2.9.07

Οι ηθικοί αυτουργοί καταστροφής των δασών και οι υποστηρικτές τους

Η έξαρση του φαινομένου των δασικών πυρκαγιών στη Ηλεία, τη Μεσσηνία, την Αρκαδία, την Αττική, με 63 νεκρούς, με 100άδες χιλιάδες στρέμματα αποτεφρωμένων δασών και καλλιεργημένων εκτάσεων, ανέδειξαν το πρόβλημα της έλλειψης προστασίας των δασών και της έλλειψης δασικής πολιτικής. Τα δημόσια δάση καίγονται και μετατρέπονται σταδιακά σε οικόπεδα και εκτάσεις για τουριστική ανάπτυξη. Στην όλη αυτή εγκληματική και άριστα μεθοδευμένη επιχείρηση συμμετέχουν πολύ ικανοί μαχητές όπως καταπατητές, εμπρηστές, βοηθούμενοι από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, ικανούς δικηγόρους, ενίοτε και από φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και την Εκκλησία Όλοι αυτοί με τη συμβολή των κυβερνώντων και την ανοχή της κοινωνίας διαπράττουν επί δεκαετίες τώρα το διαρκές έγκλημα καταστροφής των δασών μας. Αυτή είναι μια τακτική που εφαρμόσθηκε επανειλημμένα στην πράξη και πέτυχε, στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου υπάρχουν 300.000 αυθαίρετες οικοδομές και σ όλη την Ελλάδα. Ένα στρέμμα καταπατημένης έκτασης αξίζει σήμερα μέχρι και 1-2 εκ. Ευρώ. Κάντε μια επίσκεψη στον Εθνικό Δρυμό του Παρνασσού για να εκτιμήσετε την υφιστάμενη κατάσταση. Το κράτος είναι ανύπαρκτο. Οι παρανομούντες δεν τιμωρούνται.
Όσο θα εφαρμόζεται η δασική πολιτική που ασκείται εδώ και 30-40 χρόνια, τα δάση της Ελλάδας θα καίγονται, θα καταπατούνται και θα οικοπεδοποιούνται.
Εργαλεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος προστασίας των δασών μας είναι μεταξύ άλλων οι ακόλουθες ενέργειες:
  • Η επικύρωση με νόμο των δασικών χαρτών, οι οποίοι είναι έτοιμοι από το 1979.
  • Σύνταξη και επικύρωση με Νόμο του δασικού κτηματολογίου.
  • Σύνταξη και επικύρωση με Νόμο του εθνικού κτηματολογίου.
  • Η οργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας.

Με τους δασικούς χάρτες θα γνωρίζουμε ποια έκταση είναι δασική ή χορτολιβαδική, και ποια είναι δάσος. Με το δασικό και το εθνικό κτηματολόγιο θα γνωρίζουμε σε ποιόν ανήκει η οποιαδήποτε έκταση. Τότε θα αποτρέπονται οι εμπρησμοί, θα αποκλείονται οι παράνομες ενέργειες αλλαγής χρήσεως γης και οι οικοπεδοποιήσεις, ενώ παράλληλα θα μπορεί να εφαρμοσθεί μια πολιτική χωροταξικού σχεδιασμού και ανάπτυξης.
Την πλήρη ευθύνη για την συνέχιση της δασοκτόνου δασικής πολιτικής την έχουν οι εκάστοτε κυβερνώντες. Γιατί άραγε επί 30 και 40 χρόνια τώρα δεν επικυρώθηκαν δασικοί χάρτες? Γιατί δεν συντάχθηκε το δασικό και το εθνικό κτηματολόγιο, με αποτέλεσμα να είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη χωρίς κτηματολόγιο. Η απάντηση είναι απλή: Οι εκάστοτε κυβερνώντες ή ήταν ανίκανοι να το υλοποιήσουν (πράγμα απίθανο) ή δεν ήθελαν διότι εξυπηρετούσαν και εξυπηρετούν συμφέροντα όσων κερδίζουν από την εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής. Με λίγα λόγια είναι τα ίδια τα κόμματα εξουσίας υπεύθυνα, είναι οι ηθικοί αυτουργοί για την τεράστια συμφορά και βαρβαρότητα που δέρνει τον τόπο όλα αυτά τα χρόνια με τις καταστροφές των δασών και του περιβάλλοντος.

Κάποια ακόμη αποκαλυπτικά στοιχεία:
Το εθνικό κτηματολόγιο ήταν <το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα του ΠΑΣΟΚ>. Το έργο αυτό εξελίχθηκε σε ένα τεράστιο σκάνδαλο που διέσυρε τη χώρα μας διεθνώς.
Η σημερινή Κυβέρνηση προσπάθησε πρόσφατα να αναθεωρήσει το άρθρο 24 του Συντάγματος που αφορά τα δάση και να πετύχει τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους – δασικών εκτάσεων. Το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση αντέδρασε, όπως και τα άλλα κόμματα, αλλά και παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος. Η προσπάθεια απέτυχε. Το ίδιο ακριβώς σενάριο αλλά με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αντιπολίτευση τη ΝΔ, είχε επαναληφθεί το 2001. Τρανή απόδειξη ότι και τα δύο κόμματα εξουσίας έχουν την ίδια πολιτική στο θέμα αυτό και με περίσσευμα υποκρισίας την εφαρμόζουν.
Η Δασική Υπηρεσία ήταν μέχρι τις αρχές του 80 οργανωμένη και με τεράστιο έργο, το οποίο κάποτε πρέπει να παρουσιασθεί στον Ελληνικό λαό. Την Υπηρεσία αυτή συρρίκνωσαν, την αποδεκάτισαν και τη μετέτρεψαν σε Υπηρεσία σφραγίδα. Κατάργησαν την Κρατική Εκμετάλλευση των δημόσιων δασών, των οποίων τη διαχείριση παρέδωσαν στους δασικούς συνεταιρισμούς, τους οποίους μετέτρεψαν σε εμπόρους. Μείωσαν σταδιακά μέχρι μηδενισμού τις πιστώσεις για τα δάση (0,03 εκ. Ευρώ ανά Δασαρχείο), σταματώντας στην ουσία τη διαχείριση του δάσους, το οποίο μετατρέπεται έτσι σε πυριτιδαποθήκη. Υποβάθμισαν τη δασική έρευνα. Τις αρμοδιότητες της Δασικής Υπηρεσίας τις μοίρασαν σε διάφορα Υπουργεία. Ενώ οι Δασικοί υπάλληλοι και οι δραστηριότητες συνεχώς μειώνονται, ιδρύονται συνεχώς Δασολογικές Σχολές που παράγουν ανέργους αποφοίτους.
Ποιος είναι σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός για τα δάση? Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να είναι υπεύθυνος για τα δάση και το περιβάλλον ο Υπουργός Χωροταξίας και Δημοσίων έργων. Η μόνη πράξη του κ. Υπουργού Γεωργίας ‘’υπευθύνου’’ για τα δάση ήταν η πολύ πρόσφατη κατάθεση σχεδίου Νόμου, με τον οποίο προεκλογικά θα νομιμοποιούνταν τα αυθαίρετα κτίσματα μέσα στα δάση.

Είναι περιττά τα κροκοδείλια δάκρυα από την πλευρά των υπευθύνων κάθε φορά που καίγονται τα δάση μας και χάνονται άνθρωποι. Συνυπεύθυνοι όμως στο έγκλημα που διαπράττεται συνεχώς είναι και όσοι από μας στηρίζουν ή ανέχονται τη συγκεκριμένη πολιτική, γιατί: <<Το άλλο μισό της βαρβαρότητας είναι να την ανέχεσαι.>>

1-9-2007
Ιωάννης Κακαράς, Διδάκτωρ Δασολογίας, Καθηγητής ΤΕΙ


Συμφωνώ και επαυξάνω. Στα μέτρα που εκτιμώ ότι πρέπει να ληφθούν:
-Θέσπιση του εμπρησμού ως κακουργήματος.
-Σύλληψη ενός –έστω- Κρητικού ή αλλογενούς κτηνοτρόφου που βάζει φωτιά για να ‘θρέψει’ χορτάρι.
-Εισαγωγή από το νηπιαγωγείο μαθήματος οικολογίας (αφού πρώτα μπεί και μάθημα “πολιτισμένης συμβίωσης” ή όπως αλλιώς μπορεί να αποδοθεί το δικαίως κακόφημο “αγωγή του πολίτη”)
-Ελλάττωση του υπερβολικού αριθμού εναέριων και επίγειων μέσων πυρόσβεσης καθώς και του αριθμού των δήθεν πυροσβεστών τακτοποιηθέντων ρουσφετολογικώς στο Δημόσιο για να κάθονται επί 10 μήνες και να μην αποδίδουν τους υπόλοιπους δύο.
-Απόδοση της ευθύνης της Δασοπυρόσβεσης στις τοπικές κοινωνίες μέσω της Αυτοδιοίκησης και περιορισμός των αποζημιώσεων αναλόγως της αμέλειας που επέδειξαν (Η Πελοπόννησος κάηκε και γιατί ΚΑΝΕΙΣ δεν είχε καθαρίσει την αυλή του και τον περιβάλλοντα χώρο του.
-Επαναπροσδιορισμός από την Πολεμική Αεροπορία της σημασίας του πυροσβεστικού σμήνους σε σχέση με τη λειτουργία του (από την επάνδρωσή του μέχρι τη διοίκησή του). Αυτοί καταλαβαίνουν τι εννοώ! Και να σταματήσει τα κροκοδίλεια δάκρυα για τους ήρωες που αυτή στέλνει στον Θάνατο.
-Πρόβλεψη για ύπαρξη και ΜΑΥΡΟΥ ψηφοδελτίου μιας και το ΛΕΥΚΟ –λένε- είναι ψήφος αποχής από τα κοινά..

33 σχόλια:

Μαύρο πρόβατο είπε...

Καλησπέρα,
και μπράβο για το πάρα πολύ ενδιαφέρον κι εμπεριστατωμένο ποστ!

Ο δρ Κακαράς είναι πραγματικά ανελέητος. Τι άλλο να πει κανείς;

Στο δικό σου συμπλήρωμα, θέλω να σταθώ στο

-Ελλάττωση του υπερβολικού αριθμού εναέριων και επίγειων μέσων πυρόσβεσης καθώς και του αριθμού των δήθεν πυροσβεστών τακτοποιηθέντων ρουσφετολογικώς στο Δημόσιο για να κάθονται επί 10 μήνες και να μην αποδίδουν τους υπόλοιπους δύο.

Είναι όντως counter-intuitive, όταν όλοι φώναζαν για ανεπάρκεια μέσων πυρόσβεσης. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αν θες να το αναπτύξεις!

Έχω κι εγώ μερικές ιδέες στο μαγαζί μου, στο τελευταίο ποστ (και κάποιες σκέψεις στα σχόλια)

Pan είπε...

Στο σημείο του συμπληρώματος σου συμφωνώ με το μαύρο πρόβατο.
Ειδικά ως προς τον αριθμό των ιπτάμενων μέσων.
Μην ξεχνάς ότι με τις ανάγκες συντήρησης και τις - αναμενόμενες εξαιτίας υπερεντατικής χρήσης - βλάβες, ο πραγματικός αριθμός των αεροσκαφών είναι αρκετά χαμηλότερος του επίσημου.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Η εκτίμησή μου έχει αφετηρία το γεγονός ότι η Ελλάδα πέρασε από μύριους πολέμους, εκατομμύρια τόννοι εκρηκτικά έχουν σκάσει σ' αυτόν τον χώρο (βλήματα-βόμβες-νάρκες, ολοκαυτώματα χωριών από τους στρατούς κατοχής, κλπ) σε εποχές που ΔΕΝ υπήρχαν ούτε αεροπυροσβεστικά, ούτε καν οχήματα και ο όρος Δασοπυροσβέστης ή Πυροσβέστης για τα δάση ήταν συνώνυμος της γκέισσας. Κι όμως, δεν κάηκε στο βαθμό της Πελοποννησιακής φετεινής φωτιάς.

Το να δημιουργείς έναν τεράστιο Δημόσιο μηχανισμό καταστολής φαινομένων ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας καταστάσεων που θα εξυπηρετούν την ύπαρξη και μόνο του μηχανισμού αυτού. Ο νοών νοήτω...
Το να δημιουργείς μηχανισμούς επιδοτήσεων και αποζημιώσεων γενικώς και αορίστως, ενέχει τον κίνδυνο καλλιέργειας των καταστροφών αντί αυτής των προϊόντων...
Το να έχεις τριπλάσια αεροσκάφη από τις ΗΠΑ για την κατάσβεση των πυρκαγιών δεν είναι μόνο ενδεικτικό του τηλεοπτικού εξαναγκασμού σε παροχή προμηθειών σε συγκεκριμμένες εταιρείες αλλά και της προφανούς αδυναμίας στον τρόπο χρήσης τους κρίνοντας εκ του αποτελέσματος.
Τελικά, αυτό που θέλω να πω είναι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αναλάβουν οι πολίτες την ευθύνη για τα συμβαίνοντα στη γειτονιά τους και να μη περιμένουν όλοι το ...υγρό μάννα εξ ουρανού που κοστίζει πανάκριβα χωρίς να έχει και το ανάλογο ανταποδοτικό ώφελος.

Το μεγαλο μας τσιρκο είπε...

Κατ'αρχήν να πω ότι στο καινούργιο σου blog "και οι τυφλοί κάνουν πάρτυ"!!!... :- ))))))

....όλα αυτά....ωραία και καλά τα λέμε εμείς εδώ και συμφωνούμε αλλά εγώ πιστεύω ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΛΕΙ...!!!!

...γιατί?....ακούστε γιατί!

...όλες αυτές είναι πολιτικές αποφάσεις....και οι πολιτικοί είναι ο καθρέπτης της πλειοψηφίας των πολιτών ενός κράτους!Δεν ήταν τυχαία ο Αντρέας τόσα χρόνια στην εξουσία, ούτε ο Σημίτης, ούτε ο Κωστάκης τώρα.....

Το ξέρετε ότι από το 1996 μέχρι σήμερα εκρεμούν 2.000.000 περίπου(ναι καλά μετρήσατε τα μηδενικά)αιτήσεις για αποχαρακτηρισμούς δασικής έκτασης????

Δεν το θέλει ο Έλληνας το δασολόγιο....ούτε το κτηματολόγιο...."μας" αρέσει σαν λαός να μην ακολουθούμε τους νόμους και ας φωνάζουν πολλοί τώρα που είναι φρέσκο το πράγμα!
Αύριο θα ψηφίσουν με βάση ποιος πολιτικός θα βολέψει τον κανακάρη του κι ας φάει τη θέση του γιού του γείτονα που έχει 5 πτυχία αλλά όχι "κονέ"!!!! Αυτό τον νοιάζει τον έλληνα κύριοι, δεν τον νοιάζει αν ο ίδιος πολιτικός δεν κάνει τίποτα για τα δάση.....ο έλληνας "βλέπει μέχρι τα δέντρα της αυλής του"!!!!

Δεν θα πω τίποτα άλλο γιατί μου έχει ανέβει η πίεση....συγνώμη για την απαισιοδοξία.....

Κωστής Γκορτζής είπε...

Στην κριτική συμφωνώ απόλυτα. Στην απαισιοδοξία σου διαφωνώ γιατί από τη δική σου γενιά περιμένω ...άλλα.
Η δική μου κατάφερε αντί της 'κοινωνίας των πολιτών' να δημιουργήσει την 'κοινωνία των πωλητών' με μοναδικά προϊόντα στο ράφι την αξιοπρέπεια και τη συνείδησή μας. Ντροπή μας!

σχολιαστής είπε...

Κωστή, δεν ξέρω αν τα μέσα πυρόσβεσης είναι πολλά, όταν τα χρειάστηκε η χώρα, αποδείχτηκαν αναπαρκέστατα. Το πιο κλασσικό παράδειγμα η Ολυμπία, που το μουσείο σώθηκε απο ειδικό πυροσβεστικό όχημα ιδιώτη, που ξεκίνησε μερικές ώρες πριν απο την Κόρινθο. Εφτασε στην Ολυμπία λίγα λεπτά πριν την απόλυτη καταστροφή για να σώσει τον Ερμή του Πραξιτέλη και τη λοιπή κληρονομιά των αρχαίων. Επίσης τα πυροσβεστικά αεροπλάνα εμφανίστηκαν μισή ώρα αφου είχε καεί το Κρόνιο.

Είναι τόσο μεγάλη η ανεπάρκεια των επιτελών της πυροσβεστικής που τους πρέπει υποδειγματική τιμωρία.

Και μια απορία. Τι νόημα έχει το μηχανικό του στρατού να έρχεται πλέον στο μνημόσυνο της περιοχής, αντί να σπεύσει τις μέρες που χρειάζονταν για να ανοίξει αντιπυρικές ζώνες. Αρα τα βαριά μηχανηματα που έχει τα φυλάμε για να κυνηγήσουμε τους Τούρκους; Tί νόημα έχει να λέμε ότι προασπίζουμε κάθε σπιθαμή του πατρώου εδάφους, και ταυτόχρονα να αρνούμαστε να σπεύσουμε όταν η πατρίδα καίγεται; Για το βράχο Ιμια, λίγο έλλειψε να γίνει πόλεμος, ο Μωριάς αφέθηκε να γίνει κάρβουνο. Αρα, ασκήθηκε πίεση απο τους ενστολους προς την πολιτική ηγεσία για εμπλοκή των ΕΔ στη σωτηρία του Μωριά;

To κυρίαρχο συναίσθημα είναι οργή.

Μαύρο πρόβατο είπε...

Τι να πω... Προσυπογράφω καταρχήν όλα όσα αναφέρεις στο σχόλιο. Είχα κι από δεύτερο χέρι μια μαρτυρία για τον πλακωμό που γίνεται γύρω από τα υπουργεία, του ρωσοπόντιου που πουλάει Beryev με το ρωσοπόντιο που πουλάει ελικόπτερα... Το ρεφλέξ της μεταπρατικής, στερημένης και πρωτόγονης σε θέματα κανονιστικών υποδομών Ελλάδας, είναι να ζητάει ν'αγοράσουμε. Το πανομοιότυπο φαινόμενο με τα πυροσβεστικά, το είχα εντοπίσει σ'εκείνη την ιστορία της θέρμανσης που είχα αναπτύξει στο μπλογκ μου - κι εκεί, αντί να χτίζουμε θερμομονωτικά (πολύ περισσότερο, βιοκλιματικά), κοιτάμε ν'αγοράσουμε θηριώδεις καυστήρες και να τους έχουμε όσο πιό αρύθμιστους γίνεται (περιττό να προσθέσω οτι τα αυτά ισχύουν και για την ψύξη).

Η ένστασή σου για τους μηχανισμούς δε θα μπορούσε να είναι πιό κατανοητή.
Μερικές ερωτήσεις ακόμα: δεν υπάρχει θέμα συντήρησης και αξιοποίησης του στόλου εναερίων πυροσβεστικών; Κατά τη γνώμη Η κατάσταση της επάρκειας που περιγράφεις, ισχύει και για τα επίγεια μέσα; Προφανώς δε φάνηκε κάτι τέτοιο στις πυρκαγιές, οι οποίες ήταν τεράστιες - μην το ξεχνάμε - όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και την "μεγάλη Ελλάδα" και την Αλβανία και οι οποίες, όσο το έχω κοιτάξει, πείθομαι οτι δεν μπορεί να είναι τυχαίες (γράφω σχετικά στο μαγαζί μου)...

Η "σύστασή" σου στην Π.Α. επίσης, σαφέστατη :-)
@Το μεγάλο μας τσίρκο: μην μπερδεύεστε! Δεν είναι όλοι έτσι. Μην πέσουμε στο άλλο άκρο, οτι όλοι οι έλληνες είναι λαμόγια, έχουν πόρσε καγιέν και (νομιμοποιημένη) αυθαίρετη βιλίτσα.
Αγώνα θέλει...

Μαύρο πρόβατο είπε...

Σχολιαστή, έγραφα πριν να δω το δικό σου :-)

Τσούχτρα... είπε...

Η μεγαλύτερη ασύμμετρη απειλή είναι η βλακεία του εκάστοτε παθόντος. Το «μέσο» είναι ανύπαρκτα γραμμάρια μυαλού και κατά περίπτωση οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες και δυνητικά ανυπολόγιστες. "περισσότερο φοβούμαι τα δικά μας σφάλματα , παρά των εχθρών τα σχέδια" Περικλής στο Θουκυδίδου Α144.
Ούτε μαύρο μας σώζει ούτε τίποτα...και μη μου πείς ότι είμαι απαισιόδοξος. Δείτε απόψεις πανεπιστημιακών http://www.tanea.gr/ColumnCategory.aspx?d=20070831&nid=5811073&sn=ΕΛΛΑΔΑ&spid=876 και καλά κρασιά

Κωστής Γκορτζής είπε...

Σχολιαστή μου και Μαύροπροβατοσύντροφε, μπορεί και να παρεξηγηθώ από πολλούς αλλά επειδή γνωρίζω κάποια πράγματα από πιο κοντά και, έχοντας προσπαθήσει να στρώσω κάποια εκατοστά του δρόμου προς τα εμπρός, οφείλω να ξεκαθαρίσω:
Πέρα από τις επισημάνσεις του καθηγητή Ι.Κακαρά που ανάρτησα στο μπλογκ και τις προτάσεις του με τις οποίες συμφωνώ,
ΠΡΕΠΕΙ οι Δήμαρχοι και οι Νομάρχες να οργανώσουν -όπως οφείλουν- την τοπική πολιτική άμυνα απέναντι σε έκτακτες ανάγκες από φωτιές και πλημμύρες. Η γελοιότητα του συστήματος περιορίζεται στην εγκατάσταση σειρήνων συναγερμού (προ τετραετίας έγινε και δοκιμή τους στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, χωρίς βεβαίως να ξέρει κανένας τι θα κάνει όταν ηχήσουν αυτές!) και διατήρησης στις Διευθύνσεις ΠΣΕΑ άσχετων πλην 'ημέτερων' καρεκλοκένταυρων που δεν ξέρουν να διαβάζουν, πόσο μάλλον να εφαρμόζουν, τα σχέδια έκτακτης ανάγκης.
ΠΡΕΠΕΙ, επίσης, να θεσπιστούν διαδικασίες που θα διευκολύνουν την συνδρομή του Στρατού στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Αλλά όταν, για να εξυπηρετηθούν οι μεγαλοεργολάβοι, κατατάσσουμε τη ΜΟΜΑ στην επάρατη χούντα και την εξοβελίζουμε από το προσκήνιο, όταν υποβαθμίζουμε και εκφυλίζουμε τις δυνατότητες και το κύρος του Στρατού ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ για να καλύψουμε τις πολιτικές ευθύνες που έφεραν τη χούντα, όταν η οποιαδήποτε αναφορά στο Στρατό είναι χλευαστική ή υποτιμητική, το να επικαλούμαστε τις δυνατότητες του μόνο όταν καιγόμαστε ή πνιγόμαστε ή πέφτουμε στον γκρεμό ορειβατώντας, ε, δεν μου ακούγεται πολύ αληθινό.
Όσο για τα Ίμια, μόνο πόλεμος δεν προβλεπόταν στο σενάριο, δεν ταιριάζει ως επιχείρημα...

Επαναλαμβάνω, οι μπουλντόζες του Μηχανικού δεν ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες γιατί το έργο ΠΡΕΠΕΙ(...) να δοθεί σε ιδιωτικό φορέα -εργολάβο- με μειοδοτικό διαγωνισμό που θα περιλαμβάνει τέτοιες 'εκπτώσεις' που αφαιρώντας και τις μίζες δεν θα επαρκεί το προβλεπόμενο κονδύλι για το έργο. Για τις μίζες, όμως, επαρκεί...
Η συντήρηση των μέσων, εναέριων και επίγειων, από όσα ξέρω προσωπικά, (πέντε χρόνια πριν), ήταν ικανοποιητική. Στις συνθήκες που λειτουργούν είναι φυσικό να καταπονούνται περισσότερο.
Όσα μέσα πυρόσβεσης κι αν έχεις, όμως, δεν μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικά από τη σωστή πρόληψη και επιτήρηση. Αν μου πεί κάποιος ότι έστω ένα τρακτέρ με την ψεκαστική δεξαμενή του περιπολούσε σε κάθε Δήμο από αυτούς που κάηκαν τις μέρες πριν από τη φωτιά, θα πάρω πίσω κάθε επικριτικό μου σχόλιο... Και δεν έχουμε μόνο τριπλάσια πυροσβεστικά αεροπλάνα από τις ΗΠΑ. Έχουμε και διπλάσια αναλογικά ανά αριθμό αγροτών Τρακτέρ! Από τις ΗΠΑ!
Ξαναδείτε τα πλάνα στην τηλεόραση με κάποια λιοχώραφα τίγκα στο γουμαράγκαθο και πέστε μου γιατί ο εν Αθήναις αγρότης-δημόσιος υπάλληλος θα αποζημιωθεί για τα λιόδεντρα που κάηκαν από τα ξερόχορτα...Τον έλεγξε αυτόν κανένας γιατί έστρωσε με 'μπαρούτι' το χωράφι του; Ο Δήμος; Η Νομαρχία; Η Περιφέρεια; Οι καρεκλοκένταυροι που στρογγυλοκάθονται στα Γραφεία των ΠΣΕΑ;

Υ.Γ. Εδώ στην ερωτική Θεσσαλονίκη (ο επιθετικός προσδιορισμός βγαίνει από το διαχρονικό πήδημα που υφίσταται) ΤΩΡΑ καθαρίζουν τα πρανή των δρόμων (περιφερειακός - προς Χαλκιδική - κλπ). ¨οχι για να μην καούμε από τον ανεγκέφαλο που πετάει τη γόπα του από το παράθυρο αλλά, για να είμαστε όμορφοι στα εγκάινια της ΔΕΘ!
Υ.Γ.2 Να πούμε τίποτα και για τη ΔΕΗ ή θα μας επιπλήξει η so-far; :)

Κωστής Γκορτζής είπε...

Τσούχτρα, δεν λέω ότι είσαι απαισιόδοξος. Ικανοποιημένος; :)

(γράφαμε μαζί προηγουμένως)

Τσούχτρα... είπε...

Μερικώς ικανοποιημένος για να έχω περιθώρια να επανέλθω

σχολιαστής είπε...

Oι αναφορές μου στο στρατό, πιο πολύ είχαν το νόημα να σε κεντρίσουν να πεις περισσότερα, ως άνθρωπος που ξέρει.

Μακάρι να ήταν μόνο οι Αθηναίοι-Θεσσαλονικείς "αγρότες" που αφήνουν τις ελιές ακαθάριστες. Το ίδιο κάνουν και οι κατ' επάγγελμα αγρότες.

Πληροφοριακά υπάρχει νόμος που επιτρέπει να καθαρίζει το κτήμα κρατική υπηρεσία και να στέλνει στον αγρότη το λογαριασμό. Αλλά όπως οι περισσότεροι νόμοι που αν εφαρμόζονταν θα έκαναν τα πράγματα καλύτερα, δεν εφαρμόζεται ποτέ.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Σχολιαστή, μάλλον έχω ...αποτοξινωθεί και δεν τσιγκλιέμαι. :) Πάντως συμφωνώ με τα σχόλιά σας γενικά και ειδικά.
Συζητώντας με συγκεκριμένους έγκυρους αλλοδαπούς, έμαθα ότι το ύνταγμά μας και η Νομοθεσία μας είναι από τις πιό 'πλήρεις' παγκοσμίως. (δυστυχώς δεν έχω προσωπική άποψη, δεν πρόκαμα...)
Το πώς θα τα τηρήσουμε είναι το ερώτημα. Και η απάντηση σ' αυτό, εκτιμώ ότι θα επιλύσει πολλούς από τους προβληματισμούς μας.

Το μεγαλο μας τσιρκο είπε...

Έχεις δίκιο που περιμένεις πολλά γιατί μεγαλώσαμε σε πολύ πιο ευνοϊκές συνθήκες από την γενιά σου!
...σε κάποιο παλιό post μου είχα μια ανάλογη συζήτηση και σου παραθέτω ένα σχόλιο μου για κάποια γεγονότα από τα 25 μου μέχρι τα τωρινά 33 μου χρόνια, τα οποία με κάνουν απαισιόδοξο ενώ τα γονίδιά μου αντιδρούν!!!

"""...όταν τελείωσα την σχολή μου, 8 στους 10 απόφοιτους(περίπου έτσι?) είχαν σαν όνειρο το δημόσιο.
Στις συζητήσεις μας για το επαγγελματικό μας μέλλον σε έλεγαν μαλάκα αν δεν χρησιμοποιούσες τις λέξεις "δημόσιο ή δημόσια έργα-βόλεμα-κονέ-οργανωμένος σε κόμα...κλπ"...όταν τους έλεγες..."ρε παιδιά είναι αδιέξοδο αυτή η νοοτροπία γιατί δεν είναι μία αειφόρος επαγγελματική ανάπτυξη αλλά προσωρινό βόλεμα και κέρδος χωρίς προοπτικές"...γελούσαν πάλι!!

Έτσι λοιπόν μετά τον στρατό και 2 χρόνια εργασίας στην Ελλάδα, αντί να μπλέξω με όλα αυτά για να πάρω έναν ανθρώπινο μισθό, πήρα το καπελάκι μου και πήγα να δουλέψω στο εξωτερικό για να πάρω κάποια προσόντα ώστε να ανταγωνιστώ λίγο "τα κονέ τους"!
Εν μέρει το κατάφερα μετά από 4 χρόνια πολλών κόπων, ρίσκων και λίγης τύχης.....και βρήκα μια αρκετά καλή δουλειά στην Ελλάδα και γύρισα.Κάποιοι από αυτούς τους "νεοελληνάρες" της ηλικίας μου κλαίνε τώρα και τους φταίει"η κοινωνία και το σύστημα" γιατί τους πρόδοσαν τα πολιτικά τους κονέ.....άλλοι κλαίνε γιατί άλλαξε η κυβέρνηση πριν 4 χρόνια κλπ, κλπ.

Ποιος είναι δηλαδή το "σύστημα" και η "κατάσταση"??? Εγώ,Εσύ, ο διπλανός σου, ο γείτονάς σου, ο άγνωστος που σου ζήτησε φωτιά και σου έπιασε κουβέντα για την μιζέρια του!!!....και η γενιά μου δεν έχει και δικαιολογίες του στυλ "περάσαμε πόλεμο ή εμφύλιο ή άλλα "πέτρινα χρόνια"!

Κάποιους τους βρίσκω ακόμα μπροστά μου λόγω εξαιρετικών οικογενειακών διασυνδέσεων και όλο αυτό συνθέτει την ελληνική πραγματικότητα της γενιάς μου και φυσικά αυτή η άρρωστη νοοτροπία υπάρχει σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας του νεοέλληνα!!!
....πίστευα και πιστεύω ότι αν θέλουμε μια διαφορετική κοινωνία πρέπει να κάνουμε αλλαγές στον εαυτό μας πρώτα. Δεν ανήκω σε μια γενιά "ικανών και δυναμικών" νέων αλλά δεν αντέχω και τη νοοτροπία του νεοέλληνα στο θέμα του φταιξίματος!
"""Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΠΟΤΕ"""!!!!!!!!

Αν θες να αλλάξεις τον κόσμο ξεκίνα τις αλλαγές από τον τύπο που βλέπεις στον καθρέπτη κάθε πρωί! Και αυτό έχω κάνει στη ζωή μου μέχρι τώρα και γι'αυτό είμαι αυστηρός με τους "γκρινιάρηδες επαναστάτες του καναπέ που τους φταίει το σύστημα και η κατάσταση"!!!

Δυστυχώς δεν βλέπω να το κάνουν πολλοί νέοι άνθρωποι αυτό στη ζωή τους Κωστή....γι'αυτό είμαι απαισιόδοξος και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να αλλάζω προς το καλύτερο την κοινωνική και επαγγελματική συμπεριφορά μου και να συζητώ αυτές τις απόψεις.

Κάποιες φορές μιλώντας με μεγαλύτερους ανθρώπους βλέπω πως έχουν την εντύπωση ότι επειδή είμαστε νέοι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα....όμως πιο χρήσιμο θα ήταν να μπορούσαν να μου πουν τι δεν θα έκαναν αυτοί, αν γύριζαν το χρόνο πίσω, ή ακόμα καλύτερα....τι θα έκαναν για να μην φτάναμε στο σημερινό χάλι νοοτροπίας....

Από αυτό μπορώ να μάθω....

Με συγχωρείς για το μακρυνάρι σχόλιο...είναι ένα θέμα που με απασχολεί πολύ τον τελευταίο καιρό και το συζητώ πολύ με φίλους, με την κοπελιά μου και με όποιον δεν νοιάζεται να βγάλει απ'το μπαούλο του τα σημαιάκια των κομμάτων για ξεσκόνισμα.....

Κωστής Γκορτζής είπε...

Εμ, στο τέλος με επιβεβαίωσες που είμαι αισόδοξος γιατί στη δική σου γενιά υπάρχουν και μερικοί που δεν έχουν σημαίες στα μπαούλα...
Πού να δείς και την επόμενη. Μπορεί οι γονείς (εμείς) να 'σπρώχνουμε' τα παιδιά μας προς το Δημόσιο, αλλά οι αντιστάσεις αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο.
Ακόμα δεν φτάσαμε στο σημείο καμπής αλλά, σίγουρα, ξεφεύγουμε από τον δικό μας πάτο.

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Κωστή, γειά και καλοτάξιδο.

Στη Βάλια Κάλντα, που ήμουν πρόσφατα, ο δασάρχης δεν πέρασε ούτε για καφέ. Μόνοι μας «αστνομεύαμε» το δάσος, μην του βάλει φωτιά κάνας α΄σχετος. Κι αν το καίγαμε το δάσος; Σε κάποιον περαστικό αλβανό θα έριχνε τα σπασμένα...

Κωστής Γκορτζής είπε...

Μαντρόσκυλε, μην ανησυχείς. Ο καινούργιος Νομάρχης Γρεβενών έχει, εξ επαγγέλματος, φυτώριο! Θα την αναδασώσει μόνος του!...
Αλλά, έτσι κι αλλιώς, με τα γίδια, τα γελάδια και τα πρόβατα ελεύθερα στο δάσος να τρώνε ό,τι φυτρώνει, σε μερικές δεκάδες χρόνων Βάλια Κάλντα δεν θα υπάρχει αφού οι μαυρόπευκοι και τα ρόμπολα και τ' άλλα δέντρα δεν αναπαράγονται...
Κατά τα άλλα μας έχουν φλομώσει στο παραμύθι περί Προγράμματος Διαχείρισης όλου του ορεινού όγκου της Πίνδου που πολύ φοβάμαι ότι ακόμα και θεωρητικά θα 'αποβιώσει' επ' ωφελεία της 'ανασυγκρότησης της Πελοποννήσου'...

Τσούχτρα... είπε...

Επανέρχομαι και εν κατακλείδι.....
IL N ’Y A PIRE IMMORALITE QUE D ’EXERCER UN METIER QUE L ’ON NE CONNAÎT PAS….
NAPOLEON


ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΕΞΑΣΚΕΙΣ ΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ

Κωστής Γκορτζής είπε...

Καλά που το μετέφρασες, ήμουν έτοιμος να καλέσω τον Μαυροπρόβατο σε βοήθεια! :)

(να σου θυμίσω και την πόντια πουτάνα που αυτοκτόνησε στα εβδομήντα της όταν έμαθε ότι οι άλλες πληρώνονται...)

Μαύρος Γάτος είπε...

Σαφής και εύστοχος όπως πάντα.

Συλληπητήρια για τον σκυλούκο...

Κωστής Γκορτζής είπε...

Φίλτατε Μαυρόγατε, να 'σαι καλά. Από ...σημάδι, με ξεπερνάς απ' όσα διαβάζω στο μπλογκ σου :)

herinna/ είπε...

Τα συλληπητηριά μου για τον ημίαιμο Κωστή μου. Πολύ διαφωτιστικά τα όσα διαβάζω εδώ μέσα τόσο σε ότι αφορά το κείμενο του Κυρίου Κακαρά όσο και το δικό σου αλλά και τα σχόλια των αναγνωστών σου.
Είναι ένας μεγάλος επιχειρηματίας στην Πάρο όπου σε κάθε μάζωξη των ντόπιων δεν παραλείπουν αυτός και η γυναίκα να μιλάνε για την καταστροφή του περιβάλλοντος εξαιτίας της ανέγερσης των μεγάλων ξεχονοδοχειακών μονάδων και της εκμετάλλευσης του φυσικού χώρου από τους επιτήδειους. Ρε το είπαν μια το είπαν δυο, δεν αντέδρασε κανείς κι εγώ που δεν είχα κανένα λόγο να διαφωνήσω μαζί τους γιατί αυτό είναι από τα φαινόμενα που με χτυπούν ιδιαίτερα κάθε φορά που επισκέπτομαι το νησί μου, ψυλλιάστηκα πως κάτι δεν πάει καλά με τούτον εδώ. Πως γίνεται δηλαδή να τον έχει πιάσει τέτοιο μένος και τόσο ενδιαφέρον για το φυσικό περιβάλλον αυτό τον επιχειρηματία, κι αν όλοι σαν αυτόν κόβονται τόσο, πως το νησί εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο γιαπί; Την απάντηση την πήρα όταν σκάλισα κι έμαθα περισσότερα γι' αυτόν. Ξενοδοχειακή μονάδα έχει και ο ίδιος παραθαλάσια στην Παροικιά, Βίλα παραθαλάσσια σε άλλο σημείο της Πάρου που για να την κτίσει αποχαρακτήρισε το σημείο εκείνο με ενέργειες και γνωριμίες που χρησιμοποίησε, από χώρο αρχαιολογικό, ελαιώνες πάνω στο καταπατημένο βουνό και παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων λαδιού που εμπορεύεται, ιδιωτικοποίηση της παραλίας προς ίδιον όφελος κλπ.
Αυτός έμαθα ότι είναι και δημοτικός σύμβουλος, με κάτι τέτοια δηλαδή κατάφερε να πάρει την ψήφο των συμπολιτών του.
Αυτοί είμαστε οι Έλληνες; όχι δεν είμαστε αυτοί όλοι. Αλλά άμα πας και να μιλήσεις, να εκφράσεις την οργή σου για τα όσα χτυπάνε την αισθητική του τόπου σου και το περιβάλλον, (είναι απίστευτο το τι γίνεται όταν βάζουν φωτιά στις χωματερές μέσα στη λαγκαδιά του βουνού Μάρπησσα και ο δήμος έχει φάει πρόστιμο πολλάκις από την ευρωπαϊκή ένωση αλλά λύση δεν έχει βρει ακόμα), δεν ξέρεις που θα πέσεις επάνω και σε πόσα επίπεδα μπορεί να παίξει η υποκρισία και η κοροϊδία.
Τώρα λοιπόν όλοι κόβονται πάλι για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, όλοι μιλούν για λύσεις και μέτρα, αλλά πόσοι πραγματικά θα έκαναν πίσω από το δικό τους οικονομικό συμφέρον προς όφελος του γενικού συμφέροντος και αυτού του περιβάλλοντος, δεν το ξέρω. Δεν θέλω καν να το σκέπτομαι. Ελπίζω μόνο πως όλοι μας με κάποιο τρόπο θα κάνει ο καθένας από τη μεριά του ότι καλύτερο μπορεί για να πάρει τα πάνω της η φύση αλλά και για να σταματήσει το κακό με την παράνομη εκμετάλλευση της γης, τις καταπατήσεις και όλα τα αίτια που συντελούν στην ενθάρρυνση των πυρκαγιών στην πατρίδα μας.
Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι να μη μένει κανείς ανενημέρωτος έτσι που το κακό να τον πιάνει στον ύπνο. Πρέπει να μάθουμε και να καταλάβουμε για ποιο λόγο γίνονται όλα αυτά, ποιοι και σε τι βαθμό οφελούνται, πως εμπλέκονται οι δημόσιοι φορείς σε αυτό και ποια είναι τα συμφέροντα κι όταν έρθει (που ήρθε) η ώρα να ψηφίσουμε να στείλουμε το μήνυμα σαφές σ' αυτούς που μας κοροϊδεύουν. Μαύρο σε όλοι τσι καραπούστηδοι.

So_Far είπε...

Δυστυχώς Master & Commander μπροστά στην αγορά γης, όλοι κλείνουν τα μάτια.
Γιατί όλους τους συμφέρει... δυστυχώς...πόσο δίκιο έχετε!

R2-D2 είπε...

Εξαιρετικό ποστ! Πολύ κατατοπιστικό και προς μια κατεύθυνση που θα έπρεπε όλοι μας να έχουμε υπόψη.

industrialdaisies είπε...

Καλημέρα! Για το κείμενο δεν έχω να προσθέσω κάτι -πάνω κάτω το ίδιο και τα σχόλια που ακολουθούν με καλύπτουν.

Όσον αφορά όμως σε ένα από τα τελευταία σου σχόλια, όντως το Σύνταγμά μας είναι αρκούντως αυστηρό και κατατοπιστικό. (Να μην αναφέρω δε ότι η Ελλάδα είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις τις -σε αυτό το θέμα- όσον αφορά στις διεθνείς συμβάσεις έχοντας υιοθετήσει μερικές από τις αυστηρότερες ποινές.) Εδώ, όμως, είναι η παγίδα. Το Σύνταγμα χωρίς τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις είναι μια τρύπα στο νερό.

Από την πορεία μου στη νομική και την απέχθειά μου στο σύνολο της νομικής σκέψης κατάλαβα -προσωπική εκτίμηση- πως το Σύνταγμα λαμβάνεται ειδική μέριμνα να φαίνεται σένιο και ογκόλιθος στα μάτια του "κακόμοιρου" πολίτη. Αναιρείται, όμως, πλήρως από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ακολουθούν -να μην μιλήσω δε για υπουργικά διατάγματα...

Η πλειοψηφία αυτών κάνει πως δεν έχει δει την Συνταγματική ρύθμιση -η οποία δεν θέτει χρονικά όρια για την εφαρμογή της κι επαφίεται στον "πατριωτισμό" του νομοθέτη πότε θα την εξειδικεύσει με νόμο- κι ακόμη χειρότερα, σχεδόν όλη η νομοθετική κίνηση κινείται σε άξονα υπογείως αντίθετο του Συντάγματος...

Τι τα θες Κωστή... (Μπορώ να σου μιλάω στον ενικό;, δεν είναι από έλλειψη σεβασμού -από αίσθηση οικειότητας είναι.)Εφ' όσον ο ίδιος ο Έλληνας δεν αντιλαμβάνεται οτι Σύνταγμα δεν είναι η πλατεία και η τριακονταετής θριαμβολογία πάνω από ένα κείμενο τα πράγματα δεν προβλέπεται να καλυτερέψουν. Και δεν αφορά μόνο στο συγκεκριμένο θέμα. Το κείμενο του Συντάγματος, μόνο φέτος, έχει καταπατηθεί ουκ ολίγες φορές...

Εγώ πιστεύω, πάντως, πως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Πρέπει να το πιστεύω, αλλιώς καλύτερα να πάρω τα μπογαλάκια μου και να πάω κάπου που θα πονάει λιγότερο. Νομίζω όμως ότι αξίζει να το παλεύουμε με ό,τι έχουμε. Καλό Σαββατοκύριακο!

industrialdaisies είπε...

Ε, χμ, "συνεπής προς τις υποχρεώσεις της" εννοούσα... Καφέεεες γρήγορα αλλιώς τα χάνω! :)

Κωστής Γκορτζής είπε...

Herinna, Ελένη μου ευχαριστώ για τον Σίμπα, καλά τα λες. Στο ποστ αναδεικνύεται από τον καθηγητή Ι.Κακαρά το θεσμικό αίτιο του μπάχαλου. Σ' αυτό το θεσμικό αίτιο, θεμελιώδη ρόλο παίζει ο εγωφασισμός του καθενός μας που μάλλον χαίρεται όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα. Ακούγεται υπερβολικό -και θα μου αντιπαραθέσει κανείς την μαζική αντίδραση για βοήθεια και συμπαράσταση στους καμμένους- αλλά είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να την αναγνωρίσουμε ώστε να προσπαθήσουμε να τη βελτιώσουμε. Με κοινωνική παιδεία σε όλα τα επίπεδα και με πολιτισμικές δράσεις.
Από τα πρώτα ποστ μου προσπαθώ να αναδείξω τέτοιες δράσεις και κυρίως την ώθηση στα παιδιά μας να μπούν στη θάλασσα και να μάθουν να συμβιώνουν σ' ένα κοινωνικό πλαίσιο που ορίζεται από τον σεβασμό στις ατομικές υποχρεώσεις και στην απαίτηση των δικαιωμάτων, στοιχεία που δίνουν σημασία στην έννοια 'πολίτης'. Γιατί εμείς, κάθε άλλο παρά πολίτες είμαστε.

Κωστής Γκορτζής είπε...

So_far, νομίζω -και με τα προηγούμενα προς herinna- ότι συμφωνούμε απολύτως. Νομίζω ότι συμφωνούμε -και πράττουμε, επίσης- για την αλλαγή της νοοτροπίας αυτής.
Γι αυτό, μην παραπονιέστε για το 'τρέξιμο' στη Βασσάνειο Σχολή. Δοκιμασία χαρακτήρος είναι, πολύ χρήσιμη για το μέλλον...

Κωστής Γκορτζής είπε...

Βιομηχανικολέλουδο, επιβάλλεται ο Ενικός.
Τα εύσημα για το κείμενο πηγαίνουν στον Ι.Κακαρά.
Το σχόλιό σου, πολύ εύστοχο, δεν απέχει από τη δική μου άποψη για το Σύνταγμα και τους Νόμους γενικότερα.
Απλώς μετέφερα μια μάλλον έγκυρη άποψη αλλοδαπού μεγαλονομικού περί πληρότητας των Νομικών Θεσμών της χώρας που δεν τηρούνται, όμως, από ψηφίζοντες και ψηφιζόμενους. Διαβάζονται δε διαφορετικά από τους φέροντες μπλε γυαλιά και διαφορετικά απ' αυτούς με τα πράσινα.
Γι αυτό και ,πολλές φορές, σ' αυτό το μπλογκ θα έχεις διαβάσει ότι για μένα οι κύριοι υπεύθυνοι για το μπάχαλο στην πολιτική, στη δημόσια και στην ιδιωτική ζωή μας, και στις συμφορές που μας έχουν βρεί ως κράτος, είναι ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ.

Κωστής Γκορτζής είπε...

r2-d2, ευχαριστώ εκ μέρους του συγγραφέα. Να 'σαι καλά!

diastimata είπε...

Με γεια το καινούργιο ηλεκτρονικό σπιτάκι. Μπαίνω με το δεξί. Όσο για το κείμενο, θέλει δεύτερη ανάγνωση.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Ευχαριστώ καρντάσι :)