14.11.09

Περί Αχρείων

Έτσι ήταν η ακτογραμμή πριν αρχίσει η επέκταση του διαδρόμου που φαίνεται πάνω δεξιά. Ευθεία, με πλάτος της παραλίας από 20 έως και 40 μέτρα άμμου.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2008, (φωτογραφία Πάνου Ζέρβα), τα τοπογραφικά κολωνάκια που ο 'ανάδοχος' τοποθέτησε περίπου στη μέση της αμμώδους παραλίας, βρίσκονται μέσα στο νερό,
γεγονός που αποδεικνύει ότι 'εξαφανίστηκαν' δέκα, τουλάχιστον, μέτρα παραλίας. Προσέξτε το μαύρο βραχάκι στο βάθος, κολλητά στην ακτή.
Στις 10 Αυγούστου 2009, (φωτογραφία Πάνου Ζέρβα),
το βραχάκι ...απομακρύνθηκε από την ακτή και τα πασαλάκια παραμπήκαν στη θάλασσα...
Σήμερα, 14 Νοεμβρίου 2009, (φωτογραφία δική μου),
το βραχάκι, όπως και τα κολωνάκια ...ανοίγονται στη θάλασσα και η παραλία εξακολουθεί να 'στενεύει'. Το ίδιο και η παραλία σε όλο το μήκος της προς την Περαίαπου -κάποτε- ήταν και ΕΥΘΕΙΑ!
Η περίφημη (μη) Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου προέβλεπε την αντιμετώπιση των επιπτώσεων (διαβρώσεων) επί της ακτογραμμής "άμα τη εμφανίσει"!
Αντί, όμως, να ασχολούνται με την καταφανή πια επερχόμενη καταστροφή, η διακομματική τύφλα στα εργολαβικά συμφέροντα, δεν επιτρέπει στους 'αρμόδιους' και στους μονόφθαλμους ταγούς της θεότυφλης Δικαιοσύνης και ...Λιμενοπροστασίας μας να αναρωτηθούν
"τι πλοίο είναι αυτό που έχει αγκυροβολήσει στο έργο και τι δουλειά έχει με αυτό;"
Επειδή το πλοίο αυτό είναι πλοίο αμμοληψίας από τον βυθό, θα ρωτήσει κανείς από πού 'ρουφάει' άμμο, με ποιά Μελέτη επιπτώσεων, με ποιανού άδεια και σε τι ποσότητες;
Να ρωτήσω τον ...Μαγκριώτη;
Να ρωτήσω την υποτακτική κυρία Σοϊλεμετζίδου (Διευθύντρια Δημόσιων Έργων Βορ.Ελλάδος του ΚουφουΥπεχωδε);
Να ρωτήσω τον ...μελετητή καθηγητή κύριο Κουτίτα ή τον συνάδελφό του Πρύτανη του Μετσόβειου κύριο Μουτζούρη που με 'μαθηματικά μοντέλα' έλεγαν σε μας τους αμόρφωτους ότι δεν θα επηρεαστεί η ακτογραμμή;
Να ρωτήσω κάποιον κύριο Νικολαϊδη της ΥΠΑ που χλεύαζε και λοιδoρούσε τον Πάνο Ζέρβα τρία χρόνια πριν για τις αντιδράσεις μας;
Να ρωτήσω τη θεία μου την Αμιρσούδα, δηλαδή τον Οργανισμό Διαχείρισης του Θερμαϊκού (μη χέσω);
Να ρωτήσω τον φίλο του τέως ΥΠΕΧΩΔΕ Δήμαρχο Θερμαϊκού, γιατρό κύριο Αλεξανδρή που κάνει τον ανήξερο;
Να ρωτήσω τον δικό μας Δήμαρχο Μίκρας κύριο Γκουστίλη (γιατί κι ο Δήμος μας φτάνει μέχρι εκεί...);
Ούτε μια εφημερίδα, ούτε ένα ραδιόφωνο, ούτε καν αυτοί οι μάγκες που αυτοκαμαρώνουν ότι 'ελέγχουν την εξουσία' έχουν αναρωτηθεί 'μπας και;'.
Και μετά μου λέει ο Πάγκαλος ότι είμαι ΑΧΡΕΙΟΣ (άχρηστος)που δεν πάω να ψηφίσω.
Οι χρήσιμοι ρε παιδιά, πού είναι και τι κάνουν;

20 σχόλια:

Кроткая είπε...

οι χρήσιμοι είναι Υπουργοί καλέ!

Georgiadis Georgios είπε...

Κωστή χαιρετώ την επανάκαμψη στη διαδικτυακή μπλογκόσφαιρα. Η παραλία πάει όπως πάει - δυστυχώς τα ίδια διαπίστωσα προ τριμήνου που πήγαμε με φίλους για μπάνιο. Και καλά τα συμφέροντα που κινούνται όπως κινούνται αλλά το ότι μπήκαν και οι δήμαρχοι στο παιχνίδι ομολογώ πως δεν το γνώριζα. Για την κα διευθύντρια υπήρχε η φήμη της άτεγκτης σιδηράς κυρίας - τώρα αν και αυτή εξέπεσε στο άντρο της υποτακτικότητας τότε τα πραγματα όντως δεν πάνε καθόλου καλά. Όσο... για τον κο Κουτίτα το μόνο αξιοπρόσεκτο που του αναγνωρίζω είναι η κόρη του που την έχουμε γραμματεά στο μεταπτυχιακό. Για την εκκλησία στην ΕΟ είχα πάντα την ίδια απορία από παιδί (τα γιατί ενος παιδιού που λένε... που έχει αρχίσει πλέον να γερνάει χε χε).Διαφωνώ μόνο στο θέμα της ψήφου. Όπως και αν κατάντησε το θεωρώ ιερό δικαίωμα και υποχρέωση - ειδικά εσείς οι παλιότεροι που παλέψατε μεταξύ άλλων και γι' αυτό. Εύχομαι υγεία και καλό διαδικτυακό χειμώνα!

Κωστής Γκορτζής είπε...

Γιωργή, καλά το λες 'δικαίωμα' γιατί η ποιότητα της Δημοκρατίας μας δεν αφήνει περιθώρια να το προσδιορίσουμε ως 'υποχρέωση'...
Γι αυτή την ποιότητα υπεύθυνη είμαστε οι της γενιάς μου και ευελπιστώ ότι κάτι θα γίνει και οι της γενιάς σου θα μας πείσουν ότι έχουμε "υποχρέωση".
Ο Πάγκαλος, και οι όμοιοί του παντός χρώματος, δεν με πείθουν πλέον.

Κροτούλα, συμφωνούμε απολύτως. Αν και αναφέρομαι και στους πολίτες που ασκούν το 'δικαίωμά' τους... :-)

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Ρε τους σουρουκλεμέδες που να γίνουν τα αμμόλουτρα προστάδιο της σηπτικής τους κατάστασης. Τυμπανιαίας εν ευθέτω λόγω θάλεγα επίσης.................

Κωστής Γκορτζής είπε...

Διονύση, δυστυχώς, το "έργο" προχωράει και η καταστροφή της ακτής είναι πλέον γεγονός και θα επιδεινώνεται με αυξανόμενους ρυθμούς. Γράφω τα ονόματα μερικών για να μη λένε μετά, ότι ΔΕΝ ήξεραν!
Δεν υπάρχει δικαιολογία γι αυτούς, ούτε για τους ντόπιους πολιτικούς αλλά και τα τσιράκια τους ΜΜΕ που έχουν βγάλει τον σκασμό.
Το πιθανότερο, βέβαια, είναι να ευαισθητοποιηθεί και κανείς εισαγγελέας. Σε βάρος μου...

Ανώνυμος είπε...

Κωστή καλημέρα . Πρόσεχε γιατί εάν δεν έχεις πίεση θα αποκτήσεις, εάν έχεις θα την αυξήσεις . Kroko.

Anastassios είπε...

Καλήμερα κύριε Γκορτζή. Αναστάσιος ταπεινός τέως ναύτης(νυν αστροναύτης, αν και τότε ήμουν και τα δυο -δύο ιδιότητες σε μία θα έλεγε κανείς, αν δεν γνώριζε πως τα (πολεμικά)πλοία δεν έχω ιδέα πως είναι από μέσα...:). Anyway.

θαυμάζω την επιμονή σας και την επιμέλεια με την οποία αντιμετωπίζετε θέματα τόσο μεγάλα και σοβαρά, κάτι που προφανώς δεν κάνουν εκείνοι που θα έπρεπε κατ' εξοχήν. Αλλά στη χώρα αυτή, έτσι γίνεται. Οι ειδικοί ...είναι αλλού, εκτός από κει που πρέπει(όπως και η Ζωή:)

Μπήκα σήμερα έπειτα από καιρό για να καταθέσω μία γνώμη, η οποία στο προσωπικό μου blog θα απολάμβανε της απόλυτης αφάνειας... Δυστυχώς, είναι άσχετη με το συγκεκριμένο θέμα. Πάντως, εσείς είστε ο μόνος που ξέρω που μπορεί να έχει ασφαλή άποψη (και)για την γνώμη αυτή.

Σκεφτόμαι λοιπόν...

...(και μη γελάσετε) πως η χώρα τελεί πάντα(!)υπό καθεστώς Τουρκοκρατίας. Ναι, ακόμα! Αλλά τώρα, δεν είναι στρατοκρατούμενη και δη από Τουρκαλάδες. Είναι "Δημοκρατούμενη" και δη από "Έλληνες"...(γενίτσαρους).

Δεν κατοικείται ο τόπος αυτός από Έλληνες όπως εσείς κι εγώ, στην πλειοψηφία του. Αναφέρομαι βέβαια στη νοοτροπία. Όσοι ζουν και εργάζονται στην ημεδαπή, αν δεν είναι ...αλλοδαποί, λειτουργούν και συμπεριφέρονται ως γνήσιοι απόγονοι, όχι του Κολοκοτρώνη
και του Βότση, αλλά του Αλή Πασά.

Αυτό ως γενική -σκληρή και γνωστή σε έναν βαθμό, το ξέρω- παρατήρηση.

Αλλού θέλω να καταλήξω(και συγνώμη για την ...παράκαμψη μέσω Κοζάνης).

Νομίζω πως οι Τουρκαλάδες έχουν βρει έναν ευφυέστατο τρόπο προκειμένου να μας έχουν του χεριού τους, δίχως πολέμους και κατοχές. Έναν τρόπο που δεν ξέρω αν τον έχετε σκεφτεί κι εσείς αλλά παρόλαυτα τον καταθέτω. Με τις "υπερ-πτήσεις" πάνω από τον Ελλαδικό χώρο, με τις παραβιάσεις και τις διάφορες προκλήσεις τους (και σε διπλωματικό επίπεδο, βλέπε Casus Belli),μας έχουν βάλει στο "τριπάκι", μας έχουν σε ένα μόνιμο άγχος, σε ένα απίθανο καθεστώς ΦΟΒΟΥ...

Και άρα, ατελείωτων εξοπλισμών και συνήθως άχρηστων πολεμικών υλικών(βλέπε και υποβρύχια που... γέρνουν... Πάει, χάλασαν και οι Γερμανοί..). Με τον τρόπο αυτό αγαπητέ κύριε Γκορτζή, θα παραμένουμε πάντοτε μια αδύναμη οικονομία και επομένως και χώρα, αφού το βάρος των εξοπλισμών για τον "εξ ανατολάς κίνδυνο", για την δική μας οικονομία των 800,000 δημοσίων υπαλλήλων(!)και της οικονομικής λοβιτούρας/χαβούζας, είναι δυσβάσταχτο!

Αναρωτιέμαι: είναι τελικά και πράγματι υπαρκτός αυτός ο "εξ ανατολών κίνδυνος", εν έτει 2010(όπου να 'ναι), σε μια παγκοσμιοποιημένη υφήλιο, με την παρουσία μας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ? Ή από υπερβολική ...εξυπνάδα, παίζουμε το παιχνίδι των Τουρκαλάδων??(με αποτέλεσμα να είμαστε ευάλωτοι οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά, στα πάντα).

Μήπως τελικά οι "μπουνταλάδες" είμαστε εμείς οι νεοέλληνες? Στο κάτω-κάτω όπως είπα στην ...παράκαμψή μου, μόνον γνήσιοι Έλληνες δεν μένουν πια εδώ.

Και δεν επιχαίρω γι' αυτό...

Κωστής Γκορτζής είπε...

Anstassios, το σχόλιό σου είανι και παραείναι σχετικό με τα δεδομένα που προκύπτουν από το "έργο" της επέκτασης του διαδρόμου.
Πώς να μη ζούμε, όμως, στη νοοτροπία της Τουρκοκρατίας όταν από δυό χρονών μας γαλουχούν στη σκέψη και στην συμπεριφορά του ανατολίτη Καραγκιόζη;...
Επί των εξοπλισμών:
Είναι γεγονός ότι τα ευρύτερα γεωστρατηγικά συμφέροντα, (τόσο τα δικά μας όσο και των φίλων μας, των Ανατολικών και Βόρειων άλλα και Δυτικών) "συγκρούονται" στη θάλασσα και η στρατιωτική ισχύς του καθενός παίζει, και θα παίξει ρόλο, στη ζυγαριά ισχύος όταν θα ζυγίζονται οι "μοιρασιές" στα χρόνια που έρχονται.
Δεν φτάνει, όμως, η στρατιωτική ισχύς. Αυτή είναι μία παράμετρος από αυτές που, ως γινόμενο, αποτελούν τη συνολική Εθνική ισχύ.
Οι άλλες παράμετροι είναι η Οικονομική Ισχύς και η Διπλωματική Ισχύς.
Η Εθνική Οικονομία πάει κατά διαόλου όχι μόνο από τους εξοπλισμούς (που έχουν τη συμμετοχή τους βεβαίως) αλλά από την αδυναμία συγκρότησης μιας Κοινωνίας με συνειδητοποιημένους πολίτες, ως προς τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, με κύρια ευθύνη των ταγών της από καταβολής του νεοελληνικού Κράτους που σκόπιμα συντηρούν τον μέσο πολίτη στο επίπεδο του Καραγκιόζη (κρίνει, επικρίνει, κατακρίνει, τα ξέρει όλα, δεν πληρώνει, τα ...σφάζει όλα αλλά, Καραγκιόζης ξυπόλητος μυξιάρης μένει εδώ και εξήντα χρόνια που τον ξέρω εγώ).
Η Διπλωματική μας ισχύς, με τα δανεικά που ζούμε από καταβολής μας, εξαντλείται στην προσπάθεια να μας χαριστούν τα χρέη και είναι τόσο αποτελεσματική όσο των πτωχευσάντων δανειοληπτών από τις Τράπεζες.
Η στρατιωτική μας ισχύς, τεχνοκρατικά, αντέχει ακόμα σε σχέση με τις αντίστοιχες στρατιωτικές απειλές κατά περίπτωση.
Το γινόμενο των ισχύων αυτών κάνουν τη συνολική Εθνική Ισχύ για τα μπάζα.
Από τότε που έμαθα γραφή και ανάγνωση, δεν έχει περάσει επέτειος χωρίς τον κύριο πανηγυρικό λόγο του όποιου "επίσημου" να ξεκινάει με "εις τας κρισίμους στιγμάς που διανύει ο τόπος..."
Ε, σήμερα, αυτό ισχύει. Όχι γιατί ο ΓΑΠ λέει ότι χρειαζόμαστε, ως Οικονομία, οξυγόνο στην εντατική (και ο Παπαδόπουλος μας γύψωνε και μας έθετε επί της χειρουργικής κλίνης...) αλλά, γιατί η Εθνική μας Ισχύς έχει βαρέσει κόκκινο και, κάτι μου λέει ότι αυτό έγινε στη χειρότερη στιγμή...

Anastassios είπε...

"Το γινόμενο των ισχύων αυτών κάνουν τη συνολική Εθνική Ισχύ για τα μπάζα."

Με καλύψατε...

Anastassios είπε...

Καλησπέρα και πάλι.

Με την ευκαιρία της πρόσφατης μας συνομιλίας και δεδομένου ότι σας απασχολούν παρόμοια θέματα, θέλω να σας επιστήσω την προσοχή σε ένα "απλό" φαινομενικά θέμα, που καταδεικνύει όμως το χάλι μας ως κοινωνία, ως πολιτεία.

Θα γνωρίζετε ασφαλώς την περιοχή του Ποσειδωνείου. Εκεί, δίπλα στο τερατούργημα κάποιων εκατομυρίων ευρώ με το ξιπασμένο όνομα "Μέγαρο Μουσικής" και δίπλα σε ένα άλλο παρόμοιας καλλιτεχνικής "έμπνευσης" ανοσιούργημα, πιο πρόσφατο, με άγνωστο -σε μένα τουλάχιστον- σκοπό, βρίσκονται το 12ο Δημοτικό και το 5ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Τα δύο αυτά σχολεία, κολλητά δίπλα στα κτήρια που ανέφερα της χλιδής, στεγάζονται ήδη από δεκαετίες, σε ...λυόμενα οικήματα, μοιάζουν κυριολεκτικά με αποθήκες. Η αντίφαση, όπως μπορείτε να καταλάβετε, για όποιον βρεθεί εκεί, είναι απλώς ...τεράστια. Τα παιδιά να πηγαίνουν καθημερινά για μάθημα ...στα ελενίτ και η ελίτ, μια στις τόσες, στα παλάτια...

Μία λέξη μόνο βγαίνει μπροστά στο θέαμα αυτό: ΝΤΡΟΠΗ. Η καλύτερα, η ΑΠΟΛΥΤΗ ΝΤΡΟΠΗ.

Γειά σας.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Γειά σου Αναστάση!
Συμφωνώ και επαυξάνω! έχω γράψει και παλιότερα -με φωτογραφίες- για την περιοχή του Ποσειδωνίου και την τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί γύρω από τις άθλιες εγκαταστάσεις του (δήθεν) Ομ΄λου Φίλων Θαλάσσης. Και, βεβαίως, είναι ντροπή η κατάσταση που περιγράφεις...

Υ.Γ. Μόλις βρω χρόνο, θα επισκεφτώ και το πολύ ενδιαφέρον μπλογκ σου.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Τέτοια ζητήματα όντως πρέπει να αναδεικνύονται, ακριβώς στο ύφος που το θέτεις.

Ανώνυμος είπε...

Κωστή, καλημέρα!

Η άμμος φεύγει από τη μια πλευρά. Το ερώτημα είναι ΠΟΥ πάει (ως ποσότητα ύλης). Οι ερασιτεχνικές μου παρατηρήσεις λένε ότι συσσωρεύεται από την άλλη πλευρά (προς Καλαμαριά) δημιουργώντας νέα "γη".

(Μπορεί κανείς να το διαπιστώσει από το μπαλκόνι του Μπένιγκανς, αν το λέω σωστά, στην Απολλώνιο Πολιτεία, έναντι ΙΚΕΑ - ειδικά αν υπάρχει άμπωτις)

Αυτά (διάβρωση / πρόσχωση) είναι ήπιες αλλά ανένδοτες αντιδράσεις της Φύσης απέναντι στη βίαιη και χωρίς μελέτη δημιουργία του μπαζώματος για την επέκταση, που διατάραξε την ακτομηχανική δίαιτα. Θα έχουν ως αποτέλεσμα, σε βάθος χρόνου, τη δραματική αλλοίωση της ακτογραμμής, από την Καλαμαριά μέχρι το Αγγελοχώρι.

Αλλά... όσα γράφουμε / φωτογραφίζουμε / υποστηρίζουμε εμείς, δεν παύουν να είναι ερασιτεχνικές προσεγγίσεις, με την έννοια ότι δεν έχουν καμιάν χρηστικότητα, εκτός από την ενημέρωση των πολιτών.

Ίσως είναι καιρός να δραστηριοποιηθεί και πάλι η "Επιτροπή Αγώνα για το Θερμαϊκό", για να δούμε αν μπορούμε να γίνουμε περιοσσότερο "επαγγελματίες" στην προσπάθειά μας.

Ανώνυμος είπε...

Ο άνωθεν ανώνυμος έχει όνομα: Πάνος Ζέρβας.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Δείμε, καλημέρα! Δεν περισσεύουν πια περιθώρια ευγένειας.

Πάνο, συμφωνώ απολύτως. Η άμμος δεν συσσωρεύεται μόνο προς Καλαμαριά (όπως άλλωστε το έχουμε προβλέψει εδώ και τρία χρόνια, λέγοντας ότι τα μικροναυπηγεία της Πυλαίας θα βρεθούν στη στεριά...) αλλά και στην Αγία Τριάδα όπου πια προχωράς στη θάλασσα για δεκάδες μέτρα μέχρι το γόνατο...
"Ερασιτεχνική προσέγγιση" του προβλήματος είναι αυτή των δήθεν επιστημόνων και υπηρεσιακών παραγόντων που από τις καρέκλες τους συμπλήρωσαν τα απαιτούμενα χαρτιά για να φάνε τα λεφτά του έργου αδιαφορώντας για οποιεσδήποτε επιπτώσεις.
Η δραστηριοποίηση των "Κατοίκων Θερμαϊκού" θα ήταν μια λύση αν υπήρχε και η οικονομική δυνατότητα για νομική υποστήριξη. Οι παρανομίες είναι εξόχως οφθαλμοφανείς (π.χ. πού προβλεπόταν στη μελέτη αμμοληψία από τον βυθό και τι ζητάει το αμμοληπτικό πλοίο στην περιοχή;) αλλά οι μεμονωνμένοι που κραυγάζουμε στην έρημο δεν έχουμε νομικό δικαίωμα παρέμβασης!

σχολιαστής είπε...

Κωστή, όλα είναι ...μελετημένα. Αρα αποκλείεται να πάει το πράμα στραβά. Στη χειρότερη περίπτωση θα αυξηθεί η γη στην Καλαμαριά, που έχει και περισσότερη αξία. Και πάνω σε αυτή τη γή θα γίνει ένα μεζεδοπωλείο που θα κάνει ...αμελέτητα στο τηγάνι. Θα το επισκέπτονται και οι αγαπημένοι σου μελετητές.

Καλά, δε σου αρέσει το μελετημένο χάλι που επικρατεί στον όμιλο φίλων θαλάσσης;

Κωστής Γκορτζής είπε...

Σχολιαστή, κλαυσίγελως... :-))

demetrat είπε...

Να ρωτήσεις χίλιες φορές.
Μπορεί να αναγκαστούν να απαντήσουν τα σκύβαλα.
(μη τον ξεσυνερίζεσαι καλέ τον Πάγκαλο.....κατά βάαααθος, δεν τα εννοεί αυτά που λέει.Μεθαύριο μπορεί να σου ζητήσει ανέτως και συγνώμη)
δ

Κωστής Γκορτζής είπε...

Είανι ΠΟΛΛΑ τα λεφτά Δημήτρη...
Γι αυτό και έχουν κουφαθεί ΟΛΟΙ. :-)

koulpa είπε...

είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια.. κι άν κρίνω από τις "μελέτες" των ολυμπικών έργων εδώ.. το κοπιλατοδρόμιο το κάναν χωρις μελέτη και άρχισαν να βολτάρουν τα τοιχία.. με αποτέλεσμα να το ξαναφτιάξουν τελευταία στιγμή.. την μαραθώνος το ίδιο και πήρε την κατηφόρα με τα πρώτα χιόνια.. και τη ξανα έφτιαξαν.. να δουμε αυτό.. και τι να κάνουμε.. αφού είναι πλοψηφία.. :(
την καληνύχτα μου κάπτεν :)