17.11.07

34 χρόνια μετά...

Δεν ξέρω για τους άλλους της γενιάς μου αλλά, εγώ αισθάνομαι σήμερα την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη από τις γενιές που ακολουθούν.

21 σχόλια:

Captain Harbour είπε...

Καλημέρα,

Και αυτοί που ακολουθούν λένε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς που δεν αφέθηκαν στο αίσθημα της αυτοσυντήρησης και δεν υποτάχθηκαν στα θέλω φασιστικών επιταγών....

Ανώνυμος είπε...

συμφωνω με τον προλαλησαντα

marine

Ανώνυμος είπε...

Εσείς ειδικά δε χρειάζεται να ζητήσετε συγγνώμη!
Καλό Σαββατοκύριακο :)

So_Far είπε...

Ζητάτε εσείς που δεν θα έπρεπε.. αντίθετα εμείς θα έπρεπε να πούμε 'ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ' αλλά έτσι είναι
ή που θα περισσεύει η ευαισθησία ή που δεν θα υπάρχει καθόλου...
να είστε πάντα καλά Master & Commander !!!!

Ανώνυμος είπε...

Λάθος, αγαπητέ. Οι γενιές που ακολούθησαν έπρεπε να ζητάν συγγνώμη!
Όχι, εσύ!

Κάποιοι απ΄αυτές τις γενιές σ΄ ευχαριστούν! :)

palestine είπε...

Στην προσωπική διαδρομή του καθενός μας, έρχεται μια μέρα που πρέπει να σταθούμε όρθιοι και να μετρηθούμε.

Όσοι σηκώσουμε το ανάστημα, δεν το κάνουμε από χρέος σε καμιά γενιά. Ούτε στη δική μας, ούτε στην προηγούμενη, ούτε στην επόμενη.

Το κάνουμε από χρέος στον εαυτό μας.

Και συνεχίζουμε να περπατάμε. Με το κεφάλι ψηλά. Μέχρι το τέλος.

υγ
Walking tall, το λένε. Αλλά εσύ το ξέρεις καλά, Καπετάνιε.

Κωστής Γκορτζής είπε...

ΚΑΠΟΙΟΣ πρέπει να το κάνει ρε παιδιά!
ΔΕΝ σημαίνει ότι υποτάσσομαι! Περιμένω, όμως, και ΔΥΟ άλλες συγνώμες από την προηγούμενη γενιά. Μία για τον Εμφύλιο και μία γιατί καλόμαθε τη δικιά μας να λέμε ΝΑΙ σε όλα για να μη τραβήξουμε τα δικά της με τα πολλά ΟΧΙ...
Περισσεύει η υποκρισία και
λείπουν οι συγνώμες...
Έτσι ΔΕΝ θα πάμε μπροστά.

Ανώνυμος είπε...

Μακαρι και οι πολιτικοι να ειχαν τις ιδιες αποψεις με εσενα


Ενας ταπεινος marine

diastimata είπε...

Αν αρχίσουμε τις συγνώμες, Κώστα μου, δε θα προλαβαίνουμε σε τούτον δω τον τόπο...

Το μεγαλο μας τσιρκο είπε...

Καλημέρα και καλή μας βδομάδα!

...λόγω ιδιοσυγκρασίας συνηθίζω να κάνω πρώτα την αυτοκριτική μου...και έτσι ξεκινάω ανάποδα την κριτική...τι κάνει λοιπόν η γενιά μου (30+) μετά από όλα αυτά τα ιστορικά γεγονότα-μαθήματα που καλώς ή κακώς "κληρονομίσαμε" από την προηγούμενη γενιά?

α)δεν γνωρίζει καν γιατί έγινε η χούντα
β)τι επικρατούσε στην πολιτική κατάσταση της Ελλάδας την δεκαετία του '60 και έδωσε την ευκαιρία σε μερικούς κρετίνους να πάρουν στα χέρια τους την εξουσία?(αν και δεν έγινε έτσι απλά)
γ)πως ζούμε εμείς σήμερα και πoιο το ενδιαφέρον μας για το μέλλον της Ελλαδίτσας?

....να απαντήσω?
...ή να θυμίσω κάτι στίχους και ας μου πεις πάλι ότι κάνω marketing στο δίδυμο Μούτσης-Τριπολίτης
:-))))

...Τώρα απόχτησες καβούκι
Και αμάξι σπορ μοντέλο
Τώρα σκάλωσες στο λούκι
Κι είσ' αλλιώτικο καπέλο...

...Μες στο κόλπο είσαι χωμένος
Και γλιτώνεις παρά τρίχα
Τώρα είσαι βολεμένος
και σου κόψανε το βήχα...

...Τώρα κάνεις μαύρη πλάκα
Κι όλο τρως απ' την κουτάλα
Τώρα μάγκωσε η φάκα
Και σε κλείσανε στη γυάλα...

...να πω κι άλλα Κε Κωστή?

....μπαααα... απλά θα ευχηθώ μονάχα να αρχίσει να σκέφτεται λίγο η γενιά μου....

...και στα πιο τρελλά μου όνειρα θα ευχόμουν...να είχαμε
ιδανικά-με-αρχίδια όπως είχατε κάποιοι άνθρωποι της γενιάς σου...
...και όχι αρχίδια-ιδανικά νεοπλουτισμού, βολέματος και επαναστάσεων του καναπέ...

Κωστής Γκορτζής είπε...

Τσίρκε, η μία συγνώμη που οφείλουμε είναι για το ότι με 'μαιμού' ηρωισμούς εκφυλίσαμε τα ιδανικά της επόμενης γενιάς...
Παρακολούθησα, ο μαζοχιστής, τις συζητήσεις των ημερών στην τηλετύφλωση.
Με 'άλλοθι' τον Αλέκο Παναγούλη, φόντο σε όλα σχεδόν τα 'ρεπορτάζ', παρέλασαν όλοι οι μηδεν πράξαντες, ετερόφωτοι μια ζωή, για να διηγηθούν ανεκδιήγητα.
-Οι του ΚΚΕ 'θυμήθηκαν' ότι τα παιδιά στο Πολυτεχνείο φώναζαν και 'έξω το ΝΑΤΟ' και 'έξω οι Αμερικάνοι', άρα ήταν δικά τους. Δεν θυμήθηκαν, όμως, ότι τα παιδιά εκείνα ήταν τότε, για το ΚΚΕ, 'προβοκάτορες, πράκτορες της ΚΥΠ'!!! Ζήτησε κανείς συγνώμη;
-Οι ΠΑΣΟΚοι, αυθεντικοί και μετεγγραφέντες το μόνο που δεν μας είπαν είναι ότι το Πολυτεχνείο το οργάνωσε το ΠΑΚ και μας βομβάρδισαν με ηρωισμούς που συντέλεσαν στην Αλλαγή (της δικής τους ζωής, βεβαίως)... Ζήτησε κανείς συγνώμη;
-Οι 'δεξιοί' αμήχανοι προσπαθούν χρόνια τώρα να τσιμπήσουν το μερίδιο (που τους αναλογεί),(χωρίς να ...κινδυνεύσουν να χαρακτηριστούν ...αριστεροί!) συντηρώντας τον προπατορικό διχασμό . Ζήτησε κανείς συγνώμη;

Γιατί, ρε παιδιά, πρέπει το Πολυτεχνείο να ΑΝΗΚΕΙ σε κάποιους;
(και δη σε κάποιους που το ανακάλυψαν ΜΕΤΑ;)

Η γιορτή του Πολυτεχνείου, έτσι, όπως γίνεται, είναι ύβρις προς τον Παναγούλη, είναι ύβρις προς τους 'ανώνυμους' (πραγματικούς και εξοβελισμένους στην ανωνυμία από τους 'μαϊμουδιάρηδες) πραγματικούς αγωνιστές που δεν εξαγόρασαν τους αγώνες τους για μια θέση βολέματος.

Δεν λέω παραπάνω γιατί είμαι σίγουρος ότι μερικοί θα μου προσάψουν 'προσωπική' πικρία και θα τα πάρω στο κρανίο!

Γι αυτό σου λέω ...Πίθηκε. Γι αυτά που περιγράφεις φταίμε εμείς. Και οι προηγούμενοι.

Υ.Γ. Η δική μου άποψη για τα αίτια της χούντας είναι γραμμένη στην περιπέτεια του Α/Τ ΒΕΛΟΣ -στο πρώτο από 14 ποστ- που μπορείς να το βρείς στους συνδέσμους δεξιά, στα 'Διαπιστευτήρα Κείμενα'.

diastimata, ας αρχίσουμε και ...βλέπουμε :-)

Το μεγαλο μας τσιρκο είπε...

...φέτος δεν είδα τίποτα στην τηλεόραση...εκτός από ένα ρεπορτάζ της εκπομπής "η μηχανή του χρόνου"...καθώς σιδέρωνα, και ήταν αρκετά καλή μπορώ να πω....μιλούσε για τον "φιλόσοφο" της Χούντας Γεωργαλά και το πως προσανατόλιζαν τον κόσμο σε ότι είχε σχέση με ποδόσφαιρο, τσόντες κλπ.

...μπορώ μόνο να φανταστώ πως νιώθεις βλέποντας την ανεξάντλητη και τόσο χυδαία εκμετάλευση του γεγονότος...

...η μητέρα μου, μου έχει διηγηθεί απίστευτες ιστορίες λόγω της τύχης-ατυχίας της να εργάζεται εκείνη την περίοδο στο γραφείο ενός μεγαλοδικηγόρου αντιχουντικού(Μαυρίδη), και το πως ο Απόστολος Κακλαμάνης(ναι-ναι ο γνωστός)αρχικά το έπαιζε αντιστασιακός με το ψευδώνυμο "Αποστόλου" και ποιους ρουφιάνεψε λίγο αργότερα για να γλυτώσει το τομάρι ....οι μισοί 2 μήνες μετά δεν ζούσαν....

Φίλος στα 40+ μου έλεγε ότι θυμάται 10 χρονών, τον κόσμο να λέει για το Πολυτεχνείο..."τι θέλουν τα κωλόπαιδα και δεν κάθοντε στα αυγά τους"....και μετά την πτώση της χούντας να διεκδικούν δάφνες για "την ηρωική τους συμπαράσταση" στα γεγονότα του Πολυτεχνείου....

σχολιαστής είπε...

Oπως έχουμε ξαναπεί, η ατιμωρησία για τα κάθε λογής εγκλήματα της εποχής, έδωσε το καλύτερο υπόστρωμα για το χάλι της μεταπολίτευσης.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Απόλυτα!

Captain Harbour είπε...

Γεια σας,

Ορθά θέτετε το θέμα για τις άλλες δύο συγγνώμες. Πιστεύω όμως ότι δεν είναι θέμα μιας απλής συγγνώμης.Έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες από τα διάφορα τραγικά γεγονότα που στιγμάτισαν τον τόπο μας( από τον εμφύλιο μέχρι την χούντα και από τον Μεταξά μέχρι την Φρειδερίκη) ωστόσο διακρίνω ακόμα σε ορισμένες περιστάσεις τάσεις αναμόχλευσης όχι βέβαια σε βαθμό του να νεκραναστήσουμε τις άσχημες αυτές στιγμές. Η χώρα έχει περάσει σε μια νέα τροχιά. Η Έλλάδα είναι η μόνη από τις Βαλκανικές γείτονες η οποία μέσα σε 35 χρόνια έχει κάνει τεράστια πρόοδο. Η Ελλάδα πρέπει να γυρίσει σελίδα. Η μεταπολίτευση τελείωσε. Ζούμε και μεγαλώνουμε εμείς οι 20+ και σαφώς οι πιο μικροί ελεύθεροι χάρη σε κάποιους σαν τον Παναγούλη. Σε κάποιους σαν τους ναυτικούς του Βέλους

Με τιμή
Captain Harbour

Κωστής Γκορτζής είπε...

Captain μου, αυτός ο νεολογισμός 'μεταπολίτευση'(που δεν σημαίνει τίποτα στα Ελληνικά...)στην ουσία είναι μια εικονική πραγματικότητα που διαιωνίζει την ...πραγματική που, σε ό,τι αφορά στο πολιτικό κατεστημένο και τη νοοτροπία του, ελάχιστα έχει αλλάξει από τότε που ιδρύθηκε το νέο Ελληνικό Κράτος. Νεποτισμός και διαχείριση συμφερόντων, ολίγων ντόπιων και πολλών ξένων.
Η τεράστια πρόοδος είναι αναμφισβήτητη σε ό,τι αφορά στην τεχνολογία και στον καταναλωτισμό ενώ οι υποδομές (με ξένα φράγκα) θα μπορούσαν να είναι πολλαπλάσιες αν όλα τα φράγκα πήγαιναν σ' αυτές.
Με το ίδιο σκεπτικό, όμως, λένε μερικοί ότι και το 70 η Ελλάδα είχε προοδεύσει αφάνταστα τα τελευταία 35 χρόνια. Και το 70 είχαμε χούντα...
Η δική μου (αυτο)κριτική αφορά στην ποιότητα της δημοκρατίας, στην ποιότητα της κοινωνικής συνοχής, στην ποιότητα της ατομικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας. Και εκεί έχουμε μείνει πολύ πίσω. Όχι σε σύγκριση με γείτονες και μη αλλά σε σχέση με το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς.
Η συγνώμη ενέχει την παραδοχή του λάθους. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση στη χάραξη νέας πορείας, στη διόρθωση των λαθών.
Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα...
Αρκεί οι γονείς να τις παραδέχονται και τα τέκνα να τις συγχωρούν και να τις αποφεύγουν. :-)

σχολιαστής είπε...

μεταπολίτευση ---μετά + πολιτεύω ---πολίτης --- αλλαγή πολιτεύματος

Κωστή, ας αφήσουμε τις συγνώμες για τους παπάδες και γι' αυτούς που φταίξανε και φταίνε.

Πολίτες όπως εσύ, έχουν πολλά να προσφέρουν. Ειδικά τώρα που (συνταξιούχος αλλά νέος) έχεις χρόνο. Περιμένω πολλά στα περιβαλλοντικά θέματα γιατί εκεί είναι που οι νεότερες γενιές θα μας φασκελώνουν.

Το "περιμένω" μην το πάρεις στραβά. Περιμένεις απο αυτούς που ξέρεις ότι μπορούν και θέλουν. Παράδειγμα, το πάθος με το οποίο αντιμετώπισες το θέμα του διαδρόμου.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Σχολιαστή μου, το πάθος συνεχίζεται. Με διάφορους εκτός μπλογκ τρόπους και προς διάφορες κατευθύνσεις. Περιμένω 'οπτικό' υλικό με τις μαμουνιές (οι κύριοι πετούν τα υλικά των βυθοσκαψιμάτων ΜΕΣΑ στον Κόλπο αντί για ΕΞΩ (όπως προβλέπουν οι ...'μελέτες') αλλά ΟΛΟΙ κάνουν τα στραβά μάτια! Φοβάμαι, όμως, ότι είναι πολύ αργά για να προληφθεί το κακό αφού και η νυν Δημοτική Αρχή έχει υιοθετήσει - προσκυνήσει τις διακομματικές προσταγές Σουφλιά!

Σε βλέπω σε μερικά χρόνια να μελετάς την ανάπλαση της τσιμεντένιας παραλίας του Δήμου Θερμαϊκού! :-)))))

σχολιαστής είπε...

Μου 'ρχεται στο νου, ένα τραγούδι του Πανούση που λέει "μας την πέσαν οι βάρβαροι..."

Ελένη Μπάλιου είπε...

Κωστή μου αν και καθυστερημένα σε πήρα χαμπάρι. Συγνώμη που αυτές τις μέρες δεν μπαίνω τόσο συχνά κάνω πολλά πράγματα μαζί.
Σε σχέση με το θέμα του Πολυτεχνείου και των γενεών.
Ξέρω πως θα το πάρεις σαν πολύ εγωκεντρική και καθίκικη απάντηση αλλά ειλικρινά δεν αισθάνομαι προσωπικά εγώ την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη από τις μετέπειτα και τρέχουσες γενιές. Ο λόγος απλός. Έριξα μια γροθιά σ 'ένα μαχαίρι κι ακόμα αιμορραγώ. Κατάργησα τα ψεύτικα ιδανικά γιατί μου καταργούσαν τον εαυτό μου. Και έχει πολλή μοναξιά ο δρόμος της καρδιάς αν εννοείς τον εαυτό σου. Μόνο στο παιδί μου αισθάνομαι καμιά φορά την ανάγκη να ζητήσω επειδή έχει για μάνα μια ξεροκέφαλη ανεπίδεχτη μάθησης που έμαθε να ζει με τα παλούκια. Σ'αυτήν ναι αλλά και πάλι δεν θα χαρώ να την δω να γίνεται κάτι άλλο. Αν επιβιώνω σημαίνει καταργώ τον εαυτό μου, κι αν έτσι το μεταφράσει από το άλλο της περιβάλλον, τότε θα έχω αποτύχει. Υπάρχει πάντα κάτι ανώτερο από μας και την επιβιωσή μας. Πάντα.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Γι αυτό το παλεύουμε ακόμα Ελένη! :-)