3.12.08

Από το κακό στο χειρότερο

Αν είχε ξεκινήσει το Εθνικό Κτηματολόγιο δεν θα υπήρχε σήμερα το σκάνδαλο Βατοπεδίου΄΄

Του: Δρ Ιωάννη Κακαρά, Καθηγητή ΤΕΙ

Από το κακό στο χειρότερο και επιστροφή στο κακό.

Τελευταία, βιώνουμε τη συνέχιση μιας αρνητικής πορείας ως κράτος και ως κοινωνία. Γίνεται φανερό ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να προχωρήσει ο τόπος μπροστά. Είναι κοινή διαπίστωση ότι κυριαρχούν η ακυβερνησία, η αναξιοκρατία, η διαφθορά και η ιδιοτέλεια. Οι κρατούντες αντί να οργανώσουν το κράτος και να το εκσυγχρονίσουν, το απαξιώνουν συνεχώς και το διαλύουν για να δικαιολογήσουν την πολιτική ξεπουλήματος των πάντων στον ιδιωτικό τομέα της ελεύθερης και ασύδοτης αγοράς του κέρδους, της υποαπασχόλησης, της κατάργησης του 8ώρου, της πολιτικής των off-shore και real estate εταιρειών, της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και της καταστροφής του περιβάλλοντος. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της παγκοσμιοποιημένης ελεύθερης αγοράς του συστήματος του καπιταλισμού τα βιώνει σχεδόν όλος ο πλανήτης με την οικονομική κρίση που προκαλεί κατάρρευση της οικονομίας ολόκληρων κρατών και εταιρειών, συμφορές και δυστυχία σε εκατοντάδες εκατομμύρια πολιτών, οι οποίοι είτε μένουν άνεργοι, είτε εργάζονται με ημερομίσθιο 1-2 δολάρια επί 12 ώρες τη μέρα. Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, εμείς στην Ελλάδα παρουσιάζουμε ως επίτευγμα και ως εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης το ξεπούλημα των πάντων αλλά και την ενίσχυση των τραπεζών με 28 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 46% των ετήσιων δαπανών του κράτους και το οποίο θα δανεισθούμε με απεχθείς όρους για να το αποχτήσουμε. Έτσι το χρέος φθάνει τα 260 δισ. ευρώ στο τέλος του 2008 ενώ θα δανεισθούμε και άλλα 45 δισ. ευρώ για το 2009. Δεν είναι τυχαία η παρακμή και απαξίωση των κρατικών υπηρεσιών και οργανισμών, είναι επί χρόνια τώρα μεθοδευμένη και στοχεύει άμεσα: α) στο να βολεύουν τους ημετέρους που τους στηρίξουν στις επόμενες εκλογές, β) στο να διορίζουν διοικήσεις «όργανα» που υλοποιούν τους στόχους τους και τις κομπίνες τους. Έμμεσα στοχεύει στο να πιστέψει ο κόσμος ότι το κράτος δεν μπορεί να έχει Οργανισμούς, Δημόσιες Επιχειρήσεις (ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ολυμπιακή, Λιμάνια), ούτε καν υπηρεσίες, σχολεία, νοσοκομεία και συνεταιρισμούς και ένας καλός τρόπος για να το πετύχουν αυτό είναι να κάνουν ότι μπορούν για να αποτύχουν οι φορείς αυτοί και να φανούν στα μάτια του κόσμου ως ανίκανοι, και συνεπώς πρέπει να παραχωρηθούν σε ιδιώτες. Σε αυτή την παγίδα πέφτουμε πολλοί από εμάς και πιστεύουμε ότι όντως φταίει το γεγονός ότι οι φορείς αυτοί αποτυγχάνουν γιατί είναι δημόσιοι. Δεν πάει το μυαλό μας ότι η αποτυχημένη πορεία των φορέων του δημοσίου είναι μεθοδευμένη και ότι φταίνε τα κόμματα εξουσίας, τα οποία ποτέ δεν έβαλαν στόχο να οργανώσουν το δημόσιο τομέα, να εφαρμόσουν αξιοκρατία, και να αποδώσουν ευθύνες εκεί όπου προκύπτουν. Τα κόμματα εξουσίας είναι εκείνα που χρηματοδοτούνται και στηρίζονται από την ολιγαρχία και πλουτοκρατία με εντολή την εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής. Άρα την κύρια ευθύνη την έχουμε εμείς οι πολίτες ψηφοφόροι που δεν επιβάλλουμε αλλαγή πολιτικής, γιατί όχι αλλαγή του συστήματος, που δεν τιμωρούμε στις εκλογές τα κόμματα εξουσίας που ευθύνονται για το κατάντημα του τόπου.

Το ΠΑΣΟΚ με τα ίδια πρόσωπα, με τα οποία απαξίωσε και διέλυσε το δημόσιο τομέα και επί των ημερών του δημιούργησε τεράστιο χρέος ( 170 δισ. ευρώ στο τέλος του 2003) και επέβαλλε την αναξιοκρατία, τη διάβρωση και τη συναλλαγή, έρχεται πάλι και υπόσχεται καλύτερες ημέρες και ζητάει την ψήφο μας. Ήταν κυβέρνηση για 20 χρόνια περίπου, περίοδο κατά την οποία εισέρρεε πακτωλός δισ. ευρώ, χρηματοδότηση που δεν αξιοποιήθηκε για την ανάπτυξη του τόπου, όπως πέτυχαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Φινλανδία), οι οποίες επένδυσαν στην τεχνολογία, την παιδεία, τα μεγάλα δημόσια έργα.

Βιώνουμε όλοι μας με αποτροπιασμό μια σειρά πρωτόγνωρων σκανδάλων και ηθικού ξεπεσμού της κοινωνίας. Σε συνέχεια των σκανδάλων επί ΠΑΣΟΚ (ΕΡΓΟΣΕ, χρηματιστήριο – ΔΕΚΑ Α.Ε., Εθνικό κτηματολόγιο, υποκλοπές, Siemens εξοπλισμός εθνικής άμυνας, παραχωρήσεις δημοσίων εκτάσεων, Πόρτο Καράς…), έρχονται τα σκάνδαλα επί ΝΔ (συνέχεια Siemens, υπόθεση καρτέλ γάλακτος και κουμπάρων, παραιτήσεις Υπουργών για παράνομες άδειες και άλλες πράξεις, δομημένα ομόλογα…).

Σε αυτά προστίθενται και τα συνεχή σκάνδαλα της Εκκλησίας, πολλά από τα οποία είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και διαπλοκής με τους κρατούντες (σειρά σκανδάλων μονής βατοπεδίου, σκάνδαλο Μονής Τοπλού στην Κρήτη, Παντελεήμονας Αττικής, Γιοσάκης-Θεόκλιτος-Κολοσούσας…, σκάνδαλο αλληλεγγύης, περιουσία Χριστόδουλου, σκάνδαλο Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, σειρά διεκδικήσεων, παράνομων παραχωρήσεων οικοπέδων και τεράστιων δασικών εκτάσεων..).

Στη συζήτηση για το τεράστιο σκάνδαλο Βατοπεδίου που διεξάγεται στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, το ΠΑΣΟΚ με θέρμη και φανατισμό καταγγέλλει το σκάνδαλο παραχώρησης τίτλου ιδιοκτησίας λίμνης Βισθωνίδας και ανταλλαγής 260 οικοπέδων – κτιρίων – δασικών εκτάσεων με τη λίμνη. Η επιχείρηση όμως σχεδιάσθηκε και η υλοποίησή του άρχισε το 1998, η δε αναγνώριση της ιδιοκτησίας της Μονής επί της λίμνης έγινε επί ΠΑΣΟΚ. Για μας λοιπόν τους πολίτες ψηφοφόρους, αυτό σημαίνει ότι και το ΠΑΣΟΚ να ήταν στην εξουσία θα συνέχιζε την υλοποίηση του δαιμονικού σχεδίου. Ο κόσμος δεν πρέπει να παρασύρεται από τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνονται για τη ζημιά που υπέστη το σύνολο και για ένα άλλο λόγο. Το μεγάλο φιάσκο του Εθνικού κτηματολογίου, για το οποίο γίναμε και ρεζίλη στην ΕΕ (μας επιβλήθηκε και πρόστιμο) έγινε επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ και απέτρεψε τη μοναδική δυνατότητα να συνταχθούν και να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες και το Εθνικό κτηματολόγιο. Εάν το Εθνικό Κτηματολόγιο είχε ξεκινήσει να υλοποιείται θα απέτρεπε τον Εφραίμ του Βατοπεδίου, τη Μονή Τοπλού – ίδρυμα Παναγία η Ακρωτηριανή στην Κρήτη (έκταση 30.000 στρεμμάτων και εγκληματική παραχώρηση εκμετάλλευσης σε αγγλική εταιρία για 80 χρόνια) και πολλούς άλλους να διαπράξουν παρανομίες και να αποκτήσουν παράνομους τίτλους. Ας μας απαντήσουν όμως τα κόμματα εξουσίας γιατί επί 50 χρόνια τώρα δεν συντάχθηκαν και επικυρώθηκαν δασικοί χάρτες και Εθνικό Κτηματολόγιο, ώστε να διασφαλισθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των δασών και δασικών εκτάσεων, η μόνη περιουσία που ανήκει στο σύνολο και να υπάρξει χωροταξικός σχεδιασμός και ανάπτυξη; Μήπως για να μπορούν να διαπράττουν παράνομες παραχωρήσεις, να εκδίδουν παράνομους τίτλους, να επιτρέπουν τις καταλήψεις δημόσιων δασικών εκτάσεων, τις αλλαγές των δασών σε οικόπεδα μετά από πυρκαγιές; Η αξία των δημόσιων δασικών παραλιακών εκτάσεων είναι τεράστια, όταν η αξία ενός στρέμματος στην Αττική φθάνει τις 500.000 έως 1 εκ. ευρώ. Με αυτή την πολιτική περιμένουμε να υπάρξει ανάπτυξη στον τόπο μας;

Για όλα τα παραπάνω δεν επιβλήθηκαν ποινές. Όσοι παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη, για τα μάτια του κόσμου, απαλλάχθηκαν με βούλευμα. Με μια δικαιοσύνη που πιέζεται από τους κρατούντες πώς να υπάρχει κάθαρση;

Δυστυχώς κυβερνώντες πολιτικοί μας αποδεικνύονται όμηροι της ολιγαρχίας του πλούτου, των μονοπωλίων, των καρτέλ και των ΜΜΕ. Ας μη ξεχνάμε ότι και η ανάδειξη του σκανδάλου Βατοπεδίου έγινε γιατί το αποφάσισαν τα ΜΜΕ. Η τελευταία επιδρομή παραχώρησης στα μονοπώλια αφορά ότι έχει απομείνει δηλ. τα κρατικά νοσοκομεία και τα κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στο χέρι μας είναι να αποτρέψουμε τη συνέχιση του κατήφορου και να επιβάλλουμε με τη ψήφο μας ριζική αλλαγή πολιτικής που να υπηρετεί την ανάπτυξη, την παιδεία και τα οικονομικά αδύνατα λαϊκά στρώματα.

65 σχόλια:

σχολιαστής είπε...

Κωστή, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, έγινε για να προσφέρει το ακαταδίωκτο, στους κυβερνώντες. Με μια κίνηση καταργήθηκε η δικαιοσύνη, γιατί πως να δικάσεις κάποιον για μια παράβαση του νόμου όταν οι πολιτικοί δεν υπάρχει τρόπος να τιμωρηθούν.

Σύμφωνα με την "Ε" το 2009 ο δανεισμός θα είναι 54 δις, λόγω και των 28 δις για τους τραπεζίτες.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Δίκιο έχεις, όπως και ο δόκτωρ Κακαράς που υπογράφει το κείμενο. Αν θυμάσαι, δε, πολλές φορές έχω καταθέσει στο μπλογκ μου την εκτίμηση ότι το κύριο πρόβλημα στη διαχρονική πορεία της χώρας είναι το ουσιαστικά ανύπαρκτο του θεσμού της Δικαιοσύνης.

Μαύρος Γάτος είπε...

Απέραντη θλίψη φίλε μου. Δύο μόνο οι λύσεις:

1. Δεχόμαστε και μένουμε

2. Αρνούμαστε να τα δεχτούμε και φεύγουμε (για πού; άλλο θέμα)

Ο Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει, μ΄'ας τελείωσε από καιρό... δεν θέλουμε; δεν προλαβαίνουμε; δεν μπορούμε; Τί διαφορά;;;

Κωστή αυτά πρέπει κάποτε - επιτέλους - να τα πούμε και συνοδεία μεζέδων- άντε, χρωστάς και κέρασμα για την κόρη Σ;-)))

Κωστής Γκορτζής είπε...

Μίλτο, σύντομα... :-)

Anastassios είπε...

"Κάπα, κάπα, ε,
το κόμμα σου λαέ."

-Παλιό καλό σύνθημα.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Φάντομ, αν είναι στα ερείπια του καπιταλισμού να χτίσουμε με ό,τι υλικό περίσσεψε από την κατεδάφιση του κομμουνισμού, ε, προτιμώ τον ...δεύτερο δρόμο που πρότεινε ο Γατούλης! :-)

Ανώνυμος είπε...

Ο δόκτωρ Κακαράς θα ήταν δικαιότερο να ασχοληθεί και να περιγράψει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στον εργασιακό του χώρο. Εάν δέχεται αξιολόγηση στο θλιβερό και απαξιωμένο ίδρυμα που διδάσκει κι αν είναι ο ίδιος, παράδειγμα πρόσληψης επιστημονικού προσωπικού από ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Κύρια ευθύνη και έλεγχο στην παραγωγή «υπηκόων» έχει το εκπαιδευτικό σύστημα και οι εκπαιδευτικοί της χώρας που επαγγελματίες της αμφισβήτησης των πάντων, είναι στη κορωνίδα του σαθρού πολιτισμού που αναπαράγουν. Η επιλεκτική καταγγελία, η ποιητική αγανάκτηση και η ελιτίστικη καταγγελία της φόρμας, «που πάτε βλάχοι;» δεν δίνουν λύσεις. Τα προβλήματα είναι πολλά και το καθένα έχει τη λύση του με ξεχωριστές ενέργειες στους τομείς του προβλήματος.
Και επειδή πολλή κουβέντα γίνεται για τις ευθύνες των δύο μεγάλων κομμάτων για την πορεία της χώρας, θέλω να σας θυμίσω τις θέσεις του ΚΚΕ για τον έλεγχο των οικονομικών του «κόμματος». «Εμάς μας ελέγχει μόνο ο λαός και λαός είναι μόνο το ΚΚΕ». Αυτοί που καταγγέλλουν τον καπιταλισμό είναι χωμένοι μέχρι τα μπούνια στα γρανάζια του, με εισηγμένες στο ΧΑΑ και αλλού και υποχρεωτικές εισφορές υπέρ του «κόμματος» στους εργαζόμενους σ΄ αυτές. Όσο για τους άλλους της μόδας που έχουν τις λύσεις στη ψυχή και στη καρδιά, μάλλον στον κώλο τις έχουν και κάθονται επάνω για να τις κρύβουν.
Το Βατοπαίδι λέτε δεν θα γινόταν αν είχαμε «κτηματολόγιο». Θα σας θυμίσω πάλι ότι για την κατασκευή της «αττικής οδού» έγιναν 500.000 ενστάσεις και οι 490.000 από την εκκλησία. Ο λόγος που δεν έγινε είναι ότι δεν θέλει η εκκλησία, επειδή διεκδικεί όλη την ελληνική επικράτεια. Φαίνεται όταν γινόταν τα συλλαλητήρια για τις ταυτότητες, από εκείνο τον κύριο που έλεγε ανέκδοτα και τον χρήσαμε εθνάρχη, ήσασταν αλλού. Μέχρι και ο σημερινός πρωθυπουργός είχε υπογράψει.
Τι κράτος θέλουμε; Πολιτικό ή Χριστιανοταλιμπάν, δίκαιο ή φιλάνθρωπο, πολιτών ή πιστών υπηκόων, της αγοράς ή της παιδείας, της καταγγελίας των πάντων ή των στοχευμένων πολιτικών επιλογών. Γιατί ο νεοφιλελευθερισμός είναι πολιτική επιλογή της πλειοψηφίας αν δεν κάνω λάθος.

Ανώνυμος είπε...

Έ όχι και δεν επένδυσε στην Παιδεία το ΠΑΣΟΚ επί της 20ετίας του και μάλιστα με τα χρήματα της ΕΕ. Τόσα περιφερειακά τμήματα και σχολές δημιουργήθηκαν, ολόκληρο πανεπιστήμιο Τσαντίρ-Μαχαλά έγινε η Ελλάδα. Αυτά γίναν με χρήματα της ΕΕ -- αλλά υπολειτουργούν και καταρρέουν σήμερα με χρήματα που δεν έχει η Ελλάδα.

Anastassios είπε...

To ΠΑΣΟΚ ήταν -όσο κυβερνούσε- ένα κόμμα με συνέπεια...

...στην τυπολατρεία...

(Ε.Σ.Υ., Πανεπιστήμια-ό,τι να' ναι-παντού, Δημόσια Παιδεία ... μέσω πανάκριβων φροντιστηρίων και άλλα ωραία "προοδευτικά"...). Όσον αφορά το "φαίνεσθαι", οι τύποι υπήρξαν αετοί(ή γάτες, αν προτιμάτε).

Ζήσαμε εποχές παρακμής. Κανείς πολιτικός, κανένα κόμμα δε γλύτωσε -σχεδόν κανένας πολίτης. Κάποιοι επειδή δεν το θέλησαν, κάποιοι επειδή έκαναν την ανάγκη φιλοτιμία και συμβιβάστηκαν και αρκετοί επειδή δεν το μπόρεσαν...

Η ιδέα πάντως της φυγής κ.Γκορτζή, αν και ελκυστική, για πολλούς από μας δεν είναι εφικτή -και όχι για οικονομικούς λόγους.

Ζούμε λοιπόν κι εμείς όπως και οι πατεράδες μας: με μία ελπίδα(=θαύμα).

Και μάλλον, έτσι θα ...φύγουμε...

Κωστής Γκορτζής είπε...

Μιχάλη, απ' όσο γνωρίζω, ο Δρ ασχολείται -και πολύ μάλιστα- με τα 'του οίκου του' και μάλιστα με περίσσιο πάθος. Τον ξαναφιλοξένησα με ένα άρθρο του για τα δάση (αρμοδιότητα της ειδικότητάς του) και τον ξαναφιλοξενώ γιατί το κείμενό του περιέχει -κατ΄εμέ- αλήθειες και προβληματισμούς σχετικές με τα αμέσως προηγούμενα δικά μου κείμενα.
Διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας το κείμενο Κακαρά και το σχόλιό σου δεν μπορώ να καταλάβω τι σε ...τσίμπησε :-)
(ίσως η συζήτηση στα προηγούμενα σχόλια που ακουσίως 'χρωμάτισε' τον συγγραφέα;)
Μη σου πω ότι τα ίδια λέτε ως πρόταση... Ξαναδιάβασε τον επίλογο Κακαρά: "Στο χέρι μας είναι να αποτρέψουμε τη συνέχιση του κατήφορου και να επιβάλλουμε με τη ψήφο μας ριζική αλλαγή πολιτικής που να υπηρετεί την ανάπτυξη, την παιδεία και τα οικονομικά αδύνατα λαϊκά στρώματα."

Και με την απουσία της ψήφου μας, θα έλεγα εγώ. :-)))

Fantoma, αυτά που περιγράφεις αντιπροσωπεύουν όλο το πολιτικό σύστημα, του παραρτήματός του 'χούντα' συμπεριλαμβανόμενου.
Κι εγώ, λόγω αδιεξόδου, δεν βλέπω άλλη λύση παρά τη 'φυγή προς τα μέσα', δηλαδή κάποτε θα πρέπει κάπως να μετρηθούμε όσοι θέλουμε να φύγει αυτό. Και έτσι όπως μας έχουν εγκλωβίσει σαν ζώα στις εκλογικές ταΐστρες, η μόνη λύση είναι η ...απεργία πείνας! Αποχή! :-)

Κωστής Γκορτζής είπε...

Λεωνίδα, λεφτά έχει το Ελληνικό Κράτος. Επενδεδυμένα σε offshore και πολυτελή ακίνητα...
Αλλά ακόμα κι έτσι, όσα και να δώσει, με το παρόν σάπιο κατεστημένο της Πανεπιστημιακής Διοίκησης και το βόλεμα των 'ημετέρων' στους δερμάτινους θρόνους τους (και στα δερμάτινα, επίσης, καθίσματα στις Ferrari...), είναι σαν να κουβαλάς νερό με σουρωτήρι.
Δεν φταίει η έλλειψη χρημάτων όταν ο γιός μου πηγαίνει να δώσει εξετάσεις για μάθημα εξαμήνου στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ο αρμόδιος καθηγητής 'έτυχε μια δουλίτσα' και δεν πάει (ούτε αντικαθίσταται από κάποιον σχετικό που να μπορεί να εξηγήσει στους σπουδαστές τις απορίες επί των θεμάτων)!!!!
Αλλά πάλι θα ξεστρατήσει η συζήτηση... (έχω και τον ορμητικό Μιχάλη από πάνω που στριφογυρίζει το γιαταγάνι) :-)))

σχολιαστής είπε...

"Στο χέρι μας είναι να αποτρέψουμε τη συνέχιση του κατήφορου και να επιβάλλουμε με τη ψήφο μας ριζική αλλαγή πολιτικής που να υπηρετεί την ανάπτυξη, την παιδεία και τα οικονομικά αδύνατα λαϊκά στρώματα."

Τι να την κάνεις την ψήφο αν δεν έχεις τι να ψηφίσεις; Eξ' ανάγκης ψηφίζουμε με την ελπίδα ότι θα γίνει η λιγότερη δυνατή ...ζημιά. Αυτή η ριμάδα η "αστική" μας δημοκρατία είναι ότι πιο ακριβό έχουμε ως κοινωνία. Αρα μπορεί να συζητάμε μόνο για βήματα προς τα μπρός όχι για το κόμμα σωτήρα, που θα μας σώσει.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Τη Δημοκρατία μας μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη δείχνοντας σε όλα τα κόμματα ότι δεν μας εκπροσωπούν πια...
Η πρόταση είναι δύσκολη αλλά, ποιός αγώνας δεν είναι δύσκολος. Έχουμε πολλές εναλλακτικές λύσεις;
- Ας πούμε ότι ψηφίζουμε ευρύτερη Αριστερά. Αλλά, οι συγγενείς κομματικές καταβολές της εχουν ως αποτέλεσμα τη διαχρονική διαπάλη προσωπικών ματαιοδοξιών και τον ιδεολογικό εκφυλισμό που φέρνει η παγκοσμιοποίηση και η αναγκαστική διαχείριση των πραγμάτων με ξένες 'ντιρεκτίβες'. Φαντάσου να φτάσουν σε επίπεδο εξουσίας για να διαχειριστούν τις τύχες μας ενώ ακόμα θα τσακώνονται για το ποιό 'ρεύμα' θα εκπροσωπεί η ΑΥΓΗ.
-Ας πούμε ότι ψηφίζουμε ΚΚΕ. Που επαγγέλλεται 'έξω από το ΝΑΤΟ', 'έξω από την ΕΕ', έξω από το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που επιβάλλεται από 'έξω', ένας για όλους και όλοι για έναν, με τον Έλληνα να το πιστεύει αυτό μόνο ...για τους άλλους. Ωραία τα όνειρα...
-Ας πούμε ότι ψηφίζουμε ...δεξιά ΛΑΟΣ. Δεν χρειάζεται ούτε καν να το σκεφτούμε, οπότε...
-Ας πούμε ότι ψηφίζουμε Οικολόγους-Πράσινους. Ποιούς;;;;
Τι μένει; Αγαπητέ Σχολιαστή;
Αν, λέω αν, στις επόμενες εκλογές κατεβεί να ψηφίσει μόνο το 30%, (των βολεμένων και εξαρτημένων) τα πράγματα θα είναι ίδια; Τα πρόσωπα θα είναι ίδια;

Ανώνυμος είπε...

Καλέ μου φίλε Κωστή, είμαι θυμωμένος από την κατάσταση που επέβαλε το καθηγητικό κατεστημένο στην έρμη ανώτατη και ανώτερη εκπαίδευση. Λειτουργούν σαν παρατηρητές μιας κατάστασης ή στην καλύτερη περίπτωση κάνουν δημοσιογραφικό ρεπορτάζ σ΄ αυτά που κάποιος απ΄ αυτούς δημιούργησε ή συνδημιούργησε. Οι συνένοχοι καταγγέλλουν αυτούς που αύριο θα γλύφουν για ότι τους εξυπηρετεί. Στο τέλος ο Dr. μας τονίζει κουνώντας το δάκτυλο την αναγκαιότητα ύπαρξης και συνέχισης της δημόσιας παιδείας και υγείας. Αυτό τον νοιάζει, εδώ χάνεται ο κόσμος όπως περιγράφει σωστά, αλλά στο τέλος το τομάρι του. Εγώ Κωστή αυτή την συγκεκριμένη δημόσια παιδεία δεν την θέλω. Είμαι υπέρ της δημόσιας και δωρεάν παιδείας που παράγει πολίτες και όχι χαχόλους. Δεν υποστηρίζω την ανεξέλεγκτη ιδιωτική, αλλά στις μεγάλες βιομηχανίες της Αμερικής εκπαιδεύουν μόνες τους το προσωπικό τους, με βάση την παραγωγή και την αντίληψη του καθενός. Τα κρατικά πτυχία είναι για ταπετσαρία στο τοίχο. Βιογραφικό εργασίας και σημείωμα των προηγούμενων εργοδοτών ζητάν για να σε προσλάβουν. Προς τα εκεί πάμε, εκτός αν γίνει η ανατροπή του φιλελευθερισμού της απληστίας και εκλογικευτεί το σύστημα, που δεν το βλέπω. Για την υγεία τα λέει ωραία ο «Διόνυσος». Φέτος ο μεγάλος γιος μου κάνει μεταπτυχιακό. Δυστυχώς δεν θέλει να συγκρουστεί και δεν μπορώ να δημοσιοποιήσω αυτά που συμβαίνουν…
Δεν πιστεύω ότι η αποχή είναι η ενδεδειγμένη λύση, αν και διάβασα παλιότερα ένα σχετικό γοητευτικό διήγημα. Η καλλίτερη λύση για μένα είναι να ξεχωρίσει ο καθένας το πολιτικό στίγμα του και σ΄ αυτό το χώρο αυτούς που αντιπροσωπεύουν τις βιώσιμες αξίες και να τους υποστηρίζει ενεργά. Γιατί βλέπεις υποστηρίζουμε τους διαφημισμένους, αυτούς που θα μας δώσουν «όραμα νίκης» για επινίκια στο λευκό πύργο. Δυστυχώς στη Θεσσαλονίκη πρέπει να ψάξεις περισσότερο για ικανούς σε όλους τους χώρους. Ενεργεί πολίτες σε όλους τους πολιτικούς χώρους.
Θα σου θυμίσω «λ:ηρ» το κύριο σύνθημα των κινητοποιήσεων του ΄95, «όχι στην εντατικοποίηση των σπουδών» που στηρίχτηκε από το σύνολο της τότε αντιπολίτευσης και κυρίως από τη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ απέτυχε στον εκπαιδευτικό τομέα γιατί δεν υποστήριξε τον νόμο «Αρσένη» που έλυνε πολλά από τα υπάρχοντα λειτουργικά προβλήματα των σχολών και επέβαλλε υποχρεωτικά την αξιολόγησή τους. Αλλά και οι σημερινοί ανεκδιήγητοι δεν στήριξαν τη Γιαννάκου και τις καλές προτάσεις της, γιατί τους ένοιαζαν μόνο οι επιχειρήσεις των ιδιωτικών πανεπιστημίων και άφησαν τα κρατικά στη τύχη τους τη μαύρη και στο άσυλο της ντροπής.
ΥΣ: *Η Greek eland πληρώνει ενοίκιο στο μουφτή της Αιγύπτου για τη Θάσο, επειδή αναγνωρίζει σχετικό χρυσόβουλο ή σουλτανική παραχώρηση. Η Greek eland και το Ισραήλ είναι οι μόνες χώρες που αναγνωρίζουν τέτοιου είδους ιδιοκτησίες.
*Τα δικαιώματα της Ανατολικής Ρωμανικής Αυτοκρατορίας (του Βυζαντίου καλέ) τα έχει αγοράσει ο θρόνος της Ισπανίας από τον Ιωάννη Παλαιολόγο αδερφό του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου.
*Το πρόβλημα είναι πολιτικά διαχρονικό και το ερώτημα ρωμιός ή ¨Έλλην

Ανώνυμος είπε...

Η ανάπτυξη «σχολιαστή» είναι η διαφορά στην κατανάλωση από πέρσι, ακόμα και με δανεικά. Γι΄ αυτό ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης παραπονέθηκε γιατί οι τράπεζες δυσκολεύουν πλέον την έκδοση πιστωτικών καρτών. Δεν μίλησε για αύξηση αποδοχών των εργαζομένων αλλά για τον επιπλέον δανεισμό τους. Ας κλείσουν όλοι αυτοί σκασίλα μου, θα ανοίξουν άλλοι. «Τα οικονομικά αδύνατα λαϊκά στρώματα» που πωλούν τη ψήφο τους για «φιλανθρωπικό επίδομα» 200€, δεν είναι λύση ούτε προοπτική για τη δημοκρατία. Νομίζω ότι η μεσαία τάξη είναι αυτή που καταναλώνει και δημιουργεί προϋποθέσεις πραγματικής ανάπτυξης και προόδου. Στις θέσεις σου περί δημοκρατίας συμφωνώ απόλυτα.

σχολιαστής είπε...

Αγαπητέ Κωστή, αν μπορούσαμε με την αποχή να στείλουμε ισχυρό μήνυμα ότι "αρκετά, μέχρι εδώ, δεν μας εκπροσωπείτε", θα ήταν το τέλειο. Δυστυχώς η πιθανότητα να γίνει αυτό είναι μικρή.

Εχω επιλέξει για να αποφασίσω τι θα ψηφίσω να σκέφτομαι πρώτα τι δεν πρέπει να ψηφίσω. Πάμε λοιπόν

* ΝΔ, όχι μόνο δεν μπορώ να την ψηφίσω αλλά πρέπει να φύγει το ταχύτερο

* ΛΑΟΣ, μπρρρ!!!

* ΚΚΕ, το ψήφισα πιτσιρικάς, έμαθα και έφυγα. Εχει τόση σχέση με τη δημοκρατία όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο.

*ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισα τον ενιαίο συνασπισμο, δεν θα το ξανάκανα, γιατί μου θυμίζει την, με λίγα λιπαρά, έκδοση του ΚΚΕ. Εχει κάτι σταλίνες, κάτσε καλά. Θα θεωρούσα, υπο προυποθέσεις θετική εκδοχή τη συμβολή της ανανεωτικής πτέρυγας σε πιθανή κεντροαριστερή κυβερνητική λύση.

*ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ, τους ψήφισα το 2007, αλλά δεν τους βλέπω να περπατάνε. Μάλλον χαμένη υπόθεση.

*ΠΑΣΟΚ, δώκαμε το 1996 και το 2000 στο Σημίτη. Ηταν τόσο φρικαλέα η εναλλακτική λύση της δεξιάς, που δεν το μετανιώνω. Η βασική σκέψη το 96 ήταν ότι όσες αμαρτίες και να έχουμε κάνει δε μας αξίζει ο Εβερτ. Ομολογώ ότι το ξανασκέφτομαι σοβαρά στα πλαίσια αυτης της λογικής. Βασική αντένδειξη είναι αν ο Παπ μπορεί να διαχειριστεί σοβαρά εθνικά θέματα (βλ. Αναν ) Αλλά μήπως μπορεί ο χοντρούλης;

* Aποχή, με βάζει σε σκέψεις ο Κωστής.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Μιχάλη, σε διαβεβαιώνω ότι ο κ. Κακαράς δεν ανήκει στην κατηγορία του καθηγητικού κατεστημένου που περιγράφεις αλλά, σ' αυτούς που αγωνίζονται ουσιαστικά για αυτά που κρίνεις και εσύ ως σωστά.
Έχω προσωπική και τεκμηριωμένη γνώμη γι αυτούς που φιλοξενώ και σε διαβεβαιώνω ότι τα κριτήριά μου δεν διαφέρουν από τα δικά σου.
Δεν είναι (και) όλοι οι καθηγητές ίδιοι... :-)

Σχολιαστή, μικρή πιθανότητα που μεγαλώνει όσο αποκαλύπτεται και ξεφτιλίζεται καθημερινά το κατεστημένο πολιτικό σύστημα...
Το ότι σε βάζει σε σκέψεις η πρόταση, αυτό αποδεικνύει.
Δυστυχώς, εκτιμώ ότι μια τέτοια 'λαϊκή' αντίδραση θα έχει μακροχρόνιες διαδικασίες, μάλλον επώδυνες (ελλοχεύει ο Μπερλοσκουνισμός) αλλά δεν μαθαίνεις χωρίς να παθαίνεις...
Ευτυχώς, κίνδυνος χουντοποίησης δεν υπαρχει γιατί απλά αξέλειπαν και οι άκρως ανόητοι στρατιωτικοί που θα ξανααναβάπτιζαν στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ τα σόγια που έχουν κάτσει στο σβέρκο μας από την ...αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού.

Ανώνυμος είπε...

Σχολιαστή,

μια χαρά χειριζόταν τα εθνικά θέματα ο 'Παπ', μακάρι να του έμοιαζε σ' αυτό ο 'χοντρούλης'...

Άλλά και πέρα από τα εθνικά, όταν ανήλθε στην εξουσία η ΝΔ, το 2004, είχα μία μικρή ελπίδα, ότι θα έφερνε ανανεωτικά στοιχεία στη διακυβέρνηση, ενόσω το ΠΑΣΟΚ θ'αναγκαζόταν ν' αναθεωρήσει αρκετές εσφαλμένες πρακτικές του, αποσυρμένο στην αντιπολίτευση. Έλα, όμως, που αποδείχτηκε χειρότερη η ΝΔ...κι όχι μόνο άμεσα στο κυπριακό (όπου έλαμψε διά της απουσίας της στις τελικές συνομιλίες στην Ελβετία, ενώ ο Γιωργάκης έτρεχε και δεν πρόφταινε, να σώσει ό,τι δύνατο να σωθεί), αλλά και στα υπόλοιπα εθνικά κι εγχώρια θέματα. Όσο συμπαθής κι έντιμος κι αν φαίνεται να είναι σε προσωπικό επίπεδο ο Κ. Καραμανλής, στην πράξη τελικά, αποδεικνύεται ως ένας ηγέτης μειωμένης αντίληψης, ο οποίος αδυνατεί να ελέγξει την ίδια του την κυβέρνηση.

"Από το κακό στο χειρότερο"

Η δεύτερη καλύτερη (ή η λιγότερη κακή) λύση, μετά την ΑΠΟΧΗ, εννοείται, θα ήταν ΠΑΣΟΚ. Αν ψήφιζα στην Ελλάδα, εκεί θα κατέληγα, συγχωρέστε με.

Κωστής Γκορτζής είπε...

σ'χώρεση δίνει μόνο ο ...Εφραίμ!

Λεμέσια, με την τακτική επιλογής του 'λιγότερου κακού', κατά τη γνώμη μου πάντα, ΕΜΕΙΣ εμποδίζουμε την ανέλιξη του πολιτικού συστήματος περιορίζοντας της απαιτήσεις μας από αυτό για ποιότητα και αποτελεσματικότητα της πολιτικής.
Η πρόταση για Αποχή δεν εμπεριέχει αδιαφορία ή ωχαδερφισμό ή τάση 'φυγής' και απραξίας. Την Αποχή την εννοώ ως τη μόνη πια ενεργητική αντίσταση στον νεποτισμό, στη δουλοπρέπεια, στη ματαιοδοξία και σε όποιο άλλο χαρακτηριστικό επιλέξεις που περιβάλλει το σύνολο του πολιτικού κόσμου σήμερα.
Στα παραδείγματα της εθνικής πολιτικής που αναφέρεις (και ιδίως στο Κυπριακό) μπορεί κάποιος να αντιπαραθέσει σωρεία αντίθετων. Στην ουσία, το πολιτικό σύστημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο είναι ΑΝΙΚΑΝΟ -ανήμπορο αν θες- να τηρήσει αυτόνομη από τους αλλοδαπούς 'πάτρωνες' γραμμή.
Μη σε ξεγελούν, δε, τα σημερινά ονόματα. Το πολιτικό σύστημα της Νεότερης Ελλάδας γεννήθηκε με ειλικρινέστερες 'ονομαστικές' προδιαγραφές. Το Αγγλικό, το Ρωσσικό και το Γαλλικό Κόμμα! Με βαυαρούς βασιλιάδες και αμερικανόφερτους πολιτικούς στη συνέχεια... Μέχρι και σήμερα.
Αλήθεια, υπάρχει Έλληνας ή Κύπριος πολιτικός σήμερα που θα ζητήσει -στα πλαίσια οποιασδήποτε λύσης- να φύγουν και οι Άγγλοι από το νησί; Δεν είναι μόνο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που μας έχουν κλέψει...
:-)

Ανώνυμος είπε...

Θεωρώ επίσης, την αποχή (ή το λευκό) ως την ΠΡΩΤΗ καλύτερη λύση, ειδικά στην Ελλάδα.

"Η δεύτερη καλύτερη (ή η λιγότερη κακή) λύση, μετά την ΑΠΟΧΗ, εννοείται, θα ήταν ΠΑΣΟΚ."

Στην Κύπρο δυστυχώς, δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτής της επιλογής, λόγω της τουρκικής απειλής. Εξάλλου, η κατάθεση ψήφων γίνεται σα μελλοντική επένδυση για διεκδίκηση 'προσωπικών οφειλών' από τα οργανωμένα κόμματα. Η διαφθορά στην Κύπρο έχει πάρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις απ' ότι στην Ελλάδα, λόγω του μικρού της μεγέθους. Όλοι έχουν έστω κι έναν 'κουμπάρο' σε κάποιο ψηλό αξίωμα κι ακόμα και για μία θέση θυρωρού, παίρνουν φωτιά τα τηλέφωνα...

Κατά τ' άλλα, έχεις απόλυτο δίκιο, σ' αυτά που περιγράφεις για την τηλεκατευθυνόμενη πολιτική, τόσο του ελλαδικού όσο και του κυπριακού κράτους. Χρειαζόμαστε επειγόντως ηγέτες που θα έχουν γνώση να υπερασπίζονται τα δίκαια μας, χωρίς να έρχονται απαραίτητα σε ρίξη με τη διεθνή κοινότητα. (Όπως ο Παπαδόπουλος, π.χ. - αν και νοιώθω λίγο άβολα ν' αναφέρομαι στον Τάσσο, επειδή ως άνθρωπος, αντιμετωπίζει τώρα σοβαρότατο πρόβλημα υγείας...)

Μόνο όταν ενωθούν οι Κύπριοι, ε/κ και τ/κ, θα είναι σε θέση να διεκδικήσουν με μία φωνή την απομάκρυνση των αγγλικών βάσεων από το νησί. Είναι κι αυτός ένας λόγος που πολλοί δεν επιθυμούν την εξομάλυνση της πολιτικής κατάστασης, για να συνεχίζουν να έχουν εσαεί ΑΓΚΥΡΕΣ και (κακή) επιρροή στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μόνη ελπίδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κι αυτή δίνει συχνά την εντύπωση ενός διχασμένου θεσμού, ο οποίος είναι σε νηπιακό στάδιο και δε δύναται να σώσει ούτε τον εαυτό του, προς το παρόν, από τις αναταράξεις στη διεθνή αγορά που απειλούν άμεσα τα θεμέλια ακόμη και των ανεπτυγμένων, κοινωνικών (μέχρι τώρα...) κρατών.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Σωστά τα λες.
Και η οδυνηρή πραγματικότητα είναι ότι η 'λύση' τόσο στο Κυπριακό όσο και στο Αιγαιακό θα είναι τέτοια ώστε τα εκμεταλλεύσιμα ενεργειακά αποθέματα στη ΝΑ Μεσόγειο αποδοθούν στια Αμερικανοβρεττανικές 'αδερφές'...

σχολιαστής είπε...

"Μόνο όταν ενωθούν οι Κύπριοι, ε/κ και τ/κ, θα είναι σε θέση να διεκδικήσουν με μία φωνή την απομάκρυνση των αγγλικών βάσεων από το νησί. Είναι κι αυτός ένας λόγος που πολλοί δεν επιθυμούν την εξομάλυνση της πολιτικής κατάστασης, για να συνεχίζουν να έχουν εσαεί ΑΓΚΥΡΕΣ και (κακή) επιρροή στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας."

Λεμέσια, όσοι δεν υποστηρίζουμε "λύσεις" τύπου Ανάν, δεν είναι ότι είμαστε στραβόξυλα, αλλά έχουμε στο μυαλό μας ότι τέτοιες λύσεις κάνουν την Τουρκία κυρίαρχο σε όλο το νησί.

Μπορεί να πάρουμε κάποιες περιοχές πίσω αλλά το αντίτιμο θα είναι να βάλουμε ένα γιαγκούλα σε όλο το νησί και να πούμε χαιρετίσματα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Κωστή θα ήθελα τα φώτα σου επι του θέματος που έθεσα.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Σχολιαστή, είναι γεγονός ότι το σχέδιο Ανάν 'έγερνε' προς την Τουρκία. Στο διεθνές πλαίσιο, αυτό δεν είναι περίεργο αφού 'γεωστρατηγικά' (Στενά, αγωγοί ενέργειας, σύνορα με Ρωσσία, γειτνίαση στις περιοχές στρατιωτικού ενδιαφέροντος κλπ) αλλά και 'πραγματιστικά' (με τον Τουρκικό Στρατό εγκατεστημένο στο νησί, η Τουρκία έχει το επάνω χέρι. Βάλε και το γεγονός ότι τυχόν προσέγγιση Ε/Κ και Τ/Κ μπορεί να ανοίξει την όρεξή τους για να πετάξουν τους Εγγλέζους -που οι βάσεις τους είναι ΒΡΕΤΑΝΝΙΚΗ επικράτεια- (Αμερική & ΝΑΤΟ) από το νησί, ε, φυσικό είναι οι προτεινόμενες λύσεις να είναι για αρκετό καιρό ακόμα 'ετεροβαρείς' προς αποφυγή προσεγγίσεων...
Ο ...πόνος των 'Μεγάλων', βεβαίως, μη τυχόν και βρεθεί λύση δεν αφορά κυρίως στη διατήρηση των στρατιωτικών διευκολύνσεων στην Κύπρο (και στην Κρήτη) αλλά στην μελλοντική οικονομική εκμετάλλευση της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (μια πιό προσεκτική ματιά στην πολιτική ΚΑΙ του Ισραήλ προς Ελλάδα και Τουρκία -'μια στο καρφί και μια στο πέταλο'-, αποδεικνύει την εκ των έξω συντήρηση της αντιπαλότητας για να εξασφαλιστούν στο μέλλον παχύτατα 'διαιτητικά δικαιώματα'...
Αυτές είναι διαπιστώσεις, όμως. Που δεν προκύπτουν από 'συνωμοσιολογικά' σύνδρομα αλλά, από τις προσωπικές μου εμπειρίες και από τη μελέτη και ανάλυση άλλων 'διεθνών εμπλοκών' στη νεότερη ιστορία όπου τέτοιες μπερδεμένες καταστάσεις 'ξεμπερδεύτηκαν' αναδεικνύοντας και το πραγματικό πρόβλημα που κρυβόταν από κάτω. Π.χ., όταν μιλούσαμε για τα Ίμια, είχα αναφέρει στο μπλογκ ότι στα Φώκλαντς σήμερα υπάρχουν 18 ενεργές πετρελαιοπηγές... Πληκτρολογείστε Falklands και θα το βρείτε...
Πάνω σ΄αυτές τις διαπιστώσεις, η μόνη πρόταση που μπορώ να καταθέσω είναι η 'επιθετική' ή επί το ορθότερο 'ενεργή' εξωτερική πολιτική τόσο προς τους γείτονες όσο και προς τους 'Μεγάλους' και η εγκατάλειψη του δόγματος 'αράζουμε και δεν διεκδικούμε τίποτα'.
Για μένα, είναι αναπόφευκτο -και λογικό και δίκαιο- να μοιραστούμε με τους γείτονες τα οικονομικά οφέλη της διαχείρισης της Ν.Α. Μεσογείου. Με τους πολιτικούς που έχουμε ένθεν και ένθεν φοβούμαι ότι το αναπόφευκτο -παράλογο και άδικο- θα είναι η διαχείριση αυτή από τους Μεγάλους...
Πώς θα πείσουμε τους πολιτικούς; Αλλάζοντάς τους με άλλους που θα μας αποδείξουν ότι νοιάζονται πρώτα για τη χώρα τους και την περιοχή τους. Και δεν θ΄αλλάξουν αν συνεχίζουμε να τους ψηφίζουμε (όλους τους) πηγαίνοντας σαν τα πρόβατα στην ...ποτίστρα της κάλπης που μας στήνουν.

(Επειδή πολλοί φίλοι μου επιμένουν να με συμβουλεύουν να ψηφίσω Συνασπισμό -αφού 'λέει' πολλά από τα ίδια που λέω κι εγώ, δηλώνω ότι θα ψηφίσω Συνασπισμό δαγκωτό όταν ο κ.Αλαβάνος διαθέσει ένα από τα ξενοδοχεία του, και τους πόρους για τη συντήρησή του, ως Κέντρο περίθαλψης των λαθρομεταναστών που ναυαγούν στο Αιγαίο)

Ανώνυμος είπε...

Σχολιαστή,

υπέθεσα ότι θα ήταν ξεκάθαρο ποιους εννοώ, με το '...πολλοί δεν επιθυμούν εξομάλυνση της πολιτικής κατάστασης, για να συνεχίζουν να έχουν εσαεί ΑΓΚΥΡΕΣ και (κακή) επιρροή στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας."

Δεν πιστεύω ότι συγκαταλέγεσαι σ' αυτούς τους 'Μεγάλους', που αναφέρει κι ο αγαπητός Κωστής. Όσον αφορά το σχέδιο Ανάν, προσωπικά, το στήριξα και τους λόγους μπορείς να τους βρεις, αν διαβάσεις προσεκτικά τις αναρτήσεις και τις συζητήσεις στο ιστολόγιο μου. Λαμβάνω σοβαρά υπόψιν τα επιχειρήματα των απορριπτικών, αλλά πιστεύω ότι μας οδηγούν σε αδιέξοδο κι αποδεικνύεται εκ νέου στην πράξη, παρακολουθώντας τις τρέχουσες συνομιλίες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κ. Χριστόφιας για να πείσει τον κ. Ταλάτ να δεχτεί, μετά από τέσσερα χρόνια ΞΑΝΑ, τις θετικές (για μας) πρόνοιες του σχεδίου Ανάν. Αγαπητέ Κωστή, καταλήγουμε πάλι στο θέμα, "Από το κακό στο χειρότερο"...

Υ. Γ. Πολύ εύστοχη η πρόταση σου προς τον κ. Αλαβάνο. :)

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Κωστή. Στην αγαπημένη Κύπρο έζησα ιδιωτικά το 1975 και υπηρεσιακά στα πλαίσια του «ενιαίου αμυντικού δόγματος» τη δεκαετία του ΄90. Πήγα και στα κατεχόμενα και νομίζω ότι έχω μια αρκετά καλή εικόνα, μικρή, υποκειμενική αλλά εκ του συστάδην. Στις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60 χύθηκε πολύ αίμα κι από τις δύο κοινότητες. Το αίμα είναι ακόμα νωπό και σήμερα, ένα ποτάμι που οι πηγές των δακρύων, της οργής, του μίσους και οι μνήμες συντηρούν κι έχεις την εντύπωση ο Σαμψών ήταν χθες και η εισβολή έγινε το πρωί. Πολιτικά παίζεται θέατρο του παραλόγου. Οι επίγονοι του Γρίβα συνοδοιπορούν με τους κομουνιστές και αναφέρονται στους τουρκοκύπριους σαν πολίτες που για ν΄ αποκτήσουν δικαιώματα πρέπει να δεχθούν την επιβολή της πλειοψηφίας στη μειοψηφία τους. Νομίζω ότι «τα συμφέροντα» που έχουν να κάνουν με την διαχείριση των λαϊκών διαθέσεων, που είναι ντόπια και ίδια κι εδώ δεν βλέπουν το προφανές. Ότι λύση στο Κυπριακό θα δοθεί ή πρέπει να δοθεί κοινωνικά πριν από οτιδήποτε άλλο. Η επαναφορά των αρχών του συντάγματος του ΄64 είναι μια καλή αρχή για διάλογο ουσιαστικό. Νομίζω ότι το σχέδιο Ανάν ήταν προς αυτή τη κατεύθυνση. Γνώρισα τον πρόεδρο Παπαδόπουλο και η γνώμη μου είναι ότι δεν επεδίωκε λύση. Για τους σκοπούς του έχω ακούσει πολλά, αλλά… Η «Λεμέσια» με συγκίνησε με την ωριμότητά της και το καθαρό της μυαλό. Υπάρχουν και στα κατεχόμενα πολλές τέτοιες φωνές, ίσως περισσότερες απ΄ τον ελεύθερο τομέα του νησιού, αλλά ο τουρκικός στρατός είναι στρατός κατοχής και γι΄ αυτούς. Κάτι άρχισε να κινείται τώρα, θα δούμε. Όσον αφορά τα «ξένα συμφέροντα» και την εκμετάλλευση του πλούσιου υπεδάφους, νομίζω είναι τέχνασμα για να μένει αναπάντητο διαχρονικά το ερώτημα: Ξένα συμφέροντα δημιούργησαν την εταιρία της εκκλησίας και ΚΚΚ «ΗΛΙΟΣ». Μήπως το «Βατοπαίδιο», την ακρίβεια, την αναξιοκρατία, και των παράδεισο της Ρώσικης Μαφίας και των «παράκτιων» στη Κύπρο. Κουράγιο «Λεμέσια», δεν είσαι μόνη. Μιχάλης

Κωστής Γκορτζής είπε...

Μιχάλη όταν αναφέρομαι στην εκμετάλλευση της Ν.Α. Μεσογείου, δεν εννοώ το υπέδαφος του νησιού αλλά ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή στην οποία 'φυτεύεται' και η Αγγλία ως Κράτος...
Τα φαινόμενα της ΗΛΙΟΣ και των Offshore και των ρωσσομαφιών είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης των κοινών από το πολιτικό σύστημα που δεν διαφέρει από το ελληνικό και εμφανίζεται πιό 'ντραβαντισμένο' στην Κύπρο λόγω πληθυσμιακής διαφοράς.
Έχεις δίκιο για τον φανατισμό ένθεν και ένθεν αλλά, κατά τη γνώμη μου, ο φανατισμός αυτός υποδαυλίζεται συνεχώς και διογκώνεται τεχνητά. Ακριβώς, για να μην υπάρξει λύση...
Η αγαπητή Λεμέσια είναι παράδειγμα ανθρώπου που εξισορροπεί το συναίσθημα με τη λογική και από αυτούς (και αντίστοιχους Τ/Κ) που μου αφήνουν το παράθυρο ανοιχτό στην ελπίδα. Γι αυτό άλλωστε και το link της είναι στο μπλογκ μου. :-)

brexians είπε...

καλησπερα
διαβασα με προσοχη το ιστογραμμα και τα σχολια...
και θα συμφωνησω με τον Felix Urbanus Niger...
και κατι δικο μου
αμα δεν γουσταραμε αυτην την κατασταση θα την ειχαμε αλλαξει με τον εναν η τον αλλον τροπο
να περνατε καλα και μην παραπονιεστε γιατι γουσταρετε....τρελλα...

σχολιαστής είπε...

Ποιο γειτονικό κράτος με την Κύπρο έχει τα πλούτη και την ευημερία της; Γιατί άραγε; Κανένα απο τα γειτονικά κράτη δεν είναι δημοκρατικό. Η δυνατότητα των Κύπριων να κυβερνάνε τον τόπο τους, και η δημοκρατία είναι οι βασικοί συντελεστές της επιτυχίας και όχι η ρωσική μαφία.

Αν αντί γι' αυτό πάμε σ' ένα σύστημα που θα πρέπει να ρωτάμε τρεις ξένους δικαστές και με δικαίωμα βέτο του Ατίλα, εδω είμαστε για να θρηνήσουμε μαζί. Αν, χτύπα ξύλο, οι Κύπριοι χάσουν τη δυνατότητα να παίρνουν μόνοι αποφάσεις, θα έχουν απολέσει τα πάντα.

Και για να μην ξεχνάμε, με το σχέδιο Αναν, η Κυπριακή Δημοκρατία διαλυόταν αμέσως, και οι Τούρκοι θα έφευγαν μέσα σε 18 χρόνια. Οποιος πιστεύει ότι θα έφευγαν στα σίγουρα με εντυπωσιάζει. Αφου απο την πρώτη στιγμή θα είχαν πετύχει το στόχο τους, μετά επικαλούμενοι χίλιες δυο δικαιολογίες, πιθανότατα θα μας χόρευαν στο ταψί. Άλλωστε έχουν παράδοση σεβασμού της νομιμότητας και των συμφωνιών. Και τι είχαν να φοβηθούν, μήπως δε μπουν στην ΕΕ; Aφου ξέρουν ότι δεν.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Ταξιδευτή, όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο, ...συμφωνούμε! :-)

Σχολιαστή, στα επί μέρους του σχεδίου Ανάν, υπάρχουν 'οψεις' και 'όψεις' που άλλοι βρίσκουν σημαντικές, άλλοι όχι. Άλλοι τις βρίσκουν συμφέρουσες και άλλοι όχι. Αλλά, η συζήτηση προκύπτει αέναη, ακριβώς για τον λόγο που προτάθηκε έτσι. Για να μη δοθεί λύση...

Πολύ χρήσιμες συζητήσεις γίνονται στο θέμα συχνά στα πολύ καλά μπλογκς του Γιώργου Πήττα και, προσφάτως της Λεμέσιας.

Μαύρο πρόβατο είπε...

Μέτρησα στο κείμενο του καθηγητή 36 φράσεις - και συμφωνώ με όλες.
Εδώ που τα λέμε, είναι λίγο δύσκολο να διαφωνήσει κανείς επί της ουσίας των διαπιστώσεων. Το πολύ - πολύ, να του πούμε ν'ασχοληθεί με κάτι άλλο (γιατί ενοχλούμαστε να συμφωνούμε με όλα αυτά...) ή να φύγουμε (για πού όμως...), μη βλέποντας τι μπορούμε να κάνουμε.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Ή να τους ...φύγουμε ΟΛΟΥΣ! :-)

Ανώνυμος είπε...

Δεν διαφωνώ με τις επισημάνσεις σου «σχολιαστή». Η οποιαδήποτε συζήτηση για λύση που είναι η επανένωση του νησιού σ΄ ένα ενιαίο, κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος θα έχει σαν βάση το σύνταγμα του Κυπριακού κράτους που καταλύθηκε από την τούρκικη εισβολή του ’74. Η ηθική της εισβολής που προβάλλουν οι τούρκοι, είναι αυτή ακριβώς η κατάλυση του συντάγματος από την χούντα, που επικαλείται λόγους εθνικής κυριαρχίας της Ελληνοκυπριακής πλευράς και μάλιστα με προτροπή πρακτικών εθνοκάθαρσης. Τα θέλω σου και θέλω μου θα είναι το πολιτικό αποτέλεσμα ενός νικηφόρου πολέμου. Δεν ξέρω κανέναν πολιτικό Κύπριο ή Έλληνα που υιοθετεί τον πόλεμο για λύση. Εγώ λέω να ξεκινήσουμε από τα απλά που αφορούν κι εμάς. Να δεχθούμε ότι η ύπαρξη μουσουλμανικής μειονότητας αφορά ομάδα πολιτών ισότιμων με όλους και απέναντι σ΄ ένα κράτος πολιτικό, συνταγματικό, κυρίαρχο και προστατευτικό και όχι κράτος θρησκευόμενο υποκριτικά με κυρίαρχη θρησκεία, που λειτουργεί με νοοτροπία κατακτητή και ιδιοκτησιακής κατοχής. Αναθεώρηση της ιστορίας γραμμένη πια με πολιτικά, εθνικά και πατριωτικά κριτήρια και όχι με αμιγώς θρησκευτικά. Η πολιτική λύση με τον Διεθνή διαμεσολαβητή ή της διμερής διαπραγμάτευσης είναι αποδεκτός συμβιβασμός, εφ΄ όσον κρίνουμε ότι το αποτέλεσμα συμβάλει στη βιωσιμότητα και πρόοδο του συνόλου του Κυπριακού λαού. Διαφορετικά ας μείνουν τα πράγματα όπως είναι αφού τα κρίνεις εξόχως ικανοποιητικά.Γιατί "η δυνατότητα των Κύπριων να κυβερνάνε τον τόπο τους, και η δημοκρατία είναι οι βασικοί συντελεστές της επιτυχίας" και δημιουργήθηκαν μετα την εισβολή και τη διαίρεση της Κύπρου.
Κωστή δεν διαφωνώ με την σκοπιμότητα και τις δυνατότητες των «συμφερόντων». Τα Ίμια ήταν άλλη μια πράξη του ίδιου έργου

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Κωστή, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Ένα αξιόλογο κι ενημερωτικό ιστολόγιο με συζητήσεις περί του κυπριακού είναι του Μιχάλη Μιχαήλ, αλλά απ' ότι είδα το έχεις κι αυτό ήδη στους συνδέσμους σου. :)

Μιχάλη, ευχαριστώ και σένα για το κουράγιο, ελπίζω να γίνουν περισσότεροι, αυτοί που δεν επιθυμούν πια να επενδύουν στο διχασμό των λαών.

Σχολιαστή, δεν είναι αβάσιμες οι ανησυχίες σου, τις συμμεριζόμαστε όλοι, αλλά παρόλ' αυτά, θεωρώ ότι το σχέδιο Ανάν ήταν μία ευκαιρία επίλυσης του κυπριακού, η οποία χάθηκε αδίκως κι από δικά μας λάθη. Τώρα το μέλλον προβλέπεται άκρως αβέβαιο κι επικίνδυνο και με το χρόνο να μετρά εναντίον μας, μιας κι ο τουρκικός εποικισμός του Βορρά συνεχίζεται απρόσκοπτα, ενώ όλο και περισσότεροι Τουρκοκύπριοι καταφεύγουν στο Νότο ως νόμιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή η κατάσταση πρέπει ν' αλλάξει επειγόντως και να δοθεί ένα τέρμα στον παράνομο επεκτατισμό εις βάρος των γηγενών πληθυσμών.

Περισσότερα ίσως καλύτερα μία άλλη φορά, γιατί θα ήταν κρίμα να εκτραπεί τελείως η συζήτηση από τα σημαντικά θέματα που θίγει το κείμενο του κ. Κακαρά στην ανάρτηση.

Καλό βράδι.

Anastassios είπε...

"Από το κακό στο χειρότερο" λες στον τίτλο σου Κ.Γ.

Είμαι περίεργος τί τίτλο θα βάλεις για όλα αυτά που συμβαίνουν σε όλη τη χώρα, τις τελευταίες ώρες.

Προσωπικά, θα έβαζα τίτλο "Ο Καθρέπτης".

Αυτή είναι η Ελλάδα σήμερα. ΤΙΠΟΤΑ.
Ανύπαρκτη. Και αναφέρομαι στο κράτος βέβαια.

Η επιτυχια της ΟΝΕ, των Ολυμπιακών Αγώνων, οι Ελληνορωσσικοί αγωγοί, οι δουλειές με τους Κινέζους: ΣΚΑΤΑ!

Μια γριά ανήμπορη με Αλτσχάιμερ, που ενίοτε βάφεται σα πουτάνα και ενίοτε, ξεγελά(Ολυμπιακοί). Αυτή είναι η Ελλάδα.

(με λύπη, Φαντομάς)

Υ.Γ.: Σκέφτομαι σοβαρά να μην ξαναπατήσω σε εκλογικό τμήμα, ποτέ ξανά. Αρκετά με τους γελοίους!

Κωστής Γκορτζής είπε...

Fantomas, καλός ο τίτλος! Και η σκέψη σου, επίσης... :-)

Λεμέσια, σαφώς και το μπλογκ του Μιχ.Μιχαήλ είναι ΠΟΛΥ ενδιαφέρον. Παράλειψη η μη αναφορά του εκ μέρους μου. Μέσω του Γιώργου Πήττα, οι αξιόλογοι μπλόγκερς και σχολιαστές αυξάνονται. Μαζί και οι ελπίδες μας... :-)

brexians είπε...

καλημερα και καλη εβδομαδα

@φαντομας ωρα να ετοιμαζεις τα χαρτια σου για αλλη χωρα..πριν φυγεις ασε πισω την ιθαγενεια σου τα ηθη και τα εθιμα και οτι αλλο σε κανει Ελληνα ουτως ωστε να αφομιωθεις αμεσα απο την νεα σου πατριδα...
βαρεθηκα να ακουω βλακειες...
αμα θες να διωρθωσεις τα πραγματα, σηκωνεις τα μανικια και ριχνεσαι στην δουλεια και στον αγωνα, τα υπολοιπα ειναι κοινωνικη κριτικη εκ του ασφαλους και απο το βολικο καναπεδακι που αραζεις !!!
κανε κατι αντι να κριτικο-φιλοσοφο-ιστολογεις...
ΥΓ
μια απεργεια πεινας για παραδειγμα, νομιζω θα σου ηταν οτι πρεπει... για οποιοδηποτε θεμα σε ενοχλει....
συγνωμη Κωστη αλλα ολο στην κριτικη ειμαστε και απο πραξη τιποτα!

σχολιαστής είπε...

Παιδιά, δεν επιμένω, θα πάω στα ιστολόγια που αναφέρθηκαν, για να προσπαθήσω να καταλάβω πως κάτι τόσο καταστροφικό μπορεί να είναι καλό.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Δημήτρη, μάλλον αδικείς τον Fantoma.
Και του 'την πέφτεις' χωρίς να γνωρίζεις αν κάνει κάτι εκτός από κριτική και χωρίς αυτός να γνωρίζει αν εσύ είσαι σε ...απεργία πείνας. :-)
Συμφωνώ μαζί σου ότι δεν πρέπει να μένουμε στην κριτική των πραγμάτων αλλά να προτείνουμε ό,τι εμείς νομίζουμε εφικτό ως ενεργητική αντίδραση στο μπάχαλο (πάντως η απεργία πείνας είναι παθητική αντίδραση :-) ).
Αλλά η κατάσταση πλέον έχει βαλτώσει τόσο, και το σύστημα έχει 'χτίσει' τόσα αδιέξοδα, που οποιαδήποτε πρόταση κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως ουτοπιστική και 'αιθεροβαίνουσα'.
Η δική μου πρόταση, όμως, που την εφαρμόζω στην πράξη, είναι να αρχίσουμε πολεμώντας πρώτα το φασιστικό 'εγώ' του καθενός μας και να συνεχίσουμε σε τοπικό επίπεδο (στη γειτονιά, στον Δήμο) την προσπάθεια επαναπολιτισμού μας.
Και, βεβαίως, ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΠΟΧΗ από την ...ποτίστρα της κάλπης.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Σχολιαστή, στα μπλογκς που αναφέρομαι θα βρείς ενδιαφέροντα επιχειρήματα υπέρ και κατά. Σε 'παραπέμπω' για σφαιρική ενημέρωση και όχι για να σε πείσω για το σωστό ή λάθος της γνώμης σου... :-)

brexians είπε...

δεν αδικο κανεναν
απλα του προτεινα ενα τροπο δρασης

μπας και τον τσαντισω και κανει κατι

Unknown είπε...

Ν' αγιάσει το στόμα του, με μία ένσταση: Το πρόβλημα δεν είναι πως δεν επεβλήθηκαν ποινές. Οι ποινές το περί διακαίου αίσθημα του κοινού θα ικανοποιούσαν αλλά τίποτε παραπάνω. Το πρόβλημα έιναι πς δεν αντιμετωπίζονται και δεν αίρονται οι αιτίες.

Anastassios είπε...

@ταξιδευτή:

δεν με ενοχλούν -εδώ και χρόνια- οι επιθέσεις, ανθρώπων που χάνουν το δάσος χάριν του δέντρου. Κι εσύ κριτική έκανες(στο δέντρο)και μάλλον άστοχη. Δε με τσάντισες, προκάλεσες μόνο την εύλογη απορία μου: από όσα είπα, εγώ είμαι το πρόβλημα; Που ούτε καν με έχεις δει ποτέ στη ζωή σου ούτε καν έχεις ιδέα αν είμαι ένας ακόμα συμβιβασμένος ή κάποιος που παράλληλα με όσα λέει, μάχεται για να αλλάξει μοίρα ο τόπος; Γιατί τέτοια ευκολία, κύριε ταξιδευτή μου;;;(άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου...)

Η απάντηση μου ωστόσο στην αγωνία σου να "κάνω κάτι", είναι απλή(κι ας ακούγεται απλοϊκή):

I'm working on it!(και δεν κάνω πλάκα ούτε ξεκίνησα χθες. 25 χρόνια σας φτάνουν;;;)

Ο Καπετάνιος έχει δίκιο(απόσταγμα ασφαλώς της μεγάλης πείρας του):

στο λαβύρηνθο της νεοελληνικής πραγματικότητας, όλα έχουν φτιαχτεί έτσι ώστε, όλοι οι δρόμοι είτε να οδηγούν στη λαμογιά είτε σε αδιέξοδα. Αν το έχεις προασπαθήσει μερικές φορές(να κάνεις τη διαφορά), δεν χρειάζεται να είσαι ο Αινστάιν για να καταλάβεις ότι, με τις υπάρχουσες δομές, θα φας τα μούτρα σου.

Δεν είναι λοιπόν απλά τα πράγματα, αποφασίζω να κάνω κάτι εγώ και ο γείτονας και πολλοί άλλοι και, ως δια μαγείας, όλα γίνονται όπως πρέπει(άσε που δεν υφίσταται η απαραίτητη "κοινωνική συνείδηση" στην Ελλάδα για τέτοια εγχειρήματα και επομένως, ο καθένας από μόνος του δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα, σε μεγάλη κλίμακα). Αν ήταν άλλω τα πράγματα διαφορετικά, δε θα ομονοούσαμε όλοι μας -με περισσή απογοήτευση και υποννοώντας πολλά δεινά- ότι "στην Ελλάδα ζούμε...".

Παράλληλα, ελπίζω να μου επιτρέπεις να τα παίρνω ενίοτε στο κρανίο. Είναι νομίζω πιο υγιές από το να έρθω σπίτι σου(ή στο μαγαζί σου) και να σου πετάξω μια μολότωφ στο κεφάλι. Να μου επιτρέπεις να εκφράζω με τον τρόπο μου, τη δική μου αγανάκτηση για μία χώρα που από τη μία "πουλάει" στην παγκόσμια κοινότητα, σπουδαίους -πράγματι- Ολυμπιακούς Αγώνες(βιτρίνα δηλαδή και δη, για μόλις 15 ημέρες -έκτοτε, όλα τα έργα ρημάζουν)αλλά από την άλλη, είναι ανήμπορη να συμμαζέψει τη διαχρονικά τραγική, εσωτερική της πραγματικότητα. Τα μεταξωτά βρακιά, θέλουν και επιδέξιους κώλους. Δημιουργήσαμε το 04 με τους Ολυμπιακούς, μια εικόνα στη διεθνή κοινότητα, που δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε έκτοτε όχι με συνέπεια, αλλά ούτε καν με αξιοπρέπεια. Κοινώς, κάναμε μια(νέα) τρύπα -μαύρη και δισεκατομυρίων- στο νερό(δημόσιο χρέος)

Εξέφρασα μια απλή διαμαρτυρία. Σε δέκα-δεκαπέντε αράδες όπως δεκάδες άλλοι σχολιαστές εδώ και αλλού, λοιπόν. Και πιστεύω το έκανα κόσμια(και μη νομίζεις πως τώρα δα απολογούμαι -αντίθετα, αισθάνομαι πως εξηγούμαι σε παιδάκι 5-6 ετών που δεν κατανοεί τα αυτονόητα). Δίχως μολότωφ, δίχως καδρόνια, δίχως να σπάω και να καταστρέφω ξένες ιδιοκτησίες. Εκτός κι αν όλοι αυτοί που τα σπάνε από άκρη σ' άκρη στη χώρα, επί ώρες, μέρες, πιστεύεις πραγματικά πως "κάνουν κάτι"...

(αυτοί κι αν είναι "επαναστάτες του καναπέ": τη μία μέρα διαλύουν το σύμπαν, θεωρώντας πως είναι περίπου αντίστοιχοι του Κολοκοτρώνη και τις υπόλοιπες 10 ...παίζουν playstation κάπου στην Εκάλη -ο άτυχος και συμπαθής κατά άλλα Αλέξης, δεν ζούσε σε καμιά φτωχογειτονιά, στα βόρεια προάστεια έμενε. Τί ήξερε αυτός και σε τί ενοχλούνταν από το "σύστημα"; Είναι "μόδα" όμως στην Ελλάδα να εμφανιζεσαι ως "αναρχικός" και ειδικά στα Εξάρχεια, τα "Ζωνιανά" της Αθήνας. Όπου εδώ και 30 χρόνια έχει καταλυθεί κάθε έννοια νομιμότητας και κουμάντο κάνουν οι "αντιεξουσιαστές" -αυτός είναι και ο λόγος που δεν πάω μία τους πολιτικούς μας. Πράσινους, μπλε και ...ασπρόμαυρους. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ)

Αυτά και ελπίζω να ικανοποίησα την περιέργειά σας.

Επί τη ευκαιρία Κωστή, θέλω να εκφράσω μία απλή απορία: με ποιά λογική προσβλέπει ο Αλογοσκούφης στην "φορολογική συνειδήση" του έλληνα; Όταν η κυβέρνησή του -όπως και όλες που προηγήθηκαν- είναι ανίκανη να του παράσχει στοιχειώδη ασφάλεια; Θα κόψει ποτέ ξανά απόδειξη ο έμπορος που του έκαναν στάχτη το μαγαζί στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας 100 φορές μέσα σε λίγα χρόνια, οι "γνωστοί-άγνωστοι";
Ε;

(ρητορικό το ερώτημα)

Κωστής Γκορτζής είπε...

Την ίδια απορία έχω κι εγώ!

Και μια παράκληση. Τα συναισθήματά μου για την απώλεια μιας δεκαπεντάχρονης ζωής (με οποιεσδήποτε συνθήκες) είναι τέτοια που δεν θέλω να συμμετέχω σε οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα...
Γι αυτό και δεν ανάρτησα κάποιο 'επίκαιρο' θέμα. Μια, όμως, που θίχτηκε -πλαγίως- το θέμα, μπορώ να βάλω έναν τίτλο της σκέψης μου με βάση όλα όσα έχω επισημάνει κατά καιρούς για την πορεία της κοινωνίας μας.
ΑΥΤΟΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ.

brexians είπε...

κωστη με ολο τον σεβασμο να απαντησω στον φαντομα συντομα εδω...
το να εισαι συμβιβασμενος και πραγματιστης το καταλαβαινω...
αδιεξοδα δεν υπαρχουν αμα εχεις κεφι, μερακι, θυμο για τα αδικα που συμβαινουν βρισκεις τροπους.
αν νομιζεις οτι σου προτεινα δραση κουκουλοφορου κανεις λαθος... ειναι πρακτικη που δεν ασπαζομαι...

απλα εχεις τον τροπο μεσα απο τα δικαιωματα που σου δινει το συνταγμα να κανεις ας πουμε μια μυνηση στον αρχηγο της αστυνομιας... για ολα αυτα που δεν εκανε μεχρι τωρα...
καλο δικηγορο θα βρεις πιστευω...

και επαναλαμβανω οτι μια απεργια πεινας ειναι η αρμοζουσα αντιδραση σου στο αδικο κρατος....
ετσι αντιλαμβανομαι εγω τα πραγματα μεσα απο το παιδικο μυαλο του εξαχρονου που κουβαλαω και το IQ ραδικιου που εχω...
απλα θα σου το ξαναπω...

η μεσα στο συστημα και συμβιβαζεσαι γιατι αυτο μας λες η εξω απο το συστημα κουκουλοφορος...

οχι φιλε μου υπαρχει και αλλος δρομος, αλλα μπορει να ματωσεις μεταφορικα η ουσιαστικα...

αντε ετοιμαζε το εισιτηριο και κανε το βημα να πας αλλου μαζι με ολους οσους κουβαλατε τετοια μυαλα...
και αφηστε εμας τους απλοικους πισω να βγαλουμε το φιδι απο την τρυπα.

ετσι κανατε παντα και την "κουκουλα, κρανος" την φοραγατε απλα για να δειχνετε...και για να μην σκουριασει το βλημα που κουβαλατε..

η Ελλαδα οσο και αν με πληγωνει αλλο τοσο με πορωνει...
αντε γεια και οταν ξυπνησεις πες και σε μας τους χαζους που ειναι το δασος για να το βρουμε..

συγνωμη Κωστη
αλλα τα "δευτροπριμα" δεν τα μπορω θελω "ορτσα" και ας μου φυγει η ψυχη στα "τακ"

Κωστής Γκορτζής είπε...

Ναι, αλλά εσύ από δευτερόπρυμα γύρισες όρτσα με μπότζα και κοντέψαμε να μπατάρουμε... :-)

Βάλε και καμμιά μούδα όταν φρεσκάρει το μυαλό σου με τα συμβαίνοντα γιατί εξακολουθείς ν' αρμενίζεις στραβά ως προς τον Φαντομά... :-)

Κωστής Γκορτζής είπε...

Καμηλιέρη, σωστή (όπως πάντα) η παρατήρηση...

Κωστής Γκορτζής είπε...

Fantomas, ρίξε τα ...μποφώρ που σηκώνει το μέσα σου για τον θαλασσοταξιδευτή. Αποδεικνύεται γκραν μαιτρ στο τσίγκλισμα... :-)

brexians είπε...

δεν μπορω να ηρεμησω το γιατι θα το διαβασεις σε εν γραμμα που γραφω τωρα με παραληπτες τον Βαγγελη και την Ντινα... και ολους οσους τους μοιαζουν...

ναι μποτζα ητανε!
αλλα μετα τι ωραια που αισθανεσαι, οταν η αδρεναλινη ρεει σε ολο το σωμα σου...
και ενταξει μουδαρω και ανεβαζω τζενοβα να παμε πιο ηρεμα λογω μερας..

Anastassios είπε...

Φίλε Κωστή, εσύ το είπες σεμνά, εγώ να το πω ως έχει: η βλακεία μερικών, ταίρι δεν έχει...

@ταξιδευτή της κοτσάνας

Έχω και εγώ μπλογκ, αν το πρόσεξες. Γράψε τις μπαρούφες σου εκεί, αν δεν σου αρκεί το δικό σου -μη μαγαρίζεις όμως το μπλογκ αυτό. Σεβάσου την ιστορία και το ποιόν του ανθρώπου που σε φιλοξενεί (και σε ανέχεται)

Προσπερνώ και καταθέτω μια προσωπική εμπειρία, πολύ φρέσκια.

Κολωνάκι, Δευτέρα, ώρα 16:20.

Μίαμιση μόλις ώρα πριν, έχω παρκάρει τη μηχανή μου επί της Σκουφά(νόμιμα), στο ύψος της Σίνα και συνεχίζω με τα πόδια στον ίδιο δρόμο. Αφού απόλαυσα μία όμορφη χειμωνιάτικη μέρα(όσον αφορά τις κλιματολογικές συνθήκες), με έναν καφέ στη Μηλιώνη, ξαναπήρα το δρόμο(και πάλι από τη Σκουφά)του γυρισμού.

Τίποτα δε θύμιζε την ομολογουμένως ύποπτη, σχετική ηρεμία της προ μίας ώρας διαδρομής. Ήδη,ευρισκόμενος μέσα στο καφέ, είχα αντιληφθεί τη μυρωδιά του δακρυγόνου... Με εύλογη ανησυχία, όσον αφορά την κατάσταση της μηχανής μου, προχωρούσα τώρα με γρήγορα βήματα, σε έναν δρόμο γεμάτο από περαστικούς, καταστηματάρχες, αστυνομικούς και κάμεραμεν, αλλά και πυροσβέστες. Ο λόγος απλός: ήδη από το ύψος κάποιας μεγάλης εκκλησίας, το ένα μετά το άλλο, αυτοκίνητα καμμένα, αυτοκίνητα σπασμένα, κατεστραμένα. Ανάμεσα τους 2 μέγαλα τζιπ, ένα μίνι και μία Πόρσε... Ούτε ένα σμαρτάκι δεν γλύτωσε.

Βρήκα τελικά τη μηχανή μου άθικτη -και έφυγα με βαθειά ανακούφιση.

Ποιός όμως αμφιβάλλει ότι για όλα αυτά, την ευθύνη την έχουν οι εκάστοτε κυβερνώντες;
Ας είχαν δώσει στην χώρα την εικόνα μιας ευνομούμενης πολιτείας και τότε να βλέπαμε ποιοί θα είχαν λόγο να παριστάνουν τους "επαναστάτες" από μόδα. Αλλά τώρα, με την ασυδοσία/αδιαφορία που κυριαρχεί για τους "αντιεξουσιαστές", "έχει πλάκα" να μαζεύεται ο νεαρόκοσμος στα Εξάρχεια τα βράδυα, ακόμα και από περιοχές άσχετες και πλήρως συμβιβασμένες με το σύστημα όπως είναι τα βόρεια προάστεια, μόνο και μόνο για να γιουχάρει, να προκαλέσει την αστυνομία...

Καμιά φορά όμως, η απόσταση ανάμεσα στην 'πλάκα' και την 'τραγωδία' είναι πολύ μικρή. Τόση, όση χρειάζεται μία σφαίρα για να την εκμηδενίσει.


Κωστή, δεν θα επανέλθω, προκειμένου να αποφορτίσω το κλίμα. Ο τύπος επιμένει να κοιτάζει το δάχτυλο...(μύωψ;)

Κωστής Γκορτζής είπε...

Δημήτρη, έτσι, με τη τζένοα να τραβάει γλυκά...
Αν αμφέβαλα για τους λόγους της ...φουρτούνας σου, θα 'θυμόμουν' κι άλλα ...ναυτικά παραγγέλματα. :-)))

Δεν πρέπει, όμως, να ξεσπάς την οργή σου επειδή ΝΟΜΙΖΕΙΣ ότι ο άλλος είναι 'απέναντι'. ΔΕΝ είναι!

Δεν θα μιλήσω για τον φόνο του παιδιού και της κοινωνίας...
ΤΕΛΟΣ!

brexians είπε...

φαντομα (αυτοπτη μαρτυρα, και trendy Δημοκρατη), ευχαριστω για τις υποδειξεις θα τις λαβω σοβαρα υποψην μου την επομενη φορα...οταν τις καταλαβω...

Κωστη δεν εχω λογο να απολογηθω σε κανενα ειμαστε ολοι υπευθυνοι για αυτα τα χαλια...
και οποιος βγαζει την ουρα του απεξω ειναι "ρίψασπις" και ας μην το καταλαβαινει απο πνευματικη η πολιτικη ανεπαρκεια..
Καληνυχτα και συγνωμη αλλα αυτα εχουν τα ιστολογια (αντιπαραθεση)

Ανώνυμος είπε...

Κωστη, πιστευω οτι αυτοι οι νεαροι ποθ καταστρεφουν τις περιουσιες μεροκαματιαριδων δεν πιστευουν σε κατι, ουτε αντιδρουν για καποια συγκεκριμενη αιτια.Και πιστευω οτι ο Λαζοπουλος εχει χασει λιγο την μπαλα, καθως σιγονταρει με τον τροπο του τετοιες ενεργειες. Πρεπει ολοι μας να ειμαστε προσεκτικοι σε οτι λεμε γιατι μπορει να δωσουμε αλλοθι σε κατι τετοιους αλητες.Επισης μπορρι να επικριθω γι' αυτο που θα πω αλλα πρεπει να επαναεξεταστει το θεμα του ασυλου, καθως πρεπει να ειναι ασυλο ιδεων και οχι γιαφκα τρομοκρατων.Συμφωνω οτι πρεπει να μην απαγορευεται η διακινηση των ιδεων(οποιες και αν ειναι) αλλα οχι να συμβαινει αυτη η αλητεια. Τελος θα ηθελα να σχολιασεις την σταση του πρυτανη του πολυτεχνιου αθηνων που αφησε την σχολη στο ελεος των γνωστων-αγνωστων.

Ανώνυμος είπε...

σορρι για καποια λαθακια αλλα 3 την νυχτα ειναι λιγο δυσκολο το γραψιμο. σορρι και παλι.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Εξερευνητή, την άποψή μου την είπα σε προηγούμενο σχόλιο μονολεκτικά.
Κοινωνική ΑΥΤΟΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ. Τόσο ο φόνος του παιδιού (από ένα αποσαρθρωμένο κράτος), όσο και όσα ακολούθησαν (από μια αποσαρθρωμένη κοινωνία).
Όσο διαρκεί ο κουρνιαχτός, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η τραγωδία προηγείται πάντα της κάθαρσης, διαδικασία επώδυνη αλλά και ελπιδοφόρα.
Ο πόνος έχει ακόμα δρόμο...

o kairos είπε...

Κωστα,σηκω.Οι καιροι φωναζουν.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Όρθιος είμαι και σε θέση μάχης. Και όλο μου το σόι...
Κι έχει και ψοφόκρυο εδώ στα Βόρεια!

Αλλά, νοιώθω ηλιθιος Δον Κιχώτης που άντε τον γκρεμίσαμε τον 'ανεμόμυλο', μετά τι; Γι αυτό και δεν γράφω τίποτα. Και κάθε βράδυ πολεμάω και τον εαυτό μου...

brexians είπε...

Φωνές
Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες
εκείνων που πέθαναν, ή εκείνων που είναι
για μας χαμένοι σαν τους πεθαμένους.

Κάποτε μες στα όνειρα μας ομιλούνε·
κάποτε μες στην σκέψι τες ακούει το μυαλό.

Και με τον ήχο των για μια στιγμή επιστρέφουν
ήχοι από την πρώτη ποίησι της ζωής μας --
σα μουσική, την νύχτα, μακρυνή, που σβύνει.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης (1904)

Κωστής Γκορτζής είπε...

Ακριβώς@

Ανώνυμος είπε...

Κωστή κοιτά να δεις πως τα φέρνει η ζωή. Αεροπρόσκοποι που κατασκευάζουν ή μάλλον ναυπηγούν από τη αρχή, ένα μοντέλο τριπλάνου του Α΄ πολέμου Fokker Dr. I, μου ζήτησαν τη βοήθεια για τον σχεδιασμό και την κατασκευή των πηδαλίων. Προβληματίσθηκα για το υλικό κατασκευής, γιατί για το σχέδιο έχω έτοιμο πρόγραμμα προσομοίωσης των δεδομένων από το μακαρίτη τον συγκάτοικό μου τον Στ. Αναστασίου τον σοφό. Επειδή ήταν το αστέρι του ΚΕΤΑ και της ΠΑ, πιθανών να τον ξέρεις ή να άκουσες γι΄ αυτόν. Μια λύση ήταν το ξύλο για το οποίο είμαι άσχετος. Ψάχνοντας λοιπόν για τις ιδιότητες του ξύλου έπεσα πάνω στον Κακαρά και στο βιβλίο του. Απευθύνθηκα και σε ένα φοιτητή του παλιό για βοήθεια και μου είπε αυθορμήτως τα καλλίτερα για τον δάσκαλο. Τελικά θα το κατασκευάσουμε με πανί παραδοσιακά με συρμάτινο σκελετό. Ξύλο θα βάλω σε βοηθητικά πτερύγια σταθερά κάτω από το stabilizer παράλληλα και με κλήση από τον οριζόντιο άξονα 60ο, για ν΄ αποφύγω όσο το δυνατόν την πλαγιολίσθηση λόγω της μεγάλης επιφάνειας των πτερύγων. Ο λόγος που ήθελα ξύλό στα πηδάλια ήταν το μεγάλο φορτίο άνοσης που δημιουργείται, τα παιδιά όμως επιμένανε παραδοσιακά. Συντηρητική γενιά, θέλει να επαναλαμβάνει τα λάθη των παλιών για να λούζεται με το αποτέλεσμα που προκαλεί πιτιρίδα.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Μιχάλη, χαίρομαι που 'διασταύρωσες' την αξία του καθηγητή. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη καταξίωση από αυτή που αναγνωρίζουν οι μαθητές σου...
Όσο για τα αεροναυπηγίστικα, κι εδώ ισχύει το 'παθαίνω' και 'μαθαίνω'. :-) Στο τέλος, είμαι σίγουρος ότι θα το φτιάξουν!

Arkin είπε...

Αν και λίγο καθυστερημένα, θέλω να κάνω ένα σχόλιο για όσα συζητήθηκαν με αφορμή την τρέχουσα επικαιρότητα.

Έχω βαρεθεί να ακούω τη φράση "στην Ελλάδα ζούμε" ή "αυτή είναι η Ελλάδα, τι να κάνουμε". Οι Ελλάδα είμαστε εμείς και είναι στο χέρι μας να την αλλάξουμε. Ουσιαστικά όποιος την χρησιμοποιεί δεν δηλώνει τίποτα παραπάνω από το ότι συμβιβάστηκε.

Από την άλλη, η αποχή από τις εκλογές είναι κατά τη γνώμη ο πιο βλακώδης τρόπος αντίδρασης στην πραγματικότητα. Αρνούμενος το πιο βασικό δικαίωμα (και υποχρέωση) ενός πολίτη, απλά παραχωρείς στους κυβερνώντες (με τους οποίους διαφωνείς) τη δυνατότητα να κάνουν ό,τι θέλουν.
Θεωρώ πολύ δύσκολο για κάποιον να μην υπάρχει ούτε ένα κόμμα που να τον εκφράζει. Αλλά ακόμα και έτσι να είναι, ας μαζευτεί με τους υπόλοιπους που δεν εκφράζονται από κανένα κόμμα και ας φτιάξουν ένα. Κι αν δουν ότι είναι αδύνατον με βάση το πως λειτουργεί το σύστημα, ας βγουν κι ας διαμαρτυρηθούν.
Όταν αποφασίζει κάποιος να απέχει από τις εκλογές, η μόνη μορφή αντίδρασης που του μένει είναι η δημόσια διαμαρτυρία. Αν δεν το κάνει ούτε αυτό, τότε μετατρέπεται σε έρμαιο της εξουσίας.

Η μεγαλύτερη πληγή για τη χώρα μας είναι "αυτοί που σιωπούν".

Υ.Γ. Τα παραπάνω δεν απευθύνονται σε κάποιον συγκεκριμένα, είναι απλά σκέψεις που προέκυψαν από την παραπάνω συζήτηση.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Arkin, σεβαστή η επιχειρηματολογία σου (παρά τους χαρακτηρισμούς της αντίθετης από εσένα... :-) ), σκοπεύω να καταθέσω και τη δική μου σε ξεχωριστό κείμενο (χωρίς χαρακτηρισμούς της αντίθετης από τη δική μου :-) ).
Πάντως, στις διαπιστώσεις του σχολίου σου για τη στάση του 'λαού' και την κατάσταση του πολιτικού συστήματος, συμφωνούμε.

Anastassios είπε...

Έπρεπε να καεί το σύμπαν, να χάσει η ΝΔ το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις για να βγει ένας πρωθυπουργός και να αναλάβει την ευθύνη για ένα σκάνδαλο.

Έστω κι έτσι, είναι μια μικρή, πρωτοφανής για τα πολιτικά δεδομένα της χώρας μας, πρόοδος.

Το θέμα είναι ότι κανείς δεν έχει πια το κουράγιο να βγει και να του πει "μπράβο". Αυτά που αλλού θεωρούνται αυτονόητα(η ανάληψη των ευθυνών), εδώ μόλις που τα ανακαλύπτουμε..

brexians είπε...

καλησπέρα..

Κωστής Γκορτζής είπε...

...Καλημέρα Δημήτρη (βλέπω ότι δεν έχεις σχόλιο για τον Fantoma και χαίρομαι :-)))) )