29.7.08

Πέρα από τον ορίζοντα

Συχνά, όταν κάποιος προσπαθεί να δώσει ευρύτερες διαστάσεις στην ανάλυση των λεγόμενων 'εθνικών' θεμάτων, αντιμετωπίζει την κριτική από πολλούς. Π.χ. όταν αναφέρεται ότι το "Μακεδονικό" δεν είναι μόνο θέμα θεωρητικό, ιδεοληπτικό, εθνικιστικό και διμερές αλλά ενταγμένο σε πολύπλοκες γεωστρατηγικές 'διεργασίες', η ενστικτώδης αντίδραση σχολιαστών, νέων στην πλειονότητα, είναι να κατατάξουν τον αναφέροντα στη συντηρητική γενιά των παγκοσμιοσυνωμοσιολογούντων που δηλητηριάζουν κάθε προσπάθεια προώθησης των ιδανικών της πανανθρώπινης ειρήνης και ευημερίας.
Δε λέω, όλοι μας αυτό πρέπει να επιδιώκουμε. Αλλά βαδίζοντας στον δρόμο της πραγματικότητας και όχι ...στα σύννεφα. Αν δεν κοιτάζουμε κατάμματα την πραγματικότητα, δεν μπορούμε και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα εμπόδια στη ρομαντική πορεία μας.

Το 'Μακεδονικό' ζήτημα, για παράδειγμα, έχει καταγραφεί, αναλυθεί, και σχολιαστεί σε κάθε πτυχή του με άπειρα κείμενα και σχόλια.
Πολύ λίγα αναδεικνύουν και την οικονομική/γεωστρατηγική διάστασή του, αγνοώντας(;) ότι τα Βαλκάνια είναι 'αποθήκη' πρώτων υλών προς εκμετάλλευση. Λίγοι είναι φαίνεται αυτοί που γνωρίζουν ότι εκτός από 'πετρέλαιο', τα Βαλκάνια διαθέτουν αποθέματα χρυσού, ουρανίου, νικελίου και άλλων 'απαραίτητων' μεταλλευμάτων. Συμπτωματικά, και στις πιο 'ευαίσθητες' περιοχές μας. Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη.
Πριν σπεύσει κάποιος καλόπιστος να με κατατάξει στους συνωμοσιολογούντες, στρατοκράτες, ας ρίξει μια ματιά εδώ στην ιστοσελίδα της ακτιβιστικής οργάνωσης Toward Freedom για να πάρει μια ιδέα του πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες (μάλλον ανισορροπίες) στις διάφορες περιοχές του κόσμου.

24 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δράττομαι της ευκαιρίας, μια και πιθανολογώ ότι ίσως είστε σε διάλειμμα των διακοπών σας, να σας παραπέμψω, ζητώντας τις πολύτιμες γνώσεις σας, σε αυτό το θέμα:

http://malvumaldit.wordpress.com/2008/07/09/ss-arthur-m-huddell-heads-to-greece/

http://malvumaldit.wordpress.com/2008/07/29/ss-arthur-m-huddell-leaves-ghost-fleet/

Αν θέλετε, μπορείτε να σβήσετε το παρόν μήνυμα, μια και είναι εκτός θέματος.

Κωστής Γκορτζής είπε...

stazy horn, συγγνώμη για την καθυστέρηση, απάντησα στον πρώτο σύνδεσμο, σήμερα.

Lion είπε...

Καλημέρα,
είναι το σημερινό σου κείμενο μια εισαγωγή Καπετάνιε; Ετοιμάζεις κάποιο επόμενο με εξηγήσεις;

OK, καταλαβαίνω ότι υπάρχουν γεωπολιτικά παιχνίδια (εν πολλοίς άγνωστα). Εμείς τι θα έπρεπε να κάνουμε κατά την γνώμη σού;

Κωστής Γκορτζής είπε...

"Αν δεν κοιτάζουμε κατάμματα την πραγματικότητα, δεν μπορούμε και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα εμπόδια στη ρομαντική πορεία μας."

Καπετάνιε, αυτό που έγραψα στο κείμενο είναι μια πρώτη προτεραιότητα στο τι πρέπει να κάνουμε. Το κείμενο δεν είναι εισαγωγή σε κάτι πιό εξειδικευμένο. Είναι η έκφραση της ανησυχίας μου για το πώς πολλοί αγνοί και ρομαντικοί φίλοι παίρνουν εύκολα θέση σε θέματα που κάθε άλλο παρά ρομαντικά και αγνά είναι.
Και η ανησυχία μου επιτείνεται με τις καταστάσεις που περιγράφονται στον σύνδεσμο όταν παράλληλα διαπιστώνω ότι οι υπό συζήτηση 'ευαίσθητες περιοχές' στη χώρα μας 'ξεβρακώνονται', εκ προμελέτης;, οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά.

Lion είπε...

Αγαπητέ Κωστή, ίσως φανεί λιγάκι snob αυτό που θα πω, είναι ωστόσο πραγματικότητα. Το άρθρο που δίνεις στο link έχει ημερομηνία 8/7/2008, αλλα εμείς οι ευρωπαίοι γνωρίζουμε τα γεγονότα που αναφέρονται εκεί εδώ και κάτι χρονια. OK, δεν αναφέρομαι στον μέσο γερμανό ποδοσφαιρόφιλο, αλλα για τα πολιτικοποιημένα άτομα στην Ευρώπη (και είναι πολλά) το άρθρο αυτό δεν παρουσιάζει κάτι νέο.

Για να έρθω στα καθ' ημάς:
Πιστεύω ότι εμείς οι ίδιοι απογυμνώνουμε την Θράκη, την Ήπειρο και τις άλλες περιοχές. Με κάθε φωτιά που βάζουμε στην Πελοπόννησο, με κάθε λαμόγια, με κάθε πολιτικο και οικονομικό σκάνδαλο, δίνουμε την εικόνα ενός λαου - μπάχαλο. Ενός ανυπαρκτου κράτους που "διοικεί" έναν ανίκανο, καταχρεωμένο, ωχαδερφιστη λαό.

Ξέρεις, και η Γερμανία έχει θησαυρούς στο υπέδαφος της. Όλες οι χώρες έχουν ανεκμετάλλευτο φυσικό πλούτο. Τα κατακτητικά σχέδια και οι συνομωσίες δεν γίνονται μονο για την Ελλάδα. Γιατί υπάρχουν σχέδια κατάκτησης της Θράκης και κανεις δεν διανοείται να κατακτήσει την Γερμανία; Που στο κάτω κάτω έχει μεγαλύτερο φυσικό πλούτο;

Η απάντηση είναι ότι για την Γερμανία δεν τους παίρνει. Ενώ το ρεζίλι που λέγεται Ελλάδα, δίνει το δικαίωμα στον οποιονδήποτε να την επιβουλεύεται.

Οι συνομωσίες πάντοτε υπήρχαν και θα υπάρχουν. Αν οι έλληνες ήταν λαός με @@ οι συνομωσίες θα τους άφηναν αδιάφορους.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Δεν λέμε διαφορετικά πράγματα Καπετάνιε.
Ανεξάρτητα από την ημερομηνία του άρθρου (κι εδώ είναι απολύ καιρό γνωστό το θέμα σ' αυτούς που ενημερώνονται γενικότερα), το ανέβασα ως 'πηγή' γιατί αν έλεγα εγώ τα ίδια πράγματα, μερικοί θα ...μ'έπαιρναν με τις πέτρες.
Υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά σε ό,τι αφορά στη σύγκρισή σου Γερμανίας (ή 'σοβαρών' κρατών) Ελλάδας. Τα κράτη αυτά ανέκαθεν ήταν Μεγάλα και ισχυρά, ενώ τα άλλα δορυφόροι και τσανακογλύφτες.

Πάντως, το θέμα του ελέγχου των πρώτων υλών είναι μια σημαντική παράμετρος στη διαμόρφωση γεωστρατηγικών πολιτικών και, πίστεψέ με, τα Βαλκάνια διαθέτουν και από αυτές που ...δεν έχει η Γερμανία αλλά της είναι απαραίτητες...

diastimata είπε...

H ύπαρξη τέτοιου είδους πρώτων υλών, Κώστα, απαντά στο περίφημο ερώτημα "γιατί τέτοιο ενδιαφέρον οι αμερικάνοι για τα Σκόπια"; Κι αφήνει στην άκρη τα κουτσομπολίστικα του τύπου "η νύφη του Μπους είναι... Σκοπιανή". Χέστηκε ο Μπους για την εθνικότητα της νύφης του. Η λύση του ενεργειακού, όμως, τον κόφτει. Γιατί έχει και κάποιους σπόνσορες να φροντίσει. Εξάλλου, ως γνωστόν, στις ΗΠΑ, για να γίνεις πρόεδρος, χρειάζεσαι δυνατούς σπόνσορες. Η πολιτική κοστίζει. Τι να σου κάνει μια Siemens κι ένας... λεμονοστίφτης!

Κωστής Γκορτζής είπε...

Και το Κόσσοβο... Και το ...Φαλακρόν όρος.
Δημήτρη, αυτή είναι μία από τις πολλές παραμέτρους που 'θάβονται' κάτω από τους τόννους εθνικιστικών ένθεν και ένθεν απορριμάτων και καλοπροαίρετων ιδεολογικών νεφελλωμάτων.

Περαστικός είπε...

Συμφωνώ. Δεν οικοδομείται καλύτερος κόσμος με την υποταγή στη θέληση και στα σχέδια των άλλων. Η αποστροφή προς τον εθνικισμό δεν είναι δυνατόν να οδηγεί στην ανοχή του εθνικισμού "των άλλων". Η έλλειψη παιδείας οδηγεί σε τέτοιες παρεξηγήσεις. Από εκεί και πέρα, οι εσωτερικές αδυναμίες, η διάλυση της κοινωνικής συνοχής από ένα φαύλο κύκλο διαφθοράς και πάλης εξουσίας μεταξύ διαφόρων κέντρων αποξενώνουν τον πολίτη και τον απομονώνουν, αποδυναμώνοντας την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί ορθολογιστικά, με στρατηγική και αποφασιστικότητα στις προκλήσεις. Οι πολίτες αποξενώνονται, αποστασιοποιούνται και γίνονται κυνικοί, από όσα συναντούν, αρχής γενομένης από τη στρατιωτική τους θητεία, αν όχι νωρίτερα, π.χ. στα πανεπιστήμια. Για την εμπιστοσύνη στις κάθε λογής ηγεσίες (π.χ. πολιτική) δεν χρειάζεται να πούμε κάτι.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Περαστικέ, ακριβώς!

Unknown είπε...

Αληθώς μαρτυρείς, προσέθεσε και το γεγονός ότι οι γείτονες ψάχνουν ένα καλό trademark για να μπούν δυναμικά στις αγορές...

Πρόβλημα: Πότε επιτέλους η ανθρωπότητα θα αποτινάξει από πάνω της την εξάρτηση από την υλική συναλλαγή;
Ν΄ αρχίσουμε να βλέπουμε άσπρη μέρα...

Lion είπε...

Καλησπερα,
ας μην επικεντρωνομαστε μόνο στις εδαφικές βλέψεις, ούτε μόνο στις πρώτες ύλες. Οι πρώτες ύλες ειναι "ατιμα πραγματα" που απαιτουν τεραστιες επενδυσεις και μακροχρονια σιγουρια. Ποιος μας λεει οτι η ανθρωποτητα θα χρειαζεται βολφραμιο και τανταλιο σε 10 χρονια απο σημερα; Μια οποιοαδηποτε τεχνολογικη εξελιξη μπορει να βγαλει αχρηστα αυτα τα μεταλλευματα.

Συμφωνοι, το Κοσσοβο εχει πολλα μεταλλευματα στο υπεδαφος του. Αλλα ο πόλεμος τις Γιουγκοσλαβιας κοστισε στους αμερικανους 25 δισεκατομμυρια και ακομα δεν εχουν βγαλει ουτε ενα γραμμαριο απο το "πολυτιμο" μεταλλευμα του Κοσσοβου. Αφηνω που θα πρεπει να πληρωσουν για να φτιαξουν ορυχεια, μοναδες επεξεργασιας, δικτυο μεταφορας κλπ. κλπ. Δηλαδη Πολυ Χοντρα Λεφτα. Μεχρι να αποσβεσουν την επενδυση τους θα εχουν περασει δεκαετιες. Διαστημα, μεσα στο οποιο το συγκεκριμενο μεταλλευμα ισως αποβει αχρηστο.

Ολα αυτα τα κλισεδακια, συμφωνα με τα οποια οι αμερικανοι εκαναν τον πολεμο της Γιουγκοσλαβιας για να βαλουν δηθεν χερι στα μεταλλευματα του Κοσσοβου ειναι καταλληλα μονο για να ικανοποιησουν εναν φτηνιαρικο αντιαμερικανισμο μερικων ελληνων. Εκεινων που τρεφονται με τα λεφτα του μπαμπα τους και του κρατους. Επειδη ειναι αχρηστοι να θρεψουν τον εαυτο τους, το ριχνουν στην διεθνη πολιτικη.

Ναι, ΟΚ συμφωνοι - υπαρχουν γεωπολιτικες συνομωσιες και οι πρωτες υλες παιζουν εναν μεγαλο ρολο. Στο Ιρακ π.χ. ο πολεμος κοστισε ?? (κανεις δεν ξερει ακριβως) δισ. αλλα η αποσβεση ειναι αμεση λογω του πετρελαιου. Το Ιρακ ειναι μια πολυ πιο αποδοτικη "επενδυση" των αμερικανων απο το Κοσσοβο και την Μακεδονια.

Θελω να πω, σε μερικα γεωπολιτικα παιχνιδια οι πρωτες υλες ειναι πολυ σημαντικος παραγοντας, και σε μερικες αλλες περιπτωσεις οι πρωτες υλες αποτελουν απλα θεωρια συνομωσιας και στειρο αντιαμερικανισμο.

Επισης πολλα γεωπολιτικα παιχνιδια παιζονται μακρυα απο το επιπεδο της εδαφικης κατακτησης. Στην Ελλαδα ανησυχουμε πολυ για τα συνορα μας - απορροια μιας εθνικιστικης, θρησκευτικης, ελληναραδικης φανατιλας. Οσοι ομως μας επιβουλευονται δεν ειναι αναγκη να μετακινησουν τα συνορα. Οι "ξενοι" - οτι και να σημαινει ο ορος - μπορουν ανετα να κατακτησουν ενα ανικανο εθνος με το να αποκτησουν τον ελεγχο της οικονομιας του, κατι που στην περιπτωση μας εχει σχεδον γινει πραγματικοτητα.

Ενα υπερχρεωμενο εθνος δημοσιων υπαλληλων, ενα κρατος που πνιγει καθε δημιουργια, ειναι ηδη κατακτημενο απο τους "ξενους" - χωρις να γινει πολεμος για την Μακεδονια η την Θρακη.

Συγνωμη για το μακρυναρι σχολιο.

Υ.Γ. Πως θα πρεπει να αντιδρασουμε σε ολα αυτα; Μαααα ειναι απλο: με την μεταναστευση ;-)

Κωστής Γκορτζής είπε...

Καπετάνιε, ΔΕΝ επικεντρωνόμαστε στο θέμα των πρώτων υλών.
Το ανέφερα ως 'παράπλευρη παράμετρο' που δεν την εξετάζουμε γιατί ...επικεντρωνόμαστε στο ποιός είναι απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου...
Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία δεν είχε το κόστος που εκτιμάς (ή οι ίδιοι υπολογίζουν προς τα έξω). Εκτός του ότι συμμετείχαν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ, 'αναζωογονήθηκε' και η πολεμική τους βιομηχανία και βρέθηκε χώρος να 'πετάξουν' και τα ...πλεονάσματα, με κόστος υποπολλαπλάσιο αυτού της φύλαξης και της συντήρησής τους.
Με τη διάλυση, δε, της ΕΣΣΔ, και την έλλειψη λόγων/προφάσεων για διατήρηση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Ευρώπη, δημιούργησαν τις συνθήκες αναπροσαρμογής και μετακομίσεων των Βάσεων σε 'προσφορότερες' περιοχές (Κόσσοβο - Σκόπια - Ιράκ - Σαουδική Αραβία και Πολωνία-Τσεχία), πάντοτε για τον έλεγχο και διαχείριση των ενεργειακών αποθεμάτων που είναι η βάση της εξωτερικής τους πολιτικής.

Με δεδομένη την ύπαρξη σημαντικών αποθεμάτων πρώτων υλών στην περιοχή μας, το να εκτιμά κανείς ότι και αυτή είναι ένας σημαντικός παράγοντας στις επιχειρούμενες γεωστρατηγικές διεργασίες δεν είναι συνωμοσιολογικό 'κλισεδάκι'.
Γράφεις:
"Επισης πολλα γεωπολιτικα παιχνιδια παιζονται μακρυα απο το επιπεδο της εδαφικης κατακτησης. Στην Ελλαδα ανησυχουμε πολυ για τα συνορα μας - απορροια μιας εθνικιστικης, θρησκευτικης, ελληναραδικης φανατιλας. Οσοι ομως μας επιβουλευονται δεν ειναι αναγκη να μετακινησουν τα συνορα. Οι "ξενοι" - οτι και να σημαινει ο ορος - μπορουν ανετα να κατακτησουν ενα ανικανο εθνος με το να αποκτησουν τον ελεγχο της οικονομιας του, κατι που στην περιπτωση μας εχει σχεδον γινει πραγματικοτητα.

Ενα υπερχρεωμενο εθνος δημοσιων υπαλληλων, ενα κρατος που πνιγει καθε δημιουργια, ειναι ηδη κατακτημενο απο τους "ξενους" - χωρις να γινει πολεμος για την Μακεδονια η την Θρακη."

Δηλαδή, στο Ιράκ, με το διεφθαρμένο καθεστώς του Σαντάμ και της οικογένειάς του δεν μπορούσαν να 'εξαγοράσουν' αναίμακτα το κράτος;

Μια άλλη παράμετρος, που νομίζω ότι πρέπει πάντοτε να έχουμε υπ' όψη μας, είναι και η επίδειξη της δύναμης του ισχυρού με άσκηση βίας. Και αυτό δεν είναι ...Αμερικανιά. Το 'εφεύραν' κι αυτό οι ...αρχαίοι Έλληνες. Δεν είναι τυχαίο που στη Σχολή Πολέμου του Αμερικανικού Ναυτικού διδάσκεται και αναλύεται μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια ο Πελόποννησιακός Πόλεμος...

Για την κατάσταση στην Ελλάδα, συμφωνώ, και επαυξάνω, μ'αυτά που γράφεις. Και είναι αυτά που με όλες τις άλλες παραμέτρους με κάνουν να ανησυχώ.
Και ...παραμεγάλωσα για να ξενητευτώ... :-)

Κωστής Γκορτζής είπε...

Καμηλιέρη, με βάση την ιστορία του ανθρώπου ...ποτέ! :-)

Lion είπε...

Καλησπερα,
χμμμμ, δεν μπορω μεν να το αποδειξω, αλλα πραγματι πιστευω οτι στο Ιρακ *δεν* μπορουσαν να παρουν τον ελεγχο, διαφθειροντας την χωρα. παρ' ολο που ο Σανταμ ηταν δικο τους παιδι.

Συγνωμη για το εριστικο υφος προηγουμενως, αλλα επι της ουσιας εξακολουθω να πιστευω οτι δεν εχουμε να βοβηθουμε εδαφικες διεκδικησεις εναντιον της Ελλαδας. Οι εδαφικες διεκδικησεις υπερτονιζονται απο ενα θρησκοληπτο και ανοητα ελληνοκεντρικο, συντηρητικο κομματι της κοινωνιας μας.

Οχι οτι δεν μας επιβουλευονται. Οχι οτι δεν εποφθαλμιουν κερδη απο την χωρα μας (οπως και απο καθε αλλη χωρα). Αλλα τους ειναι πιο ευκολο να εχουν αυτα τα κερδη χωρις να μετατοπισουν τα ελληνικα συνορα.
Και δυστυχως με την ανοργανωσια και το ρεζιλικι μας τους βοηθαμε κι απο πανω.

Η προηγουμενη "λυση" της μεταναστευσης ειχε γελακι σαν συνοδευτικο, δεν την εννοουσα λοιπον σοβαρα. Μια σοβαρη - δυστυχως ουτοπικη - λυση, θα ηταν να γινει η Ελλαδα πρωτοπορος σε εναν τομεα παγκοσμιου ενδιαφεροντος. Για παραδειγμα τα φωτοβολταικα η την νανοτεχνολογια. Αν ημασταν παγκοσμιο κεντρο νανοτεχνολογιας, ποιος θα μπορουσε να μας αγγιξει;

Unknown είπε...

Αντιλαμβάνεσαι βέβαια πως αν έχεις δίκιο, βρισκόμαστε μπροστά στην πιό πεσιμιστική έκφραση τηςν ανάπτυξης του ανθρώπου και την παραδοχή ότι τελικά αυτός ίσως αποτελεί λάθος της φύσης;

Κωστής Γκορτζής είπε...

Δρακολέοντά μου ...συμπλέουμε. Κι εγώ γελάκι έβαλα στη μετανάστευση.
Έχεις δίκιο για τον 'υπερτονισμό' της απειλής από τους παπαδοεθνικάρες. Αλλά είναι εξ ίσου -κατά τη γνώμη μου πάντοτε- με τον μηδενισμό της από τους καλοπροαίρετους 'ειρηνιστές'.
Και ΔΕΝ ενοχλούμαι από τον ...Γερμανικό (χωρίς γωνίες και εκπτώσεις) λόγο σου. Το ξέρεις...
Απλά θέλησα να δώσω και κάποιες άλλες παραμέτρους ως 'τροφή για σκέψη' και στο μέγεθος που τους πρέπει. :-)

Καμηλιέρη δεν είναι πεσσιμισμός αυτή η όψη των πραγμάτων. Εξ άλλου τα ίδια ένστικτα που καταστρέφουν είναι αυτά και που δημιουργούν. Αρκεί να τα 'χαλιναγωγούμε' σωστά... Αλλοιώς θα χαθεί το ...καραβάνι στην έρημο. :-)

Ανώνυμος είπε...

Καμιά φορά, όχι πάντα βέβαια, οι εθνικιστικές και θρησκευτικές κοτσάνες που ακούτε, είναι ο τρόπος κάποιων υπερβολικά "νομοταγών" ανθρώπων να δείξουν δημοσίως τους ότι τους απασχολεί το θέμα, χωρίς να αισθάνονται εκτεθειμένοι και ανασφαλείς. Προσέξτε τις συγκρίσεις, τα αποσιωπητικά, τα παραδείγματα, τις συνδέσεις και θα το δείτε.

Άλλωστε, ο πόλεμος, ή έστω μια πιστευτή απειλή επί της εδαφικής ακεραιότητας, αν θέλετε, δεν είναι κάτι τόσο ξεκάθαρο. Υπάρχουν πολλές πλευρές και πολλοί που τις εκμεταλλεύονται και στην τελική ποιος με βεβαιώνει ότι δεν έχουν όλοι δίκιο και ότι δεν έχουν ανακαλύψει από μια αιτία ο καθένας;

Τρομακτικό, αλλά μπορεί να ισχύει. Η ανόητη συνομωσιολογία για τον έναν είναι αποδείξιμη και λογική αλήθεια για κάποιον άλλο. Και στο κάτω κάτω μπορεί όντως ο Μενέλαος να ήθελε απλά να φέρει πίσω την Ελένη. :)

Ορίστε και το συνομωσιολογικό της ημέρας:
Ο ασφαλέστερος δείκτης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι οι κακοί στις ταινίες. Μια βόλτα στο βιντεοκλάμπ της γειτονιάς θα σας πληροφορήσει για το που θα γίνει ο επόμενος πόλεμος.


Οι ευρωπαϊκές ταινίες δε μετράνε, πολύ κουλτούρα, σαν τις Βρυξέλλες ένα πράγμα.

Κωστής Γκορτζής είπε...

passer by, το μόνο που δεν καταλαβαίνω από το σχόλιο είναι το
"Προσέξτε τις συγκρίσεις, τα αποσιωπητικά, τα παραδείγματα, τις συνδέσεις και θα το δείτε."
Ελπίζω να μην αφορούν -ως θρησκευτικές και εθνικιστικές κοτσάνες- στο αρχικό κείμενο και στα σχόλιά μου. :-)
Τα υπόλοιπα είναι απολύτως κατανοητά και ανταποκρινόμενα και στις δικές μου σκέψεις.

Υ.Γ. Ως αμετανόητα ρομαντικός, πολύ θα ήθελα ο Τρωικός Πόλεμος γα είχε αφορμή τα ωραία μάτια της ωραίας Ελένης. Και η εκστρατεία του Μεγαλέξαντρου τη συλλογή φαρμακευτικών βοτάνων της Ανατολής.

Unknown είπε...

Ελένη νομίζω ότι λέγαν ένα ορυχείο στο Ίλιο με δύο εισόδους σαν μάτια :p

Ανώνυμος είπε...

@ darthir

Είστε συνομωσιολόγος! :Ρ

@ Κ. Γκορτζή

Αναφέρομαι στα υπονοούμενα των συζητήσεων μεταξύ κάποιων ανθρώπων που έχουν κοφτερό μυαλό αλλά λάθος παιδεία ή κακή εμπειρία όσον αφορά την ελευθερία του λόγου.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα καπετάνιε, χάρηκα που ξαναείδα post σου. Στην κουβέντα για το τι κρύβεται από πίσω και τι παιχνίδια παίζονται δεν θα μπώ, νομίζω ότι όλοι μας καταλαβαίνουμε, λίγο ή πολύ. Θα σε παραπέμψω όμως σε κάτι που διάβασα σήμερα, μικρό μεν αλλά ενδεικτικό της ανικανότητας, για να μην πώ κάτι βαρύτερο, των "εξουσιαζόντων"

Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΞΑΝΘΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΜΠΟΥΣ
«Μας έχουν στερήσει τα ελληνικά κανάλια στα Πομακοχώρια»

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=80195&ct=1

Παρ' όλη όμως την συνεχή αποκάλυψη σκανδάλων, πάσης φύσεως και ανεξαρτήτως κομματικού χρωματισμού, βλέπω να καταλαμβάνει την χώρα ένας ιδιότυπος μιθριδατισμός. Είναι τόσο και τόσα πολλά που φοβάμαι ότι υποσυνείδητα γίνονται αποδεκτά σαν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής

Καλή σου συνέχεια
Στάθης

Υ.Γ συγκλονιστικό το κείμενο για τους καταδικασμένους στο Πέραμα. Για κάποιον λόγο θυμήθηκα τα "Σταφύλια της Οργής", και το παρακάτω απόσπασμα

"Κι η (Αμερική) Ελλάδα, μη νομίζεις πως είναι και τόσο μεγάλη. Δεν υπάρχει χώρος για μένα και για σένα, για τους όμοιούς μου και για τους όμοιούς σου, δε χωράνε μαζί πλούσιοι και φτωχοί στην ίδια χώρα, δε χωράνε κλέφτες και τίμιοι άνθρωποι μαζί, ούτε η πείνα μαζί με το πάχος".

animal είπε...

Καπετάνιε, εγώ σαν άμεσα ενδιαφερόμενος (κάτοικος "ευαίσθητης" περιοχής που βλέπει από το παράθυρό του το Φαλακρό) νομίζω ότι σαν μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι υπερβολικό να φοβόμαστε πόλεμο και αλλαγή συνόρων. Αν κάνω λάθος σε παρακαλώ να μου εξηγήσεις πού. Άλλα πράγματα φοβάμαι, και αρχίζω να σκέφτομαι σοβαρά κάποια ενδεχόμενα.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Στάθη, μου φαίνεται λίγο περίεργο να έχει να ...Νομαρχία την ευθύνη λειτουργίας των πομπών αλλά, τίποτα πια δεν με εκπλήσσει...

Πρόσεξε τα 'κομπλιμέντα' σου γιατί με το τελευταίο σου μου 'πεσαν στο κεφάλι όλα τα βιβλία του από το ράφι.
:-) :-) :-)

Οργισμένε, με το κείμενο δεν υποννόησα ντε και καλά 'αλλαγή συνόρων με πόλεμο' (αν και τα σενάρια των διακλαδικών ασκήσεων της γείτονος Τουρκίας αυτό ακριβώς 'εξασκούν'). Η σιωπή της Βουλγαρίας στα τεκταινόμενα μόνο καθησυχαστική δεν είναι και εκτιμώ ότι, ως εξυπνότεροι των Σκοπιανών, θα ανέβουν στο πάλκο αμέσως μόλις ενταχθούν πλήρως στους Οργανισμούς που αναφέρεις.
Και η αποσταθεροποίηση μιας περιοχής, για την εκμετάλλευση της γεωγραικής της θέσης και των πηγών ενέργειας από τους ισχυρούς, δεν εξασφαλίζεται μόνο από τη συμμετοχή σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Εξασφαλίζεται με τη θωρλακιση του αδύνατου, πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά. Ο, δικαιολογημένος, δε, καθημερινός εξευτελισμός της χώρας σε όλα τα επίπεδα, με εσωτερικές και εξωτερικές 'πηγές', καθόλου δεν καθησυχάζει τις ανησυχίες μου για το μέλλον.
Για να μη θεωρηθώ συνωμοσιολόγος, επαναλαμβάνω ότι δεν πιστεύω ότι ο εξευτελισμός αυτός είναι αποτέλεσμα σχεδιασμένης συνωμοσίας αλλά εκμετάλλευση πραγματικών αδυναμιών μας ως Πολιτεία. Τα κοράκια δεν συνωμοτούν επί του πτώματος. Απλώς το τρώνε...

Passerby, μόνο κοφτερά δεν είναι...