26.2.08

Νταούλια

Έχοντας κλείσει δυόμισυ χρόνια ως Blogger, θυμάμαι τον Μάνο Αντώναρο να 'προφητεύει' το μπάχαλο που θα προκύψει όταν οι δημοσιογράφοι θα ανακάλυπταν το blogging.

Τα σχόλια για το επίπεδο της 'δημοσιογραφίας' στην Ελλάδα περιττεύουν. Εξ άλλου, το παραδέχονται και μόνοι τους με το σήμα διακοπής για διαφημίσεις στο ALTER δια στόματος του ταχέως ανερχόμενου λαϊκού βάρδου Μακρόπουλου ο οποίος, εν μέσω Ειδήσεων και 'σοβαρών' συζητήσεων, άδει επανειλημμένως:
"Κατεδαφίστε το, τώρα γκρεμίστε το,
αυτό το σπίτι δεν αντέχω να υπάρχει,
κατεδαφίστε το, τώρα γκρεμίστε το,
κι ύστερα βάλτε του φωτιά να γίνει στάχτη"!

22 σχόλια:

industrialdaisies είπε...

Ήταν αναμενόμενο Κωστή μου. Για πάρα πολλούς λόγους. Από την άλλη, παίζοντας λίγο και το συνήγορο του διαβόλου, πολλοί bloggers δεν τήρησαν και μία συγκεκριμένη στάση απέναντι στα media... Κουβαλώντας οι ίδιοι τα στραβά της "παραδοσιακής" δημοσιογραφίας σε ένα χώρο όπως είναι τα blogs.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν είναι πασιφανής ο γνωστός τραμπουκισμός, άγνοια και κακή πρόθεση των δημοσιογράφων-ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Καλημέρα Κωστή, για κάποιο λόγο σήμερα αυτός ο ανοιξιάτικος καιρός μου έχει φτιάξει τελείως τη διάθεση! Εκεί πώς πάτε;

Κωστής Γκορτζής είπε...

Μαργαριτούλα, Τσίρκο γίνανε Και οι μεν και οι δε!

Καλοκαίρι και εδώ. Μπουμπούκιασε και η τριανταφυλλιά μου...
Χαμόγελα :-))))

Captain Harbour είπε...

Καλημέρα σας,

Από την στιγμή που στην όμορφη χώρα μας έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό ο νέος τρόπος επικοινωνίας μέσω των ιστολογίων ήταν κατά κάποιο τρόπο αναμενόμενες ανάλογες εξελίξεις. Είναι σστο αίμα του Έλληνα να χρησιμοποιεί το οτιδήποτε για να χτυπήσει κάτω από την μέση και χωρίς ονοματεπώνυμο. Θέλει κουβέντα το θέμα και δεν υπάρχει τώρα χρόνος... Η Ανώτατη Εκπαίδευση καλεί το πνεύμα μου να το εκπαιδεύσει.

Μαργαρίτα ο ανοιξιάτικος καιρός μας φτιάχνει την διάθεση όσο τίποτα άλλο. Φραπές στο χέρι και ηλιοθεραπεία...... Όταν δεν περιορίζει το σύστημα....

Χαιρετισμούς

Κωστής Γκορτζής είπε...

Καλημέρα και καλό διάβασμα!
Δεν είναι ...ελληνική πατέντα αυτή. Κάποια στιγμή θα πούμε περισσότερα... :-)

industrialdaisies είπε...

Καπετάνιο, καφές στην δουλειά και σφυρίζω τραγούδια. Τον ήλιο τον βλέπω από το παράθυρο αλλά δεν θα το αφήσω να με πτοήσει!

Καλή επιτυχία, σε καταλαβαίνω, κι εγώ με το Πανεπιστήμιο τρέχω αυτήν την περίοδο. It will be over soon!!

Κωστή μου, εγώ σκέφτομαι αν πρέπει να βάλω από τώρα τα λουλούδια μου για φέτος ή να περιμένω μην πάει και ρίξει πάλι κανα τόνο χιόνι μέσα στον Μάρτιο... :))

An-Lu είπε...

Και είμαστε ακόμα στην αρχή...

Ανώνυμος είπε...

Γι' αυτό και εμείς διαβάζουμε μόνο blogs με ονοματεπώνυμο! (Η φωτογραφία προαιρετική, αν και θα ήθελα να δω μια χωρίς μουστάκι!)

Τσούχτρα... είπε...

Και το απίστευτο είναι ότι ο κάθε δήθεν ελευθερόφρων δημοσιογράφος-blogger υπεραμύνεται του δικαιώματος αλλά και της δυνατότητας να γράφει χωρίς καπέλωμα στα bloggs ...και ξεχνούν ότι ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ για να κάνουν τα παπαγαλάκια των αφεντικών τους. Βρε ούστ

Ανώνυμος είπε...

Κωστή, η εξέλιξη της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας δεν θα μπορούσε παρά να είναι στα καλούπια της παραδοσιακής. Καλούπια που στήθηκαν πάνω σε μια κακώς εννοούμενη ελευθερία λόγου. Πρόκειται για ελευθερία δίχως υπευθυνότητα και για λόγο δίχως περιεχόμενο.

Από προσωπική εμπειρία έχω να καταθέσω τα εξής: κάθε φορά που έδωσα συνέντευξη σε εφημερίδα εδώ στις ΗΠΑ -- λόγω δουλειάς στο πανεπιστήμιο -- πριν βγει η συνέντευξη στην εφημερίδα γινόταν το εξής: με τηλεφωνούσε υπάλληλος της εφημερίδας του οποίου η δουλειά ήταν να επιβεβαιώσει πως είπα αυτά που η εφημερίδα ετοιμαζόταν να τυπώσει. Αυτό το fact checking ποιά εφημερίδα το κάνει στην Ελλάδα;

Το να γράψει κάποιος

"ο τάδε είναι μαλάκας"

είναι μεν προσβλητικό, δείχνει την ανατροφή του γράφοντος αλλά σε τελική ανάλυση εμπίπτει στο πλαίσιο της ελευθερίας του λόγου.

Το να γράψε κάποιος όμως

"ο τάδε είναι μαλάκας και τα παίρνει από τον δείνα"

δίχως αποδεικτικά στοιχεία (για την παράνομη δοσοληψία), αυτό δεν είναι ελευθερία λόγου και οφείλουμε να το κυνηγήσουμε με κάθε έννομο τρόπο.

Investigative journalism στην Ελλάδα θεωρείται το κουτσομπολιό. Στις ΗΠΑ ο Dan Rathers (κορυφαίος δημοσιογράφος) έχασε τη δουλεία του όταν αποδείχτηκε πως δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που μετέδωσε για τις λούφες που έκανε ο στρατευμένος George W. Bush.

Πολλοί βεβαίως γνώριζαν πως ο Bush όντως λούφαζε όταν έκανε τη θητεία του. Κανείς όμως δεν βγήκε επωνύμως να υποστηρίξει αυτές τις φήμες και τα στοιχεία που παρουσίασε ο Rathers αποδείχτηκαν ανακριβή και αναληθή. Ποιός δημοσιογράφος τιμωρήθηκε στην Ελλάδα για τις ανακρίβειες που έγραψε δίχως να κάνει μια επαλήθευση πρώτα;

Εδώ έχουμε υπουργό παιδείας που σαν φαντασιόπληκτος αμολά κοτσάνες σε δημόσιες ομιλίες του δίχως να γίνει ένα στοιχειώδες fact check -- Google δεν πιάνουν οι υπολογιστές του Υπουργείο Θρησκευμάτων και (όποτε θυμόμαστε) Παιδείας;

Due Dilligencd ξέρουν τι πάει να πεί οι δημοσιογράφοι -- ηλεκτρονικοί και έντυποι;

Αν το press-gr θεωρείται δημοσιογραφική δράση, εγώ είμαι τόσο γκέισα.

Βακαριμάς; (Που θα πει, "καταλαβαίνεις;" εις την Ιαπωνικήν).

Κωστής Γκορτζής είπε...

Λεωνίδα, βακαριμώ βακαριμώ. Τα 'πες όλα :-)

Οργισμένε, έλα που οι 'επώνυμες' καταγγελίες δεν συγκινούν κανέναν εισαγγελέα όμως...
Πάω για φρέσκο ξύρισμα και φωτογραφία :-) Αν και λέω να αφήσω στο μπλογκ αυτή με το μουστάκι για 'κάλυψη'. Δεν ξέρεις τι γίνεται... :-)))

Τσούχτρα, εγώ δεν λέω 'ουστ', λέω ΦΤΟΥ (να μη τους ...ματιάξουμε)

Γοργόνα μου, μάλλον στο ...τέλος είμαστε αλλά δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι :-(

Captain Harbour είπε...

Καλησπέρα σας,

Σχετικά με την ανωνυμία και την επωνυμία στα σχετικά των ιστολογίων. Δεν είναι απαραίτητο να εμφανίζεις την πραγματική σου ταυτότητα όταν μέσω του ιστολογίου σου εκθέτεις γενικές απόψεις και γνώσεις που σε εκφράζουν χωρίς να περιορίζεις την ελευθερία κανενός. Όταν κρίνεις θεσμούς και όχι πρόσωπα μπορείς να βρίσκεσαι στην ανωνυμία. Όταν κρίνεις πρόσωπα, ασκείς ουσιαστική ή κατά κάποιον τρόπο δημοσιογραφία ή επιτήθεσαι κατηγορώντας τότε είναι απαραίτητη η έκθεση των στοιχείων σου για λόγους δεοντολογίας. Δεν υπάρχει νομος που να ορίζει τα δέοντα σχετικά με τα ιστολόγια, γεγονός που θα έπρεπε να έχει ήδη αφυπνίσει τον νομοθέτη. Δεν πρέπει να κρίνουμε a priori την ορθότητα των θέσεων ενός ιστολογίου βασιζόμενοι στον αν είναι ανώνυμο ή επώνυμο.

Αυτά τα λίγα,
Χαιρετισμούς....

Κωστής Γκορτζής είπε...

Καπετάνιε, συμφωνούμε! Καλή ξεκούραση :-)

Το μεγαλο μας τσιρκο είπε...

Έχω να "κάμω"(ξέρω ανατριχιάσατε με την μητσοτακική λέξη μου)κάποιες ερωτήσεις-δηλώσεις?

1ον Έχω σταματήσει να γράφω στο blog μου γιατί μετά την δουλειά παίρνω τους δρόμους γύρω από τα κτίρια των καναλιών και τα σπίτια των δημοσιογράφων, μήπως και βρω παραπεταμένο κανένα από αυτά τα εκατομμύρια ευρώ που "κυκλοφορούν" στην ατμόσφαιρα σαν γύρη την άνοιξη.Μέχρι στιγμής δεν έχω βρει τίποτα αλλά είμαι σίγουρος παιδιά, ότι κάποια στιγμή θα τους παραπέσει ένα και θέλω να είμαι εκεί.......

2ον Αν βάλω ονοματεπώνυμο στο blog μου αλλά αφήσω την φώτο μου θα με πιστέψει κανείς?

3ον Η ανώτατη παιδεία με κάλεσε και δέχτηκα για ένα 6μηνο πτυχίο στο management.,μήπως έκανα μαλακία μιας και οι επόμενοι 6 μήνες είναι καλοκαιρινοί και εκτός αυτού σε λίγες μέρες θα πάρω μια πολυύύύ ταξιδιάρα μοτοσυκλέτα?

4ον Να γιατί γύρισα σ'αυτήν την χώρα γαμώτο....γιατί μια λιακάδα μας κάνει πιο ζεστούς ανθρώπους ακόμα και μέσα από blogs....να χέσω τα Λονδίνα τους και τις Βρυξέλλες τους!(κάνω το μάγκα τώρα αλλά ξέρω ότι θα βρίζω πάλι αύριο)
:- ))))))))))))))

Τσιρκοφιλιά σ'όλους και όλες!!!

ευχαριστώ που ανεχτήκατε και πάλι.... ;-)))))))))

Κωστής Γκορτζής είπε...

Παλιο...πίθηκε,
- να προσέχεις τις αλλεργίες από τη ...γύρη. Άσε που η γρίππη φωλιάζει στα χαρτονομίσματα...
- θα έλεγα να κάνεις το αντίστροφο, αλλά ...δεν με παίρνει σε σχέση με τους σωματότυπούς μας...
- με εξάμηνα πτυχία, σύντομα σε βλέπω σύζυγο Πρωθυπουργού!
- με τη μοτοσυκλέτα, έχεις σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση στο Τσίρκο Μεντράνο!

Φιλιά ρε, και να προσέχεις!!!! :-)

σχολιαστής είπε...

Μακρόπουλος; Σε πιο μαγαζί τραγουδάει το παλικάρι?

Κωστής Γκορτζής είπε...

Α, μη με ρωτάς τέτοια. Με γιό φοιτητή και κόρη για Πανελλήνιες, το μόνο ...μαγαζί που επισκεπτόμαστε συχνά είναι της Τράπεζας :-(

herinna/ είπε...

Εγώ τι να πω που δεν είχα καταλάβει τι γίνεται και νόμιζα πως επρόκειτο απλώς για δημοσιογραφική ευθιξία και μπήκα και άφησα και σχόλιο για την ελευθερία του λόγου, κι άκουσα τον τύπο πρωί πρωί στο μέγα και άρχισα να μουτζώνομαι;
Τι έχει πάθει αυτός ο τόπος ρε γαμώτο; Παντού σήψη μυρίζει.

Ανώνυμος είπε...

Κωστη, αφου αλλοτροιοθηκαν αλλα και αλλα πραγματα, τα blogs δεν ειναι και τοσο απιθανο που εφτασαν σε αυτην την κατασταση. Ισως να το περιμενα κιολας, παντως οχι τοσο γρηγορα. Οταν υπαρχουν οικονομικα συμφεροντα παντα κατι τετοιο θα γινεται. Φαντασου μονο να μπουν μεσα στα blogs και οι Βερυκιοι.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Να είσαι σίγουρος, Εξερευνητή μου, ότι ήδη έχουν μπεί...

Ελένη, αναμενόμενα ήταν όλα αυτά, γι αυτό ας κοιτάμε που και που τα μικρά αλλά ωραία για να διατηρούμε την ισορροπία μας... :-)

Unknown είπε...

Θυμάμαι κάτι χρόνια πριν , όταν ακόμα έδιναν κι έπαιρναν οι συζητήσεις για την τεχνολογία και το διαδύκτιο-ήταν ακόμα πολύ νέα και φρέσκα όλα αυτά. Στη σχολή που δίδασκα, (νεαρος κι εγώ, καλά καλά δεν είχα μπει στα 30) άκουγα τους κάπως πιο νέους από μένα, τους μαθητες μου στα 21, 22, 23, να είναι αδιανόητα επιφυλακτικοί με τις νεες τεχνολογίες. Τους είχα πει τότε, πως η τεχνολογία, είναι ένα σφυρί. Με αυτό κρεμάς έναν πίνακα του Γκωγκέν, με αυτό χτυπάς τη σμίλη για να δώσεις μορφή στο μάρμαρο και με το ίδιο σπας κεφάλια. Τα μπλογκς, είναι εργαλεία. Εργαλεία στοχασμού, γνώσης, καταγγελίας, κινητοποίησης, ναρκισσισμού, εκτόνωσης, ηλιθιότητας, χυδαιότητας. Είναι σα μια πόλη (και είναι μία Πόλις) Ο κάθε ένας ας διαλέγει σε ποια γειτονιά κόβει βόλτες , και επίσης, ανάλογα με το πως έχει φτιάξει το "σπιτικό" του θα έρθουν οι ανάλογοι επισκέπτες.

Αν η δημοσιογραφία στην Ελλαδα καθρεφτίζει το γενικό χάλι άρα είναι και αυτή τραγική, είναι εύλογο. Παθαμε όλοι ταχα μου πλάκα με το Ζαχοπούλειον Έπος και, λησμονήσαμε την...πρωτοπόρα Αυριανή, που εγκαινίασε τη σπίλωση τη μπόχα και τη χυδαιότητα ως εργαλείο στηριξης της εξουσίας. Η οποία το απεδέχθει ασμένως. Πραγματικά, δεν καταλαβαίνω γιατί απορούμε με όλα αυτά.

Τα ιστολόγια, είναι ο πιο καθαρός καθρέφτης του τι μας συμβαίνει και πρέπει να μείνουν ως έχουν. Αν ξεκαθαρίσει το υπόλοιπο τοπίο, θα ξεκαθαρίσουν και αυτά.

Κατά τα λοιπα, σε όλες της εφημερίδες της Ευρώπης, αρθρογράφοι και δημοσιογράφοι, διατηρούν ιστολόγια στα οποία είτε μεταφέρουν τα άρθρα τους για να τα "κουβεντιάσουν" με τους αναγνώστες τους είτε γράφουν και επιπλέον κείμενα.

Απλά, ίσως καθρεφτίζουν κάποιες κοινωνίες που έχουν μια άλφα τάξη και θεσμούς...

Κωστής Γκορτζής είπε...

Γιώργο, πολύ σωστά όσα καταθέτεις. (με μιά μικρή 'ένσταση' στο 'δεν καταλαβαίνω γιατί απορούμε με όλα αυτά'. ΔΕΝ απορούμε...) :-)
Και σωστά δείχνεις τον δρόμο με το τελευταίο ποστ σου. Να ΄σαι καλά!

Γιωργος Μανουσακης είπε...

η λύση είναι απλή;
TURN OFF TV

Στη δουλειά με ρωτάνε οι συναδέλφισσες αν τα μπλογκ είναι κακό πράγμα. Όχι κορίτσια , η τηλεόραση είναι κακό πράγμα!