28.9.07

Ανασφαλιστικό

Με τόσους σοφούς που ασχολήθηκαν με το θέμα και άκρη δεν βρήκαν, θα ήταν εξαιρετικά ματαιόδοξο εκ μέρους μου να εκφέρω οποιαδήποτε γνώμη επί του θέματος. Λίγες σκέψεις, σκόρπιες, και απορίες που έχουν σωρευτεί μέσα μου, λίγο πριν μπώ στη ...ζώνη του λυκόφωτος, ως χρέος προς τους επερχόμενους απολογούμενος για το χάλι που τους κληροδοτεί η γενιά μου.

- Πόσες εισφορές θα έμπαιναν στα Ταμεία αν οι χρυσοφόρες μεγαλοτουριστικές επιχειρήσεις πλήρωναν κανονικά ασφάλιστρα για όλους τους εργαζόμενούς τους; Χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι στις ξενοδοχειακές μονάδες υπό καθεστώς 'μαθητείας'. Αν τα Σκόπια είχαν τόσες Σχολές Τουριστικών επαγγελμάτων ώστε οι μαθητές τους να καλύπτουν το 70% των εργαζόμενων τα καλοκαίρια σε όλα τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, Πιερίας και όπου ελληνικής γης, με αισχρό μεροκάματο 10 έως 12 ευρώ και μηδενικές σχεδόν ασφαλιστικές εισφορές γιατί υπάγονται στο καθεστώς της πρακτικής εκπαίδευσης και όχι της εργασίας, τότε θα έπρεπε (τα Σκόπια) να είναι Ελβετία, τουλάχιστον. (Να είστε σίγουροι ότι ΒΕΤΟ δεν μπαίνει γιατί οι μεγαλοξενοδόχοι ΔΕΝ θα το επιτρέψουν!)
Δεν είναι παράξενο που και οι μεγαλοβιομήχανοι πιέζουν για την εισαγωγή του καθεστώτος του 'πρακτικά εκπαιδευόμενου' στις δικές τους επιχειρήσεις για να 'φτηνήνει' το εργατικό δυναμικό τους στα 250 ευρώ/μήνα το κεφάλι και να μειώσουν έτσι και τις εισφορές που τους αναλογούν στο ΙΚΑ...
Μήπως, επομένως, πρέπει να καταργηθεί το δουλεμπορικό αυτό καθεστώς και να 'θυσιάσουν' οι μεγαλοκαρχαρίες ένα από τα μακρομισθωμένα Καγιέν τους προς όφελος του Ασφαλιστικού;

- Κάποτε, είχε κυκλοφορήσει μια εγκύκλιος που περιείχε όλα τα ονόματα όσων αναγνωρίστηκαν ως αντιστασιακοί στην Κατοχή και στη Χούντα. Τιμή τους και καμάρι τους και, βεβαίως, η δημοσίευση των ονομάτων τους δεν ήταν προσβολή των ατομικών τους δικαιωμάτων αφού αυτή έγινε για να τους δοξάζουμε.
Μήπως θα έπρεπε να αναδημοσιευτεί ο κατάλογος με τα ονόματα και να κοινοποιηθεί ο αριθμός αυτών που παίρνουν τιμητική αντιστασιακή σύνταξη; Μήπως αυτό δεν γίνεται γιατί θα εκπλαγούμε από τη διαφορά του αριθμού των αντιστασιακών (πραγματικών τε και 'μαϊμού') από το πλήθος των συνταξιοδοτούμενων ως τέτοιοι;

- Πότε θα δημοσιευτούν οι Πίνακες ανά Περιφέρεια και Νομό των δικαιούχων αναπηρικής σύνταξης; Δεν χρειάζεται να μας δείξουν ονόματα. Αυτά ας τα δουν οι Εισαγγελείς (λέω, τώρα, μη τα παίρνετε τοις μετρητοίς). Αλλά ας μας πούν τους αριθμούς! Μήπως θα εκπλαγούμε από τις διαφορές;

- Πότε θα δημοσιευτούν αντίστοιχα οι Πίνακες ανά Περιφέρεια και Νομό των δικαιούχων σύνταξης ΟΓΑ; Και ας μας συγκρίνουν τον αριθμό, όχι από το Μητρώο Αγροτών που ποτέ δεν θα φτιαχθεί, αλλά από αυτούς που δηλώνουν στην ΑΤΕ ή σ' οποιονδήποτε άλλο Οργανισμό αγρότες.

Μήπως, αν 'διορθωθούν' όλα αυτά, βελτιωθεί το ασφαλιστικό αλλά και ο πολιτικός μας πολιτισμός αφού θα αποκαλυφθεί γιατί το 80% του 'λαού' ψηφίζει ως πρόβατο στο μαντρί εξαγορασμένο ψυχή τε και σώματι;

10 σχόλια:

Кроткая είπε...

είναι λίγο πιο ευρώ το θέμα και δεν έχει να κάνει μόνο με το τι παίζει στην Ελλάδα.
Ακόμα και αν υλοποιηθούν όλα τούτα -που καλώς λέγεις-, η γενιά μου και η επόμενη από μένα στα 67 (και βάλε) θα πάρουμε σύνταξη. Διότι είναι διεθνής πολιτική. Διότι τα δικά μας καλόπαιδα έχουν δεσμευθεί στην ΕΕ. Διότι και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ενδεχομένως συμβαίνουν λιγότερα αίσχη από αυτά που περιγράφεις, έτσι θα γίνει.
Μάλλιασε η γλώσσα μου να το λέω και τα χέρια μου να το γράφω.
Δεν λέω πως είναι αναπόδραστη η κατάσταση.
Λέω πως κανείς δεν τόλμησε να πει ολόκληρη την αλήθεια.
Είναι πολλές οι ψήφοι...

Κωστής Γκορτζής είπε...

Συμφωνώ ότι η παγκοσμιοποιημένη οικονομία τείνει με κοινή γραμμή στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Είναι, άλλωστε η εύκολη λύση για την αύξηση των 'εσόδων' των ασφαλιστικών οργανισμών.
Μένω, όμως, στα λίγα παραδείγματα που ανέφερα, ως προς τις δυνατότητες βελτίωσης των ποσών της σύνταξης ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα, αν αποφασίσει επιτέλους το 'κράτος' να διακόψει την ...παρασιτική επιδότηση των ψήφων.
Υπάρχουν κι άλλα θέματα που προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να τα 'ανοίξουμε', όπως π.χ. τα χρέη των καναλοεργολάβων στο ΙΚΑ (πόσα είναι επιτέλους), τα πρόστιμα στα κανάλια, στους εφοπλιστές, στις μεγαλοβιομηχανίες, στη ΔΕΗ κλπ (πόσα είναι και πόσα εισπράχτηκαν) και χίλια δυό άλλα που είμαι σίγουρος ότι οι φίλοι μας εδώ θα τα συμπληρώσουν... :)

Γιωργος Μανουσακης είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο στο θέμα των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία. Εδώ στην Κρήτη γίνονται τα ίδια και χειρότερα. Συγχωριανός μου απολύθηκε επειδή ζήτησε από το ξενοδοχείο που εργαζόταν να ασφαλίζεται για όλα τα ημερομίσθια. Στη θέση του έφεραν 4 πολωνούς εκπαιδευόμενους!

So_Far είπε...

Πόσο δίκιο έχετε.. και η κακοποίηση μεγαλώνει όσο περνάει ο καιρός.
Με πίεση παράλληλα στην αύξηση της παραγωγικότητας η οποία δεν φαίνεται πουθενά.
Και φυσικά είναι πολλά τε ευρώ των χρματοδοτήσεων από το μεγάλο κεφάλαιο προς τα κόμματα για να κουνηθεί ό,τιδήποτε..
Με ιδεολογικό πρόσχημα μάλιστα, την εξασφάλιση πολύτιμων θέσεων εργασίας. Για να μειωθούν οι δείκτες, που θα είναι προίκα της κάθε απερχόμενης κυβέρνησης στον επόμενο προεκλογικό αγώνα.
Φαύλος κύκλος από φαύλους πολιτικούς..

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Να συμπληρώσω ότι είναι κοινό μυστικό πως το «σκλαβοπάζαρο» με τους πολωνούς ειδικευόμενους, το τόσο συμφέρον για τους μεγαλοξενοδόχους, το διαχειρίζεται η αντίστοιχη πρεσβεία και τα τοπικά προξενεία. Με το αζημίωτο, οφ κορς...

Ωστόσο, πιστεύω ότι το πρόβλημα των ταμείων δεν αντιμετωπίζεται με τον εξορθολογισμό των συντάξεων και τις περικοπές 1.000 από 'δώ και 5.000 από 'κει αδίκως συνταξιοδοτουμένων. Όχι πως δεν υπάρχουν λαμόγια αλλά δεν φταίνε αυτά για το χάλι των ταμείων. τουλάχιστον όχι τόσο, όσο τα μεγαλολαμόγια που κατασπάραξαν τα αποθεματικά και το κράτος που επί δεκαετίες δανειζόταν από το ΙΚΑ με μηδενικό τόκο και το δάνειζε με τοκογλυφικό!

Κωστής Γκορτζής είπε...

Μαντρόσκυλε, δεν είπαμε να λύσουμε το Ασφαλιστικό αλλά, για να γίνει το σκάφος αξιόπλοο πρέπει πρώτα να το ανεβάσουμε στη δεξαμενή, να βρούμε ΟΛΕΣ τις τρύπες που μπάζουν νερά και να τις κλείσουμε.
Αυτά που ήδη φαγώθηκαν από το Κράτος και τα λαμόγια δεν πρόκειται να τα δούμε στον αιώνα τον άπαντα. Τα πήρε η θάλασσα...
Αλλά αυτά που τρώγονται στον ενεστώτα χρόνο είναι εύκολο(;) να εντοπιστούν.
Δεν είναι μόνο οι Πολωνοί ΄μαθητευόμενοι' θύματα του μοντέρνου δουλεμπόριου με την ανοχή και συμμετοχή πολλών κρατικών μηχανισμών. Με το αζημίωτο -σωστά τα λες- οφ κορς. Είναι απ΄όλα τα κράτη, κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, αλλά και έλληνες.
Και δεν μιλάμε για πέντε-έξη χιλιάδες. Μιλάμε για δεκάδες χιλιάδων νέων που απασχολούνται από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Μιλάμε για τεράστια ποσά.

So-far, δεν είναι μόνο φαύλοι, είναι και ένοχοι γιατί το ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ αφού φιλοξενούνται τζάμπα -αυτοί και οι οικογένειές τους- στα χλιδάτα resorts, τώρα οι μπλε, πριν οι πράσινοι, εξυπηρετούμενοι από τους σκλάβους του 21ου αιώνα.

Γιώργο, αποκατέστησα ο αμελής την σύνδεσή μας.

Кроткая είπε...

" αν αποφασίσει επιτέλους το 'κράτος'"

μα εδώ είναι το θέμα. δεν θα αποφασίσει, γιατί είναι πολιτική επιλογή να μην αποφασίσει.
είναι πολιτική επιλογή να μετακινηθούν τα οικονομικά βάρη σε μας και όχι σε εκείνους.

απλό όσο και δυσαρεστό.

Captain Harbour είπε...

Γεια σας. Κάποια από αυτά που γράφετε μου είναι γνωστά και ξέρω πως πονάνε. Καταπιάνομαι από αυτά που αναφέρεται για τους αγρότες. Η δημιουργία του αγροτικού μητρώου θα στερούσε από τους μη αγρότες επιδοτήσεις και συντάξεις τις οποίες στερούν από τους επαγγελματίες. Έτσι θα είχαν (και η αφεντιά μου μαζί)έναν καλύτερο ΟΓΑ ο οποίος κατα γενική ομολογία είναι ο πιο άθλιος ασφαλιστικός φορέας στην Ελλάδα. Ένας φορέας που καλύπτει τις ανάγκες ενός πυλώνα της Ελληνικής Οικονομίας. Πέρα απο αυτό, παρακολουθώντας την συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την νέα κυβέρνηση άκουσα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 150 και κάτι ψιλά ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Όταν σε μια χώρα με 11 εκατομύρια κατοίκους υπάρχει αυτό το χάος τότε η αποτελεσματικότητα μειώνεται επικίνδυνα. Είναι άλυτο το θέμα εάν λείπουν όσα λένε δηλαδή 120 δις Ευρώ στο σύνολο αυτών των 150 και ταμείων.
Τώρα όσον αφορά τις μούφα συντάξεις πιστεύω ότι είναι θέμα παιδείας και κανένα σύστημα δεν θα αλλάξει τα δεδομένα εάν δεν αλλάξει η νοοτροπία του πολίτη. Και αυτό το φαινόμενο είναι μεσα στο ίδιο καζάνι με πολλά άλλα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη εντιμότητας και δημοκρατικής συνείδησης του λαού.

Captain Harbour είπε...

Για να μην ξεχάσω το κράτος έχει και αυτό τις ευθύνες του. Δεν ζούμε σε ουτοπία

Κωστής Γκορτζής είπε...

captain harbour, συμφωνώ απολύτως.
Τα αναφερόμενα στο κείμενό μου είναι από προσωπικές εμπειρίες γι αυτό και τολμώ να τα θίξω.
Σαφώς και επικρατεί Το χάος με 150τόσα Ταμεία. Γι αυτό εκτίμησα ότι πρέπει να 'ανεβάσουμε' το πλοίο στη δεξαμενή και να μετρήσουμε -πριν κλείσουμε- τις τρύπες.
Στην περίπτωση του ΟΓΑ είμαι σίγουρος ότι αν ξεκαθαριστούν οι μη δικαιούχοι, οι κανινικά συνταξιοδοτούμενοι θα είχαν σύνταξη ...Προέδρου του Αρείου πάγου! :)