Υπογραφή: Οι αγελάδες του Γιάννη στ' Αηδόνια Γρεβενών.



Μουου ρε!
Θαλασσοσκορπίσματα, σαν σπάει απ' τον αέρα η κορφή του κύματος, θαλασσοσταγόνες που ερωτεύτηκαν τον άνεμο και στροβιλίζονται μαζί του σε αιώνιο χορο. Και σκορπίζονται στο άπειρο. Σαν τις εμπειρίες της ζωής του καθενός. Σαν τη ζωή του καθενός. Πίτυλος.
Του: Δρ Ιωάννη Κακαρά, Καθηγητή ΤΕΙ
Από το κακό στο χειρότερο και επιστροφή στο κακό.
Τελευταία, βιώνουμε τη συνέχιση μιας αρνητικής πορείας ως κράτος και ως κοινωνία. Γίνεται φανερό ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να προχωρήσει ο τόπος μπροστά. Είναι κοινή διαπίστωση ότι κυριαρχούν η ακυβερνησία, η αναξιοκρατία, η διαφθορά και η ιδιοτέλεια. Οι κρατούντες αντί να οργανώσουν το κράτος και να το εκσυγχρονίσουν, το απαξιώνουν συνεχώς και το διαλύουν για να δικαιολογήσουν την πολιτική ξεπουλήματος των πάντων στον ιδιωτικό τομέα της ελεύθερης και ασύδοτης αγοράς του κέρδους, της υποαπασχόλησης, της κατάργησης του 8ώρου, της πολιτικής των off-shore και real estate εταιρειών, της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και της καταστροφής του περιβάλλοντος. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της παγκοσμιοποιημένης ελεύθερης αγοράς του συστήματος του καπιταλισμού τα βιώνει σχεδόν όλος ο πλανήτης με την οικονομική κρίση που προκαλεί κατάρρευση της οικονομίας ολόκληρων κρατών και εταιρειών, συμφορές και δυστυχία σε εκατοντάδες εκατομμύρια πολιτών, οι οποίοι είτε μένουν άνεργοι, είτε εργάζονται με ημερομίσθιο 1-2 δολάρια επί 12 ώρες τη μέρα. Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, εμείς στην Ελλάδα παρουσιάζουμε ως επίτευγμα και ως εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης το ξεπούλημα των πάντων αλλά και την ενίσχυση των τραπεζών με 28 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 46% των ετήσιων δαπανών του κράτους και το οποίο θα δανεισθούμε με απεχθείς όρους για να το αποχτήσουμε. Έτσι το χρέος φθάνει τα 260 δισ. ευρώ στο τέλος του 2008 ενώ θα δανεισθούμε και άλλα 45 δισ. ευρώ για το 2009. Δεν είναι τυχαία η παρακμή και απαξίωση των κρατικών υπηρεσιών και οργανισμών, είναι επί χρόνια τώρα μεθοδευμένη και στοχεύει άμεσα: α) στο να βολεύουν τους ημετέρους που τους στηρίξουν στις επόμενες εκλογές, β) στο να διορίζουν διοικήσεις «όργανα» που υλοποιούν τους στόχους τους και τις κομπίνες τους. Έμμεσα στοχεύει στο να πιστέψει ο κόσμος ότι το κράτος δεν μπορεί να έχει Οργανισμούς, Δημόσιες Επιχειρήσεις (ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ολυμπιακή, Λιμάνια), ούτε καν υπηρεσίες, σχολεία, νοσοκομεία και συνεταιρισμούς και ένας καλός τρόπος για να το πετύχουν αυτό είναι να κάνουν ότι μπορούν για να αποτύχουν οι φορείς αυτοί και να φανούν στα μάτια του κόσμου ως ανίκανοι, και συνεπώς πρέπει να παραχωρηθούν σε ιδιώτες. Σε αυτή την παγίδα πέφτουμε πολλοί από εμάς και πιστεύουμε ότι όντως φταίει το γεγονός ότι οι φορείς αυτοί αποτυγχάνουν γιατί είναι δημόσιοι. Δεν πάει το μυαλό μας ότι η αποτυχημένη πορεία των φορέων του δημοσίου είναι μεθοδευμένη και ότι φταίνε τα κόμματα εξουσίας, τα οποία ποτέ δεν έβαλαν στόχο να οργανώσουν το δημόσιο τομέα, να εφαρμόσουν αξιοκρατία, και να αποδώσουν ευθύνες εκεί όπου προκύπτουν. Τα κόμματα εξουσίας είναι εκείνα που χρηματοδοτούνται και στηρίζονται από την ολιγαρχία και πλουτοκρατία με εντολή την εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής. Άρα την κύρια ευθύνη την έχουμε εμείς οι πολίτες ψηφοφόροι που δεν επιβάλλουμε αλλαγή πολιτικής, γιατί όχι αλλαγή του συστήματος, που δεν τιμωρούμε στις εκλογές τα κόμματα εξουσίας που ευθύνονται για το κατάντημα του τόπου.
Το ΠΑΣΟΚ με τα ίδια πρόσωπα, με τα οποία απαξίωσε και διέλυσε το δημόσιο τομέα και επί των ημερών του δημιούργησε τεράστιο χρέος ( 170 δισ. ευρώ στο τέλος του 2003) και επέβαλλε την αναξιοκρατία, τη διάβρωση και τη συναλλαγή, έρχεται πάλι και υπόσχεται καλύτερες ημέρες και ζητάει την ψήφο μας. Ήταν κυβέρνηση για 20 χρόνια περίπου, περίοδο κατά την οποία εισέρρεε πακτωλός δισ. ευρώ, χρηματοδότηση που δεν αξιοποιήθηκε για την ανάπτυξη του τόπου, όπως πέτυχαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Φινλανδία), οι οποίες επένδυσαν στην τεχνολογία, την παιδεία, τα μεγάλα δημόσια έργα.
Βιώνουμε όλοι μας με αποτροπιασμό μια σειρά πρωτόγνωρων σκανδάλων και ηθικού ξεπεσμού της κοινωνίας. Σε συνέχεια των σκανδάλων επί ΠΑΣΟΚ (ΕΡΓΟΣΕ, χρηματιστήριο – ΔΕΚΑ Α.Ε., Εθνικό κτηματολόγιο, υποκλοπές, Siemens εξοπλισμός εθνικής άμυνας, παραχωρήσεις δημοσίων εκτάσεων, Πόρτο Καράς…), έρχονται τα σκάνδαλα επί ΝΔ (συνέχεια Siemens, υπόθεση καρτέλ γάλακτος και κουμπάρων, παραιτήσεις Υπουργών για παράνομες άδειες και άλλες πράξεις, δομημένα ομόλογα…).
Σε αυτά προστίθενται και τα συνεχή σκάνδαλα της Εκκλησίας, πολλά από τα οποία είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και διαπλοκής με τους κρατούντες (σειρά σκανδάλων μονής βατοπεδίου, σκάνδαλο Μονής Τοπλού στην Κρήτη, Παντελεήμονας Αττικής, Γιοσάκης-Θεόκλιτος-Κολοσούσας…, σκάνδαλο αλληλεγγύης, περιουσία Χριστόδουλου, σκάνδαλο Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, σειρά διεκδικήσεων, παράνομων παραχωρήσεων οικοπέδων και τεράστιων δασικών εκτάσεων..).
Στη συζήτηση για το τεράστιο σκάνδαλο Βατοπεδίου που διεξάγεται στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, το ΠΑΣΟΚ με θέρμη και φανατισμό καταγγέλλει το σκάνδαλο παραχώρησης τίτλου ιδιοκτησίας λίμνης Βισθωνίδας και ανταλλαγής 260 οικοπέδων – κτιρίων – δασικών εκτάσεων με τη λίμνη. Η επιχείρηση όμως σχεδιάσθηκε και η υλοποίησή του άρχισε το 1998, η δε αναγνώριση της ιδιοκτησίας της Μονής επί της λίμνης έγινε επί ΠΑΣΟΚ. Για μας λοιπόν τους πολίτες ψηφοφόρους, αυτό σημαίνει ότι και το ΠΑΣΟΚ να ήταν στην εξουσία θα συνέχιζε την υλοποίηση του δαιμονικού σχεδίου. Ο κόσμος δεν πρέπει να παρασύρεται από τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνονται για τη ζημιά που υπέστη το σύνολο και για ένα άλλο λόγο. Το μεγάλο φιάσκο του Εθνικού κτηματολογίου, για το οποίο γίναμε και ρεζίλη στην ΕΕ (μας επιβλήθηκε και πρόστιμο) έγινε επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ και απέτρεψε τη μοναδική δυνατότητα να συνταχθούν και να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες και το Εθνικό κτηματολόγιο. Εάν το Εθνικό Κτηματολόγιο είχε ξεκινήσει να υλοποιείται θα απέτρεπε τον Εφραίμ του Βατοπεδίου, τη Μονή Τοπλού – ίδρυμα Παναγία η Ακρωτηριανή στην Κρήτη (έκταση 30.000 στρεμμάτων και εγκληματική παραχώρηση εκμετάλλευσης σε αγγλική εταιρία για 80 χρόνια) και πολλούς άλλους να διαπράξουν παρανομίες και να αποκτήσουν παράνομους τίτλους. Ας μας απαντήσουν όμως τα κόμματα εξουσίας γιατί επί 50 χρόνια τώρα δεν συντάχθηκαν και επικυρώθηκαν δασικοί χάρτες και Εθνικό Κτηματολόγιο, ώστε να διασφαλισθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των δασών και δασικών εκτάσεων, η μόνη περιουσία που ανήκει στο σύνολο και να υπάρξει χωροταξικός σχεδιασμός και ανάπτυξη; Μήπως για να μπορούν να διαπράττουν παράνομες παραχωρήσεις, να εκδίδουν παράνομους τίτλους, να επιτρέπουν τις καταλήψεις δημόσιων δασικών εκτάσεων, τις αλλαγές των δασών σε οικόπεδα μετά από πυρκαγιές; Η αξία των δημόσιων δασικών παραλιακών εκτάσεων είναι τεράστια, όταν η αξία ενός στρέμματος στην Αττική φθάνει τις 500.000 έως
Για όλα τα παραπάνω δεν επιβλήθηκαν ποινές. Όσοι παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη, για τα μάτια του κόσμου, απαλλάχθηκαν με βούλευμα. Με μια δικαιοσύνη που πιέζεται από τους κρατούντες πώς να υπάρχει κάθαρση;
Δυστυχώς κυβερνώντες πολιτικοί μας αποδεικνύονται όμηροι της ολιγαρχίας του πλούτου, των μονοπωλίων, των καρτέλ και των ΜΜΕ. Ας μη ξεχνάμε ότι και η ανάδειξη του σκανδάλου Βατοπεδίου έγινε γιατί το αποφάσισαν τα ΜΜΕ. Η τελευταία επιδρομή παραχώρησης στα μονοπώλια αφορά ότι έχει απομείνει δηλ. τα κρατικά νοσοκομεία και τα κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στο χέρι μας είναι να αποτρέψουμε τη συνέχιση του κατήφορου και να επιβάλλουμε με τη ψήφο μας ριζική αλλαγή πολιτικής που να υπηρετεί την ανάπτυξη, την παιδεία και τα οικονομικά αδύνατα λαϊκά στρώματα.
"35 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου αισθάνομαι την ανάγκη να καταθέσω κάποιες σκέψεις και αισθήματα που έχουν σχέση με το τότε και το σήμερα.
Την εξέγερση των νέων στο Πολυτεχνείο το 1973 πρέπει να τη θυμόμαστε και να την τιμούμε, όπως πρέπει να θυμόμαστε και να τιμούμε κάθε αγώνα για το σύνολο της κοινωνίας μας.
Δυστυχώς, στην εποχή του ατομισμού και της προσωπικής προβολής, όλοι οι αγώνες για το κοινό καλό είτε παραποιούνται και χρησιμοποιούνται κατά το ματαιόδοξο δοκούν του καθενός, είτε λησμονούνται αν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα.
Έτσι, παραποιείται και εκφυλίζεται συστηματικά η εξέγερση του Πολυτεχνείου, ‘λησμονείται’ η εξέγερση της Νομικής, λησμονείται και το Κίνημα του Ναυτικού.Οι τρείς σημαντικότεροι σταθμοί της αντιδικτατορικής δράσης που οδήγησαν στην πτώση της χούντας.
Η εξέγερση κατά της χούντας στη Νομική Σχολή ήταν η θρυαλλίδα που ενεργοποίησε την απόφαση εκτέλεσης του σχεδιασμένου Κινήματος του Ναυτικού και το Κίνημα του Ναυτικού αναζωπύρωσε τη λαϊκή εξέγερση με αποκορύφωμα το Πολυτεχνείο.
Πέρα από την αλληλεπίδραση των ενεργειών, αυτές είχαν και ένα κοινό παρονομαστή, πολύ ‘ενοχλητικό’ για όσους θέλουν να τις εκμεταλλευτούν ‘πολιτικά’. Ήταν αυθόρμητες και ανεξάρτητες κομματικών καθοδηγήσεων και μηχανισμών.
Στη σημερινή εποχή του ‘αμύνεσθαι περί …Πάρτης, τοις κείνων …χρήμασι πειθόμενοι’, η εξέγερση της Νομικής, το Κίνημα του Ναυτικού και η εξέγερση του Πολυτεχνείου θα πρέπει να προβάλλονται στις διαστάσεις τους που δείχνουν την αποτελεσματικότητα των αγώνων υπέρ του συνόλου, τον αγώνα των λίγων υπέρ των πολλών, χωρίς κομματικές και κλαδικές περιχαρακώσεις.
Οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο έχουν εκφυλιστεί τόσο από την τυποποίησή τους όσο και από την υπερεκμετάλλευση, τόσο εκ μέρους του πολιτικού συστήματος, όσο και από τα στοιχεία εκείνα που βρίσκουν ευκαιρία δημόσιας προβολής της κουκουλοφόρου καταστρεπτικής δράσης τους.
Το Κίνημα του Ναυτικού, γιορτάζεται κάθε χρόνο με μια λιτή και μη προβεβλημένη εκδήλωση επί του Αντιτορπιλικού ΒΕΛΟΣ στο Φάληρο, εν πολλοίς μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Η εξέγερση της Νομικής βυθίστηκε στη λήθη.
Αν θέλουμε, ως κοινωνία, να παιδεύουμε τους επερχόμενους, να βγάζουμε σωστά συμπεράσματα να παραδειγματιζόμαστε και να τιμούμε τους ανθρώπους που ‘αμύνονταν περί Πάτρης’, ας ξανασκεφτούμε ‘τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι’ το πώς διαχειριζόμαστε τις μνήμες.
Τιμή στους νέους και νέες του Πολυτεχνείου 73.
Ναύαρχος Ν.ΠΑΠΠΑΣ
Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ
Κυβερνήτης του Α/Τ ΒΕΛΟΣ 73 "ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΠΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΠΕΡΙ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
Άρθρο 1
Η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση τροποποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.
ΠΡΟΟΙΜΙΟ
1) Το προοίμιο τροποποιείται ως εξής:
α) Το ακόλουθο κείμενο παρεμβάλλεται ως δεύτερη παράγραφος του αιτιολογικού:
«ΕΜΠΝΕΟΜΕΝΟΙ από την πολιτιστική, τη θρησκευτική και την ανθρωπιστική κληρονομιά της Ευρώπης, από την οποία αναπτύχθηκαν οι παγκόσμιες αξίες των απαράβατων και αναφαίρετων δικαιωμάτων του ανθρώπου, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας και του κράτους δικαίου.».
β) Στην έβδομη παράγραφο του αιτιολογικού, η οποία γίνεται όγδοη, οι όροι «της παρούσας συνθήκης» αντικαθίστανται από τους όρους «της παρούσας συνθήκης και της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,».
γ) Στην ενδέκατη παράγραφο του αιτιολογικού, η οποία γίνεται δωδέκατη, οι όροι «της παρούσας συνθήκης» αντικαθίστανται από τους όρους «της παρούσας Συνθήκης και της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,».
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
2) Το άρθρο 1 τροποποιείται ως εξής:
α) Στο τέλος του πρώτου εδαφίου προστίθεται η ακόλουθη φράση
«... στην οποία τα κράτη μέλη απονέμουν αρμοδιότητες για την επίτευξη των κοινών τους
στόχων.»
β) Το τρίτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«Η Ένωση βασίζεται στην παρούσα Συνθήκη και στη Συνθήκη για τη λειτουργία της
Ευρωπαϊκής Ένωσης (οι οποίες ορίζονται εφεξής ως “οι Συνθήκες”). Οι δύο αυτές Συνθήκες έχουν το ίδιο νομικό κύρος. Η Ένωση αντικαθιστά και διαδέχεται την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.»
C 306/10 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 17.12.2007
3) Παρεμβάλλεται άρθρο 1α :
«Άρθρο 1α
Η Ένωση βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, καθώς και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες.
Οι αξίες αυτές είναι κοινές στα κράτη μέλη εντός κοινωνίας που χαρακτηρίζεται από τον
πλουραλισμό, την απαγόρευση των διακρίσεων, την ανοχή, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών.»
4) Το άρθρο 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«Άρθρο 2
1. Η Ένωση έχει σκοπό να προάγει την ειρήνη, τις αξίες της και την ευημερία των λαών της.
2. Η Ένωση παρέχει στους πολίτες της χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης χωρίς εσωτερικά σύνορα, μέσα στον οποίο εξασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων σε συνδυασμό με κατάλληλα μέτρα όσον αφορά τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, το άσυλο, τη μετανάστευση και την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας.
3. Η Ένωση εγκαθιδρύει εσωτερική αγορά. Εργάζεται για την αειφόρο ανάπτυξη της Ευρώπης με γνώμονα την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα των τιμών, την άκρως ανταγωνιστική κοινωνική οικονομία της αγοράς, με στόχο την πλήρη απασχόληση και την κοινωνική πρόοδο, και το υψηλό επίπεδο προστασίας και βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος.
Προάγει την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο.
Η Ένωση καταπολεμά τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις διακρίσεις και προωθεί την κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία, την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.
Η Ένωση προάγει την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.Η Ένωση σέβεται τον πλούτο της πολιτιστικής και γλωσσικής της πολυμορφίας και μεριμνά για την προστασία και ανάπτυξη της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.
4. Η Ένωση εγκαθιδρύει οικονομική και νομισματική ένωση, της οποίας το νόμισμα είναι το ευρώ.
5. Στις σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο, η Ένωση προβάλλει και προωθεί τις αξίες της και τα συμφέροντά της και συμβάλλει στην προστασία των πολιτών της. Συμβάλλει στην ειρήνη, την ασφάλεια, την αειφόρο ανάπτυξη του πλανήτη, την αλληλεγγύη και τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των λαών, το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, την εξάλειψη της φτώχειας και την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ιδίως των δικαιωμάτων του παιδιού, καθώς και στην αυστηρή τήρηση και ανάπτυξη του διεθνούς δικαίου και, ιδίως, στον σεβασμό των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
6. Η Ένωση επιδιώκει τους στόχους αυτούς με πρόσφορα μέσα, ανάλογα με τις αρμοδιότητες που της απονέμονται με τις Συνθήκες.»
17.12.2007 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 306/11
5) Το άρθρο 3 καταργείται και παρεμβάλλεται άρθρο 3α :
«Άρθρο 3α
1. Σύμφωνα με το άρθρο 3β, κάθε αρμοδιότητα η οποία δεν απονέμεται στην Ένωση με τις Συνθήκες ανήκει στα κράτη μέλη.
2. Η Ένωση σέβεται την ισότητα των κρατών μελών ενώπιον των Συνθηκών καθώς και την εθνική τους ταυτότητά που είναι συμφυής με τη θεμελιώδη πολιτική και συνταγματική τους δομή, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η περιφερειακήκαι τοπική αυτοδιοίκηση. Σέβεται τις ουσιώδεις λειτουργίες του κράτους, ιδίως δε τις λειτουργίες που αποβλέπουν στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας, τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και την προστασία της εθνικής ασφάλειας.
Ειδικότερα, η εθνική ασφάλεια παραμένει στην ευθύνη κάθε κράτους μέλους.
3. Σύμφωνα με την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας, η Ένωση και τα κράτη μέλη
εκπληρώνουν τα εκ των Συνθηκών καθήκοντα βάσει αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίας
συνεργασίας.
Τα κράτη μέλη λαμβάνουν κάθε γενικό ή ειδικό μέτρο ικανό να διασφαλίσει την εκτέλεση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις Συνθήκες ή προκύπτουν από πράξεις των θεσμικών οργάνων της Ένωσης.
Τα κράτη μέλη διευκολύνουν την Ένωση στην εκπλήρωση της αποστολής της και απέχουν από τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου ικανού να θέσει σε κίνδυνο την πραγματοποίηση των στόχων της Ένωσης.»
6) Παρεμβάλλεται άρθρο 3β, το οποίο αντικαθιστά το άρθρο 5 της Συνθήκης περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας:
«Άρθρο 3β
1. Η οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων της Ένωσης διέπεται από την αρχή της δοτής αρμοδιότητας. Η άσκηση των αρμοδιοτήτων της Ένωσης διέπεται από τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας.
2. Σύμφωνα με την αρχή της δοτής αρμοδιότητας, η Ένωση ενεργεί μόνον εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων που της απονέμουν τα κράτη μέλη με τις Συνθήκες για την επίτευξη των στόχων που οι Συνθήκες αυτές ορίζουν. Κάθε αρμοδιότητα η οποία δεν απονέμεται στην Ένωση με τις Συνθήκες ανήκει στα κράτη μέλη.
3. Σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, στους τομείς οι οποίοι δεν υπάγονται στην
αποκλειστική της αρμοδιότητα, η Ένωση παρεμβαίνει μόνο εφόσον και κατά τον βαθμό που οι στόχοι της προβλεπόμενης δράσης δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, μπορούν όμως, λόγω της κλίμακας ή των αποτελεσμάτων της προβλεπόμενης δράσης, να επιτευχθούν καλύτερα στο επίπεδο της Ένωσης.
Τα θεσμικά όργανα της Ένωσης εφαρμόζουν την αρχή της επικουρικότητας σύμφωνα με το Πρωτόκολλο σχετικά με την εφαρμογή των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας. Τα Εθνικά κοινοβούλια μεριμνούν για την τήρηση της αρχής της επικουρικότητας σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο εν λόγω Πρωτόκολλο.
4. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, το περιεχόμενο και η μορφή της δράσης της Ένωσης δεν υπερβαίνουν τα απαιτούμενα για την επίτευξη των στόχων των Συνθηκών.
C 306/12 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 17.12.2007
Τα θεσμικά όργανα της Ένωσης εφαρμόζουν την αρχή της αναλογικότητας σύμφωνα με το Πρωτόκολλο σχετικά με την εφαρμογή των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας.»
7) Τα άρθρα 4 και 5 καταργούνται.
8) Το άρθρο 6 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«Άρθρο 6
1. Η Ένωση αναγνωρίζει τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τις αρχές που περιέχονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 7ης Δεκεμβρίου 2000, όπως προσαρμόσθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2007, στο Στρασβούργο, ο οποίος έχει το ίδιο νομικό κύρος με τις Συνθήκες.
Οι διατάξεις του Χάρτη δεν συνεπάγονται καμία επέκταση των αρμοδιοτήτων της Ένωσης, όπως αυτές ορίζονται στις Συνθήκες.
Τα δικαιώματα, οι ελευθερίες και οι αρχές του Χάρτη ερμηνεύονται σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του τίτλου VII του Χάρτη που διέπουν την ερμηνεία και την εφαρμογή του και λαμβανομένων δεόντως υπόψη των επεξηγήσεων οι οποίες αναφέρονται στον Χάρτη και στις οποίες μνημονεύονται οι πηγές των εν λόγω διατάξεων.
2. Η Ένωση προσχωρεί στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών. Η προσχώρηση στην εν λόγω Σύμβαση δεν μεταβάλλει τις αρμοδιότητες της Ένωσης όπως ορίζονται στις Συνθήκες.
3. Τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως κατοχυρώνονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την
Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών και όπως απορρέουν από τις κοινές συνταγματικές παραδόσεις των κρατών μελών, αποτελούν μέρος των γενικών αρχών του δικαίου της Ένωσης.»
9) Το άρθρο 7 τροποποιείται ως εξής:
α) Σε όλο το άρθρο, οι λέξεις «σύμφωνη γνώμη» αντικαθίστανται από τις λέξεις «έγκριση», η μνεία της παραβίασης «αρχών που μνημονεύονται στο άρθρο 6, παράγραφος 1,» αντικαθίσταται από μνεία της παραβίασης «των αξιών του άρθρου 1β», οι λέξεις «της παρούσας συνθήκης» αντικαθίσταται από τις λέξεις «των Συνθηκών» και ο όρος «Επιτροπή» αντικαθίσταται από τον όρο «Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
β) Στην παράγραφο 1, πρώτο εδάφιο, πρώτη φράση, το τελικό τμήμα της φράσης «... και να του απευθύνει κατάλληλες συστάσεις» διαγράφεται· στη τελευταία φράση, το τελικό τμήμα της φράσης «... και δύναται, αποφασίζοντας με την ίδια διαδικασία, να ζητήσει από ανεξάρτητες προσωπικότητες να υποβάλουν εντός εύλογης προθεσμίας έκθεση για την κατάσταση στο ενλ όγω κράτος μέλος» αντικαθίσταται από τη φράση «... και δύναται, αποφασίζοντας με την ίδια διαδικασία, να του απευθύνει συστάσεις.».
γ) Στην παράγραφο 2, οι λέξεις «Το Συμβούλιο, συνερχόμενο υπό τη σύνθεση αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων, αποφασίζοντας ομόφωνα...» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα...» και οι λέξεις «... την κυβέρνηση του εν λόγω κράτους μέλους...» αντικαθίστανται από τις λέξεις «... το εν λόγω κράτος μέλος...».
17.12.2007 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 306/13
δ) Οι παράγραφοι 5 και 6 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:
«5. Ο τρόπος ψηφοφορίας που, για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, εφαρμόζεται στο
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Συμβούλιο καθορίζεται στο
άρθρο 309 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
10) Παρεμβάλλεται το ακόλουθο νέο άρθρο 7α:
«Άρθρο 7α
1. Η Ένωση αναπτύσσει προνομιακές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, με στόχο την εγκαθίδρυση χώρου ευημερίας και καλής γειτονίας, ο οποίος θεμελιώνεται στις αξίες της Ένωσης και χαρακτηρίζεται από στενές και ειρηνικές σχέσεις βασιζόμενες στη συνεργασία.
2. Για τους σκοπούς της παραγράφου 1, η Ένωση μπορεί να συνάπτει ειδικές συμφωνίες με τις εν λόγω χώρες. Οι συμφωνίες αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν αμοιβαία δικαιώματα και υποχρεώσεις καθώς και τη δυνατότητα ανάληψης δράσεων από κοινού. Η εφαρμογή τους αποτελεί αντικείμενο περιοδικών διαβουλεύσεων.»
11) Οι διατάξεις του τίτλου ΙΙ ενσωματώνονται στη Συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, όπως έχει άλλως τροποποιηθεί, και η οποία γίνεται η Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
12) Ο τίτλος ΙΙ και το άρθρο 8 αντικαθίστανται από το νέο τίτλο και τα νέα άρθρα 8Γ έως 85 που ακολουθούν:
«ΤΙΤΛΟΣ ΙΙ
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ
Άρθρο 8
Σε όλες τις δραστηριότητές της, η Ένωση σέβεται την αρχή της ισότητας των πολιτών της, οι οποίοι τυγχάνουν ίσης προσοχής από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της. Πολίτης της Ένωσης είναι κάθε πρόσωπο που έχει την υπηκοότητα κράτους μέλους. Η ιθαγένεια της Ένωσης προστίθεται στην εθνική ιθαγένεια και δεν την αντικαθιστά.
Άρθρο 8 Α
1. Η λειτουργία της Ένωσης θεμελιώνεται στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία.
2. Οι πολίτες εκπροσωπούνται άμεσα στο επίπεδο της Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα κράτη μέλη εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τον αρχηγό κράτους ή κυβέρνησης και στο Συμβούλιο από τις κυβερνήσεις τους, οι οποίοι είναι δημοκρατικά υπεύθυνοι είτε έναντι των εθνικών τους κοινοβουλίων, είτε έναντι των πολιτών τους.
C 306/14 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 17.12.2007
3. Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στον δημοκρατικό βίο της Ένωσης.
Οι αποφάσεις λαμβάνονται όσο το δυνατόν πιο ανοιχτά και εγγύτερα στους πολίτες.
4. Τα πολιτικά κόμματα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμβάλλουν στην διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής συνείδησης και στην έκφραση της βούλησης των πολιτών της Ένωσης.
Άρθρο 8 Β
1. Τα θεσμικά όργανα δίδουν, με τα κατάλληλα μέσα, στους πολίτες και στις αντιπροσωπευτικές ενώσεις τη δυνατότητα να γνωστοποιούν και να ανταλλάσσουν δημόσια τις γνώμες τους σε όλους τους τομείς δράσης της Ένωσης.
2. Τα θεσμικά όργανα διατηρούν ανοιχτό, διαφανή και τακτικό διάλογο με τις αντιπροσωπευτικές ενώσεις και την κοινωνία των πολιτών.
3. Προκειμένου να εξασφαλίζεται η συνοχή και η διαφάνεια των δράσεων της Ένωσης, η
Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει ευρείες διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη.
4. Πολίτες της Ένωσης, εφόσον συγκεντρωθεί αριθμός τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου,
υπήκοοι σημαντικού αριθμού κρατών μελών, μπορούν να λαμβάνουν την πρωτοβουλία να καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, να υποβάλλει κατάλληλες προτάσεις επί θεμάτων στα οποία οι εν λόγω πολίτες θεωρούν ότι απαιτείται νομική πράξη της Ένωσης για την εφαρμογή των Συνθηκών.
Οι διαδικασίες και προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη διατύπωση της εν λόγω πρωτοβουλίας καθορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 21, πρώτο εδάφιο της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Άρθρο 8 Γ
Τα εθνικά κοινοβούλια συμβάλλουν ενεργά στην καλή λειτουργία της Ένωσης:
α) με το να ενημερώνονται από τα θεσμικά όργανα της Ένωσης και να τους κοινοποιούνται τα σχέδια νομοθετικών πράξεων της Ένωσης σύμφωνα με το Πρωτόκολλο σχετικά με τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
β) μεριμνώντας ώστε να τηρείται η αρχή της επικουρικότητας σύμφωνα με τις διαδικασίες πουπροβλέπονται στο Πρωτόκολλο σχετικά με την εφαρμογή των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας.
Για τους 'διαβαστερούς', με τις τροποποιήσεις που συμφωνήθηκαν στη Λισσαβώνα, η 'ενοποιημένη' Συνθήκη (Ρώμη-Μάαστριχτ)