25.4.12

ΒΟΛΕΥΤΕΣ

"Βουλευτές

Τα μέλη της Βουλής εκλέγονται απευθείας από το εκλογικό σώμα με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία κατά τις βουλευτικές εκλογές (άρθρο 51 παρ. 3 Σ.). Το Σύνταγμα δεν προσδιορίζει επακριβώς τον αριθμό των Βουλευτών (άρθρο 51 παρ. 1 Σ.), αλλά προβλέπει ότι οι Βουλευτές δεν μπορεί να λιγότεροι από διακόσιοι (200) ούτε περισσότεροι από τριακόσιοι (300). Από το 1952 έχει καθιερωθεί οι Βουλευτές να είναι τριακόσιοι (300). Οι Βουλευτές αποκτούν το αξίωμά τους από την ημέρα της εκλογής τους. Από τους 300 Βουλευτές, ένα μέρος τους, όχι μεγαλύτερο του ενός εικοστού, μπορεί να εκλέγεται ενιαίως σε ολόκληρη την Επικράτεια, σε συνάρτηση με τη συνολική εκλογική δύναμη του κάθε κόμματος (πρόκειται για τους λεγόμενους Βουλευτές Επικρατείας - άρθρο 54 παρ. 3 Σ.)"

"Όσοι έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί σε κυβέρνηση που έτυχε ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής και έχουν εκλεγεί βουλευτές, καθώς και ο αρχηγός κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, δε σταυροδοτούνται. Θεωρούνται ως σταυροί υπέρ τους το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων του κόμματος, στο ψηφοδέλτιο του οποίου περιλαμβάνονται."

Έχουμε και λέμε:
- Βουλευτές Επικρατείας  15
- Κ.Καραμανλής και Γ.Παπανδρέου (ως πρώην πρωθυπουργοί) 2
- Ε.Βενιζέλος, Α.Σαμαράς, Σ.Κουβέλης, Π.Καμμένος, Α.Παπαρήγα, Γ.Καρατζαφέρης, Α.Τσίπρας,
 Θ.Μπακογιάννη (αν μπεί), Μιχαλολιάκος (αν μπεί), Λ.Κατσέλη (αν μπεί), Ο-Π (αν μπεί) (ως
 Αρχηγοί Κόμματος)  8 έως 11.
- 50 έδρες "χάρισμα" στο πρώτο κόμμα

μας κάνουν συνολικά 75 έως 78 έδρες που καταλαμβάνονται ερήμην των επιλογών των ψηφοφόρων. Πάνω από το 1/4 των καρεκλών καταλαμβάνονται με το "έτσι θέλω".

ΚΑΝΕΝΑ κόμμα, δεξιό ή αριστερό δεν ψιθυρίζει έστω κάτι για να αλλάξει το ληστρικό εκλογικό σύστημα, κανένα δεν περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του τη μείωση των βουλευτών και των προνομίων τους (σε αναλογία αυτών που νομοθετούν για τους εργαζόμενους) και θεωρούν ότι στις 6 Μαΐου θα έχουμε "εκλογές". Χωρίς ουσιαστικά επιλογή εκλογής...




1 σχόλιο:

lgreco είπε...

Λαϊκή κυριαρχία και δημοκρατική νομιμοποίηση σου λέει μετά. Γι αυτό Κωστή θα ήθελα να δω 200 (αντε 300) μονοεδρικές περιφέρειες με πλειοψηφικό.