5.10.07

4 Οκτωβρίου




ΑΥΤΑ τα ζώα αξίζουν τις ευχές και τον σεβασμό μας.

Ανανέωση: Διάβασα χθες σε πρωινή εφημερίδα, αφιέρωμα στα γαϊδούρια, σύμφωνα με το οποίο οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί βρίσκονται στην Πελοπόννησο όπου και στην αρχαιότητα εκτρέφονταν οι ονομαστοί 'Αρκάδιοι όνοι'.
Μάλλον Πελοποννήσιος/α θα ήταν ο/η συγγραφέας γιατί παραλείπει τους εξ ίσου φημισμένους όνους της Κύπρου, αλλά και αυτούς της αρχαίας Μένδης στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής που ήταν τόσο διάσημοι ώστε ως 'Μένδιοι όνοι' διαιωνίστηκαν χαρίζοντας και το κοινότατο όνομα κυρ-Μέντιος στα συμπαθή τετράποδα.

25 σχόλια:

industrialdaisies είπε...

Όλα Κωστή, μόνο αυτά; Τους τελευταίους δύο μήνες που το έχω κόψει στο διάβασμα μονοκοπανιά, για να χαλαρώσω τα μεσημέρια βλέπω ταινία και το βράδυ ντοκυμαντέρ -έχω πάθει πλάκα με το πόσα διαφορετικά ζωντανά υπάρχουν και τι κάνουν! Μιλάμε για θαυμαστό κόσμο -αυτός που μας περιβάλλει...

Και το άλλο -λίγο άσχετο αλλά ο θυμήθηκα... Όταν ήμουν μικρή και με μεγάλωνε η γιαγιά στο χωριό -και ως είναι λογικό ήμουν η μασκότ της ευρύτερης οικογένειας- μία θεία μου που με πρόσεχε κι αυτή, για να φάω το φαγητό μου με πήγαινε στην αυλή της "Πέτραινας". Μία μπουκιά εγώ μισή φραντζόλα ο γάιδαρος ο Πέτρος!! Τον λάτρευα, τις περισσότερες φορές έτρωγα στη ράχη του. Εκεί να δεις υπομονή που είχε κάνει ο καημένος με εμένα.

Ίσως για αυτό τα αγαπώ πολύ αυτά τα ζωντανά. Ξέρω πως στις ράχες τους στηρίχθηκαν κάποτε όλοι όσοι αγάπησα και με αγάπησαν... (Και συμβολικά, βέβαια, είναι η διαχρονική αδερφή-ψυχή μας!)

Sorry για το τεράστιο σχόλιο -με εμπνέεις! :p Καλημέραααααααα!

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Και όλο και λιγοστεύουν τα έρ΄μα! Για να μην μπώ στον πειρασμό να προσθέσω, ότι λιγοστεύοντας τα τετράποδα, αυξάνονται τα δίποδα γαϊδούρια για να διατηρείται σταθερό το σύνολο!

Κωστής Γκορτζής είπε...

Μαργαρίτα μας, αυτά που εκπροσωπούν και όλα τα ΑΛΛΑ ζώα...!
Επέλεξα τα γαϊδουράκια γιατί κι εγώ τους έχω μια ...αδυναμία.
Με χλευάζουν μερικοί όταν λέω ότι κάποια στιγμή θ' αποσυρθώ στην Πίνδο και θα πάρω κι εναν γάιδαρο να τον τρεφω και να τον περιποιούμαι σε ανταπόδοση όλων αυτών που έχει προσφέρει η φάρα του σ' εμας τα δίποδα (που δεν εριλαμβάνω στα ΑΛΛΑ ζώα!). Αλλά θα το κάνω! :-)

Μαντρόσκυλε, δίκιο έχεις, αν κι έτσι αδικούμε τα πραγματικά γαϊδούρια! :)

Captain Harbour είπε...

χαίρετε

Όση υπομονή και να είχαν τα περισσότερα από αυτά εξαντλήθηκε δυστυχώς. Όσον αφορά την Πίνδο... κάποια στιγμή δεν θα αντέχεται άλλο (όχι πως τώρα είνα καλά αλλά λέμε τώρα)η κατάσταση και θα φεύγουν σωρό για την φύση οι αστοί. Όσον αφορά τα δίποδα γαϊδούρια αυτά εξαπλώνονται όπως τα πλαστικά τάπερ. Μια φορά γίνονται και κρατάνε για πάντα. Δεν λιώνουν δεν χαλάνε δεν αφανίζονται. Α και δεν πλένονται κι ευκολα.

Καλό σας απόγευμα.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω για τις ευχές, το μόνο σίγουρο όμως είναι, ότι -δυστυχώς- δεν έχουν το σεβασμό που τους αξίζει απ' όλους μας :(

Καλό απόγευμα :)

Κωστής Γκορτζής είπε...

captain harbour, δίκιο έχεις. Την καλησπέρα μου.

confused, τουλάχιστον στη γιορτή τους ας τα σκεφτόμαστε λίγο. Και χαίρομαι που στην παρέα μας εδώ, τα σεβόμαστε.

σχολιαστής είπε...

Ο γνήσιος Πελοποννησιακός γάιδαρος που είχαμε, ήταν μεγάλη μούρη. Καμιά φορά αν του φερόσουν γαιδουρινά προσπαθούσε να σε δαγκώσει.

Οταν μεγάλωσε τον είχαμε αρκετά χρόνια στη σύνταξη (δεν ίσχυαν ακόμα οι προτάσεις Αναλυτή). Μέχρι που πέθανε απο γεράματα ο μεγάλος και τον θάψαμε συγκινημένοι.

Κωστής Γκορτζής είπε...

Με τα χαρακτηριστικά που αναφέρεις, όντως Πελοποννήσιος ήταν...:-))))

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Κατά σύμπτωση σήμερα διάβαζα πως το είδος είναι υπό απειλή! Δεν αστειεύομαι. Αν το βρω στο δίκτυο θα το βάλω εδώ το link.

σχολιαστής είπε...

Μπά;

Κωστής Γκορτζής είπε...

Είναι σε απειλή και μάλιστα επιδοτείται για την τροφή του από το κράτος!

Κωστής Γκορτζής είπε...

Να θυμίσω στους νεότερους φίλους και την ιστορία με τον γάιδαρο που ήθελε να γίνει πιλότος ελικοπτέρου!
http://imiaimos.blogspot.com/2006/11/blog-post_18.html

NinaC είπε...

Αχ! Σκέτη πατριδογνωσία είστε Κωστή ΜΟΥ!

:P

Μαύρο πρόβατο είπε...

Θυμάμαι τον γαϊδουράκο της συχωρεμένης της γιαγιάς μου, πόσο του είχα ταλαιπωρήσει τη ράχη, που δε βολευόμουν στο σαμάρι... Κι αυτός απίστευτα κουλάτος, πήγαινε το δρόμο εντελώς από μόνος του, χωρίς να δίνει σημασία. Τελικά κατάφερε εκείνος να μου μεταδώσει την ηρεμία του - κι έτσι κατάλαβα από πρώτο χέρι τις σχετικές εκφράσεις περί επιμονής και υπομονής, στην καλύτερη εκδοχή τους.

So_Far είπε...

@ Master & Commander, κωστής γκορτζής,
εγώ δεν θα σας κοροϊδέψω καθόλου που θέλετε να αποσυρθείτε στην Πίνδο παρέα με το γαϊδουράκι σας. Ίσα - ίσα που αν το κάνετε θα σας θεωρώ και τυχερό άνθρωπο για ένα λόγο παραπάνω ( η κυρά σας και κυρία σας παραμένει ο σηαμτικότερος φυσικά )..
Καλή σας μέρα.

Γιωργος Μανουσακης είπε...

Τα παιδιά μας θα βλέπουν γαϊδούρια μόνο σε ζωολογικούς κήπους!

Κωστής Γκορτζής είπε...

Νίνα ΜΟΥ, ειδικότης μου τα γαϊδούρια!

Μαυροπρόβατε, νομίζω ότι το συγκεκριμμένο ζώο πρόσφερε, ως εργασία, τα περισσότερα στον άνθρωπο από οποιοδήποτε άλλο.

so-far, (καλά θα με τσιγκλάτε για πολύ ακόμα...), καλημέρα και καλό ΣΚ!

Γιώργο, εμείς στη Θεσσαλονίκη, ήδη εκθέτουμε δυό γαϊδάρους στον Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο στο Σέιχ Σού! Πάντα ...πρωτοπόροι! :)

Кроткая είπε...

πάντως και τα κυπριακά γαϊδούρια είναι είδος προς εξαφάνιση και ο πληθυσμός τους μειώνεται σταθερά...

τα μεγάλα πνεύματα! έχω κι εγώ ένα τέτοιο ποστ στο τσεπάκι μου!

Pan είπε...

Πάνω που ετοιμαζόμουν να υπενθυμίσω την ιστορία του γαϊδαροπιλότου είδα το σχόλιο!

Αυτά είναι ζωντανά. Εμείς κτήνη.

Το μεγαλο μας τσιρκο είπε...

Καλημέρα,

πάντως εγώ διαβάζοντας το postaki άρχισα να σιγοψηθιρίζω...."άϊντε θύμα...άϊντε ψώνιο..άϊντε σύμβολο αιώνιο...αν ξυπνήσεις μονομιάς , θά'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς"!
:-)))))

Unknown είπε...

Στην Κύπρο, τον λένε Γάρο.

Και δεν υπάρχει πιο μεγάλη αδικία από το να βαφτίζουμε τους ανεπαρκείς για τις ανθρώπινες ιδιότητες δίποδους ως ...ζώα, γαϊδάρους, γουρούνια κλπ.

Χιλιάδες τα παραδείγματα από τη φύση, τα παραδείγματα εκείνα που θα έπρεπε να μας κάνουν να καταλάβουμε πως σε σχέση με τα υπόλοιπα ζώα, οι άνθρωποι είμαστε ανάπηροι, λίγοι και από κάποιες πλευρές εξαιρετικά περιορισμένοι.

Unknown είπε...

Αγαπητοί φίλοι, συνειδητοποιημένοι πολίτες,



Εκδόθηκε ψήφισμα που υπογράφηκε από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι χώρες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές πρέπει να δεσμευτούν ότι θα προστατεύσουν και θα αναδασώσουν τις καμένες περιοχές. Ξέρετε ποιός δεν υπέγραψε; ...... Μα ποιός άλλος.... Η Ελλάδα!!!



Μπείτε στο www.petitiononline.com/forestgr/ και υπογράψτε!!! Πρέπει να μαζέψουμε χιλιάδες υπογραφές! Στείλτε το μήνυμα σε φίλους! Όλοι να συμβάλλουμε, αν δεν θέλουμε να δούμε τσιμεντοποιημένες τις καμένες περιοχές!

Κωστής Γκορτζής είπε...

Γιώργο, υπογράψαμε!

Τελικά τα γαϊδουράκια είναι πιο δημοφιλή απ' ό,τι νόμιζα
:-)

makalu είπε...

Συνονοματε (φουλ σπεκ ονομα/νυμο), η ιστορια με το σαματα-κουνούπ κ τον wannabe κυρ-Αυγουστο, σου δινει ευκολα βραβειο (oχι βατομουρου βεβαιως-Γκορτζής εισαι αλλωστε!), τουλαχιστον απ’την φιλοζωική!
Κα-τα-πλη-κτι-κη ιστορια! (που ειναι το emoticon με τις καρδουλες)

Βοηθεια μας (μας=φυσικο περιβαλλον, όχι μονο τα homo erectus!)

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.