσαι απελπιστικά σωστός...! :-)

diastimata είπε...

Καλά κάνεις και μας τα θυμίζεις.
Κακώς κάνουμε και τα ξεχνάμε.

Unknown είπε...

Η Κοινωνία των Πολιτών εδώ, η Κοινωνία των Πολιτών εκεί, ιδού λοιπόν Κυρίες και Κύριοι, η Κοινωνία μας, η Κοινωνία των Πωλητών...

Κωστή η ιστορία της Ελλάδας, η νεώτερη, είναι και το ξέρεις πάρα πολύ καλά, μια ιστορία ελπίδων υπό αναστολή και διάψευση.

Όταν για 60 τόσα χρόνια μια ολόκληρη κοινωνία με τη θέρμη μάλιστα που τη διακρίνει αγκαλιάζει κάποια όνειρα και κάποιες ελπίδες για να διαψευσθεί μετά με τον πλεον οικτρό τρόπο, στο τέλος καταντά "αφασική"...όπως τώρα η Ελληνική. Μια κοινωνία γεροντοκόρη και αδιάφορη στην καλύτερη περίπτωση ή επιθετική και κακιασμένη πιο συχνά.

Lion είπε...

Καλησπερα,
πολυ ωραιο το κειμενο. Ειμαι ομως λιγακι μπερδεμενος.
Αν ο κυριος δρ. Κακαρας γραφει με την επιστημονικη του ιδιοτητα, θα περιμενα περισσοτερα στοιχεια και λιγοτερους αφορισμους. Αν γραφει σαν απλος δημοσιογραφος / μπλογγερ, τοτε δεν χρειαζεται απαραιτητα ο διδακτορικος τιτλος στην προμετωπιδα του κειμενου.

Δεν διαφωνω με τον αξιοτιμο καθηγητη. Σιγουρα ξερει τα πραγματα καλυτερα απο εμενα. Αλλωστε ειμαι απολυτα συμφωνος με τα λογια του και με τα συμπερασματα του. Αλλα απο ενα κειμενο που ξεκιναει με διδακτορικους τιτλους περιμενα το "κατιτις παραπανω" σε συγκριση με τα δεκαδες καταγγελτικα κειμενα που εμφανιστηκαν στην μπλογκοσφαιρα αμεσως μετα τις πυρκαγιες.

Το κειμενο ειναι - μια ακομα - σωστη καταγγελια κατα των "υπευθυνων". Δυστυχως, τιποτα παραπανω.

Υ.Γ. Ισως και να αδικω τον κυριο δρ. Κακαρα (συγνωμη αν ειναι ετσι), ισως και να διυλιζω τον κωνωπα. Αλλα εχω βαρεθει να διαβαζω καταγγελιες κατα των πολιτικων, χωρις να γινεται τιποτα. Οχι οτι οι πολιτικοι δεν αξιζουν τα φασκελα μας. Αλλα τι θα κανουμε αφου τους φασκελωσουμε;

Υ.Υ.Γ. Μικρο τυπογραφικο λαθακι: γραφεται "νησσα" και οχι "νυσα".

Κωστής Γκορτζής είπε...

Γιώργο, κι εγώ έχω πλέον πειστεί ότι ο πρώτος υπεύθυνος είμαι ...εγώ! Όχι γιατί πράττω αντικοινωνικά αλλά γιατί πια αποδέχομαι την αντικοινωνικότητα του κάθε διπλανού μου. Νοιώθω ανήμπορος...

Κωστής Γκορτζής είπε...

Δρακολέοντά μου, ίσως το 'συμπυκνωμένο' ενός άρθρου να δίνει την εντύπωση απλής καταγγελίας. Και τα δύο, όμως, άρθρα του κ.καθηγητή καλύπτουν όλο το φάσμα του προβλήματος, δίνοντας στοιχεία, κατά την άποψή μου, με τρόπο που ερεθίζει τον αναγνώστη να ψάξει και λίγο βαθύτερα από μόνος του. Αυτή είναι και η δουλειά, πάλι κατά την άποψή μου, των δασκάλων. Να μη δίνουν μασημένη τροφή αλλά το ερέθισμα για να ψάξεις να τη βρείς.
Η χρησιμοποίηση του επαγγελματικού/ακαδημαϊκού τίτλου του στο μπλογκ μου γίνεται από εμένα -ο ίδιος δεν είναι μπλόγκερ- για να τονίσω στον αναγνώστη ότι το κείμενο δεν είναι δικό μου ή ενός άλλου παντογνώστη ...σαν κι εμένα αλλά, ενός ανθρώπου που είναι αρμόδιος και υπεύθυνος να μεταδώσει στη νέα γενιά την γνώση του αλλά, και πιό πολύ, την αγάπη του για το δάσος. Κι απ' τα δυό είναι υπερπλήρης, πίστεψέ με! :-)

Lion είπε...

Αγαπητε Κωστη, δεν αμφιβαλλω στο παραμικρο για τις γνωσεις και τις προθεσεις του συγγραφεα.

Ισως ειμαι γκρινιαρης, ισως ειμαι ανυπομονος. Ευχαριστω μεν για τα στοιχεια, αλλα μου λειπει το "δια ταυτα". Ανυπομονω για δραση, εχω μπουχτισει απο τις καταγγελιες [*].

Το να λεμε "εμεις οι ελληνες ειμαστε λαος !@$%$%%$@", και "η κυβερνηση φταιει που δεν ψηφιζει τον νομο ΧΥ" και "τα οικοπεδα τα καινε καταπατητες και τα κανουν βιλλες" δεν ειναι κατι νεο, ουτε μας λυνει το προβλημα.

Καποιος ειχε προτεινει στην αρχη του καλοκαιριου (τοτε καιγοταν η Παρνηθα) την ιδιωτικοποιηση των δασων σαν λυση του προβληματος. Δεν ξερω αν αυτο θα ηταν σωστο. Αλλα ειναι μια συγκεκριμενη προταση. Θα περιμενα απο εναν καθηγητη και ειδικο να αναπτυξει τις δικες του προτασεις, αντι να καταγγειλει - οπως ολοι μας - για αλλη μια φορα την εκαστοτε κυβερνηση.

[*] Θα ειχα αναλαβει δραση και μονος μου, αν θεωρουσα εαυτον ειδικο. Αλλα δεν ειμαι. Δεν εχω τις απαραιτητες γνωσεις, δεν εχω λυσεις. Περιμενω τους ειδικους να προτεινουν κατι συγκεκριμενο που θα ελυνε το προβλημα. Υποσχομαι οτι θα κανω οτι περναει απο το χερι μου για να υλοποιηθει η προταση τους.

Υ.Γ. Ισως και να φταει η γερμανικη μου νοοτροπια. Οι γερμανοι καθε φορα που εχουν ενα προβλημα, καλουν τους ειδικους, ακουν τις προτασεις, ξεχωριζουν μια που φαινεται καλυτερη και την εφαρμοζουν "εδω και τωρα". Οι ελληνες σκυλοβριζουμε την κυβερνηση και τον εαυτο μας και περιμενουμε νομοτελειακα την επομενη φωτια. Ο Ιουνης του 2008 ειναι μολις 8 μηνες μπροστα μας και εμεις ακομα ψαχνομαστε να βρουμε ποιος φταιει :-(

Κωστής Γκορτζής είπε...

καπετάνιε μου, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι και προτάσεις έχει πολλές φορές καταθέσει ο συγκεκριμμένος στους αρμόδιους. Μερικές είναι προφανείς και μέω της 'καταγγελίας του'. θα τον ρωτήσω για περισσότερες λεπτομέρειες.
Το 'δια ταύτα', το τι πρέπει να γίνει, νομίζω ότι το ξέρουμε όλοι. Παιδεία αλλά και τήρηση των Νόμων. Γιατί όπου δεν περνά ο λόγος, καλό είναι να πίπτει και η ράβδος. Γεγονός που στη Γερμανία σαφώς και τηρείται καλύτερα.
Απόλυτα κατανοητός στις σκέψεις σου, δεν διαφωνώ στην ουσία καθόλου.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Προτάσεις που 'βλέπω' εγώ στο κείμενο:
-Εθνικό Κτηματολόγιο
-Εθνικό δασολόγιο με οριστικό προσδιορισμό 'δασών' και 'δασικών εκτάσεων'
-Ανακατανομή των πόρων από την Καταστολή στην Πρόληψη
(αν πάρει φωτιά η Βάλια Κάλντα, κάθε πυροσβεστικό αεροπλάνο κοστίζει 20000 Ευρώ την ώρα. Πόσο θα κόστιζε η πρόσληψη δασοφυλάκων για τρείς μήνες επί 24ωρης βάσης; Για χρόνια, δεν υπάρχει ούτε ΕΝΑΣ εκεί)
-Δημιουργία νόμιμων ΧΥΤΑ (χώρων υγειονομικής ταφής απορριμάτων)
-Εισαγωγή μαθημάτων προστασίας του περιβάλλοντος σε όλες τις βαθμίδες.
-Διαχωρισμός ΥΠΕΧΩΔΕ από το Υπουργείο περιβάλλοντος.
-Ξεκαθάρισμα πια των Οθωμανικών τίτλων που έχουν παραδόσει τα τρία τέταρτα της Ελλάδας στην Εκκλησία (αυτό ήταν λογικό επί Τουρκοκρατίας όπου η Εκκλησία -Ισλάμ ή ό,τι άλλο ήταν Το Κράτος, Το Δημόσιο αλλά τώρα πια αυτό δεν ισχύει και καιρός είναι να το καταλάβουν και οι Αρχιπαπάδες)
Είναι και άλλα, βεβαίως, όπως:
-Έλεγχος της ελεύθερης βοσκής
-Έλεγχος της ΔΕΗ που είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες φωτιές
-Καρατόμηση των 'ημέτερων' διοικητών, προϊστάμενων και κυρίως άσχετων που διορίζονται με κομματικά κριτήρια σε θέσεις άσχετες προς τις γνώσεις τους
(αυτός ο Σταμάτης ρε παιδιά, το παληκαράκι του Σαμαρά, σε πόσες θέσεις θα υπηρετήσει; Από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (!!!), σε Περιφέρεια και αλλαχού 'τακτοποιημένος' κλπ, τι στο διάολο έχει σπουδάσει αυτός ο άνθρωπος; Την Παντογνωστική; Ο Αγγελούδης του Βενιζέλου; Ειδικός Γραμματέας Αθλητισμού (!), Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χάντμπολ (!), Πρόεδρος του Αθλητικού Μουσείου θεσσαλονίκης (!), Ειδικός Σύμβουλος, ε, εγώ τον γνώρισα ...Γραμματέα της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, ΕΝΣΤΟΛΟ!!!)
Δεν γράφω παρακάτω γιατί το σχόλιο θα γίνει πιο μεγάλο από το κείμενο....

Lion είπε...

Με αλλα λογια αγαπητε Κωστη (και σεβαστε κυριε Κακαρα) και για να κανω την λιστα με τις προτασεις σου πιο συντομη:

Ζηταμε τον χωρισμο Κρατους-Εκκλησιας, Παιδεια, περιβαλλοντικη πολιτικη, αναδιαρθρωση του εθνικου προυπολογισμου, ιδιωτικοποιηση (και αυστηρο ελεγχο) των ΔΕΚΟ, επιβολη των υπαρχοντων νομων, δημιουργια νεων νομοθετηματων (κτηματολογιο), αξιοκρατια στο Δημοσιο, κλπ. κλπ.

Και ολα αυτα για να αντιμετωπισουμε 3 πυρκαγιες....
Καλα, αν η χωρα ειχε ενα πραγματικα δυσκολο προβλημα, τι θα ζηταγαμε;

Συγνωμη για το "ειρωνικο" υφος. Μονο για ειρωνιες και αστειακια δεν ειμαστε (για κλαμματα ναι, συμφωνω). Αλλα ετσι οπως τα λες, καταληγουμε οτι για το προβλημα των πυρκαγιων πρεπει να γκρεμισουμε τα παντα και να τα χτισουμε απο την αρχη.

Εδω σκοτωσαν τα εναπομειναντα 5 ελαφια της Παρνηθας οι αισχροι δολοφονοι (συγνωμη "κυνηγοι" επρεπε να πω), εγιναν επι τοπου 3 καταγγελιες στην Αστυνομια και αυτη ΔΕΝ ΗΡΘΕ οσο οι κυνηγοι ηταν εκει. Δηλαδη, με ποια λογικη ζηταμε (εσυ, ο κ. Κακαρας, εγω και 10 αλλοι ανθρωποι) να ελεγχθει η παρανομη βοσκηση και να δημιουργηθει Κτηματολογιο (συν ολα τα αλλα που αναφερεις); Και απο ποιους το ζηταμε; Απο τους ανικανους η απο τους διεφθαρμενους;

Lion είπε...

Συγνωμη, μια διορθωσουλα στο προηγουμενο:
οι αισχροι ψυχοπαθεις δολοφονοι ηθελα να πω.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Δρακολέοντά μου, αυτά που αναφέρω ως προτάσεις δεν αφορούν μόνο σε τρείς φωτιές...
Αφορούν σε διαδικασίες που θα επιτρέψουν να μη κερδίζουν οι ανίκανοι και διεφθαρμένοι και θα αποαποκτηνοποιήσουν την κοινωνία που σκοτώνει τα πέντε εναπομείναντα ελάφια...
Προσπάθησα να αποκωδικοποιήσω κάποιες προτάσεις και να τις καταγράψω.
Είμαι κι εγώ, το ξανάγραψα, ανυπόμονος αλλά και απελπισμένος.
Φαντάζομαι, όμως, ότι όλοι θα θέλουν να ακούσουν και κάποιες προτάσεις επί των προτάσεων και όχι κριτική επί της κριτικής που από το πρώτο σου σχόλιο τη θεωρείς μη αποδοτική.

herinna/ είπε...

"Γιώργο, κι εγώ έχω πλέον πειστεί ότι ο πρώτος υπεύθυνος είμαι ...εγώ! Όχι γιατί πράττω αντικοινωνικά αλλά γιατί πια αποδέχομαι την αντικοινωνικότητα του κάθε διπλανού μου. Νοιώθω ανήμπορος.."
Μου αρέσει η πολύ προσεγμένη διατύπωση στην απάντηση αυτή που δίνεις Κωστή και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη και παρομοίως ένοχη. Θ' αποφύγω να σχολιάσω περαιτέρω δηλώνω πάντως πως ο παραμορφωτικός καθρέπτης μέσα από τον οποίο βλέπει κανείς την κοινωνία, είναι ο ίδιος ακριβώς με τον οποίο βλέπει τον εαυτό του. Και ο νοών νοήτω.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Άσε που ο καθρέφτης είναι και χιλιοραγισμένος...