4.6.10

Το έγκλημα συνεχίζεται

Η επέκταση του διαδρόμου 10-28 του Α/Δ Μακεδονία στη θάλασσα.
12 Σεπτεμβρίου 2008
Τα πασαλάκια που έβαλε η εταιρία πάνω στην άμμο, μέχρι και 10 μέτρα από το νερό, είναι στη θάλασσα! Άρα η ακτή "τρώγεται". Τα βραχάκια στο βάθος ακουμπούν στην ακτογραμμή.
10 Αυγούστου 2009.
Τα βραχάκια απομακρύνθηκαν από την ακτογραμμή. Άρα η ακτή "τρώγεται".
10 Απριλίου 2010
Οι "επιστήμονες" πήραν χαμπάρι ότι η ακτή "τρώγεται" παρά τις επιστημονικές τους διαβεβαιώσεις και τα μαθηματικά μοντέλα των κυρίων Κουτίτα και Μουτζούρη (ΑΠΘ και Μετσόβειο αντίστοιχα) και φέρνουν το αμμοληπτικό που ρουφάει άμμο από τον βυθό της θάλασσας (από πού και πώς και με ποιά μελέτη και με ποιά άδεια ουδείς γνωρίζει...) και κάνουν -προφανώς βράδυ- την εκπληκτική επιστημονική επέμβαση "ρίξε άμμο στην παραλία για να μη φαίνεται η καταστροφή"... Το αποτέλεσμα:
14 Απριλίου 2010
Ξαφνικά η ακτή "φάρδυνε" με προφανώς καινούργια άμμο που κάποιος "φύτεψε" νύχτα.
Η Φύση, όμως, κύριε Κουτίτα και κύριε Μουτζούρη, δεν κατέχει μαθηματικά και μοντέλα για το πώς θα πλουτίσουμε καταστρέφοντάς την. Συνεχίζει τη δουλειά της στο διηνεκές και τα θαλάσσια ρεύματα που αγνοήσατε επιδεικτικά στις "μελέτες" σας, σας εκδικείται. Ιδού το αποτέλεσμα και της νέας σας προσπάθειας να μας πείσετε ότι εμείς είμαστε ηλίθιοι:
4-6-2010
Προσέξτε τις "ροδιές" σε σχέση με την άκρη του νερού και με την πρασινάδα... Τα θαλάσσια ρεύματα εξαφάνισαν την "διορθωτική παρέμβαση" των κυρίων καθηγητών (αναφέρω αυτούς γιατί αυτοί έγραφαν στις μελέτες ότι δεν κινδυνεύει η ακτή και ότι τυχόν επιπτώσεις θα διορθώνονται "άμα τη εμφανίσει"...) και συνεχίζουν να τρώνε την ακτή...

Σε λίγα χρόνια, όταν ο μεγαλοεργολάβος, που είναι υπεράνω όλων σ' αυτό το κράτος, τελειώσει (αν) το έργο της επέκτασης του διαδρόμου 10-28 στη θάλασσα και φύγει, θα ήθελα να ακούσω τους υπηρέτες του πολιτικούς όλων των κομμάτων (και λέω ΟΛΩΝ γιατί οι ευχές και τα παραπονάκια του ΚΚΕ, Συνασπισμοσυριζιωτών και των οικολόγων δεν φτάνουν) τι θα έχουν να πούν στα παιδιά μας... όταν η θάλασσα "εισβάλει" στον Δήμο Θερμαϊκού, ο Δήμαρχος του οποίου αν έχει λίγη τσίπα πρέπει να μεταναστεύσει στην Ισλανδία. Κατά προτίμηση μέσα στο ηφαίστειο!

4 σχόλια:

koulpa είπε...

μας παρέσειρε το ρέμα μάνα μου δεν είναι ψέμα..
και είναι τόση η διασπορά της συννενοχής.. που μάλον εμείς οι διαμαρτυρόμενοι πρέπει να εγκληστούμε.. γιατι οι "άλλοι" είναι οι "ορθόδοξοι".. :):)
την καληνύχτα μου :):)

σχολιαστής είπε...

Κωστή, σε αυτή τη χώρα η κατρακύλα φαίνεται να μην έχει τέλος.

Πάνος είπε...

Όπως έχω δείξει (με φωτογραφίες) στην καλύβα, η διάβρωση δεν περιορίζεται πλέον στα εγγύς του διαδρόμου, αλλά παρατηρείται σε όλη την έκταση της ακτογραμμής, ως την Αγία Τριάδα.

Δεν είναι εύκολο για εμάς να αποδώσουμε την καταστροφή (γιατί περί καταστροφής πρόκειται) απευθείας στο διάδρομο ή να την επιμερίσουμε και στα άλλα "έργα" που η βλακεία των υπευθύνων έχει φυτέψει κατά μήκος των 8 χλμ της ακτογραμμής του δήμου Θερμαϊκού.

Εκείνο που είναι προφανές είναι ότι σε λίγο ο δρόμος θα πέσει στη θάλασσα, στους Νέους Επιβάτες (περιοχή Όστρακο), ότι το κρηπίδωμα στην Αγία Τριάδα θα γίνει πλωτή κατοικία για χταπόδια και ότι το ΚΑΠΠΑ (κοντά στο διάδρομο) θα προσεγγίζεται μονάχα με βάρκα.

Μεγαλύτερη ακόμα καταστροφή θα είναι η επάνοδος της θάλασας στα Τσαϊρια, από όπου απομακρύνθηκε πριν 92 χρόνια περίπου (για 2.340 στρέμματα "φιλέτο", μιλάμε, τα οποία μπορούν - αν ...επιζήσουν- να γίνουν η ατμομηχανή μιας ήπιας ανάπτυξης που θα σώσει τους ιδιοκτήτες, ήτοι τους δήμους Θερμαϊκού και Μίκρας και την ΕΡΤ)

Τέλος, αγαπητέ Κωστή, ας αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Από τα κόμματα, οι Οικολόγοι - Πράσινοι έχουν αναδείξει στο μέτρο των δυνατοτήτων τους το θέμα - και εξακολουθούν να ασχολούνται. Θα έκαναν ίσως μεγαλύτερη λεζάντα αν σε κάθε δική μου ενέργεια / πρωτοβουλία έβαζα μπροστά την κομματική ταμπέλα, αφού είμαι στέλεχος των Ο-Π. Αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι ότι το θέμα δεν έχει "περάσει" στην τοπική κοινωνία. Δεν έγινε ποτέ θέμα γενικευμένης συζήτησης και μαζικής διαμαρτυρίας. Ίσως γιατί οι δικές μας προσπάθειες δεν ήταν αρκετές, το πιθανότερο όμως επειδή οι κάτοικοι εναρμονίζονται με την τοπική εξουσία (δήμος) η οποία ...πέρα βρέχει.

Είναι προφανές ότι το ζήτημα δεν τελειώνει εδώ. Την καλημέρα μου!

ΥΓ. Τοπικές εναποθέσεις άμμου, παρόμοιες με τις φωτογραφίας, παρατήρησα και σε άλλα σημεία της ακτογραμμής και απέδωσα (ως ...βουνίσιος) το φαινόμενο στις καιρικές συνθήκες.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Γειά σας συναγωνιστές :-) Σχολιαστή και Πάνο.
Πάνο, συμφωνώ σε όλα όσα γράφεις και στο σύνολο των μέχρι τώρα επιπτώσεων που περιγράφεις.
Για τη (αντι)δράση των Οικολόγων, πολύ θα ήθελα στα συχνά Δελτία δράσεων που λαμβάνω από τον αγαπητό Ιωάννη να έβλεπα το θέμα στην πρώτη γραμμή.
Η προσωπική σου στάση, δυστυχώς, με "ταμπέλα" ή χωρίς "ταμπέλα" δεν φτάνει, όπως άλλωστε και η δική μου. Για να αφυπνιστεί η κοινή γνώμη -η τοπική κοινωνία- πρέπει πρώτα να αφυπνιστούν ΟΛΟΙ αυτοί που μπορούν να την εκπροσωπήσουν...
Επί των προσαμμώσεων που αναφέρεις, αυτά που φέρνει η Φύση παραμένουν εκεί που τα εναποθέτει. Αυτά που "εξαφανίζονται" είναι οι ανθρώπινες παρεμβάσεις με μελέτες τύπου Κουτίτα και "νυχτερινές" ...επιδιορθώσεις.

Όπως και να 'χει, ο αγώνας συνεχίζεται. Δεν ελπίζω, βέβαια, ότι το έργο θα σταματήσει ή θα ακυρωθεί (οι επιπτώσεις πια είναι μόνιμες και εξελίσσονται σε καταστροφικές ανεπιστρεπτί) αλλά για να μην κάνουν τους ανήξερους οι ένοχοι όταν έρθει η ώρα να απολογηθούν...