9.5.09

Θαλασσινά (ξανά)

Επειδή η αντίδραση στο προηγούμενο ποστ ήταν ανάλογη της ...ναυτικότητας των Ελλήνων (μηδενική δηλαδή),
ανεβάζω τις φωτογραφίες που ήρθαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μου για σύγκριση με τα "Ναυτικά Σαλόνια" - καραγκιοζιλίκια που διοργανώνονται στη θαλασσινή χώρα μας.
Συγκρίνετε θαλασσινή παιδεία...
Εκπαιδευτικά πλοία από τη ...Ρουμανία, τη Ρωσσία, το Μεξικό κ.α.
Αλλά με Υπουργούς Ναυτιλίας Γυναικολόγους (!), ...Θυρωρούς, Οδοντίατρους, Αντιπρόσωπους αυτοκινήτων, Παυλίδηδες και ξερόλες χαρτογιακάδες αλλοσπουδαγμένους, πώς να μην πνίγεται η μισή Ελλάδα κάθε καλοκαίρι και πώς να μην έχει γίνει η Ναυτιλία μας Φιλιπινέζικη;













Και ο Κόλπος της νύφης του Θερμαϊκού, όπως είναι κάθε μέρα! Με τα παιδιά μας στα κάγκελα των κερκίδων να παρακολουθούν την προπόνηση του Γκαρσία... και να ψηφίζουν τον Ζαγοράκη ανάμεσα στους μεγαλύτερους Έλληνες. Ευτυχώς που ο Πυθέας και ο Στράβωνας πέθαναν νωρίς, μερικές χιλιάδες χρόνια πριν...

11 σχόλια:

seaconfused είπε...

Κι εμείς έχουμε ουσιαστικά κλειστά για τον κόσμο τα Αβέρωφ και Βέλος...
Τι θλίψη!
Καλό ΣΚ :)

Κωστής Γκορτζής είπε...

Επί του θέματος (των κλειστών), υπομονή μέχρι τις 23/5 που έρχονται κάτι επέτειοι...
Τις καλησπέρες μας! :-))

Lion είπε...

Καπετανιε, οπως ξερεις καλα, τα ναυτικα Σαλονια εχουν καποιο οικονομικο υποβαθρο. Αυτο ισχυει για ολον τον κοσμο, οχι μονο για την Ελλαδα - και το βρισκω θεμιτο.

Η καθε ναυτικη εκδηλωση προσαρμοζει τα εκθεματα και τις εκδηλωσεις στο - αγοραστικο - κοινο στο οποιο απευθυνεται. Για παραδειγμα οι γερμανοι ενδιαφερονται για παραδοσιακα μεγαλα σκαρια, γι' αυτο και στην Ν. Βδομαδα του Κιελου γινεται η μεγαλη παρελαση (μια απο τις φωτογραφιες σου ειναι απο το Κιελο). Αντιθετα οι ισπανοι και οι γαλλοι ενδιαφερονται περισσοτερο για μοντερνα "καταναλωτικα" σκαρια, ετσι και τα αντιστοιχα ν. σαλονια εχουν κυριως μικρα ιστιοπλοικα. Το "μικρα" ειναι σχετικο βεβαια, οταν μιλαμε για 70 ποδια ;-)

Ετυχα προσφατα (Πρωτομαγια) στο "ναυτικο" σαλονι του Πορου. Ειδα παραταγμενα στην σειρα γυρω στα 20 μηχανοκινητα, και τιποτα αλλο. Το ενα πιο χλιδατο απο το αλλο, το μικροτερο ηταν 45 ποδια. Με εσωτερικα γκαραζ για τα εξωλεμβια, με σερβιτορες προκλητικα ντυμενες και με εξεκιουτιβς να εξηγουν στο κοινο το πως πινει κανεις το ουισκυ του στο καταστρωμα.

Μπορει εσυ κι εγω να ειμαστε απογοητευμενοι. Μπορει να μην θεωρουμε αυτες τις εκδηλωσεις σαν ναυτικες. Πρεπει ομως να δεχτουμε το γεγονος, οτι στην χωρα των λαμογιων, των μιζαδορων, των μαυρολεφταδων, και των συντηρουμενων απο τον μπαμπακα τους καμμια αλλη ναυτικη εκδηλωση δεν θα ηταν δυνατη.

Αυτο που εγινε στον Πορο ηταν επιτυχες, γιατι εδειξε ακριβως τα καταναλωτικα αντικειμενα (δεν μπορω να τα ονομασω πλοια αυτα τα εκτρωματα) που ενδιαφερουν τον μεσο ελληνα. Ο φραγκατος μεσος ελληνας τα αγοραζει, οι υπολοιποι τα λιγουρευονται.
Απολυτως κανενας δεν ενδιαφερεται για οτιδηποτε αλλο (νεες τεχνολογιες πανιων π.χ. ).

Κωστής Γκορτζής είπε...

Μέσα είσαι captain!
Πού να δείς και τις 'μπανιέρες' μπροστά στον Λευκό τον Πύργο... :-)))
Η νέα Ελλάδα είναι η πιο 'αντιναυτική' χώρα στον κόσμο.

Lion είπε...

Για να ξεφυγουμε απο τις δυσαρεστες σκεψεις και να γυρισουμε στα δικα μας: ετυχε να κανεις ποτε τακ με ενα τρικαταρτο σαν αυτα των φωτο; εγω ναι. Απιστευτη εμπειρια. Το τακ διαρκει περιπου 10' και δουλευουν 15-20 ατομα με απολυτο συγχρονισμο.
Η στιγμη που 4500 τονοι αλλαζουν πλευρο και το καταστρωμα παιρνει αντιθετη κλιση οσο εσυ δουλευεις στο βιντζι ειναι εμπειρια απο τις λιγες.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Όχι, δυστυχώς! Μακάρι να διατηρήσουν το ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ μπας και μπορέσω έστω και για μια φορά!
Πού να δείς, όμως, και τις ...μπάντες ενός αντιτορπιλλικού με 30Kts και το πηδάλιο όλο δεξιά ή αριστερά! Αυτό το ένοιωσα!!! :-))))

σχολιαστής είπε...

Ωραίες φωτογραφίες.

Unknown είπε...

Ααααα
Λίιιγο αριστερά να το πάρει τ' αριστερά, και το δεξιά είναι στο καλύτερο σημείο για να φάει μια ομοβροντία που δε θα του μείνει πανί για πανί...

Αλλά μάλλον έχει πρόβλημα με το παρτ' αριστερά ο καπετάνιος!!!!

:ppp

Κωστής Γκορτζής είπε...

Όπως και να το πάρει ...έχουμε χάσει τον μπούσουλα, από καιρό. :-)))
Βαρεθήκαμε να βλέπουμε τους καπεταναίους να στρίβουν 'αλα μπάντα' και να μπερδεύονται αριστεροδέξια...

animal είπε...

"Η νέα Ελλάδα είναι η πιο 'αντιναυτική' χώρα στον κόσμο."

Γι αυτό και εδώ και 50 χρόνια σήμα της εθνικής της ραριοφωνίας και τηλεόρασης είναι η φλογέρα του τσομπάνη και οι κουδούνες των γιδοπρόβατων.

Κωστής Γκορτζής είπε...

animal, άπαιχτος!!! Πώς μου διέφυγε τέτοια απόδειξη; :-)))))