24.11.08

Κρίση

Για να πω την αλήθεια, μια και οι μάλλον πολυπρωτοβάθμιες οικονομικές γνώσεις μου, όπως και οι μαθηματικές, δεν βοηθούν ιδιαίτερα, διαισθάνομαι, παρά καταλαβαίνω, ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση οφείλεται βασικά στη διακίνηση αεριτζίδικου χρήματος -χωρίς αντίκρυσμα, δηλαδή- σε τεράστιες ποσότητες. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλοί αρμοδιότεροι, και κατάλληλα σπουδαγμένοι, από εμένα για να αναλύσουν, προσδιορίσουν και προσπαθήσουν να επιλύσουν το πρόβλημα.
Αυτό που με προβληματίζει είναι η προσπάθεια του ελληνικού πολιτικού συστήματος στο σύνολό του να 'σπεκουλάρει' κατά το δοκούν του καθενός κομματικού συμφέροντος προτείνοντας γενικά τα ίδια με φραστικές παραλλαγές, επιμένοντας παράλληλα να ασχολείται με τη Μονή Βατοπαιδοίου (η ορθογραφία, είπαμε και παλιότερα, σωστή και το Μονή με προφορά Κοζανίτικη) και με τις απανωτές εκλογές-δημοσκοπήσεις για το ποιός είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.
Επειδή στις 963 δημοσκοπήσεις των τελευταίων τριών μηνών, ουδέποτε ερωτήθηκα κι εγώ να πω τη γνώμη μου, αναγκάζομαι να την καταθέσω εδώ.
Λοιπόν, προσωπικά, καταλληλότερος πρωθυπουργός εκτιμώ ότι θα ήταν αυτός που θα διέτασσε τους υπουργούς του να δημοσιεύσουν και να δικαιολογήσουν:
-Όλα τα προνόμια όλων των κλάδων της κοινωνίας ονομαστικά, πέρα από συλλογικές συμβάσεις και επίσημα μισθολόγια. (μαϊμού υπερωρίες, μαϊμού 'εκτός έδρας', επιδόματα συμμετοχής σε Συμβούλια και Επιτροπές, 'διαιτητικά δικαιώματα', επιδόματα ευθύνης, απαλλαγή φόρων, απαλλαγή εξόδων μετακίνησης, διάθεση κρατικών αυτοκινήτων κλπ).
-Πόσοι, και ονομαστικά, δημόσιοι υπάλληλοι είναι 'αποσπασμένοι' σε θέσεις άσχετες με τα τυπικά προσόντα με τα οποία προσλήφθηκαν στο δημόσιο (π.χ. πόσοι εκπαιδευτικοί διεκπεραιώνουν ρουσφέτια αποσπασμένοι σε βουλευτικά γραφεία, πόσες καθαρίστριες είναι σε διοικητικές θέσεις και και) και αν πληρώνονται σύμφωνα με αυτά ή σύμφωνα με τα προσόντα που απαιτούνται για να σηκώνουν το τηλέφωνο...
-Από ποιούς και γιατί 'χρηματοδοτούνται' τα διάφορα κλαδικά Ταμεία. Έτσι, πιθανώς να κατανοήσω γιατί πληρώνω τα Ταμεία των δικηγόρων και των Δικαστών σε κάθε νομική πράξη (αυτοί δεν παίρνουν μισθό ή αμειβή ώστε να τους γίνονται κρατήσεις από αυτά;). Γιατί πληρώνω τον ΟΓΑ, γιατί πληρώνω το Ταμείο των αυτοκινητιστών, γιατί πληρώνω το Ταμείο των Μηχανικών, γιατί πληρώνω το Ταμείο των δημοσιογράφων αγοράζοντας εφημερίδα (ούτε αυτοί παίρνουν μισθό; ούτε ο ...Χατζηνικολάου;), γιατί πληρώνω και το ρεύμα του μακροσυγγενή μου συνταξιούχου διοικητικού της ΔΕΗ, γιατί επιμερίζομαι το κόστος από τη δωρεάν αεροπορική μετακίνηση του υπάλληλου της Ολυμπιακής, γιατί πληρώνω ΕΡΤ χωρίς να τη βλέπω.
-Ποιοί είναι οι ιδιοκτήτες των CAYEN και παρόμοιων οχημάτων, όπως και των διάφορων 'ανακτόρων' στα πολυτελή -και όχι μόνο- προάστεια.
-Κατάλογο όλων των offshore εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με το μετοχολόγιό τους και τα φορολογικά προνόμιά τους. Το ίδιο με τις Α.Ε., Ο.Ε., ΕΠΕ κλπ.
και, τελικά,
-γιατί ο συμπαθής βοθρατζής μου δεν μειώνει το, χωρίς απόδειξη, αντίτιμο για την ...αναρρόφηση που είχε αυξήσει όταν αυξήθηκε και το πετρέλαιο, τώρα που το πετρέλαιο είναι τζάμπα;;

Μπας και συνειδητοποιήσουμε ότι τελικά μάλλον ακατάλληλοι είμαστε εμείς για να διαλέξουμε τον καταλληλότερο, βολεμένοι στα αόρατα 'κεκτημένα' και αγωνιζόμενοι στο πώς θα αυγατίσουμε μόνο τα δικά μας...

Ζητάω πολλά;


-

8 σχόλια:

Captain Harbour είπε...

Καλημέρα σας,

Όλα όσα ζητάτε αντιβαίνουν στην λογική του κοτζαμπαση που μας έρχεται απο την περίοδο της τουρκοκρατίας. Κοντά 190 χρόνια Ελληνικού κράτους όλα λειτουργούν μαϊμουδιστικα.
Στην εξεταστική διαγκωνίζονται οι πολιτικοί μας πατέρες και μητέρες για το ποιος θα κάνει την καλύτερη μαϊμουδια ώστε να μπερδευτεί εντελώς ο κόσμος.
Στα ασφαλιστικά ταμεία συνεχίζεται το αρματολίκι. Ληστρικές επιθέσεις γίνονται καθημερινά, όπως τότε που μας έδιναν δάνεια και τα τρωγανε κάποιοι ήρωες.
Και άλλα πολλά

Κωστής Γκορτζής είπε...

Καλημέρα μελετηρέ φίλτατε! :-)

Έχεις δίκιο για την εξεταστική, μόνο που ο 'κόσμος' δεν είναι καθόλου μπερδεμένος γιατί η πλειονότητά του ασκεί την προσωπική του λαμογιά καθημερινά... Είναι στο DNA μας τελικά. :-)

Stazybο Hοrn είπε...

Αν δεν έχετε πρόβλημα με το μακροσκελές αγγλικό κείμενο, είναι εξαιρετικό, για να αντιληφθούμε πολλά πράγματα:

http://www.ft.com/cms/s/0/66c87994-aec1-11dd-b621-000077b07658.html

Κωστής Γκορτζής είπε...

Εξαιρετικό από κάθε άποψη!
Μήπως, λέω μήπως, χρειαζόμαστε κι εμείς μια αντίστοιχη καταστροφή για να ξεκινήσει η κοινωνία μας από την αρχή;

Ανώνυμος είπε...

Φίλτατε Κωστή νομίζω ότι μπερδεύεις πράγματα και καταστάσεις για να καταλήξεις τελικά στο αβανταδόρικο του συστήματος όλοι ίδιοι είναι και ότι για τα χάλια μας φταίει η παλιανθρωπιά μας. Ο νεοφιλελευθερισμός είναι το σύστημα που θεραπεύεται από αυτούς που θεωρούν ότι το κράτος των πολιτών και των κανόνων δικαίου, μπορεί και οφείλει να υπηρετεί και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των οικονομικά δυνατών. Καταργούν τα εθνικά σύνορα για να εισάγουν το προϊόν που παράγουν με σκλάβους σε «χώρες» γκέτο, με φοβερές συνέπειες στην αγορά των απανταχού ντόπιων, είναι οι τράπεζες που γίνονται νόμιμοι τοκογλύφοι και επιβάλουν στις «κυβερνήσεις με τις χαριτωμένες βασιλοπούλες και αρχοντοπούλες που εκπαιδεύονται στο χορό της Σαλώμης», να επιδοτούν και να διαχειρίζονται την ανεργία που επιβάλουν και μέσω των ΜΜΕ που ελέγχουν, ξεχωρίζουν τους ανθρώπους σε βιώσιμους και νεκρούς που δεν τους το είπανε ακόμα. Τι έμενε λοιπόν σ΄ αυτό το κράτος «μαϊμού» των απανταχού Ψωμιάδιδων; Ο έλεγχος της κοπής και διάθεσης (μοίρασμα) του χρήματος. Αποφάσισαν λοιπόν αυτοί οι αποθρασυμένοι από τη βλακεία μας άπληστοι, ότι μπορούν να κάνουν κι αυτό με το μηχανισμό ή την πρακτική των «δομημένων ομολόγων». Κι όταν αυτά κατέρρευσαν αποφάσισαν οι πονηροί ότι εμείς τα κορόιδα θα καλύψουμε την ζημιά από τον κρατικό κορβανά για να επιβιώσει το σύστημα που οδηγεί το κράτος των πολιτών στην ολοκληρωτική τους ιδιοκτησία. Και αντί να μιλάμε σεβαστέ μου καπετάνιε και άξιε ναύαρχε για την αναθεώρηση των συνθηκών του Μάαστριχ και της Λισσαβόνας, για το εθνικό σύνορο του κράτους με την επιβολή δασμών για τα προϊόντα των σκλάβων, μιλάμε για τον ασύδοτο βοθρατζή και τον διαπλεκόμενο γκαλοπατζή. Και τελικά δεν μας ενοχλεί που σε μία τετραετία 460.000 στρέμματα Ελληνικής γης έγιναν ιδιοκτησία μιας άπατρις και πατριδοκάπηλης εκκλησίας, αλλά μας χαλούν τα κάποια χαριστικά μέτρα που κακός έχουν ομάδες προνομιούχων εργαζομένων. Γιατί φίλε πίσω από τη «κατσαρόλα» που κτυπούσαν οι «υπερασπιστές του δικαίου και της τιμιότητας σεμνά και ταπεινά» ήταν το ανεξέλεγκτο κέρδος αυτών που πολλαπλασίασαν τις πωλήσεις των πολυτελών αυτοκινήτων και όχι μόνο εις βάρος των πολλών. Ότι μας φταίει έχει ονοματεπώνυμο και η λάθος πολιτική επιλογή διορθώνεται με συνειδητοποιημένη αλλαγή που συνοδεύεται με φάσκελο αγανάκτησης. Σαν Έλληνες βρε αδελφέ, σαν Έλληνες και όχι σαν «ρωμιοί ραγιάδες». Προσκυνώ καληνυχτίζων! Μιχάλης ο μέτοικος

Κωστής Γκορτζής είπε...

Μιχάλη, απορώ πώς με τόσους συνειδητοποιημένους Έλληνες που καταλαβαίνουν τι φταίει, πώς φτάσαμε ως εδώ...
Φίλε μου, δίκιο έχεις σ' αυτά που περιγράφεις. Αν μου δώσεις κι έναν λόγο που τα αφήσαμε να γίνουν έτσι, και τώρα τα (κατα)κρίνουμε...
Μήπως γιατί βολευόμαστε ο καθένας στις δικές του παρανομίες; :-)

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω Κωστή ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κ. Σημίτης εργάστηκαν σε ένα πολιτικό επίπεδο που ο Ελληνικός λαός δεν ήταν έτοιμος να το δεχθεί και να το κατανοήσει, με αποτέλεσμα ο καθένας μας να θεωρεί την ευρωπαϊκή πορεία αυτονόητη και τις προοπτικές της πανάκια για «πάσα νόσο και πάσα μαλακία». Καταλαβαίνω σαν ευρωπαϊστής, ότι ο στόχος της ευρωπαϊκής σύγκλισης επέβαλε συμβιβασμούς ιστορικούς και επώδυνους για τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Και μ΄ αυτούς τους συμβιβασμούς πετύχαμε στόχους που αν τους συζητούσαμε πριν 20 χρόνια θα γελούσαμε και θα λέγαμε ότι αυτά δεν γίνονται ούτε 2.300. Το τίμημα όμως κανένας δεν μας το εξήγησε. Θα σου θυμίσω ότι κάποιος Μ. Ανδρουλάκης μιλούσε για την ηθική της παγκοσμιοποίησης ότι δηλ. ο Κινέζος που παίρνει από τον ευρωπαίο βιομήχανο 2€ ημερομίσθιο τουλάχιστον δεν πεθαίνει από τη πείνα. Κανένας όμως δεν μας εξήγησε πόσα θα στοίχιζε στον ευρωπαίο ο κινέζος αν τον χρησιμοποιούσε σαν δούλο. Γιατί το «περιουσιακό στοιχείο» πρέπει να το ασφαλίσει, να το οικίσει, να το σιτίσει και να δημιουργήσει συνθήκες βιώσιμης αναπαραγωγής για να αυγατίσει τη «περιουσία» του. Ενώ με 2€ καθάρισε και έχει από πίσω του την τη ΝΔ και τους Ανδρουλάκηδες της γης έτοιμους να καταθέσουν τίμημα στο βωμό της βλακείας τους την εθνική επιβίωση και αξιοπρέπεια. Η συγκεκριμένη παγκοσμιοποίηση έχει τελειώσει πολιτικά και κυρίως ηθικά. Οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη δουλοπαροικία του μεσαίωνα και στην εξουσία της κληρονομικής αριστοκρατίας. Πιστεύω ότι πρέπει να υποστηρίξουμε πολιτικές που θα διαχειριστούν την αναθεώρηση των συνθηκών του Μάαστριχ και της Λισσαβόνας. Σε παγκόσμιο επίπεδο ενστερνίζομαι απόλυτα αυτό που είπε ο Μπιλ Κλίντον, « η παγκοσμιοποίηση χωρίς την ηθική της Ελληνικής σκέψης (των αρχαίων φυσικά) είναι φάρσα και παρωδία». Υπογράφηκε η συμφωνία με την Κίνα για τον θάνατο του εμποράκου και της Ελληνικής βιοτεχνίας. Πάλι βάλανε μπροστά μια ομάδα προνομιούχων εργαζομένων για να τελειώσουν οι ανόητοι την Ελληνικοί αγορά. Καλά να πάθεις εμποράκο της πλάκας, που όταν διαδήλωναν εργαζόμενοι μπροστά στο μαγαζί σου φώναζες, γιατί εμπόδιζαν τους πελάτες σου να μπουν μέσα. Καλά να πάθεις γιατί στήριζες και στηρίζεις κόμματα που και σήμερα και χθες υποστήριζαν και υποστηρίζουν ότι για την οικονομική κατάντια της χώρας φταίνε οι μισθοί των εργαζομένων. Καλά να πάθεις γιατί έκανες τις επιδοτήσεις εξοχικά και πολυτελή αυτοκίνητα. Παπάρα εμποράκο της πλάκας που πίστεψες ότι είσαι μέρος του κεφαλαίου, ψωριάρη νεόπλουτε, φτωχομπινέ.
Μιχάλης Ρούπας

Κωστής Γκορτζής είπε...

Μιχάλη, δεν διαφωνούμε στην ουσία των διαπιστώσεών σου. Απλά, εκτιμώ ότι πριν να σηκώσουμε τα μανίκια για να βρούμε κάτι καλύτερο από τα διάφορα Μάαστριχτ και να επιλύσουμε τις πολύπλοκες επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την προσωπική μας παγαποντιά προς τον διπλανό μας και όχι προς τους πολιτικούς που εμείς ψηφίζουμε. Δεν μου αρέσει να μιλάω και να ακούω για 'ανώριμο' και 'ανέτοιμο' λαό αφού, περιέργως, σε ατομικό επίπεδο εμφανιζόμαστε πανέξυπνοι και παντογνώστες. Το μεγάλο εμπόδιο στην πρόοδο δεν είναι η ιστορικά διαχρονική εκμετάλλευση του ανθρώπου από την όποια εξουσία. Το μεγάλο εμπόδιο είναι η συγγενής αδυναμία υπέρβασης του ατομισμού μας. Χρήσιμες οι οικονομικοπολιτικές αναλύσεις αλλά αν ο γείτονάς σου τρυπάει με το μπλακεντέκερ τους τοίχους στις δύο τα ξημερώματα, αν ο βοθρατζής σου θέλει τσερόκι και σκάφος χωρίς να αποδίδει τα προβλεπόμενα στον κοινωνικό κορβανά, αν και αν και αν, κανένα διαφορετικό Μάαστριχτ δεν θα βελτιώσει την κοινωνική επιβίωση, συμβίωση και διαβίωση.
Δεν λέω τίποτα διαφορετικό απ' όσα περιγράφεις για τον ...παπάρα εμποράκο. :-)

Δεν μου λέει τίποτα το φταίξιμο του ...εθνάρχη, του Σημίτη ή οποιουδήποτε άλλου. ΕΜΕΙΣ τους ανεβάζουμε εκεί και τους ανεβάζουμε για το προσωπικό μας συμφέρον. Μη μου πεις ότι μάθαμε στο σχολείο, ή στρώσαμε τον κώλο μας να διαβάσουμε, όλοι για τα διάφορα οικονομικοπολιτικά συστήματα ώστε να επιλέγουμε συνειδητά με βάση την ιδεολογία μας. Η ιδεολογία στην κοινωνία μας, στην πλειονότητα των 'υπηκόων' μας 'εμβαπτίζεται' όπως και η θρησκεία μας... Και μετά ...ψαχνόμαστε.