11.11.08

Λαογραφικά


Κάνετε κλικ στα κείμενα!

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κωστή φοβερό εύρημα. Καθρέπτης μιας εποχής όχι τόσο μακρινής χρονικά, όσο ποιοτικά σε σχέση με σήμερα. Θησαυρός καθρέπτης πολιτισμού και εθίμων.Πραγματική εξουσία το όργανο, επέβαλε τάξη ακόμα και στο κατούρημα.Το πρόβλημα στο έγγραφο αυτό δεν είναι το συντακτικό και η ορθογραφία αλλά ποιος ήξερε γράμματα να το διαβάσει. Καλύψαμε πολύ δρόμο φίλε και με όσες δυσκολίες και προβλήματα θα καλύψουμε κι άλλο. Διάβασα στην εφημερίδα ότι δημιουργείται και θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη έκθεση των τεχνολογικών επιτευγμάτων της αρχαιότητας με πρωτότυπες κατασκευές από τα σωσμένα αυθεντικά μηχανήματα και συσκευές. Μιχάλης

Ανώνυμος είπε...

Από τη μία φαίνεται αστείο, από την άλλη, δυστυχώς, ακόμη και σήμερα αναρριχούνται σε ψηλά αξιώματα άνθρωποι με πενιχρά προσόντα.



Υ. Γ. Σε λίγες μέρες, θα πάρω το πρώτο μου καινούριο αυτοκίνητο. :)
Όπελ κόρσα. Θα προτιμούσα ένα υβριδικό, αλλά δυστυχώς, έχει τα διπλάσια λεφτά...

Ανώνυμος είπε...

... άνθρωποι, σκύλοι και γυναίκες ...

Κωστής Γκορτζής είπε...

Μιχάλη, καλημέρα.
Δεν ξέρω για την έκθεση, ενδεχομένως να είναι η ίδια που εκτέθηκε και παλιότερα (στη Σίνδο, νομίζω) και ήταν πολύ ενδιαφέρουσα.

Λεμέσια, ως 'λαογραφικό' ντοκουμέντο το ανέβασα και ενδεικτικό του ότι διαχρονικά η δοτή εξουσία κάθε μορφής καταντάει γελοία μεν, τραγική (για τους εξουσιαζόμενους) δε, αν δεν εξασφαλίζεται η βαθιά κοινωνική μόρφωση του ...διατάσοοντος. :-)
Με το καλό το μαινούργιο τουτού!!!

Νεφελόεσσα, αυτή ήταν η πραγματικότητα ΤΟΤΕ και, παρά τα βήματα που έχουμε κάνει -όπως επισημαίνει ο Μιχάλης- πολλά από αυτά εξακολουθούν να παραμένουν επίκαιρα και σήμερα μακρυά από τις πόλεις. Όχι μόνο στη συμπεριφορά των εχόντων εξουσία αλλά και σε αυτή των νομιζόντων ότι έχουν εξουσία (π.χ.παππάδες)... αλλά και στα 'προβλήματα' που περιγράφει η περίφημη ...διαταγή.

αθεόφοβος είπε...

Eίναι μοναδική !
Την είχα δημοσιεύσει και εγώ στο παρελθόν.
http://atheofobos.blogspot.com/2007/07/1907.html

Κωστής Γκορτζής είπε...

Αθεόφοβε, sorry, μου ήρθε με μ'εηλ πρόσφατα... :-) Σπεύδω να σου στείλω ...συμπλήρωμα (άσε που μπορεί να το έχεις κι αυτό) :-))))

animal είπε...

Γιατί σας φαίνεται περίεργο αυτό το "άνθρωποι, σκύλοι και γυναίκες"; Ακόμη και σήμερα κυκλοφορούν ανάμεσά μας ανθρωποειδή που λένε με ύφος "γυναίκα και αυτοκίνητο δεν δανείζονται".

Κωστής Γκορτζής είπε...

Λένε και χειρότερα.... :-)

Psemma-me-ourá είπε...

Απ' τα Λαογραφικά (ωραιότατο το κείμενο) περάστε παρακαλώ και στα ...ψεμματογραφικά.

Σάς έχω ξαναπροσκαλέσει να ψηφίσετε κάποια από τα 36 μεγαλύτερα κοινωνικοπολιτικά ψέμματα αλλά...
δεν μασσήσατε...
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΤΕΙΤΕ όμως τώρα από τους φίλους μας τους ...ΗΠΑνους που έσπασαν κάθε ρεκόρ προσέλευσης στις κάλπες.

Παρακαλώ και πάλι εσάς και τους φίλους σας να έρθετε και να τα αξιολογήσετε/ψηφίσετε για να αναδειχτούν τα 7 μεγαλύτερα κοινωνικοπολιτικά ψέμματα: psemmatapsemmata.blogspot.com

Τρέξατε, τρέξατε...

Κωστής Γκορτζής είπε...

Αγαπητέ ...ψεύτη, :-) Ψέμμα το ότι 'ξαναπροσκλήθηκα'! Καλοδεχούμενος κι εσείς και η πρόσκληση αλλά απ΄ό,τι είδα ως 'ψέμματα' προς ψήφιση έχουν τεθεί και πολλές αλήθειες!
Θα ' μουν ψεύτης αν σας έλεγα ότι κατάλαβα το νόημα μιας τέτοιας 'αξιολόγησης'! :-)))

Arkin είπε...

Πέρα από όσα σχολίασαν οι υπόλοιποι, μου άρεσε ιδιαίτερα η φράση: "όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο γάιδαρος, ο Βάιος, όχι ο όνος".
Τρίτη δημοτικού μεν, ικανοποιητική κριτική ικανότητα δε (και σαρκασμός).

Όσο για τις γυναίκες που είδε να "ουρούν ορθίως"... Αυτός πώς τις είδε; (Θα μου πεις έξω, αλλά και πάλι...)

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

8-12-1907 Δύο μέρες μετά τη γιορτή του κάνει τις διαπιστώσεις του. Την εποχή που ο Καλαποθαράκος του "εμπρος" έχει οργανώσει το Μακεδονικό αγώνα, η κυβέρνηση παραπαιει, ο Μελάς σκοτωμένος Σιάτιστα από το 1904,και οι Ελληνες αποχαυνώνονται γιατί λέει η Τουρκία εκείνη τη χρονιά απέκτησε "Σύνταγμα".Κινημα Νεοτούρκων. Μετά ήρθε το 1909 με το στρατιωτικό αστικοδημοκρατικό κίνημα του συνταγματάρχη Ζορμπά. Τα μικρά και τα μεγάλα ....στην αναζήτηση σωτήρων.......
Μιλάμε για Καρδίτσα σύνορα σχεδόν δηλαδή.!

Απόστολος Στεργιάδης είπε...

Εκπληκτικός ο Χουρουφύλαξ !!!
(συγνώμη Υπονοματάρχης).