12.11.07

Δεν Εχουμε Ηλεκτρικο

Είναι πια κωμικοτραγικό.
Επί πέντε χρόνια, στην περιοχή που μένω -Τρίλοφος Θεσσαλονίκης- δεν έχει περάσει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ χωρίς να διακόπτεται το ρεύμα, συνήθως στιγμιαία, μία, δύο ή και πέντε φορές την ημέρα.
Το ψυγείο (να χέσω τους αυτοματισμούς τους) το εκλαμβάνει ως εκούσιο κλείσιμο και αρχίζει να κάνει απόψυξη.
Οι ηλεκτρικές συσκευές τα έχουν παίξει.
Η ανάρτηση κειμένων στον υπολογιστή γίνεται συμπτωματικά και με 'σταύρωμα' του ηλεκτρικού πίνακα μπας και μας αφήσει να ολοκληρώσουμε.
Τελικά μάλλον οι της ΔΕΗ (Δεν Εχουμε Ηλεκτρικο) ...ολοκληρώνουν επάνω μας και, αντί να μας πληρώνουν για την ευχαρίστηση που τους προσφέρουμε, μας ζητούν και το μισό μηνιάτικο για ....γ@#$%σιάτικα!
Νισάφι!
Άει σιχτήρ πιά!

30 σχόλια:

Lion είπε...

Καλησπερα Καπετανιε,

σε νιωθω - αν και μονο θεωρητικα. Εχω μεινει ελαχιστες φορες απο ηλεκτρικο και μονο στις περιπτωσεις που _ηξερα_ οτι θα μεινω (προειδοποιημενα δλδ.). Καταλαβαινω την αγανακτηση σου.

Δεν ξερω αν η προταση μου ειναι πραγματοποιησιμη: μηπως να εβαζες 1-2 φωτοβολταικα στην σκεπη του σπιτιου σου; Η μηπως καποιον ανεμομυλο; Μαζι με μια συστοιχια μπαταριων. Δεν θα σε καλυψει πληρως αλλα τουλαχιστον τον υπολογιστη και το ψυγειο (και αλλα ευπαθη ηλεκτρονικα, αν εχεις) για 4-5 ωρες.

Εδω στην Κουτοφραγκία (που ως γνωστον εχει περισσοτερο ηλιο και λιγοτερο μυαλο απο την Ελλαδα) πανε σιγα σιγα να μας τα κανουν υποχρεωτικα αυτα για καθε σπιτι. Δλδ. τεχνικα εισαι καλυμμενος - μπορεις να αγορασεις τα παντα.

Κωστής Γκορτζής είπε...

καλησπέρα Δρακολιόνταρε, ξεκινάω μελέτη!
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Είναι ψιλοακριβούτσικα και θέλουν πολύ μερεμέτι όταν εγκαθίστανται σε παλιό ή σχετικά παλιό κτίσμα και όχι σε καινούργιο, ειδικά σχεδιασμένο για να τα δεχτεί. Σε πολυκατοικία, δε, άσε καλύτερα.
Πάντως, για τον μεν υπολογιστή ένα UPS είναι καλή λύση, για το δε ψυγείο φτάνει μια μικρή παράκαμψη του αυτοματισμού του.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Τώρα θα έχω άδικο αν υποψιαστώ ότι οι τεχνικοί της ΔΕΗ είναι ή αντιπρόσωποι εταιρειών UPS ή εξωτερικοί τεχνίτες για να ρυθμίζουν τα απορυθμιζόμενα...; Δεν μπορεί ρε παιδιά τέτοιο μπάχαλο να είναι μόνο 'τεχνικό'.

Γιατί δεν χορηγεί η ΔΕΗ ένα UPS δωρεάν σε κάθε συνδρομητή της;

An-Lu είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
An-Lu είπε...

Join the club φίλτατε...κι εδώ στις εσχατιές του νομού Αττικής, τα ίδια σε καθημερινή βάση και το 1/5 του μισθού μου για το λογαριασμό Της... Φωτοβολταϊκά και πάλι φωτοβολταϊκά!

ΥΓ Η μελέτη κυμαίνεται από 7 μέχρι 10 χιλιάρικα και άλλα 5 με 8 χιλιάρικα κοστίζει η εγκατάσταση σύμφωνα με τις πληροφορίες μου ;-)

Κωστής Γκορτζής είπε...

Γοργονίτσα, πρέπει να βρω δουλειά επειγόντως δηλαδή :-(

σχολιαστής είπε...

Kωστή, βάλε UPS για να μη σου μείνει ο υπολογιστής στο χέρι. Και κάνε μια αγωγή στη ΔΕΗ (βρίσκοντας και ομοιοπαθείς), να το ευχαριστηθείς.

Ανώνυμος είπε...

Διακοπές μπορεί να μην έχουμε...αλλά με όλα αυτά τα ΕΡΤ και μερτ και δημοτικά τέλη και μ***κίες που - ακόμη δεν έχω καταλάβει ΓΙΑΤΙ τα πληρώνουμε... - "κοσμούν" το λογαριασμό,έχω αρχίσει και πεθυμώ τις παλιές γκαζόλαμπες που είχαμε στο χωριό!!

Κωστής Γκορτζής είπε...

Φίλτατε Σχολιαστή, σωστή η συμβουλή αλλά νομίζω ότι, μέχρι να δικαιωθώ, ακόμα και η ανάπλαση της νέας παραλίας θα έχει τελειώσει... :-)

Εύη, μη τις νοσταλγείς πολύ γιατί εκεί που έχει πάει το πετρέλαιο... :-)

zepos είπε...

Και δω τα ίδια γ$#*&ώ τη ΔΕΗ και όλο τον διευθυντικό της μάζωμα..
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!!

Lion είπε...

Καλημερα,

θα με απο-τρελανετε ωρε πατριωτες. Τι λετε εκει περα για "7-10 χιλιαρικα η μελετη και 5 η εγκατασταση"; Σε τι οικημα μενει ο Κωστης; Στον Λευκο Πυργο;

Για ενα νορμαλ σπιτι 4μελους οικογενειας χρειαζονται 0 (ολογραφως: μηδεν) ευρω για μελετη και 1.5 με 2 χιλιαρικα για την εγκατασταση. Εκτος αν θελησεις να καλυψεις πολυ μεγαλυτερη καταναλωση απο 1 ψυγειο + 1 υπολογιστη, οποτε χρειαζεσαι (εκτος απο την αναλογη επιφανεια) γυρω στα 4-5 χιλιαρικα.

ΟΚ, προφανως και μιλαω για γερμανικες τιμες. Αλλα ποιος εμποδιζει τον Κωστη - και οποιονδηποτε αλλον θελησει - να αγορασει την εγκατασταση του απο την Γερμανια; Η Ελλαδα ανηκει στην ΕΕ - ειτε αγοραζεις απο το Oberpfaffenhofen ειτε απο τα (Ανω)Τυροσαπουνακεϊκα, ειναι το ιδιο.

Υ.Γ. Τα τοπωνυμια ειναι πραγματικα ;-)

Κωστής Γκορτζής είπε...

Με σώζεις καπετάνιε!
Ρίξε και μερικά λινκς στο δίκτυο να επιμορφωθώ αρκούντως!

σχολιαστής είπε...

"μέχρι να δικαιωθώ, ακόμα και η ανάπλαση της νέας παραλίας θα έχει τελειώσει..."

Μπά,λόγω της υποθαλάσσιας θα τελειώσουν μόνο οι 5 πρώτοι κήποι, και μετά θα περιμένουν την τρύπα στο νερό. Προλαβαίνεις να κάνεις και έφεση.

Lion είπε...

Καλησπερα Καπετανιε,

τα λινκς ειναι στο τελος του κειμενου. Εκανα ενα προχειρο ψαχταρι και τα βρηκα σε 10'. Στην ουσια ολοι οι ηλεκτρολογοι πουλανε φωτοβολταικα εδω περα (κουτοφραγκοι, τι περιμενεις). Εχω και εναν δικο μου ανθρωπο, δεν τον βρισκω ομως στο τηλεφωνο τωρα. Επιφυλασσομαι για τις επομενες μερες.

Δεν ξερω πως τα πας με την γερμανικη γλωσσα. Επειδη δεν υπαρχουν ξεκαθαρες πληροφοριες (ιδιως οταν προκειται για τιμες), κανω εδω μια ενημερωση. Θα σου εστελνα μεηλ, αλλα πιστευω οτι ειναι καλο να δημοσιευονται αυτες οι πληροφοριες, ωστε να μπορει ο καθενας να κανει τις απαραιτητες (συγ- )κρισεις.
Ζηταω εκ των προτερων συγνωμη για την εκταση του σχολιου.

(στο τελος θα σου ζητησω και τα 10 χιλιαρικα για την μελετη, οπως ειπε και η φιλη an-lu ;-) )

Λοιποοοοον:

Α) Μια νορμαλ 4μελης οικογενεια χρειαζεται 4KWp (Kilo Watt peak) συνολικα! Δηλαδη για ΠΛΗΡΗ απεξαρτηση απο την ΔΕΗ. Επειδη εσυ δεν επιδιωκεις κατι τετοιο, οι αναγκες σου ειναι πολυ χαμηλοτερες. Στην ουσια, δες ποσο καταναλωνει το ψυγειο σου και το ΠιΣι (το πισι, γυρω στα 0.2 KW). Πολλαπλασιασε επι 2 για να καλυψεις τις απωλειες. Αυτο που θα βρεις θα ειναι οι απαιτησεις σου σε KWp. Υπολογιζω οτι χρειαζεσαι 0.6-0.7 KWp.

Β) Πρεπει να δεις αν εχεις καταλληλο χωρο. Αν ο χωρος ειναι σκιασμενος, ξεχνα το. Η καθε φωτοβολταικη κυψελη σου δινει 0.16-0.18 KWp (με τον γερμανικο ηλιο, σημειωτεον !!! ). Καθε κυψελη εχει διαστασεις 1.90 Χ 1.10 μ. και ζυγιζει γυρω στα 40 κιλα. Οι κυψελες πρεπει να τοποθετηθουν σε σημειο με προσανατολισμο ΝΑ εως ΝΔ και σε κλιση 40 μοιρων (Θεσσαλονικη). Παρε το στιγμα σου. Το βορειο πλατος του σπιτιου σου ειναι η ιδανικη κλιση για τις κυψελες.

Γ) Με βαση τα στοιχεια απο το σημειο (Β) θα εξετασεις, αν εχεις την καταλληλη επιφανεια. Η τοποθετηση ειναι τελειως απλη υποθεση. Πολλοι γερμανοι την κανουν μονοι τους. Μερικοι ηλεκτρολογοι ζητανε λεφτα (απο 500 - 1200) για την εγκατασταση, ενω αλλοι υπολογιζουν την εγκατασταση μεσα στην τιμη των κυψελων. Στις τιμες που θα σου δωσω σε λιγο, περιλαμβανεται ο γερμανικος ΦΠΑ, η εγκατασταση και ΟΛΑ τα συμπαρομαρτουντα, μεχρι να παρεις ρευμα στην πριζα του σπιτιου σου. Δηλαδη οχι μονο οι "γυμνες" κυψελες αλλα και το ικριωμα για την τοποθετηση τους, τα ηλεκτρονικα (ανορθωτες, διοδοι κλπ.), καλωδια, ακροδεκτες.

Δ) Εσυ εχεις την ιδιαιτεροτητα, οτι χρειαζεσαι ρευμα οταν κοβεται η ΔΕΗ. Αν αυτο γινει την νυχτα, τα φωτοβολταικα δεν θα σε ωφελησουν. Οι γερμανοι για την νυχτα εχουν την ΔΕΗ και δεν τους νοιαζει. Εσυ θα χρειαστεις εξτρα μια συστοιχια απλων μπαταριων (αυτοκινητου), εναν φορτωτη και εναν ανορθωτη (για να μετατρεπει το 12V συνεχες σε 220V εναλασσομενο). Στα ιστιοπλοικα χρησιμοποιουμε τετοιους φορτωτες / ανορθωτες κατα κορον. Τιμες δεν θυμαμαι τωρα, αλλα μπορεις να βρεις ευκολα.

Ε) Οι τιμες των κυψελων (κομπλε μαζι με τα ηλεκτρονικα λεμε) κυμαινονται, αναλογα με το ποσες θα αγορασεις. Οι πωλητες δεν δινουν τιμη για 1 κυψελη αλλα για την συνολικη εγκατασταση. Επισης υπολογιζουν στην τιμη, οτι εσυ θα παρεις επιδοτηση απο το γερμανικο κρατος. Συμπερασμα: τα νουμερα που σου δινω ειναι ενδεικτικα. Οταν το αποφασισεις στα σιγουρα, θα υπαρξουν καλυτερες προτασεις.
Οι τιμες ειναι απο 3800 - 6000 ευρω / KWp. Αν σε υπολογιζω σωστα για ψυγειο-πισι-βασικες αναγκες με 0.6-0.7 KWp, τοτε λογαριασε απο 2200 εως 4200 ευρω συνολο.

Ζ) Ειναι κατι που δεν σε αφορα, αλλα το αναφερω χαριν πληροτητας: κανονικα σου δινει το κρατος μια επιδοτηση απο 1200-1400 ευρω, και υποχρεωνει την τοπικη ΔΕΗ να σου αγοραζει το περισσευουμενο ρευμα προς 0.65 ευρω την κιλοβατωρα. Που σημαινει απλα, οτι η αρχικη σου επενδυση ειναι 2200 - 1200 = 1000 ευρω. Στα επομενα 25 χρονια εισπραττεις λεφτα απο την ΔΕΗ, καθε KWp στην ταρατσα σου δινει 1000 κιλοβατωρες / χρονο (επι 25 χρονια). Με σημερινες τιμες εισπραττεις 650 ευρω / χρονο και σε 1.5 - 2 χρονια εχεις παρει πισω τα λεφτα σου. Συμπληρωματικα εχεις κερδισει και 25000 κιλοβατωρες (προς 0.15 ευρω η μια σε σημερινες τιμες), που θα τις πληρωνες στην ΔΕΗ. Αυτα οι κουτοφραγκοι.

----- ΕΙΔΕΣ Η ΔΕΗ ; ------

Τα λινκς:

1
2
3
4
5

palestine είπε...

Καλά, πού πήγε ο ρομαντισμός σου;

:))))))

Κωστής Γκορτζής είπε...

Δρακολέων, αρχίζω την έρευνα στην Ελληνική πραγματικότητα.
Να 'σαι καλά!

Κωστής Γκορτζής είπε...

Παλαιέ παλιόφιλε speaker,
ώρες ώρες ο ρομαντισμός μου φαντάζει πια σαν τον σοσιαλισμό του ΠΑΣΟΚ...
Θέλει αλλά δεν μπορεί!

Κωστής Γκορτζής είπε...

Σχολιαστή, αισιόδοξο σε βρίσκω... :-)

Το μεγαλο μας τσιρκο είπε...

Καλημέρα μας,

προς ΔΕΗ...

ηλεκτρισμός-ηλεκτρισμός,
είν'ο δικός μας ο δεσμός,
το ρεύμα ψάχνω για να βρω,
μα φως στο τούνελ που να δω.

Θα βάλω πάνελ στη σκεπή,
για να φωτίσω το τσαρδί,
και θα σας γράψω στα παλιά,
παπούτσια,ρούχα κλπ.

:-))))))

Καλή δύναμη...

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ)
http://www.helapco.gr/pages/greek/whois.htm

Σχετικά άρθρα:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=58904

http://pacific.jour.auth.gr/emmeis/issues/08/8epistim1.htm

http://www.stoapeiro.gr/archives/category/%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CF%84%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AC/page/2/

Κωστής Γκορτζής είπε...

Να 'σαι καλά κι εσύ τσίρκουλο που ξεκινάμε τη μέρα με χαμόγελο! :-)

Captain Harbour είπε...

Καλημερα,

Μην πυροβολείτε τα παιδιά Captain,δουλεύουν πολλές ώρες και κάνουν μια βαριά και ανθυγιεινή δουλειά. Ζήτω το Ελληνικό Δημόσιο

Χαιρετισμούς

diastimata είπε...

lol!

Σκέψου να είσαι κι επαγγελματίας -ας πούμε- ψιλικατζής και να ΄χεις, καλοκαίρι καιρό, το ψυγείο γεμάτο παγωτά!

Είναι απίστευτοι!

Με τις κρυφές χρεώσεις στον ΟΤΕ ασχολήθηκες; Έχεις δει τι δίνεις για "κλήσεις σε άλλα δίκτυα";

Δεν ξέρουμε από που θα μας έρθει!

Pan είπε...

Ερώτηση: Γιατί να "ασχοληθείς με την Ελληνική πραγματικότητα"; Γιατί να μην τα πάρεις κατευθείαν από την Γερμανία; Γιατί είμαι βέβαιος ότι όταν δεις τις τιμές τους θα τα παρατήσεις;
Για μια ξεκίνησα, στις τρεις κατέληξα.
Και μια τελευταία. Θα κατέβεις προς τα κάτω αυτές τις ημέρες;

Κωστής Γκορτζής είπε...

diastimata, με τι να πρωτοασχοληθεί κανείς... Όταν όλη η κοινωνία λειτουργεί (με το Κράτος να δίνει το παράδειγμα) στη βάση 'ο κλέψας του κλέψαντος', η μόνη λύση είναι ..το βουνό ή η θάλασσα!

Κωστής Γκορτζής είπε...

Pan, παίζει κι αυτή η εκδοχή.

Τέλος Νοε, αρχές Δεκ, εκτιμώ ότι θα κατεβώ για καμμιά εβδομάδα!

Γιωργος Μανουσακης είπε...

αφού "σταυρώνεις" τον πίνακα, καλά να πάθεις!
:=)

Κωστής Γκορτζής είπε...

'Σταύρωμα' δεν είναι αυτό με την κάμψη του μεσαίου δαχτύλου; :-)))

So_Far είπε...

Προφανώς κάποιος υποσταθμός της στην περιοχή είναι προβληματικός. Γιατί δεν απευθύνεσαι στη ΔΕΗ για να μάθεις;
Για την Αττική που γράφει η Γοργόνα, έχει επιβαρυνθεί η κατάσταση λόγω εργοβόρων εγκαταστάσεων

Κωστής Γκορτζής είπε...

Αμ δεν απευθύνθηκα;
Η δικαιολογία είναι η ίδια. Ταχεία οικιστική υπερανάπτυξη, παλιό το δίκτυο, μεγάλη κατανάλωση, δεν προλαβαίνουμε...
Τα ίδια με τον ΟΤΕ. Όλο 'προβαίνουμε σε αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου' αλλά όλο και υποβαθμίζεται λόγω 'ταχείας οικιστικής υπερανάπτυξης'!
Εμείς γιατί προλαβαίνουμε να πληρώνουμε;;;; :-)