11.5.12

Μέσα ή έξω από το Ευρώ;

Ατέλειωτη φλυαρία, απειλές Σόιμπλε και σια, προεκλογικά διλήμματα και υποθετικά σενάρια "ειδικών", ¨ειδικότερων" και άσχετων πυροδοτούν τη φαντασία και τροφοδοτούν τον διαχωρισμό των πολιτών σε Ευρώφιλους και Δραχμόφιλους κατά τα πρότυπα των σφοδρών αντιπαραθέσεων για σεισμούς, εμβόλια γρίπης, ΑΟΖ και προφητευόμενη καταστροφή της γης.
Οι πολύπλοκες μικρομακροοικονομικές αναλύσεις βρίθουν από παραδείσια αρκτικόλεξα οικονομικών όρων και "προϊόντων" που γεμίζουν εφιάλτες τον ύπνο μας και πανικοβάλλουν το ξύπνιο μας.
Καμμιά κουβέντα όμως δεν έχουμε ακούσει για τα γεωπολιτικά δεδομένα που καθιστούν το ερώτημα "κενό γράμμα".
Τι σημαίνει "έξω από το ευρώ";
Πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας, η έξοδος από το ευρώ οδηγεί σε μία χαλαρή σχέση με την ΕΕ αν δεν διακοπεί αυτή ριζικά από έναν λαό οργισμένο, ηττημένο και εξαθλιωμένο που δεν έχει τίποτε (κυριολεκτικά) να χάσει σπάζοντας τους δεσμούς του με τα κέντρα που τον εξαθλίωσαν.
Είναι η Ευρώπη διατεθειμένη να χάσει τη στρατηγική επιρροή της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο; Είναι διατεθειμένη να συρρικνώσει τα οικονομικά της σύνορα και να εξαρτήσει τις νέες οδούς ενέργειας από μη ελεγχόμενο από αυτή κράτος;
Είναι η Γερμανία διατεθειμένη να "παραδόσει" πίσω στην Αμερική την "ψιλή κυριότητα" μιας στρατηγικότατης για τα συμφέροντά της περιοχής;
Πολλοί καιροφυλακτούν (αν δεν επιδιώκουν) την απόταξή μας από το Ευρώ.
Οι Αμερικανοί για να ενισχύσουν τους δεσμούς (με την κυριολεξία του όρου) που με την ένταξή μας στην ΕΕ υπέστησαν σοβαρή οικονομική χαλάρωση αν λάβουμε υπ' όψη μόνο τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Ο κίνδυνος που υποφώσκει γι αυτούς είναι αυτός της εξέγερσης των Ελλήνων και εναντίον τους από την εξαθλίωση τους ως αποτέλεσμα του αμερικανικού πολέμου στο Ευρώ...
Οι Ρώσοι, που επιδιώκουν επειγόντως αναβάθμιση της παρουσίας τους στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με στόχο τα πλούσια ενεργειακά αποθέματά της και αύξηση της εξάρτησης από αυτούς της υπόλοιπης Ευρώπης στην τροφοδοσία ενέργειας.
Οι Κινέζοι και, γιατί όχι, οι Ινδοί που ψάχνουν "τρύπες" οικονομικής διείσδυσης στα πέριξ χωρίς τους φράχτες που έχει υψώσει η ΕΕ.
Λογικά συμπεραίνει κανείς ότι η ΕΕ δεν θέλει να "χάσει" την Ελλάδα. Και θα κληθεί να πληρώσει γι αυτό, κυρίως η Γερμανία που μεγάλο τμήμα της τρύπας της ελληνικής οικονομίας οφείλεται στις "υπερτιμολογήσεις" και πλούσιες μίζες οπλικών συστημάτων και προϊόντων της που καθόλου δεν ζημίωσαν -το αντίθετο μάλιστα- τη δική της οικονομία.
Όλα αυτά βεβαίως δεν αίρουν την ευθύνη του πολιτικού μας συστήματος που εξυπηρετώντας πιστά τα Γερμανικά συμφέροντα και συμμετέχοντας ενεργά στο μεγάλο φαγοπότι των ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσα κι έξω από τη χώρα, μας έφεραν στο σήμερα. Ούτε την ευθύνη ημών των πολιτών που ανεχτήκαμε για το δικό μας ατομικό συμφέρον να γλείφουμε το κόκκαλο που μας πετούσε το πολιτικό σύστημα και το διατηρούσαμε στην εξουσία χορτασμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: