26.10.07

26 Οκτωβρίου

Χρόνια Πολλά Δήμητρες και Δημήτρηδες!!

Εδώ στη Θεσσαλονίκη, ο γιορτασμός είναι τριπλός. Υποθετικά.

Γιορτάζουμε τον Αη Δημήτρη, Πολιούχο Άγιο.

Δεν κατάλαβα ποτέ μου τι σημαίνει πολιούχος Άγιος και η σχετική ερώτησή μου, κατά την ολιγόωρη φοίτησή μου στο Κατηχητικό πριν από σαρανταπέντε χρόνια, έμεινε αναπάντητη.
Ευκαιρία, βεβαίως, για λιτανείες, και έκθεση διαφόρων 'αγιασμένων' αντικειμένων από το Άγιον Όρος και αλλαχού για τη σωτηρία της ψυχής μας έναντι μικρού ή μεγάλου τιμήματος λες και ο στρατηγός Άγιος είναι η Αγία Αθανασία του Αιγάλεω που ξαναανακάλυψε ο Χαρδαβέλας όταν του τέλειωσαν τα UFOς και οι κουλτουροειδείς Λιακοπουλοπαπαριές του.
Ας είναι.

Γιορτάζουμε την απελευθέρωση της πόλης, το 1912.
Συνήθως προσπερνάμε το κεφάλαιο αυτό βιαστικά και αορίστως. Μπορεί κι επειδή επικεφαλής του 'απελευθερωτή' Στρατού τότε ήταν ο Διάδοχος Κωνσταντίνος, οπότε εμείς οι δημοκρατικοί δεν πάει να θυμίζουμε καλές στιγμές της τρισκατάρατης Βασιλείας.
Φέτος κάτι ακούσαμε γι αυτό με την ευκαιρία της διαμάχης Νομάρχη - Δήμαρχου για το ποιός θα σηκώσει τη σημαία στο Λευκό Πύργο, την ίδια που πρωτοϋψώθηκε, τότε, στο ίδιο σημείο.
Εδώ, βεβαίως, δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να αναπτυχθούν όλες οι λεπτομέρειες των Βαλκανικών Πολέμων. Να επισημάνω μόνο ότι, σημαντική συμβολή στην έκβαση των χερσαίων επιχειρήσεων στα Βορειοελλαδίτικα μέτωπα είχε η επιτυχία του Στόλου να αποκτήσει την κυριαρχία στο Αιγαίο αποκλείοντας έτσι την από τη θάλασσα μεταφορά εχθρικών ενισχύσεων σ' αυτά.
Η νύφη του Θερμαϊκού, διαζευγμένη από τον άντρα της εδώ και χρόνια, βουνίσια ντιπ, εξαντλεί τον εορτασμό της απελευθέρωσης σε μιά δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο όπου και δίνεται η ευκαιρία στο εκάστοτε Μητροπολίτη να τραβήξει ένα -ακόμα- 'δόξα πατρί' κατά των αλλοπίστων βαρβάρων και συνωμοτούντων κατά της πατρίδας.
(Σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε και άλλο νόημα της λέξης Απελευθέρωση που πρέπει, λέει, να την εκλάβουμε ως έννοια Λύτρωσης από το νοσηρό πολιτικό σύστημα που εκφράζει η παρούσα Κυβέρνηση! Έλεος!!!)
Εγώ πάντα νόμιζα ότι οι επέτειοι είναι (πρέπει να είναι) διδακτικές. Ευκαιρία παράθεσης γεγονότων του παρελθόντος που συντέλεσαν στη σημερινή πραγματικότητα και μέρα της οφειλόμενης τιμής προς αυτούς που αγωνίστηκαν για τις επόμενες γενιές. Για να μαθαίνουν οι ρημάδες οι νέες γενιές τα σωστά και τα λάθη του παρελθόντος, να γνωρίζουν τις ρίζες από τις οποίες φύτρωσαν και θέριεψαν.
Την οφειλόμενη από τους Βορειοελλαδίτες τιμή σ' αυτούς που πολέμησαν στη θάλασσα, την αποδίδει το Πολεμικό Ναυτικό ερχόμενο από την Αθήνα(!) με δεκάλεπτη τελετή κατάθεσης στεφάνου στο άγαλμα του Ναυάρχου Βότση.
Αν εξαιρεθούν οι Ναυτοπρόσκοποι που κάθε χρόνο στην επέτειο του τορπιλισμού του Φετιχ Μπουλέν τιμούν κι αυτοί τον Βότση, οι Θεσσαλονικείς το μόνο που γνωρίζουν με αυτό το όνομα είναι το καφενείο 'Ο Βότσης' επί της Εθνικής Αντιστάσεως και την παρακείμενη συνοικία Βότση...

Γιορτάζουμε και την επέτειο του ΟΧΙ στον φασιστικό εκβιασμό.
Η χαρά του ...Πάγκαλου! Πρέπει να γίνεται παρέλαση; Πρέπει ο Αλβανός αριστούχος να σηκώσει την ελληνική σημαία; Πρέπει τα Σκόπια να έχουν σύνθετη ονομασία; Ποιός είπε το ΟΧΙ; Ο δικτάτορας Μεταξάς ή ο κυρίαρχος δημοκρατικός λαός (που προσκυνούσε τον Μεταξά όπως και το πολιτικό σύστημα της εποχής...) ; Οτιδήποτε για να ...αποφύγουμε τα πραγματικά ιστορικά δεδομένα, οτιδήποτε για να διατηρήσουμε την αγωγή και παιδεία αυτού του λαού στο 'φτηνότερο' επίπεδο και στην γηπεδική αντιπαράθεση.
Ευκαιρία, όμως, και για άλλη δοξολογία, για ιερούς πύρινους λόγους, για 'μηνύματα' προς τους γείτονες, για πατριδοκαπηλίες, για δημόσιες σχέσεις.
Και μια, αναγκαία και χρήσιμη κατ' εμένα, στρατιωτική παρέλαση που αποδεικνύει τη στρατιωτική ισχύ μας που καμμία κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί ως πολιτικό όπλο στην εξωτερική της πολιτική....

27 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κ. κώστα,
το πρόβλημα είναι οτι την εξωτερική πολιτική, την βλέπουμε σαν πόλεμο, που χρειάζεται όπλα, τα καλύτερα μας.
δεν συμμερίζομαι τις απόψεις σας. επιτρέψτε μου να είμαι και εγώ ρομαντικός αλλά απο την άλλη όχθη.

Κωστής Γκορτζής είπε...

κ. ammos sta malia mou, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω:
- βγαίνει από το κείμενο ότι βλέπω την εξωτερική πολιτική σαν πόλεμο;
- Ποιές απ' όλες τις απόψεις δεν συμμερίζεστε; Περί του πολιούχου Αγίου, περί της συμβολής του Ναυτικού στους Βαλκανικούς Πολέμους ή στο ότι οι πολιτικοί σε τέτοιες επετείους δεν πρέπει να κάνουν μικροκομματική εκμετάλλευση;
- Σε ποιά άλλη όχθη παραμένετε ρομαντικός;

Επιτρέψτε μου μερικές διευκρινίσεις προς αποφυγή περαιτέρω παρεξηγήσεων:
- Η στρατιωτική ισχύς ενός κράτους είναι ένα κομμάτι της Εθνικής ισχύος (τα άλλα είναι η Οικονομική ισχύς και το Ηθικό -που περιλαμβάνει μύρια όσα από το επίπεδο πολιτισμού μέχρι την κοινωνική συνοχή)
- Η στρατιωτική ισχύς δεν σημαίνει σώνει και καλά τη διεξαγωγή πολέμων αλλά είναι η μόνη που μπορεί να αποτρέψει τον πόλεμο.
Προϋπόθεση να την προβάλεις (επαναλαμβάνω ΠΡΟΒΑΛΕΙΣ, όχι χρησιμοποιείς) για να γνωρίζει ο επιβουλευόμενος το 'χωράφι' σου ότι θα έχει κάποιο τίμημα στην προσπάθειά του να το πάρει.

Η Ελλάδα, δίκαια ή άδικα απειλούμενη, έχει δημιουργήσει ένα υπερβολικό μέγεθος στρατιωτικής ισχύος (βάσει των πραγματικών αναγκών της και βάσει των υψηλών 'προμηθειών' -μιζών- που αποφέρουν το μαύρο κομματικό και ατομικό χρήμα...) αλλά αντί να το ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ, το απομειώνει με την ανύπαρκτη εξωτερική πολιτική της και τους χειρισμούς τύπου Ιμίων κλπ οι οποίοι συμπαρασύρουν στο ναδίρ και την άλλη παράμετρο της Εθνικής ισχύος, το Ηθικό.

Γι αυτό, στο κείμενο, καταθέτω την άποψη ότι πρέπει να είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ όπλο στην εξωτερική πολιτική.

Captain Harbour είπε...

Καλημέρα,

Πέραν των εορταζόντων, οι οποίοι αποτελούν μια σταθερά στο γενικό σκηνικό των ημερών όλα τα άλλα είναι λίγο ανακατεμενα στο Mixer. Οι μέρες αυτές θα έπρεπε να είναι μέρες σιγής, περισυλλογής και εθνικής ανάτασης (είναι αναγκαία και δεν είμαι εθνικιστης). Αντί αυτού αποτελούν την χαρά του κάθε τυχάρπαστου που με σχόλια αιρετικά, ρατσιστικά, σύγχρονα δημοκρατικά προσπαθούν μέσα σε δυο μέρες να λύσουν προβλήματα ή παραδόσεις ενός αιώνα κοντά. Τι να σας πω, αποφεύγω να βλέπω τηλεόραση αυτές τις μέρες γιατί ιερές στιγμές της ιστορίας μας γίνονται εμπορεύματα για διαφόρους πατριδοκάπηλους και άλλους τόσους μεταρρυθμιστές.

Και πάλι καλημέρα σας
Captain Harbour

So_Far είπε...

Εγώ πάλι θα σταθώ στην εικόνα που είδα χτες στην τηλεόραση από τον απαραίτητο εκκλησιασμό..
Με όλα τα "καλά" παιδιά παρόντα και κυρίως με το απερίγραπτο "δίδυμο" Δημάρχου - Νομάρχη .. τί ζείτε κι εσείς εκεί πάνω τέτοιες μέρες...

Αλήθεια αυτό που φορούσε ο Δήμαρχος τί είναι ακριβώς; μετάλλιο βλακείας;

zepos είπε...

"Γιορτάζουμε την απελευθέρωση της πόλης, το 1912."

Και όμως υπάρχουν αρκετοί που αυτές τις μέρες σχολιάζοντας το επίκαιρο θέμα του ονόματος των σκοπίων, διαφωνούν κάθετα με τον όρο απελευθέρωση! Ονομάζουν κατάκτηση της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Κρήτης από τον ελληνικό στρατό!
Μάλιστα! Για διαβάστε στην Καλύβα!

Κωστής Γκορτζής είπε...

captain, καλημέρα. Στα ίδια νερά πλέουμε... :-)

Κωστής Γκορτζής είπε...

so_far, δυστυχώς, έχουμε αφήσει τη διαχείριση των Εθνικών προβλημάτων σε δίδυμα, τρίδυμα ή τετράδυμα σαν το περιγραφόμενο.
Δεν νοιώοω και πολύ όμορφα, όμως, όταν 'εξοβελίζεται' η έννοια του Έθνους σώνει και καλά από έναν 'προοδευτισμό', προσδιοριζόμενο αριστερό. Το ΕΑΜ (εξ ορισμού Εθνικό) δεξιό ή ακροδεξιό ήταν; Ο ΕΛΑΣ; Τα εθνικοαπελευθερωτικά Κινήματα της Παλαιστίνης, των Κούρδων, των Βάσκων, των Νικαρουαγανών, Βενεζουελάνων, Αφρικάνων και λοιπά, συντηρητικά είναι; Αυτούς γιατί τους συμπαραστεκόμαστε ολόψυχα;
Γιατί πρέπει, ντε και σώνει, να μην υπάρχει Ελληνικό Έθνος; Ποιό είναι το κυρίαρχο στοιχείο για την αγελοποίηση, κοινωνικοποίηση ή όπως αλλιώς θέλετε, που δημιουργεί τη συνοχή και επιβάλλει τη συμβίωση;

Αν καταλογίζω κάτι στη γενιά μου, είναι ότι αφορίζουμε το παρελθόν μας και αφήνουμε τους έσχατους να κηλιδώνουν απλές και αναγκαίες έννοιες όπως Πατρίδα, Έθνος, Παράδοση...

Όσο για τον συγκεκριμμένο ατσαλάκωτο, φανταστείτε τι θα φοράει αν γίνει Μητροπολιτικός Δήμαρχος... Τρέμετε Άνθιμε και Ψωμιάδη!

Κωστής Γκορτζής είπε...

axtapos, τα διάβασα πολύ προσεκτικά. Σέβομαι την άποψη οποιουδήποτε. Κάποτε, ανώτατος αξιωματικός μου είπε ΄κοίταξε, αν εσείς εκεί πάνω θέλετε να πολεμήσετε για τη Μακεδονία, να το κάνετε. Εμείς θα σας βλέπουμε...'
Απίστευτο;
Έχω γράψει πολλές φορές ότι είμαι αναφανδόν κατά του πολέμου και οποιασδήποτε μορφής βίας. Αλλά αν πιάσω τον κλέφτη στο σπίτι μου ή μου πειράξουν την οικογένειά μου, είμαι ικανός να τον γδάρω ζωντανό!
Είμαι άνθρωπος, δηλαδή, το χειρότερο των ζώων ακόμη και αυτοαμυνόμενο.
Στο συγκεκριμμένο θέμα θεωρώ ότι ούτε εμείς ούτε αυτοί έχουμε το δικαίωμα να μονοπωλούμε το όνομα Μακεδονία όταν αυτοί γεννιούνται και μεγαλώνουν σ' ένα κομμάτι της όπως ακριβώς κι εγώ σ' ένα άλλο κομμάτι της. Γι αυτό ας τα πούμε Γεωγραφικά και ας ζήσουμε με αλληλοκατανόηση.

Τα περί 'κατάληψης', 'κατοχής', 'απελευθέρωσης' φιλολογικής ερμηνείας των γεγονότων τα αποδίδω στον διαγκωνισμό φιλαυτίας και υπερπροοδευτισμού κατά την αντιπαράθεση επιχειρημάτων για να τεκμηριώσει κανείς την 'ακούνητη' θέση του!

σχολιαστής είπε...

"τί ζείτε κι εσείς εκεί πάνω τέτοιες μέρες... "

Μπα υπάρχουν και χειρότερα. Πχ. οι Αθηναίοι έχουν σε μόνιμη βάση το Μητσοτάκουλα και το σόι του.

Κωστή, κοντεύω να το πιστέψω για τη στρατιωτική μας ισχύ, ξέροντας ότι ποτέ δε θα έπαιζες με ένα τέτοιο θέμα. Το ότι όμως είναι στα χέρια ανώτατων αξιωματικών όπως αυτός που αναφέρεις, δεν είναι πρόβλημα; Τέτοιοι ανώτατοι θα διαχειριστούν και τα επόμενα Iμια;

So_Far είπε...

Ξέρετε εκείνο που νομίζω ότι χρειάζεται γιατί μάλλον λείπει είναι ένας νέος προσδιορισμός του τί σημαίνει Έθνος σύμφωνα με τα νέα δεδομένα..
Και επειδή λείπει γι' αυτό διάφοροι ακροδεξιοί αλωνίζουν ελεύθερα μέχρι που εκλέγονται κιόλας..
Ο μέσος Γάλλος & ο μέσος Γερμανός έχουν εθνική συνείδηση, όπως έχει και ο μέσος Βρετανός.. χωρίς απαραίτητα να είναι εθνικιστές..
Σε μας έχει λειτουργήσει πολύ επικίνδυνα ο όρος Έθνος και εξακολουθεί να είναι μια εν δυνάμει πυριτοδαποθήκη ιδεών & απόψεων..
Εκείνο δε που φοβάμαι είναι ότι ούτε πρόκειται σύντομα να γίνει ένας έντιμος προσδιορισμός.. και να περάσει στον ελληνικό λαό..
έτσι ο καθένας μας θα το εκφράζει ανάλογα με την παιδεία του..

Σταματώ εδώ για να συνεχίσουμε και άλλο την κουβέντα αν και οι γνώσεις μου πάνω σε αυτά τα θέματα είναι περιορισμένες..

Κωστής Γκορτζής είπε...

Σχολιαστά μου, ΑΥΤΟ είναι μέρος του προβλήματος.
Η στρατιωτική ισχύς (Βασική παράμετρος της Εθνικής Ισχύος και -ως ΠΟΛΙΤΙΚΟ όπλο- της εξωτερικής πολιτικής (το ρίξαμε στην επιστήμη του πολέμου...) είναι το ΓΙΝΟΜΕΝΟ της Εκπαίδευσης, του Υλικού και του Ηθικού. Από υλικό σε διαβεβαιώ ότι υπερχειλίζουμε. Από Εκπαίδευση -σε σχέση και με τους εκάστοτε προσδιοριζόμενους 'εχθρούς'- το επίπεδο είναι υψηλό.
Από Ηθικό; ...
Με ανεύθυνες και αχρείαστες 'ταπεινώσεις' τύπου Ιμίων, από κάκιστους πολιτικούς χειρισμούς της κρίσης και ακόμη πιό απεχθείς μεταβιβάσεις ευθυνών εκεί που δεν υπήρχαν, πολύ φοβάμαι ότι το αποτέλεσμα του γινόμενου δεν μπορεί να είναι καλό.

Κωστής Γκορτζής είπε...

so_far, δίκιο έχετε, η συζήτηση μπορεί να πάει πολύ μακριά. Γι αυτό και κατέθεσα τον προβληματισμό προς τα Αριστερά. Πιστεύω ότι, από εκεί πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για να σταματήσει η εντύπωση ότι άλλα ισχύουν για τα του οίκου μας και άλλα για τους έξω. Για μένα, πάντως, Έθνος είναι η φαμίλια μου, αυτοί που έχουν την ίδια παιδεία μ' εμένα, και πατρίδα ο τόπος όπου γεννήθηκα και ο τόπος όπου θα θέλω πάντα να γυρίσω για να πεθάνω.
(βλέπετε η συνύπαρξη τόσα χρόνια με τον Ημίαιμο, μ' έκανε να παραδέχομαι τα βασικά, απλά μου ένστικτα...:-) )

So_Far είπε...

Και νομίζω ότι πολύ καλά κάνατε απευθυνόμενος προς την Αριστερά. Μπορώ να φέρω κι ένα παράδειγμα πέρα από το ΕΑΜ από τις όποιες ιστορικές γνώσεις έχω: όταν οι Ρώσοι υπερασπίζονταν το Στάλιγκραντ υπερασπίζονταν πολύ περισσότερα από μια ιδεολογία απέναντι σε μια άλλη 'ιδεολογία' { αν ο ναζισμός είναι ιδεολογία } . Υπερασπίζονταν αυτό που θεωρούμε "γενέθλιο τόπο" με όσα συνεπάγεται αυτό..
Ο Στάλιν για να "εξισώσει" όπως αυτός διανοήθηκε την "εξίσωση" προχώρησε σε "εθνικές εκκαθαρίσεις". Συνεπώς { μαθηματικά σκεπτόμενη εδώ } ο όρος του Έθνους και στη αριστερή ιδεολογία της όποιας μορφής είναι ένας όρος ισχυρός..
Νομίζω πάντως ότι και στην Ελλάδα το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ (ΣΥΡΙΖΑ) έχουν μιλήσει για προάσπιση εθνικών δικαιωμάτων.. Αλλά μάλλον μίλησαν αργά.. πιστεύω ότι σε ό,τι αφορά τη Μακεδονία κανείς δεν πήρε θέση την ώρα που έπρεπε γι' αυτό και τώρα παατηρούμε αυτό το "ήξεις-αφίξεις" εκ μέρους τους.. Νομίζω πάλι..

Μαύρος Γάτος είπε...

Κύριε Ελέησον!!!

Ευτυχώς μαζέψανε πιά τους πάγκους οι πανηγυρτζήδες. Είχε πάντως ενδιαφέρον, αντί για εκείνους που θυμάμαι παιδί με τα πλαστικά παιχνίδια είχε μάυρους και κινέζους με τσάντες και μπιχλιμπίδια, αυτό μού φάνηκε πολύ ενδιαφέρον σαν παρατήρηση

Η πόλη αυτή πάει από το κακό στο χειρότερο. Κια υτό πονάει πολύ...

Τουλάχιστον απ ό,τι άκουσα άνοιξε η παλιά παραλία; Κα΄τι είναι κι αυτό.
Σ;)))

Γιωργος Μανουσακης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Γιωργος Μανουσακης είπε...

Δυστυχώς , τόσο μετά την απελεύθερωση της Θεσσαλονίκης, όσο και μετά τον πόλεμο του ΄40 - 44, ακολούθησαν δραματικοί διχασμοί του έθνους μας με ολέθρια αποτελέσματα!

zizugataki είπε...

Συγγνώμη αλλά νομίζω ότι είμαστε άξιοι αυτών που ψηφίσαμε. Είναι δυνατόν να μαλώνουν σαν παιδάκια 10 χρονών που δεν μπορούν να μοιράσουν τα παιχνίδια τους, για το ποιος θα κάνει έπαρση της ιστορικής σημαίας; Αυτό θα ήταν για γέλια αλλά δυστυχώς είναι για κλάματα επειδή τέτοιες νοοτροπίες γυρνούν την πόλη που αγαπάμε πολύ πίσω και την καταδικάζουν σε μαρασμό και μιζέρια. Ας κάνουμε κάτι επιτέλους! Είμαστε στο 2007 στον 21 αιώνα ας μην γυρίσουμε στον 19ο.

Equilibrium είπε...

Καλώς σε βρήκα στο ιστολόγιό σου. Εξαιρετικές οι απόψεις σου. Θα ήθελα όμως να μου επιτρέψεις μια άσχετη ερώτηση από την παρούσα ανάρτησή σου: οι Καφ.Ελλ.Ο.Ι. αυτό το εξαιρετικό μπλογκ, που δυστυχώς μόλις σήμερα ανακάλυψα (και που έχει μπόλικη δόση Θεσσ/κης -έστω της άσχημης πλευράς της- της πόλης όπου σπούδασα), έχει πάψει να λειτουργεί? Παίρνω το θάρρος να σε ρωτήσω επειδή εμφανίζεσαι ως ένα από τα ιδρυτικά του μέλη. Καλή δουλειά πάντως κάνατε, αλλά θα σας το 'χουν πει πολλοί αυτό. Μακάρι να συνεχίσετε. Ευχαριστώ και θα τα λέμε ελπίζω.

herinna/ είπε...

(Σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε και άλλο νόημα της λέξης Απελευθέρωση που πρέπει, λέει, να την εκλάβουμε ως έννοια Λύτρωσης από το νοσηρό πολιτικό σύστημα που εκφράζει η παρούσα Κυβέρνηση! Έλεος!!!)
Με κάτι τέτοιες μαλακίες 'εχασε τις εκλογές. Από την άλλη, η Γαλλία so-far μου δεν είναι αυτή που ανέδειξε τον Λεπέν, η Γερμανία το Χίτλερ και η Ελλάδα τώρα τον Καρατζαφέρη; δεν βλέπω καμιά διαφορά ως προς το μέσος. Λόγω μάλιστα του μικρού γεωγραφικού μήκους και πλάτους της χώρας μας, εκείνο που μέχρι στιγμής της έχει διατηρήσει το δικαίωμα να είναι χώρα ανεξάρτητη,(όσο μπορεί να είναι) είναι το ηθικό και η θέληση του λαού της να ζει μέσα της ελεύθερος. Από την άλλη ο Κωστής έθεσε ένα μεγάλο μα την αλήθεια μου θέμα. Ένα πολύ παρεξηγημένο θέμα σε ότι αφορά το θέμα του εθνικισμού που βρίσκω και την αριστερά εδώ πέρα υπεύθυνη για τη διαστρέβλωση ορισμένων εννοιών. Μέσα στην γενική ιδέα της οικουμενικής κοινωνίας που ονειρεύτηκε, αμφισβήτησε τις βασικές αρχές και σταθερές που συνθέτουν την ύπαρξη ενός κράτους όσο κι αυτό το ίδιο το κράτος. Το ανατολικό μπλοκ όμως της σοβιετικής ένωσης προέκυψε από μια σειρά αθέμιτων εισβολών της ρωσίας μέσα στις χώρες που το αποτέλεσαν και την ίδια στιγμή το εδώ (ορθόδοξο χαχα) κουμουνιστικό κόμμα μιλούσε για κατάργηση των συνόρων. Όλα αυτά πρέπει να τα θυμάται κανείς, να θυμάται πως είναι να περιφέρεται ένας λαός χωρίς πατρίδα, να θυμάται από πόσες γενοκτονίες έχουν περάσει οι κούρδοι, και τον καημό των γέρων προσφύγων μικρασιατών για τη μακρινή τους πατρίδα. Τι είναι η πατρίδα μας τελικά; Μην είν' τα λαμόγια; Μην είναι τα καμένα μας βουνά; μην είν' αυτοί που εξ' ονοματός της μιλάνε χωρίς να την έχουν υπηρετήσει; Μην είναι η ιστορία; Μην είναι αυτό που κοιτάμε γύρω μας όταν πηγαίνουμε εκδρομή;
Εμένα δεν θα μου άρεσε πάντως ούτε στο όνομα της οικουμενικής κοινωνίας να βρεθώ φάτσα κάρτα με κάποια τανκς από άλλη χώρα, ούτε στο όνομα της όποιας παγκοσμιοποίησης (άλλη πουστιά αυτή) να μου συμβεί το ίδιο.
Ωστόσο ο όρος εθνικιστής είναι συνδεδεμένος στη σκέψη μου με κάτι πολύ αρνητικό διότι υπάρχουν άνθρωποι, οι τέτοιοι άνθρωποι που θεωρούν ότι είναι οι μόνοι πατριώτες και στο όνομα αυτού του λανθάνοντος πατριωτισμού, προβάλουν τη φασιστική τους εικόνα. Ούτε χριστιανή κατ' επιλογήν είμαι, όσο για την οικογένεια, πιστεύω πως αν είναι να συμβεί μια πραγματική ανανεωτική αλλαγή στη συνείδηση των ανθρώπων και μια πραγματική τομή στη δομή αυτής της κοινωνίας, αυτή οφείλει να αρχίσει μέσα στην οικογένεια. Όπως θέλει ας το πάρει κανείς. Ουφ πρωί πρωί. Τι έφαγα; :)

Unknown είπε...

Το πνεύμα του ποστ με βρίσκει σύμφωνο στα πιο πολλά του σημεία...

Το σχόλιο του Captain Harbour με "αγγίζει" και στη σκέψη του και στο συναίσθημά του.

Από κει και πέρα, η παρουσία διαφόρων γελοίων και θλιβερών όπως ο Νομαρχης ή ο αρχηγός του ΛΑΟΣ, μου προκαλεί μεν αναγούλα ΄-γιατί η πατριδοκαπηλεία συνιστά προδοσία- ωστόσο, είναι "δημοκρατικές επιλογές" μας. Ο κος Ψωμιάδης δεν είναι που συγκέντρωσε κάτι πάνω από 50%; Να τον χαιρόμαστε λοιπόν, έχω την εντύπωση πως κάποιοι τέτοιοι τύποι κάνουν την "αγάπη για την πατρίδα" αντιπαθέστατη ως ιδέα σε κάθε νέο άνθρωπο που έχει λίγο μυαλό αλλά όχι αρκετό βίο για να κάνει μιαν ανάλυση παραπάνω.

Δεν ξέρω, λυπάμαι για αυτό που θα πω, χαίρομαι μερικές φορές που ζω μακριά και ειδικά επειδή ζω σε μία "εναλλακτική Ελλάδα". (Κύπρος)

Αν σας νευρίασα, δεν πειράζει. ;-)

Κωστής Γκορτζής είπε...

Μαυρόγατε, ευλόγησον! Άνοιξε, όντως, η παλιά παραλία. Και πολλοί αναρωτιούνται γιατί είχε κλείσει επί τεσσεράμισυ μήνες! :-)

Ζιζουγάτα, πόσο δίκιο έχεις...

Γιώργο Μανουσάκη, δυστυχώς ο διχασμός είναι συγγενές χαρακτηριστικό (εκ γενετής) της φυλής από καταβολής κόσμου...

equilibrium, καλώήρθες στο τσαρδί.
Το άλλο μπλογκ το χειρίζεται ο φίλος Μαύρος Γάτος και επειδή έλλειψα για αρκετό καιρό, δεν ξέρω αν συνεχίζει ή όχι. Προσπαθώ να βρω χρόνο για πλήρη επάνοδο αλλά πού... :-)

Κωστής Γκορτζής είπε...

Herinna, Ελένη μου με βρίσκεις ΑΠΟΛΥΤΑ σύμφωνο στον αναλυτικό σου σχολιασμό.

Γιώργο Πήττα, με τι να ...πρωτοεκνευριστώ; Αυτά που, σωστά, περιγράφεις είναι το αποτέλεσμα της ...εθνικής ανασφάλειας, αφού οι 'φωτισμένοι' αυτού του τόπου έχουν καταφέρει να παραδώσουν προς ερμηνεία και εκμετάλλευση των στοιχειωδών όρων που εξασφαλίζουν τη συνοχή της κοινωνίας στους σαλτιμπάγκους Καραγκιόζηδες...
Όσον αφορά τον νεαρό captain, γι αυτό τον έχω στους συνδέσμους μου! :-)

Το μεγαλο μας τσιρκο είπε...

Βρε μήπως να βάλω υποψηφιότητα για να κυβερνήσω????....απ'όσα διαβάζω στο ιντερνέτι...εγώ έχω το όνομα(και τη φάτσα βεβαίως-βεβαίως)αλλά ΑΛΛΟΙ έχουν την χάρη.....

:- ))))))))

Το μεγαλο μας τσιρκο είπε...

...και για να σοβαρευτώ λίγο τώρα....

...σας παραθέτω ένα ποίημα του Τριπολίτη που έχει μελοποιηθεί κιόλας από τον Θάνο Μικρούτσικο...
Κάντε τον κόπο να το διαβάσετε αργά και βγάλτε ο καθένας τα συμπεράσματά του....εγώ φρίκαρα πάντως την 28η, όταν είδα πρώτα την ελληνική μαύρη κωμωδία "ψηλά τα χέρια Χίτλερ" και μετά άκουσα στο ράδιο τυχαία το τραγουδάκι αυτό......αλλά εγώ βέβαια είμαι ένας μαϊμουδοπίθηξ....
...τα φιλιά μου...

ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΟΝ

Έβγαλε βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε,
είμαστε λέει το παρατράγουδο στα ωραία άσματα,
και επιτέλους σκασμός οι ρήτορες πολύ μιλήσαμε,
στο εξής θα παίζουμε σ' αυτό το θίασο μόνο ως φαντάσματα.......

Κάτω οι σημαίες στις λεωφόρους που παρελάσαμε,
άλλαξαν λέει τ' ανεμολόγια και οι ορίζοντες,
μας κάνουν χάρη που μας ανέχονται και που γελάσαμε,
τώρα δημόσια θα έχουν μικρόφωνο μόνο οι γνωρίζοντες.......

Βγήκαν δελτία και επισήμως ανακοινώθηκε,
είμαστε λάθος μες το κεφάλαιο του λάθος λήμματος,
ο σάπιος κόσμος εκεί που σάπιζε ξανατονώθηκε,
κι οι εξεγέρσεις μας είναι εν γένει εκτός του κλίματος.....

Δήλωσε η τσούλα η ιστορία ότι γεράσαμε,
τις εμμονές μας περισυλλέγουνε τα σκουπιδιάρικα,
όνειρα ξένα ράκη αλλότρια ζητωκραυγάσαμε,
και τώρα εισπράττουμε απ' την εξέδρα μας βροχή δεκάρικα.....

Ξέσκισε η πόρνη η ιστορία αρχαία οράματα,
τώρα για σέρβις μας ξαποστέλνει και για χαμόμηλο,
την παρθενιά της επανορθώσαμε σφιχτά με ράμματα,
την κουβαλήσαμε και μας κουβάλησε στον ανεμόμυλο.......

σχολιαστής είπε...

Kωστή, μιας και λέμε για παρελάσεις, έβλεπα τον επιτελάρχη του ΓΣΣ και άλλους αξιωματικούς που συμμετείχαν στην παρέλαση, γεμάτους παράσημα. Είναι θεσμοθετημένο, κάθε τριετία παίρνουν από ένα;

Κωστής Γκορτζής είπε...

Είναι περίπου κάθε πενταετία. Γι αυτό τα λέμε και 'της μούντζας'!! :-)

Κωστής Γκορτζής είπε...

Πιθήκιε, συνεχώς με εκπλήσσεις! :-)